Ta, która musi umrzeć

Okładka książki Ta, która musi umrzeć autora David Lagercrantz, 9788380153868
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Ta, która musi umrzeć
David Lagercrantz Wydawnictwo: Czarna Owca Cykl: Millennium (tom 6) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Millennium (tom 6)
Hon som måste dö
2019-08-22
2019-08-22
Inga Sawicka

Kup Ta, która musi umrzeć w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ta, która musi umrzeć

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ta, która musi umrzeć

"Podwójni agenci podają się za lojalnych współpracowników, w rzeczywistości zaś służą komuś zupełnie innemu… Zdarza się, że oni sami tego (komu służą) nie wiedzą.”

Niestety, szósty to nie wywołał mocnych wrażeń. Ciekawie się w nim poruszałam, interesowało mnie, jak dalej rozwinie się sytuacja, lecz miałam wrażenie wkradania się pierwszych oznak przeciętności. Mocna sensacja, ale w porównaniu do poprzednich odsłon sporo traciła. Nawet szybki rytm akcji, nasycenie fabuły sensacyjnymi incydentami, tajemnice z przeszłości rzutujące ogromny wpływ na teraźniejszość, nie sprawiły, że czułam dreszcze napięcia i niepewności. Miałam odczucie, że David Lagercrantz skompletował kolejny tom, ale jakby bez przekonania. Już sam fakt, że objętość powieści dużo mniejsza, brakowało wyjątkowo dokładnych opisów, usytuowania szczegółowego kontekstu, jak zdążyłam przyzwyczaić się i docenić w poprzednich tomach. Liczyłam na coś więcej, ale i tak mi się podobało na tyle, by wkręcić się, zwłaszcza ze względu na kryminalne wątki i psychologiczne zawiłości, jednak ze świadomością niskiego prawdopodobieństwa zdarzeń.

Różnorodne scenerie akcji, współczesne sztokholmskie tło, moskiewski rzut oka, oraz zbliżanie się do wydarzeń na Mont Evereście sprzed dekady, tragedii, która rozegrała się w dwa tysiące ósmym roku, owiana dużym ładunkiem zagadkowości. Historia odsłaniała coraz to nowe warstwy, spiskowe zapętlenia, dziennikarskie dochodzenia, fabryki fake newsów, hakerskie wpływy i dowody niezniszczalności pragnienia zemsty. Wszystko zaczęło się od pozornie nic nieznaczącej śmierci pijanego żebraka na ulicy stolicy Szwecji. Mikael Blomkvist stanął przed skrajnie niebezpieczną próbą dociekliwości i wytrwałości, Lisbeth Salander pozostała wierna osobliwym przyzwyczajeniom i postanowieniom, zaś Catrin Lindas, czołowa komentatorka i felietonistka, na chwilę dopuszczona została do uczestnictwa w pierwszym planie. Zerknij na wrażenia ze wcześniejszych spotkań z serią ("Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet", "Dziewczyna, która igrała z ogniem", "Zamek z piasku, który runął", „Co nas nie zabije”, "Mężczyzna, który gonił swój cień") i na inne książki Davida Lagercrantza („Człowiek, który wyszedł z mroku”, „Memoria”, „Post mortem”),przedstawione na Bookendorfinie.
bookendorfina.pl

Lisabeth planuje zamach na swoja siostrę, w tym celu wyrusza do Rosji. Mikael zostaje zaangażowany w sprawę zabójstwa bezdomnego, który okazuje się być zaginionym Szerpą.

Lubię Millenium, jednak razi mnie łączenie wszystkich spraw razem. Rażą nieprawdopodobne połączenia wątków. Jakby 2 historie nie mogły toczyć się jednocześnie i być odrębne. Wątek jak z Jasia i Małgosi też mnie nie przekonał.

5308 użytkowników ma tytuł Ta, która musi umrzeć na półkach głównych
1208 użytkowników ma tytuł Ta, która musi umrzeć na półkach dodatkowych

David Lagercrantz
David Lagercrantz
Książka Davida Lagercrantza "Co nas nie zabije" została nominowana w Plebicycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Kryminał sensacja Thriller. Szwedzki dziennikarz, pisarz.Popularność przyniosły mu biografie Gorana Kroppa i Håkana Lansa, które wkrótce mają zostać zekranizowane. Sporym uznaniem krytyki cieszy się też jego ostania powieść "Grzech pierworodny w Wilmslow". David Lagercrantz dorastał w Solna i w Drottningholm.Jest synem szwedzkiego pisarza Olofa Lagercrantz i bratem aktorki Mariki Lagercrantz. Ma trójkę dzieci: Signe, Nelly i Hjalmar. Żonaty z Anne Lagercrantz, dyrektorką i wydawcą TV4Nyheterna .

Cytaty z książki Ta, która musi umrzeć

David Lagercrantz Ta, która musi umrzeć Zobacz więcej
David Lagercrantz Ta, która musi umrzeć Zobacz więcej