Kimkolwiek jesteś

Okładka książki Kimkolwiek jesteś Jakub Szamałek
Okładka książki Kimkolwiek jesteś
Jakub Szamałek Wydawnictwo: W.A.B. Cykl: Ukryta sieć (tom 2) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller

Oficjalne recenzje i

Niebezpieczna rzeczywistość

1461 227 146

Na półkach: , , , ,

Ach, witaj ponownie Julito Wójcicka i Janku Tranie! Nie wytrzymałam zbyt długo bez tej dwójki, a że Jakub Szamałek uwielbia chyba rozbudzać ciekawość wśród swoich czytelników, po drugi tom sięgnęłam od razu po skończeniu słuchania pierwszej części. Tym razem lektorem w audiobooku dostępnym na EmpikGo jest Filip Kosior za którym nigdy specjalnie nie przepadałam, ale okazało się, że na przyspieszeniu 2.1 całkiem pasuje mi jego tonacja głosu więc „połknęłam” książkę w kilka godzin, umierając po wyrwaniu ósemki.

Tym razem autor zabierze nas w swojej książce w kilka podróży. Oto bowiem okazuje się, że brutalne morderstwo na wizji camgirl z Mińska Mazowieckiego może mieć związek z rosyjskim półświatkiem zajmującym się przestępstwami internetowymi na ogromną skalę. Julita będzie musiała przemóc się do dalekich podróży bowiem czeka ją wycieczka do Londynu i…za ocean. Najpopularniejsza dziennikarka śledcza w Polsce będzie jednak musiał też zmierzyć się z problemami znacznie jej bliższymi. Jej relacja z Leonem zdążyła się zacieśnić, ale szczęście w związku zdaje się nie iść w parze z pracą tak Julity, jak i jej ukochanego. A jeśli dodać do tego jeszcze pewnego Wietnamczyka można dostać w rezultacie równanie, które zdecydowanie wskazuje na kłopoty.

Z drugiej strony obserwujemy próby wejścia do Sejmu nowopowstałej partii Polska Jutro. Na jej czele stoi były piłkarz, Artur, a pomocą w kreowaniu jego medialnego wizerunku służy mu Aneta (tak, zapomniałam nazwisk dwojga tych bohaterów, meh). Współpraca układa się wyśmienicie do czasu aż Artur nie rozpoczyna współpracy z kimś jeszcze, a mianowicie pewną firmą, której zadaniem jest znacząca poprawa sondaży partii. Pytanie tylko, kto stoi u jej steru…

Książka naprawdę dobra, choć w mojej opinii gorsza od poprzedniej. Na plus rozwój charakterologiczny głównych bohaterów oraz próba ukazania traumy, jakiej Julita nabawiła się podczas wydarzeń z pierwszej części. Momentami trochę ten wątek zgrzytał, natomiast dało się odczuć, że autor próbował ukazać to w jak najbardziej realny sposób. Na okejkę zasługują też – ponownie – wszelkie kwestie związane z technologią, które Szamałek starał się ukazać tak, żeby totalna lama w tym temacie (to o mnie) była w stanie odnaleźć się w historii i zrozumieć, jakie nowe niebezpieczeństwa czekają na użytkowników w sieci.

Z minusów muszę wskazać momenty hollywoodzkiej sensacyjności i – nazwijmy to – „kierunek wschodni”, do którego przemy. Nie jest to źle napisane i określenie tej części jako słabszej wynika tylko i wyłącznie z moich preferencji. Nie lubię akcyjniaków, nie lubię mafijno-wschodnich klimatów, a w tej książce pod tym względem działo się po prostu za dużo jak dla mnie. Na pewno nie określę tej książki jako słabej i cechującej się popularnym „syndromem drugiego tomu”, bo to była naprawdę fajna rozrywka dla mnie, natomiast zwyczajnie pierwszy tom podobał mi się bardziej.

Zaczęłam już słuchać finałowej części więc pewnie niedługo będę Wam mogła opowiedzieć o moich wrażeniach dotyczących zakończenia całej historii i domknięcia wszystkich wątków. Zapowiada się póki co dobrze!

więcej Pokaż mimo to

Jakub Szamałek po raz kolejny odkrywa przed nami tajemnice internetowego świata, który znacząco wpływa na naszą codzienność. Po lekturze “Kimkolwiek jesteś” zdecydowanie inaczej patrzę na moje poczynania w sieci, a przede wszystkim w mediach społecznościowych (nadal odczuwam gęsią skórkę na myśl o tym w jaki sposób jesteśmy manipulowani). Autor nadal w sposób przystępny przekazuje wszystkie informacje z zakresu nowoczesnych technologii. Akcja nie ma jednak już takiej szybkości jak w “Cokolwiek wybierzesz”, gdyż Szamałek spowalnia tempo wydarzeń, stawiając na sferę psychologiczną swoich bohaterów.

więcej Pokaż mimo to

Tom 2 "Ukrytej sieci" nie jest może aż tak dobry jak 1 część ale to i tak bardzo dobra powieść. Świetnie napisana i nie zwalniająca tempa nawet przez chwilę. W porównaniu do tomu 1, nie ma tu aż takiego ładunku emocjonalnego. Do tego na minus polityka, od której trzymam się z daleka. To są jednak mało istotne minusy i książkę mogę polecić z czystym sumieniem :)

Bardzo dobra! Zaraz się zabieram za trzecią część.

Bardzo dobra! Zaraz się zabieram za trzecią część.

Nowe technologie z jednej strony są szansą na rozwój. Z drugiej strony, to bardzo duże zagrożenie. Szczególnie, gdy skupimy się na kwestiach naszego bezpieczeństwa w sieci. Każdy z nas przecież wymienia i udostępnia informacje. Każdą opublikowaną przez nas informację traktujmy, jako publiczną. W sieci nic nie ginie, a co gorsze - może zaszkodzić. Nawet najlepsze zabezpieczenia nie zwalniają nas od ostrożności i myślenia.

Julita Wójcicka kontynuuje swoje śledztwo. Kto nie czytał pierwszej części (tak jak ja),z pewnością nie będzie wiedział o co chodzi. Ambitna reporterka próbuje ustalić nieuchwytnego admina forum z pornografią pedofilską. Wśród materiałów, które otrzymała znajduje zupełnie niepasujący do reszty plik. Jest to artykuł o zabójstwie camgirl, opatrzony krótką adnotacją: "Sprawdź". Ciekawość zwycięża, Julita podejmuje trop. I podąża nim w nieznane.

"Kimkolwiek jesteś" - tytuł książki wskazuje na niepewność. Takie stwierdzenie/pytanie można śmiało rzucić w kierunku dwóch bohaterów. Pojawia się tutaj poza tym kilka kwestii. Głównie są one związane z bezpieczeństwem, ale mamy także: kulisy kampanii wyborczej, profilowania czy moderowania treści oraz śledzenia osób na podstawie chociażby publikowanych zdjęć.

Bądźmy mądrzy! Bo nie mamy pewności kto uzyska dostęp do informacji o nas. Bardzo często, szczególnie w Internecie stajemy się elementami ukrytej sieci. Jedno polubienie = 1000 "spersonalizowanych" treści.

więcej Pokaż mimo to

Tak ,jak pierwsza część "Ukrytej sieci" bardzo mi się spodobała,tak ta zupełnie nie przypadła mi do gustu,tak się wynudziłam,że nawet nie doczytałam do końca., a szkoda,bo zapowiadała się fajna przygoda.

[RECENZJA]
KIMKOLWIEK JESTEŚ
Autor: Jakub Szamałek
Wydawnictwo: W.A.B.
Premiera: 16.10.2019
Tom 2, seria: Ukryta sieć

CZY WIESZ, KTO TAK NAPRAWDĘ RZĄDZI TWOIM KRAJEM?

KIMKOLWIEK JESTEŚ to bezpośrednia kontynuacja COKOLWIEK WYBIERZERZ – książki należy czytać zgodnie z kolejnością wydania. Życie głównej bohaterki mocno się zmieniło, została zauważona w środowisku, wydała książkę, a jej artykuły były cenione i czytane. Zarobiła znaczną sumę pieniędzy i już nie musiała oszczędzać na każdym kroku. Prywatnie związała się z Leonem. Jednak wciąż nie odpuściła sobie dziennikarstwa śledczego. Cały czas chciała ustalić kim jest administrator forum z pornografią pedofilską. Pracy podporządkowała swoje życie, a na tym cierpiały kontakty z partnerem i siostrą. Pojawiły się nowe tropy i nowi bohaterowie. Julia badała m.in. sprawę zabójstwa camgirl. Rozszerzyła nawet poszukiwania poza granice kraju. Czy uda jej się w końcu rozwiązać zagadkę?

CZY POZWOLISZ, BY KTOŚ MÓWIŁ CI, CO MASZ MYŚLEĆ?

W tej części mocno rozbudowany został wątek polityczny powiązany z naciskiem na wybory przeprowadzane przez internet. Autor opisuje zakulisowe działania kampanii politycznych, manipulacje wyborcami, wykradanie danych, monitorowanie każdej aktywności. Dużo mówi się także na temat Facebooka. Tworzone są farmy trolii, a do sieci często wypuszczanie fake newsy, które wprowadzą zamieszczanie, zasieją ziarno niepewności, odciągają ludzi od poważnych tematów.

Książka wywołuje strach i trzyma w napięciu. Wszystko to co opisuje Autor z jednej strony jest aż nieprawdopodobne, a z drugiej tak bardzo prawdziwe, dzieje się tuż obok nas i często dotyczy nas samych. Pierwszy tom był mocny, ale myślę, że druga część zdecydowanie go przebiła. Jakub Szamałek udowodnił, że jest doskonałym obserwatorem tego co nas dziś otacza. Poza tym stworzył silnych i odważnych bohaterów, którzy nie boją się zaglądać w zakamarki dark netu, biorą nawet udział w zlocie hakerów, narażając się na śmiertelne niebezpieczeństwo. Akcja ma zdecydowanie wolniejsze tempo niż w poprzedniej części, ale Szamałek mocno stawia na psychologię postaci. Myślę, że jest to lektura obowiązkowa dla użytkowników zwłaszcza Facebooka, którzy bez zastanowienia wrzucają wszystko do sieci. Myślę, że ten tom zdecydowanie otwiera oczy użytkownikom internetu i skłania do bardziej przemyślanych działań na portalach społecznościowych i nie tylko. Jestem bardzo ciekawa czym zaskoczy nas kolejna część. Właśnie sięgam po GDZIEKOLWIEK SPOJRZYSZ.

[RECENZJA]
KIMKOLWIEK JESTEŚ
Autor: Jakub Szamałek
Wydawnictwo: W.A.B.
Premiera: 16.10.2019
Tom 2, seria: Ukryta sieć

CZY WIESZ, KTO TAK NAPRAWDĘ RZĄDZI TWOIM KRAJEM?

więcej Pokaż mimo to

Kontynuacja pierwszej części jak najbardziej udana. Czyta się dość szybko i nawet kilka scen rodem z amerykańskich filmów akcji nie psuje efektu. Dla podsumowania zaczynam od razu część trzecią 😊

Dużo słabsza od poprzedniej. Bohaterowie zmieniają się w rambo. :p Boję się trzeciej części, o czym to będzie?

Po pierwszej części, nie ukrywam, że czekałam na tom 2. Jak zwykle czytelnicza gonitwa, nie zawiodłam się. No i przy okazji, jak zwykle dobry cyber tutorial. Myślę, że książka dla wszystkich, którzy tam coś sobie poklepią FB bez refleksji, myśląc, że są panami własnego losu. A algorytmy wypędzają z błędu. Myślę, że seria wielu osobom, może otworzyć oczy.