Oczy z Rigela

Okładka książki Oczy z Rigela autora Roy Jacobsen, 9788366570290
Okładka książki Oczy z Rigela
Roy Jacobsen Wydawnictwo: Wydawnictwo Poznańskie Cykl: Ingrid Barrøy (tom 3) Seria: Seria Dzieł Pisarzy Skandynawskich literatura piękna
Ingrid Barrøy (tom 3)

Oceny książki Oczy z Rigela

OPINIE i DYSKUSJE o książce Oczy z Rigela

Wspaniale się wraca do Ingrid z Barrøy. Czytelnicza uczta

Wspaniale się wraca do Ingrid z Barrøy. Czytelnicza uczta

Przejmująca i poruszająca. Polecam.

Przejmująca i poruszająca. Polecam.

Mam słabość do książek, które od początku potrafią wciągnąć czytelnika w swój świat, a ta robi to od pierwszych zdań. Nie czytałem pozostałych pozycji z tej serii, ale nie czułem też, że coś mnie ominęło. Po prostu poznałem bohaterkę (Ingrid) na etapie decyzji o wyruszeniu w podróż, która miała doprowadzić Ją do Aleksandra. Uważam, że książka miała lepsze i gorsze momenty, przyjemnie się odkrywało kolejne "części mapy" po której poruszał się wcześniej ten kogo, główna bohaterka, postawia odszukać ryzykując swoje życie i życie swojego dziecka. Momentami jednak mnie osobiście odpychała przesadna nieprawdopodobność tej historii. Z pozostałych przemyśleń to uważam, że wojna nie kończy się z dniem zawieszenia broni, tylko ciągnie się i ciągnie latami w naszych rozmowach, naszych sekretach, kłamstwach, czy żalu. Ta książka pokazuje, że wiara w to, że da się oddzielić ten etap grubą kreską i żyć od nowa jest naiwna. Z przeszłością najlepiej się po prostu pogodzić, ale żeby to zrobić należy poznać prawdę - i w tym właśnie upatruję cel podróży Ingrid.

957 użytkowników ma tytuł Oczy z Rigela na półkach głównych
238 użytkowników ma tytuł Oczy z Rigela na półkach dodatkowych

Okładka książki Mistrzowie opowieści. Skandynawska zima Hans Aanrud, Elin Bengtsson, Þórir Bergsson, Minna Canth, Stig Dagerman, Inger Edelfeldt, Karin Erlandsson, Frode Grytten, Viktor Arnar Ingólfsson, Santeri Ivalo, Roy Jacobsen, Jonas Karlsson, Malin Kivelä, Juha-Pekka Koskinen, Selma Lagerlöf, Kim Leine, Óskar Árni Óskarsson, Tiina Raevaara, Ingvild H. Rishøi, Raija Siekkinen, Hjalmar Söderberg, Britta Stenberg, Laila Stien, Tarjei Vesaas, Elin Wägner, Charlotte Weitze
Okładka książki Człowiek, który kochał Syberię Roy Jacobsen, Anneliese Pitz
Człowiek, który kochał Syberię Roy Jacobsen, Anneliese Pitz
Roy Jacobsen
Roy Jacobsen
Prozaik norweski. Dorastał w Grorud, wówczas przedmieściu Oslo. W latach 1979-1986 mieszkał w Sollfjellsjøen (rodzinnej miejscowości swojej matki) w regionie Nordland. Obydwa te miejsca często pojawiają się w jego twórczości. Debiutował w 1982 r. zbiorem opowiadań "Fangeliv" (Więzienne życie),za który otrzymał nagrodę im. Tarjei Vesaasa. W 1991 r. opublikował powieść "Seierherrene" (Zdobywcy) nominowaną do Nagrody literackiej Rady Nordyckiej. Na przykładzie dwóch pokoleń norweskiej rodziny Jacobsen pokazuje całkowitą zmianę warunków i stylu życia w swoim kraju. W ciągu kilku dziesięcioleci XX wieku tradycyjne norweskie społeczeństwo złożone z rolników, robotników i nielicznej klasy średniej przekształciło się w nowoczesne, postindustrialne społeczeństwo dobrobytu. Do tych pokoleniowych doświadczeń Jacobsen powraca m.in. w powieści "Vidundenbarn" (wyd. pol. pt. "Cudowne dzieci", 2012). Większość jej akcji toczy się we wczesnych latach 60. XX w. Wówczas to w życie Finna, ucznia szkoły podstawowej i jego rozwiedzionej matki (mieszkańców blokowiska w Oslo) wkracza siedmioletnia przyrodnia siostra chłopca. Ich losy to opowiedziana z perspektywy wielu lat historia dorastania, w której tęsknota za minionym czasem przeplata się z ironią, a wspomnienia chwil beztroskich z doświadczeniem brutalności świata. W Polsce opublikowano również thriller "Det nye vannet" (wyd. pol. pt. "Nowa woda", 1998),powieść psychologiczno-sensacyjną "Ismael" (wyd.pol. pt. "Izmael", 1998) oraz teksty Jacobsena w: "Norwegia: Przewodnik nieturystyczny" (2011) i "Antologii współczesnej prozy norweskiej" (1996). Jacobsen jest także autorem biografii Trygve Bratteliego, w latach 70 XX w. dwukrotnego premiera Norwegii.

Cytaty z książki Oczy z Rigela

Roy Jacobsen Oczy z Rigela Zobacz więcej