Say Nothing: A True Story of Murder and Memory in Northern Ireland

- Say Nothing: A True Story of Murder and Memory in Northern Ireland
- 2019-02-26
- 2019-02-26
- angielski
From award-winning New Yorker staff writer Patrick Radden Keefe, a stunning, intricate narrative about a notorious killing in Northern Ireland and its devastating repercussions
In December 1972, Jean McConville, a thirty-eight-year-old mother of ten, was dragged from her Belfast home by masked intruders, her children clinging to her legs. They never saw her again. Her abduction was one of the most notorious episodes of the vicious conflict known as The Troubles. Everyone in the neighborhood knew the I.R.A. was responsible. But in a climate of fear and paranoia, no one would speak of it. In 2003, five years after an accord brought an uneasy peace to Northern Ireland, a set of human bones was discovered on a beach. McConville’s children knew it was their mother when they were told a blue safety pin was attached to the dress–with so many kids, she had always kept it handy for diapers or ripped clothes.
Patrick Radden Keefe’s mesmerizing book on the bitter conflict in Northern Ireland and its aftermath uses the McConville case as a starting point for the tale of a society wracked by a violent guerrilla war, a war whose consequences have never been reckoned with. The brutal violence seared not only people like the McConville children, but also I.R.A. members embittered by a peace that fell far short of the goal of a united Ireland, and left them wondering whether the killings they committed were not justified acts of war, but simple murders. From radical and impetuous I.R.A. terrorists such as Dolours Price, who, when she was barely out of her teens, was already planting bombs in London and targeting informers for execution, to the ferocious I.R.A. mastermind known as The Dark, to the spy games and dirty schemes of the British Army, to Gerry Adams, who negotiated the peace but betrayed his hardcore comrades by denying his I.R.A. past–Say Nothing conjures a world of passion, betrayal, vengeance, and anguish.
Kup Say Nothing: A True Story of Murder and Memory in Northern Ireland w ulubionej księgarni
Oceny książki Say Nothing: A True Story of Murder and Memory in Northern Ireland
2942 użytkowników ma tytuł Say Nothing: A True Story of Murder and Memory in Northern Ireland na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 815
- Przeczytane 1 082
- Reportaż 45
- 2021 40
- 2025 35
- Literatura faktu 22
- Reportaże 16

OPINIE i DYSKUSJE o książce Say Nothing: A True Story of Murder and Memory in Northern Ireland
Przyznam, że kompletnie nie wyobrażam sobie życia w takich warunkach. Bomby. Zamachy. Człowiek, który narzeka na dzisiaj, powinien się mocno zastanowić co mówi. Przynajmniej w naszym rejonie. Długa, ciężka historia. Dla mnie kompletnie odległa. Zarówno w czasie, jak i pod względem odległości. Czy świat się czegoś nauczył ? Wiadomo, że nie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra praca. Rewers książki może nieco mylić, ponieważ o McConville'ach wcale aż tak dużo tam nie ma; Keefe bardziej koncentruje się chociażby na siostrach Price, Adamsie czy Hughesie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka w sumie skłania do zastanowienia, bo pokazuje że za walkami, w niektórych przypadkach zbrodniami stoją zwykli ludzie.
Świetny reportaż historyczny na temat Kłopotów, jako osoba mająca bardzo mgliste pojęcie o temacie dowiedziałam się bardzo dużo.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKeefe pisze o konflikcie bardziej z perspektywy win i racji środowiska republikańskiego, chętnie przeczytałabym też równie kompletną książkę o perspektywie lojalistów.
Genialny reportaż idealnie oddający klimat brutalności konfliktu północno-irlandzkiego, z którego czytelnik wynosi dogłębną wiedzę i zrozumienie dla tej wojny.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna pozycja opisująca konflikt północno irlandzki - brytyjski z perspektywy zwykłych ludzi, jak i bardziej zaangażowanych "uczestników". Obiektywnie, szczerze, bez upiększeń.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobrze napisana. Polecam!
Dobrze napisana. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOglądając "Derry Girls" uświadomiłam sobie, że to już nasta treść popkultury wokół tematu konfliktu w Irlandii, którą konsumuję, ale nigdy nie czytałam dedykowanego tematowi non-fiction. Potem wjechała lista 100 najlepszych książek XXI wieku wg New York Timesa i przypomniałam sobie, że "Say Nothing" mam na liście od kilku lat, a kompletnie o tej książce zapomniałam. Cieszę się, że wreszcie po nią sięgnęłam, bo to dobrze napisana książka o konkretnym wycinku tej historii, ale też o skutkach ciągnących się do dziś, o dokumentowaniu przeszłości i konstruowaniu pamięci.
Jeśli komuś wszystko jedno czy czyta po polsku czy po angielsku, to polecam anglojęzycznego audiobooka. Jest bdb przeczytany, trochę w taki sensacyjno-dramatyczny sposób, ale dzięki temu można się wciągnąć w te wszystkie wydarzenia. Podejrzewam, że inaczej mogłabym się poczuć przytłoczona wszystkimi nazwiskami i powiązaniami. Aczkolwiek przyznaję, że po przesłuchaniu pierwszych trzech rozdziałów, musiałam jeszcze raz przeczytać je po polsku, żeby się połapać w osobach, organizacjach i wszelkich nazwach własnych. Potem już poszło. W wersji papierowej jest też dużo więcej przypisów o szerszym kontekście historyczno-politycznym, więc warto i tak przejrzeć.
Oglądając "Derry Girls" uświadomiłam sobie, że to już nasta treść popkultury wokół tematu konfliktu w Irlandii, którą konsumuję, ale nigdy nie czytałam dedykowanego tematowi non-fiction. Potem wjechała lista 100 najlepszych książek XXI wieku wg New York Timesa i przypomniałam sobie, że "Say Nothing" mam na liście od kilku lat, a kompletnie o tej książce zapomniałam. Cieszę...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo myślicie, gdy słyszycie określenie „Kłopoty”? Czy od razu przychodzi wam na myśl konflikt w Irlandii Północnej?
Jeśli nie, być może ten reportaż będzie dla was szansą, by to zmienić. Sam autor jest wam już zapewne znany, ale temat – przynajmniej tak mi się wydaje – nie jest w Polsce szeroko omawiany. A przecież te zdarzenia ciągnęły się dekadami i mimo podpisanego porozumienia, podziały wciąż czasami się odzywają.
Podczas lektury wielokrotnie googlowałam postacie, by lepiej przyjrzeć się ich życiorysom. Od razu dodam, że wam to odradzam, bo niestety zaspoilerowałam sobie umiejętnie pleciony przez Keefe’a wątek. Niemniej, wśród zdarzeń, których tempo i waga wydawały się niczym wyrwane z filmu akcji, oglądanie zdjęć i czytanie o 𝘱𝘳𝘢𝘸𝘥𝘻𝘪𝘸𝘺𝘤𝘩 osobach robiło wielkie wrażenie. Taka szkoda, że to wszystko miało miejsce naprawdę, a nie stanowiło tylko czyjś przebłysk wyobraźni.
Gdy czytałam o strachu, który panował wśród zwykłych cywili, którzy doświadczali konfliktu bliskiemu wojnie, ale pozbawionej ochrony państwa czy prawa, ciężko mi było nie wyobrażać sobie ich doświadczeń. Przez tak wiele lat ich życie było zagrożone, często przecież byli to młodzi ludzie. Niepewna przyszłość, brak możliwości podążania za własnymi marzeniami, presja z każdej strony, gdy chciałoby się po prostu żyć.
Oczywiście, moglibyśmy powiedzieć, że to konflikt między katolikami a protestantami, między republikanami a unionistami. Ale czy ludzkie tragedie da się sprowadzić do prostych wyjaśnień?
Przeglądając w internecie opinie na temat tej książki natrafiłam na narzekanie, że reportaż jest zbyt drobiazgowy lub że niektóre przeskoki w czasie są uciążliwe i trudne do śledzenia. Od siebie powiem, że absolutnie się z tym nie zgadzam. Jak na to, że przed lekturą nie wiedziałam prawie nic o opisywanych zdarzeniach, to mam poczucie, iż narracja była poprowadzona świetnie. Nie mogłam się oderwać od lektury i pochłonęłam ją niczym wciągający thriller. Praca, którą autor musiał wykonać, by dotrzeć do niektórych faktów i osób jest niesamowita.
ig: @tylkotrocheczytam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli nie, być może ten reportaż będzie dla was szansą, by to zmienić. Sam autor jest wam już zapewne znany, ale temat – przynajmniej tak mi się wydaje – nie jest w Polsce szeroko omawiany. A przecież te zdarzenia ciągnęły się dekadami i mimo podpisanego...
Wydawało mi się, że jest to już temat zamknięty, a jednak pewne wydarzenia rzucają długie cienie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacja. Jeśli ktoś widział już serial „Say Nothing” na Disney i myśli, że może nie warto już czytać, to wciąż warto. Kawał dobrego reportażu.