Inteligentny Inwestor XXI Wieku - Tom I

- biznes, finanse
- Inteligentny Inwestor XXI wieku (tom 1)
- 2020-02-01
- 2020-02-01
Co jest ważniejsze – rynek akcji czy obligacji? Jak określić czy akcje są drogie czy tanie? Jak to możliwe, że ceny obligacji rosną od niemal 40 lat? Jak kreuje się walutę? Na czym opiera się obecny system monetarny? Z czego wynika fakt, że waluta jednego kraju jest tania, a innego droga? Czy banki centralne mogą sprawić, że ceny akcji będą rosły w nieskończoność?
W rzeczywistości to tylko kilka z długiej listy pytań, na które odpowiedź znajdziecie w pierwszym tomie książki „Inteligentny Inwestor XXI wieku”
Kup Inteligentny Inwestor XXI Wieku - Tom I w ulubionej księgarni
Oceny książki Inteligentny Inwestor XXI Wieku - Tom I
2527 użytkowników ma tytuł Inteligentny Inwestor XXI Wieku - Tom I na półkach głównych- Przeczytane 1 233
- Chcę przeczytać 1 207
- Finanse 11
- Inwestowanie 10
- Ekonomia 8
- 2020 8

OPINIE i DYSKUSJE o książce Inteligentny Inwestor XXI Wieku - Tom I
To książka, która bardzo dobrze ustawia fundamenty. Nie ma tu żadnych cudów ani „sekretnych strategii”, ale właśnie to jest jej największym plusem. Sednem tego tomu jest sposób myślenia inwestora – różnica między spekulacją a inwestowaniem, rola psychologii i ryzyka.
Czytając, miałem wrażenie, że autor bardziej porządkuje głowę niż uczy techniki. Bardzo dobra baza, szczególnie jeśli ktoś chce inwestować długoterminowo i nie dać się emocjom. Solidny start całego cyklu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytając, miałem wrażenie, że autor bardziej porządkuje głowę niż uczy techniki. Bardzo dobra baza,...
Zdecydowanie obowiązkowa pozycja
Zdecydowanie obowiązkowa pozycja
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDewaluacja a deprecjacja to dwie różne rzeczy, i wypadałoby żeby autor książki o tematyce finansowej zdawał sobie z tego sprawę kiedy jednocześnie krytykuje w niej wykształcenie akademickich ekonomistów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra pozycja, przydatne informacje, kilka kwestii wyolbrzymionych patrząc z perspektywy czasu, trochę niedociągnięć. W każdym bądź razie polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZawodowo zajmuję się grafiką i nie mogę zdzierżyć tego jak niewłaściwie przygotowane są grafiki tej serii książek. Za mała rozdzielczość, kopiowane z internetu i przygotowane niedbale.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę kupiłem z polecenia kolegi, który twierdził, że dla mnie jako laika będzie to idealną książką do wejścia w świat inwestycji. No cóż, nie zawiodłem się. Po przeczytaniu wszystkich tomów rozumie co steruje rynkami i jakie aktywa powinny zyskiwać w określonym otoczeniu makroekonomicznym. Dla mnie solidna dawka wiedzy i raczej podręcznik do utrwalania wiedzy niż książka, którą czyta się raz i stawia na półkę.
Książkę kupiłem z polecenia kolegi, który twierdził, że dla mnie jako laika będzie to idealną książką do wejścia w świat inwestycji. No cóż, nie zawiodłem się. Po przeczytaniu wszystkich tomów rozumie co steruje rynkami i jakie aktywa powinny zyskiwać w określonym otoczeniu makroekonomicznym. Dla mnie solidna dawka wiedzy i raczej podręcznik do utrwalania wiedzy niż...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Inteligentny inwestor XXI wieku" Cezarego Głucha to w moim odczuciu raczej rozczarowanie niż rewolucyjny przewodnik po inwestowaniu. Autor zbyt często powtarza znane truizmy, które można znaleźć w lepszych książkach, a jego przykłady są mrzonkami, które niewiele wnoszą do rzeczywistości inwestycyjnej. Do tego dochodzi chaotyczna struktura publikacji i styl pisania, który sprawia, że czytanie to męka. W sumie, zamiast męćzyć się z błędami nowego pokolenia inwestorów, lepiej postawić na sprawdzone klasyki, czyli np. na książkę o prawie tej samej nazwie, ale bez "XXI Wieku" Benjamina Grahama. Prawie zapomniałem - grafiki są tragiczne - kopiowane z netu i niskiej klasy i jakości.
"Inteligentny inwestor XXI wieku" Cezarego Głucha to w moim odczuciu raczej rozczarowanie niż rewolucyjny przewodnik po inwestowaniu. Autor zbyt często powtarza znane truizmy, które można znaleźć w lepszych książkach, a jego przykłady są mrzonkami, które niewiele wnoszą do rzeczywistości inwestycyjnej. Do tego dochodzi chaotyczna struktura publikacji i styl pisania, który...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGenialna pozycja!
Genialna pozycja!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka wprowadza w świat inwestowania.
Polecam w kontekście jeśli ktoś chce pracować dla funduszu inwestycyjnego .
Książka wprowadza w świat inwestowania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam w kontekście jeśli ktoś chce pracować dla funduszu inwestycyjnego .
Książka to mistrzostwo sprzedaży a nie mistrzostwo inwestowania. Szokujące jak człowiek może sprzedawać 4 książeczki o niskiej jakości druku w cenie 350 złotych podczas gdy lepsza konkurencja sprzedaje swoje dzieła za 100 złotych za solidne i konkretne tomy.
Problemem nie jest tylko cena, ale i jakość. Wykresy żywcem skopiowane "z netu", wiedza wątpliwej jakości i wszędzie przejawiająca się wiara w teorie spiskowe naprawdę odrzucaja mnie od tej książki. Żałuję, że wydałem 350 złotych....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toProblemem nie jest tylko cena, ale i jakość. Wykresy żywcem skopiowane "z netu", wiedza wątpliwej jakości i wszędzie...