Mniej strachu. Ostatnie chwile z Januszem Korczakiem

Okładka książki Mniej strachu. Ostatnie chwile z Januszem Korczakiem autora Agnieszka Witkowska-Krych, 9788380028043
Okładka książki Mniej strachu. Ostatnie chwile z Januszem Korczakiem
Agnieszka Witkowska-Krych Wydawnictwo: Wydawnictwo Akademickie Dialog historia
historia
2019-08-15
2019-08-15

Kup Mniej strachu. Ostatnie chwile z Januszem Korczakiem w ulubionej księgarnii

Oceny książki Mniej strachu. Ostatnie chwile z Januszem Korczakiem

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mniej strachu. Ostatnie chwile z Januszem Korczakiem

2004

Kto nie czytał "Króla Maciusia" w podstawówce? Moja polonistka opowiedziała nam wtedy historię o Korczaku, który do końca został z dziećmi mimo, że mógł sie uratować. I przez wiele lat to była cała moja wiedza na temat tego pedagoga i działacza społecznego. Później przeczytałam jakąś wzmiankę o prowadzonym przez niego Domu Sierot i tego jak nietypowa była to instytucja. Ale dopiero książka Agnieszki Witkowskiej-Krych pozwoliła mi poszerzyć wiedzę oraz ustalić które opowieści mają pokrycie w faktach a które są tylko legendami.
Książka opowiada o Domu Sierot, o jego wyjątkowości. Autorka poświęciła wiele czasu i sprawdziła wiele źródeł aby jak najlepiej oddać atmosferę tego miejsca. To oczywiście także opowieść osobach dzięki którym to miejsce mogło działać (niektórzy pracownicy są znani tylko z nazwiska).
Jest to świetna książka historyczna oparta na wielu źródłach, którą bardzo dobrze się czyta. Ja nie mogłam się otrząsnąć po przeczytaniu ostatniej strony.

Autorka włożyła mnóstwo pracy w napisanie tej książki. Dowiedziałam się z niej jak funkcjonował Dom Sierot przed i w trakcie II Wojny Światowej a wszystkie informacje oparte są na obszernych tekstach źródłowych. Nie są to jednak tylko suche informacje. Autorka oszczędziła strasznych opisów życia wychowanków w gettcie ale nie brakuje tu emocji, w opisie ostatniego przedstawienia Poczta, w pewien sposób przygotowującego dzieci na śmierć czy drogi na Umschlagplatz. Z całego serca polecam.

Książka o człowieku, który chciał zmienić świat na lepszy. Piękna, tragiczna, trudna i smutna. Trzeba przeczytać.

74 użytkowników ma tytuł Mniej strachu. Ostatnie chwile z Januszem Korczakiem na półkach głównych
11 użytkowników ma tytuł Mniej strachu. Ostatnie chwile z Januszem Korczakiem na półkach dodatkowych

Okładka książki Przecież ich nie zostawię. O żydowskich opiekunkach w czasie wojny Beata Chomątowska, Sylwia Chutnik, Patrycja Dołowy, Magdalena Kicińska, Karolina Przewrocka, Karolina Sulej, Monika Sznajderman, Agnieszka Witkowska-Krych

Cytaty z książki Mniej strachu. Ostatnie chwile z Januszem Korczakiem

Agnieszka Witkowska-Krych Mniej strachu. Ostatnie chwile z Januszem Korczakiem Zobacz więcej

Ciekawostki historyczne