Inteligentny Inwestor XXI wieku - Tom II

Okładka książki Inteligentny Inwestor XXI wieku - Tom II autorstwa Cezary Głuch
Okładka książki Inteligentny Inwestor XXI wieku - Tom II autorstwa Cezary Głuch
Cezary Głuch Wydawnictwo: Independent Publishing Cykl: Inteligentny Inwestor XXI wieku (tom 2) biznes, finanse
biznes, finanse
Inteligentny Inwestor XXI wieku (tom 2)
2020-02-01
2020-02-01
Dlaczego bankierzy i politycy demonizują złoto? W jaki sposób przechowywać metale szlachetne? Który bank posiada najwięcej srebra? Od czego zależą ceny ropy? Dlaczego surowce mają przed sobą wspaniały okres? Czy inwestycja w nieruchomości chroni nasze portfele przed inflacją? Czym są REIT-y?

Odpowiedzi na te i wiele innych pytań poznacie podczas lektury drugiego tomu książki „Inteligentny Inwestor XXI wieku”. To prawdziwa skarbnica wiedzy na temat aktywów materialnych, czyli metali szlachetnych, surowców i nieruchomości.

Kup Inteligentny Inwestor XXI wieku - Tom II w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Inteligentny Inwestor XXI wieku - Tom II

OPINIE i DYSKUSJE o książce Inteligentny Inwestor XXI wieku - Tom II

Nie polecam Inteligentnego Inwestora XXI wieku. Bardzo droga, banalna książka która nie dorównuje faktycznemu Inteligentnemu Inwesterowi Grahama do stóp. Jedyny powód dla którego jest tak popularna to umięjętności sprzedawcze i charyzma autora. Finansowa wiedza w niej zawarta jest na bardzo niskim poziomie i ogranicza się do porównywania podstawowych wskaźników, które jedynie powinny słóżyć jako filtr to wybrania spółek do głębszej analizy, której w tej książce brakuje. Zamiast tego mamy sporo miejsca poświęconego na teorie spiskowe czy instrukcje zakładania konta u brokera. Jeżeli ktoś chce się na serio wziąć za inwestowanie to poleciłbym przeczytać "Value Investing" pisanego przez Bruce'a Greenwald'a, albo ewentualnie coś prostszego (rozdział 8 i 20 inteligentnego inwestora, albo "One Up On Wallstreet")

Ten tom bardzo mi się podobał, bo w końcu porządkuje temat procesu inwestycyjnego. Sednem książki jest to, że w inwestowaniu nie wygrywa ten, kto raz ma rację, tylko ten, kto ma powtarzalny system działania i potrafi się go trzymać.

Fajnie mi się to czytało, bo autor jasno pokazuje, jak ogarnąć chaos informacyjny i przestać reagować na każdą nową wiadomość z rynku. Dużo rzeczy było mi już znanych, ale podanych w taki sposób, że lepiej się to wszystko układa w głowie. Bardzo dobra książka dla osób, które już inwestują i chcą działać spokojniej oraz bardziej świadomie.

Szkoda czasu i kasy, Cezary znawca lansował swojego czasu krypto waluty np EOS, który teraz jest w czeluściach piekieł, widać że opinie 10/10 były kupowane sa z jednego okresu i pod dzikimi nickami. nie polecam

1282 użytkowników ma tytuł Inteligentny Inwestor XXI wieku - Tom II na półkach głównych
169 użytkowników ma tytuł Inteligentny Inwestor XXI wieku - Tom II na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Inteligentny Inwestor XXI wieku - Tom II

Cezary Głuch
Cezary Głuch
Założyciel IndependentTrader.pl,

Giełda. Podstawy inwestowania. Wydanie III zaktualizowane Adam Zaremba
Giełda. Podstawy inwestowania. Wydanie III zaktualizowane
Adam Zaremba
Otwórz Drzwi do Świata Inwestycji! "Giełda. Podstawy Inwestowania" - Twoja Kluczowa Droga do Finansowej Mądrości Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak działa świat inwestycji? Czy pragniesz poznać tajemnice giełdowych ruchów i strategicznych decyzji? Teraz masz okazję! Przedstawiamy "Giełda. Podstawy Inwestowania" - książkę, która rozjaśni Ci mroki finansowego świata. Gotowy na podróż w królestwo zysków i strat? Zapomnij o niepewności i zgłęb realia inwestowania, korzystając z najlepszej wiedzy! 📈 Zdobądź Wiedzę: "Giełda. Podstawy Inwestowania" to kompendium wiedzy, które wprowadzi Cię w świat giełdowych mechanizmów. Dowiesz się, co kryje się za skomplikowanymi terminami i zasadami. 💰 Znajdź Swoją Ścieżkę: Książka ta pomoże Ci znaleźć odpowiednią strategię inwestycyjną, dostosowaną do Twoich celów i poziomu ryzyka. Odkryj, jakie aktywa są dla Ciebie najkorzystniejsze. 📊 Opanuj Analizę: Poznaj tajniki analizy fundamentalnej i technicznej, które pozwolą Ci oceniać perspektywy różnych inwestycji. Stań się bardziej pewnym w podejmowaniu decyzji. 📚 Zaktualizowane Wydanie: To już trzecia edycja, wzbogacona o najnowsze trendy i zmiany na rynkach. Książka dostarczy Ci aktualnych narzędzi do zrozumienia giełdowych realiów. 🔑 Klucz do Sukcesu: "Giełda. Podstawy Inwestowania" to klucz, który otworzy przed Tobą drzwi do finansowej mądrości. Wprowadź do swojego życia nowe spojrzenie na inwestycje i rozwijaj się w tym fascynującym świecie. Gotów na odkrycie tajemnic giełdowej areny? "Giełda. Podstawy Inwestowania" to książka, która uczyni z Ciebie bardziej pewnego i świadomego inwestora. Przygotuj się na podróż, która odmieni Twoje podejście do finansów!
Patryk_k - awatar Patryk_k
Gospodarka, rozwój, krach. Na czym to polega? Peter Schiff
Gospodarka, rozwój, krach. Na czym to polega?
Peter Schiff
📈 Gospodarka, rozwój, krach - Czy wiesz, na czym to polega? 💰 Peter D. Schiff, człowiek, który w 2006 roku postawił na zakład o 1 centa, przewidując nadchodzący krach na rynku, teraz dzieli się swoją wiedzą z Tobą w fascynującej książce o ekonomii. Wyobraź sobie, że na podstawie prostej historii mieszkańców pewnej wyspy, możesz poznać tajniki gospodarki i jej zawiłości. A to wszystko podane w przystępny sposób, z humorem i ilustrowane zabawnymi rysunkami. Ta książka to must-read dla wszystkich, którzy boją się zagłębiać w zawiłości makroekonomii. Dzięki fantastycznemu wykładowi Schiffa, zrozumiesz, o co tak naprawdę chodzi w współczesnych gospodarkach różnych krajów. Przed laty mało kto z ekonomistów przewidział największą katastrofę gospodarczą ostatnich pokoleń. A teraz, gdy staramy się wyjść z kryzysu, proponują nam rozwiązania, które dla wielu wydają się absurdalne. Czy naprawdę musimy zadłużać się jeszcze bardziej, by rozwiązać problem zadłużenia? Czy wydawanie pieniędzy to klucz do rozwoju gospodarczego? Te pytania wydają się być nie tylko złożone, ale także wprowadzające w zakłopotanie. W tej książce znajdziesz odpowiedzi i odkryjesz, że kluczem do sukcesu gospodarczego jest umiejętność oszczędzania i inwestowania w produkcję, nie w bezmyślny konsumpcjonizm. Peter D. Schiff pokazuje nam, że sztuka cierpliwego oszczędzania może przynieść nam nie tylko stabilność, ale także rozwój. Nie trać okazji, by poznać prawdziwe oblicze ekonomii wraz z tą ilustrowaną, inspirującą lekturą. Ta książka zmieni Twoje spojrzenie na świat gospodarki i pokaże Ci, jak zrozumieć mechanizmy, które wpływają na nasze codzienne życie. Rozpocznij podróż po fascynującym świecie ekonomii już teraz! 💼📚 #Gospodarka #RozwójGospodarczy #Krach #Ekonomia #KsiążkaEkonomiczna #SztukaOszczędzania #Inwestycje #WzrostGospodarczy #Makroekonomia #GospodarkaKraju #Czytelnia #InspirującaLektura #WartoCzytać #RozwijajSiebie #RozumienieEkonomii #PeterDSchiff #WyjątkowaLektura #PraktycznaWiedza #Inwestowanie #KluczDoSukcesu #OsobistyRozwój #KsiążkaNaWeekend #CzytanieRozwija #PoznajSztukęOszczędzania #EkonomiaWPraktyce #FascynującyŚwiatGospodarki
Patryk_k - awatar Patryk_k
Jak inwestować w złoto i srebro. Zabezpiecz swoją finansową przyszłość Michael Maloney
Jak inwestować w złoto i srebro. Zabezpiecz swoją finansową przyszłość
Michael Maloney
Z pewnym sceptycyzmem podeszłam do tej książki, jako że wchodziła w skład serii "Rich dad" zapoczątkowanej przez słynny tytuł "Bogaty ojciec, biedny ojciec", którego fenomenu nie potrafiłam zrozumieć - dla mnie to była po prostu słaba książka pełna ogólnych, dość oczywistych rad. Tutaj jednak autor był inny - Maloney ma spore doświadczenie w inwestowaniu w metale szlachetne, a i sama tematyka jest tu dużo konkretniejsza niż w "Bogatym ojcu...". Choć gdyby za każdym razem, gdy autor zachwala serię "Rich Dad" lub jej twórców, ktoś dawał mi złotą monetę, to byłabym już ustawiona do końca życia bez inwestowania ;). Była to dla mnie najbardziej irytująca rzecz w "Jak inwestować w złoto i srebro". Druga duża wada tej książki to fakt, że tytułowej problematyce poświęcono zaledwie ostatni rozdział, co dało może z 1/5 całości... Więcej tak naprawdę dowiemy się tutaj, dlaczego warto inwestować w metale szlachetne, a nie jak to robić. Mimo takiej rozbieżności nie uważam, że czas poświęcony tej lekturze był stracony. Przede wszystkim Maloney w ciekawy sposób przedstawił historię amerykańskich środków pieniężnych i trendów inwestowania w złoto i srebro. Choć książka skupia się głównie na rynku w USA, to jednak wiele kwestii było dość uniwersalnych. Autor napisał "Jak inwestować w złoto i srebro" u progu wielkiego kryzysu w 2008 roku i choć nie wszystkie jego przepowiednie na kolejne lata się sprawdziły, myślę, że można się spodziewać, że czas niektórych z nich jeszcze nadejdzie. Warto potraktować tę lekturę jako wprowadzenie do tematu posiadania złota i srebra - nie tylko jako inwestycji, ale też zabezpieczenia finansowego, a potem już na własną rękę wyszukać informacje, jak inwestować i z czymś się to wiąże we własnym kraju zamieszkania.
Gabi Zet - awatar Gabi Zet
Co widać i czego nie widać Frédéric Bastiat
Co widać i czego nie widać
Frédéric Bastiat
Po przeczytaniu licznych opinii o wybitności tej książeczki, spodziewałam się czegoś co najmniej dobrego. Niestety już na wstępie pojawiły się wątpliwości - autor najwidoczniej nie zdawał sobie sprawy, że cechą rozpoznawczą ludzi niemądrych jest uważanie wszystkich innych za głupców (tzw efekt Dunninga-Krugera). Myślą przewodnią książki jest rozróżnianie aktywności ekonomicznych na te "które widać" i te "których nie widać" Z resztą bardzo słusznie - wszak pieniądze odebrane konsumentom nie zostaną przez nich wydane na konsumpcję. Zupełnie jednak nie rozumiem dlaczego w kontekście handlu międzynarodowego ta zależność już przestała przeszkadzać autorowi - i tak pieniądze wydane na zakup zagranicznych produktów mogą być przedmiotem obrotu przez kogoś innego i nie jest to już problem zubożający społeczeństwo. Odnoszę wrażenie, że autor w swojej naiwności mógłby równie dobrze ogłosić, że partię szachów można wygrać poprzez żywiołowe potrząsanie pojemnikiem z pionkami, ponieważ prawa fizyki "zrobią swoje". Co do robót publicznych, to choć nie znam dobrze realiów historycznych tamtych czasów, to jestem przekonana, że nikt nie porywa się na takie inwestycje bez powodu. Osobiście uważam, że potrzeba nakarmienia głodnych ludzi powinna znajdować się wyżej w hierarchii, niż potrzeba autora aby udowodnić bystrość swojego umysłu i z radością przyjęłam informację, że jego apele zostały powszechnie zignorowane. Odnoszę wrażenie, że gdyby poglądy autora miały pokrycie w rzeczywistości, to świat byłby zupełnie innym miejscem i np. kraje afrykańskie byłyby pełne banków inwestycyjnych, a każdy rolnik emitowałby akcje oraz handlował nimi na giełdzie. Gospodarka jednak tak nie działa, ponieważ jest ograniczana przez talent, umiejętności oraz wolną wolę wszystkich jej uczestników. Wydaje mi się, że ta książka również jest mocno ograniczona przez talent i wiedzę autora, aczkolwiek nie uważam jej za kompletnie złą. Można z niej wyciągnąć kilka trafnych spostrzeżeń - jak na przykład dlaczego udaje się przegłosować cła, choć są one niekorzystne dla wszystkich konsumentów. Generalnie oceniam wartość poznawczą tej lektury dosyć nisko. Żyjemy obecnie w innych realiach gospodarczych, a do tego ludzkość stoi u progu masowej automatyzacji oraz pogłębiających się nierówności ekonomicznych i wydaje mi się, że większość wymienionych pomysłów w tym kontekście staje się nieaktualna lub nawet szkodliwa.
Leń - awatar Leń
Standard Bitcoina. Zdecentralizowana alternatywa dla bankowości centralnej Saifedean Ammous
Standard Bitcoina. Zdecentralizowana alternatywa dla bankowości centralnej
Saifedean Ammous
Książka dość długo leżała w mojej biblioteczce, czekając na swoją kolej. Przed lekturą miałem obawy, sądząc, że jest poświęcona głównie bitcoinowi, innym walutom elektronicznym czy technologii blockchain, co nie leży w obszarze moich głównych zainteresowań. Tymczasem bardzo pozytywnie się zaskoczyłem – autor skupia się przede wszystkim na fundamentach ekonomicznych systemów pieniężno-płatniczych, które funkcjonowały na świecie od najdawniejszych czasów. Około połowy książki stanowi analiza historii pieniądza, oparta na dychotomicznym podziale na tzw. twardy i słaby pieniądz, z licznymi odniesieniami do klasycznej teorii ekonomii. Druga część publikacji koncentruje się już bezpośrednio na bitcoinie, ale przede wszystkim z perspektywy ekonomicznej, nie technicznej. Autor przekonuje, że bitcoin dzięki swojej zdecentralizowanej naturze i specyficznej strukturze technologicznej, która wymusza ograniczoną i skończoną podaż, może być odporny na techniki inflacyjne i pełnić rolę podobną do tej, jaką kiedyś odgrywało złoto. Książka jest niezwykle wartościowa – pokazuje fundamenty ekonomii, mechanizmy psucia pieniądza, dramatyczne skutki inflacji oraz alternatywne sposoby radzenia sobie z wyzwaniami współczesnych systemów finansowych. Gorąco polecam tę lekturę każdemu, kto chce zrozumieć, jak funkcjonuje pieniądz oraz jakie zagrożenia i możliwości niesie za sobą rewolucja cyfrowa w świecie finansów.
Arek - awatar Arek
ocenił na71 miesiąc temu