Czerwony sztorm tom 1

Michał Wroczyński

Kup Czerwony sztorm tom 1 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Czerwony sztorm tom 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czerwony sztorm tom 1

Tom Clancy to wizjoner, ekspert od zbrojeń, ale też niesamowicie dokładny w swych opisach autor. I tym razem nie zawiodłem się kolejną książką tego autora. Doskonały spektakl wojny pomiędzy Związkiem Radzieckim a krajami NATO. Mnóstwo precyzyjnych informacji na temat jednostek wodnych i powietrznych, do tego dynamiczna akcja i bogate opisy konfliktu widzianego z dwóch stron. Polecam.

Dobra ,ale uważam ze opisy szczególnie morskich potyczek aż za bardzo rozwleczone

Oczywiście że znacznie, znacznie lepsze wrażenie robiła jak się czytało za pierwszym razem, lata temu. Acz Clancy jednak nie zawodzi. Obezwładniająca siła ognia która utrudnia manewry i przełamanie frontu - to akurat widzimy w Ukrainie dziś - sporo sprzętu używanego tam opisuje wszak Clancy ;). Ciekawy wątek osobisty i sporo jest tam na końcu o ludziach, bo to człowieka walczy (jeszcze) nie statystyki.
Niemniej - dużo opisów Amerykańskich zwycięstw - wszędzie trupy Rosjan, nie widać z kolei prawie amerykańskich klęsk albo strat i tylko zapewnienia Autora powodują że rozumiemy czemu NATO w ogóle się cofa ;). Opis kilku ciekawych manewrów obu stron ale... w ataku na zespół lotniskowców tonie Francuski Charles de Gaulle, ale ten amerykański jest tylko uszkodzony, w starciach OP amerykanie spokojnie wygrywają z rosyjskimi OP ale i z siłami ZOP, s to aż tak różowo by nie wyglądało.

Nie widać też w ogóle armii "Sojuszniczych" Układu Warszawskiego - jak wiem, że armie Niemiec, Francji czy Wlk. Brytanii miały o wiele większe znaczenie w NATO niż demoludy dla UW but still.

Niemniej ciekawa rozrywka jak to mogłoby wyglądać. I to czego potrzebujemy, amunicji, dostaw i sprzętu. To wszystko czego dziś baaaardzo mało w całym NATO :(

1586 użytkowników ma tytuł Czerwony sztorm tom 1 na półkach głównych

Okładka książki Tryumf postprawdy Tom Clancy, Mark Greaney
Tryumf postprawdy Tom Clancy, Mark Greaney
Tom Clancy
Tom Clancy
Jeden z najlepszych i najsławniejszych światowych twórców literatury sensacyjnej. Każda z jego powieści przez długie tygodnie zajmowała pierwsze miejsca na listach bestsellerów. W 1984 roku opublikował swoją pierwszą książkę pt. Polowanie na „Czerwony Październik”, która przyniosła mu międzynarodową sławę. Clancy jest twórcą postaci Jacka Ryana, historyka, analityka CIA, a później nawet prezydenta Stanów Zjednoczonych. Ten fikcyjny bohater występuje w najbardziej znanych książkach autora, takich jak: Czas patriotów, Polowanie na „Czerwony Październik”, Stan zagrożenia czy Suma wszystkich strachów. W filmowych adaptacjach powieści Clancy’ego w rolę Jacka Ryana wcielali się: Ben Affleck, Alec Baldwin, Harrison Ford i Chris Pine. Autor brał czynny udział w tworzeniu gier komputerowych; na motywach jego powieści pt. Rainbow Six powstała ich cała seria – gracze wcielający się w komandosa dowodzącego elitarnym oddziałem stawiają tam czoła najgroźniejszym terrorystom świata. Swoim nazwiskiem firmował też m.in. serię gier Splinter Cell, serię taktycznych gier akcji Ghost Recon, strategię EndWar czy zręcznościowy symulator lotu H.A.W.X. Tom Clancy jest jednym z trzech autorów (pozostali to John Grisham i J.K. Rowling),którzy w latach 90. XX wieku sprzedali ponad 2 miliony egzemplarzy pierwszego wydania swoich powieści. "W internecie można wszystko znaleźć, trzeba tylko wiedzieć, gdzie szukać" - Tom Clancy

Okładka książki Casus belli Tom Clancy, Steve Pieczenik, Jeff Rovin
Casus belli Tom Clancy, Steve Pieczenik, Jeff Rovin