Oczy z Rigela

- Rigles Oyne
- 2020-09-02
- 2020-09-02
- Iwona Zimnicka
SUBTELNA I EMOCJONUJĄCA NORWESKA SAGA RODZINY BARRØY.
„Ingrid znalazła się teraz na początku tej podróży – wylew Barbro stanowił nieodwołalny znak, iż czasu jest mało, a życie kruche. O tym jednak Ingrid głośno nie powiedziała. I nie zdradziła również najważniejszego powodu — tego, że im większa będzie Kaja, tym czarniejsze i wyraźniejsze będą jej oczy”.
Wojna minęła, a Ingrid Barrøy z niemowlęciem na rękach wyrusza w drogę. Za każdym razem, kiedy prosi o miejsce do spania, pyta o Rosjanina, który uciekał tędy ostatniej zimy i miał oczy takie jak jej córka. Kierunek wędrówki wyznaczają kolejne odpowiedzi. Jedni oferują Ingrid gościnę, inni próbują oszukać. Zwykle mówią niewiele, bo o tym, co zdarzyło się w czasie wojny, lepiej nie rozmawiać.
„Oczy z Rigela” to wyjątkowa powieść drogi, pełna tęsknoty, nadziei i siły. Ingrid, wbrew opiniom innych i wbrew samej sobie, podąża niewidzialnym śladem ukochanego, choć doskonale wie, że w nowych czasach kobieta jest zdana tylko na siebie.
„To piękna, poetycka, a chwilami brutalna historia. Ta wielka mała powieść jest żywym obrazem życia po wojnie, życia po katastrofie, życia po miłości”.
Guri Hjeltnes, „VG”
- 2023 12
- 2020 12
- Seria Dzieł Pisarzy Skandynawskich 7
Cytaty z książki Oczy z Rigela
Dlaczego wszyscy tak się boją pamiętać?! Henrik stanął. -Chyba bardziej boimy się tego, co pamiętają inni.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Oczy z Rigela
Wspaniale się wraca do Ingrid z Barrøy. Czytelnicza uczta
Wspaniale się wraca do Ingrid z Barrøy. Czytelnicza uczta
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzejmująca i poruszająca. Polecam.
Przejmująca i poruszająca. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam słabość do książek, które od początku potrafią wciągnąć czytelnika w swój świat, a ta robi to od pierwszych zdań. Nie czytałem pozostałych pozycji z tej serii, ale nie czułem też, że coś mnie ominęło. Po prostu poznałem bohaterkę (Ingrid) na etapie decyzji o wyruszeniu w podróż, która miała doprowadzić Ją do Aleksandra. Uważam, że książka miała lepsze i gorsze momenty, przyjemnie się odkrywało kolejne "części mapy" po której poruszał się wcześniej ten kogo, główna bohaterka, postawia odszukać ryzykując swoje życie i życie swojego dziecka. Momentami jednak mnie osobiście odpychała przesadna nieprawdopodobność tej historii. Z pozostałych przemyśleń to uważam, że wojna nie kończy się z dniem zawieszenia broni, tylko ciągnie się i ciągnie latami w naszych rozmowach, naszych sekretach, kłamstwach, czy żalu. Ta książka pokazuje, że wiara w to, że da się oddzielić ten etap grubą kreską i żyć od nowa jest naiwna. Z przeszłością najlepiej się po prostu pogodzić, ale żeby to zrobić należy poznać prawdę - i w tym właśnie upatruję cel podróży Ingrid.
Mam słabość do książek, które od początku potrafią wciągnąć czytelnika w swój świat, a ta robi to od pierwszych zdań. Nie czytałem pozostałych pozycji z tej serii, ale nie czułem też, że coś mnie ominęło. Po prostu poznałem bohaterkę (Ingrid) na etapie decyzji o wyruszeniu w podróż, która miała doprowadzić Ją do Aleksandra. Uważam, że książka miała lepsze i gorsze momenty,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzeci tom.
Dla mnie to uczucie Ingrid do Aleksandra jest takie... szybkie, ale każdy zakochuje się inaczej. Ta wędrówka ma być takim zamknięciem wojny, wyjaśnieniem tego co stało się z Aleksandrem.
Jestem trochę zawiedziona. Z jednej strony super, że nie skończyło się cukierkowo, a z drugiej - szkoda, że nie dostała od niego listu (chociaż nie wiem jak mógłby to zrobić) albo spróbować się z nią spotkać. Nie wiem czy ja ruszyłabym w świat za mężczyzną.
Książka mnie wciągnęła, ale potrzebna jest do niej cierpliwość i odpowiednie nastawienie. Na tę porę roku jest w sam raz.
Pozostaje mi przeczytać czwarty tom, aby zamknąć serię.
Trzeci tom.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIngrid wraz z córeczką, postanawia wyruszyć za Aleksandrem, którego uratowała podczas wojny. Wie, że te oczy przypominają mężczyznę, którego pokochała. Dlatego postanawia wyruszyć za nim i go odnaleźć.
Trzeci tom nie na mój temperament. Po pierwsze w ogóle nie rozumiem, po co autor wysłał Ingrid z kilkumiesięcznym dzieckiem w tę drogę? Do tego dwa razy młodszego (prawie ) chwilowego radzieckiego kochanka, co przepadł w sinej dali ? W jakim niby celu ? Z miłości ? Pfff... I ta biedna kobieta tułała się czort wie po co. Acha, prawdę poznała. A jednak nie poznała, tylko tak się jej wydawało, że poznała. Wróciła z tą prawdę do punktu wyjścia, w przenośni i dosłownie. Za ten wątek zero punktów, reszta za tło historyczne. Motyw czarnych oczu po żydowskim ojcu niczego nie wnosi, ostatecznie nie ma żadnego znaczenia w tej historii. Najsłabsza z dotychczasowych trzech części, nadzieja w czwartej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNorwegia, moje ciche marzenie. Przebyć kraj z Ingrid z północy na południe...bezcenne i zaskakujące zarazem, bo nie przypuszczałam, że autor wyprawi ją w drogę przed siebie, donikąd, w bezmiar zimy, z jedyną wskazówką jaką były oczy Kai, córki Ingrid i jeńca ze spalonego statku Rigel, któremu kobieta uratowała życie w „Białym morzu”. Kilka dni zamieniło się w dwa miesiące, a to dlatego, że nie było łatwo odnaleźć śladów Aleksandra. Napotkane osoby albo nie chciały nic mówić, albo wprowadzały Ingrid w błąd, więc kluczyła, cofała się i brnęła naprzód po siatce norweskiego ruchu oporu jak po sieci. Każda uzyskana informacja była jak ryba, którą Ingrid się żywiła i miała siły aby iść dalej. Obraz Aleksandra stawał się coraz wyraźniejszy, niestety musiało jej wystarczyć jego zdjęcie i te oczy z Rigela.
Norwegia, moje ciche marzenie. Przebyć kraj z Ingrid z północy na południe...bezcenne i zaskakujące zarazem, bo nie przypuszczałam, że autor wyprawi ją w drogę przed siebie, donikąd, w bezmiar zimy, z jedyną wskazówką jaką były oczy Kai, córki Ingrid i jeńca ze spalonego statku Rigel, któremu kobieta uratowała życie w „Białym morzu”. Kilka dni zamieniło się w dwa miesiące,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNorwegia po wojnie to miejsce pełne niedopowiedzeń, tajemnic i cieni przeszłości. Ingrid, silna i niezłomna, wyrusza w podróż, by odnaleźć ukochanego i poznać prawdę o jego losie. Ta wędrówka to nie tylko mierzenie się z trudami drogi, ale także konfrontacja z ludźmi, którzy nie zawsze chcą mówić,
oraz z własnymi wspomnieniami i nadziejami.
Jacobsen po raz kolejny snuje opowieść oszczędnym, ale niezwykle sugestywnym językiem, który oddaje zarówno piękno surowego krajobrazu, jak i emocjonalne napięcie bohaterki. Powojenna rzeczywistość jest tutaj pełna milczenia i niepewności, a kolejne spotkania Ingrid powoli odsłaniają prawdę, choć nie zawsze przynoszą ukojenie. Trzecia część sagi jest równie dobra jak poprzednie – to opowieść o determinacji, miłości i poszukiwaniu swojego miejsca w świecie, która zostawia po sobie ślad nostalgii i zadumy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tooraz z własnymi wspomnieniami i nadziejami.
Jacobsen po raz kolejny snuje...
Nużąca podróż.
Nużąca podróż.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo to była za wciągająca lektura! Najlepszy tom sagi (na przeczytane pierwsze trzy). Oprócz swoistego klimatu dostajemy tu ciekawą fabułę świetnie rozegraną przez autora. Przeczytany w jeden (weekendowy ;)) dzień.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo za niesamowita seria! Czytałam i nie mogłam się oderwać. Oszczędna w słowa, a jednak bardzo emocjonująca. Trzecia część podobała mi się jeszcze bardziej, niż poprzednie.