20th Century Boys: Chłopaki z dwudziestego wieku #2

Okładka książki 20th Century Boys: Chłopaki z dwudziestego wieku #2 autora Naoki Urasawa, 9788365520340
Okładka książki 20th Century Boys: Chłopaki z dwudziestego wieku #2
Naoki Urasawa Wydawnictwo: Hanami Cykl: 20th Century Boys (tom 3-4) komiksy
komiksy
20th Century Boys (tom 3-4)
20世紀少年 (20 Seiki Shounen)
2019-05-30
2019-05-30
9788365520340
Radosław Bolałek

Kup 20th Century Boys: Chłopaki z dwudziestego wieku #2 w ulubionej księgarnii

Oceny książki 20th Century Boys: Chłopaki z dwudziestego wieku #2

OPINIE i DYSKUSJE o książce 20th Century Boys: Chłopaki z dwudziestego wieku #2

Bardziej spójna od tomu 1. Intryga nabiera kolejnych warstw, trochę bardziej jest skupiona, więc łatwiej się połapać

Na półkach: , , , ,

Podoba mi się wątek Otcho, polubiłam tego bohatera. Cała historia robi się niewiarygodna, ale autor umiejętnie przykuwa uwagę czytelnika. Z każdą stroną pojawia się coraz więcej pytań. Jestem ciekawa ciągu dalszego, chociaż jestem przekonana, że fabuła jeszcze mocniej się skomplikuje.

Drugi tom mangi 20th Century Boys – Chłopaki z dwudziestego wieku rozpoczyna się od tego, że Kenji zdaje sobie sprawę z zagrożenia, w jakim się znajduje. Kult i tak zwany Przyjaciel bazują na planie z przeszłości, który bohater tworzył wraz z kolegami, chcąc zostać wielkimi bohaterami. Dziecinne zapiski o strasznym zagrożeniu i wyzwaniu, które mieli pokonać młodzi bohaterowie, stają się prawdą. Problemem jest to, że Kenji zapomniał już wiele z tamtych czasów i nie wie, kto może być wrogiem nazywającym się przewrotnie jako Przyjaciel, ani też, jakie dokładnie były dziecinne fantazje paczki bohaterów. Mężczyzna musi przypomnieć sobie rzeczy ze swojej przeszłości. Nie będzie to łatwe, gdyż Kenji i dziecko jego siostry zostają kolejnymi celami kultu. Zapowiada się naprawdę niebezpieczna rozgrywka i spore wyzwanie dla bohatera, który dotąd wiódł całkiem spokojne życie.

W przypadku pierwszego tomu mangi Chłopaki z dwudziestego wieku zwracałem uwagę na to, że historia powoli się rozwija. Mielimy okazję lepiej poznać Kenjiego, jego sytuację życiową i znajomych. Był czas na chłonięcie świata i wczucie się w klimat tytułu, który świetnie łączy gatunki i ma w sobie spore dozy nostalgii. Drugi tom serii nadal zawiera wiele z tych elementów, ale akcja tutaj mocno przyśpiesza i mamy masę momentów rodem z filmów akcji, thrillerów i nawet elementy wprost z horroru. Nie brakuje też zabawnych sytuacji i trochę spokojniejszych chwil, które mają bardzo fajny rytm. Dobrym przykładem tego jest sekwencja, gdy pewne postacie obradują na temat budowy robota. Dorośli ludzie zachowują się jak dzieci w piaskownicy, wygłaszając swoje fantazje i przekonując, że ich zabawka jest najlepsza. Jest to bardzo zabawnie przedstawione, ale w szerszym kontekście historii te sceny są wręcz przerażające.

172 użytkowników ma tytuł 20th Century Boys: Chłopaki z dwudziestego wieku #2 na półkach głównych
85 użytkowników ma tytuł 20th Century Boys: Chłopaki z dwudziestego wieku #2 na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki 20th Century Boys: Chłopaki z dwudziestego wieku #2

Cytaty z książki 20th Century Boys: Chłopaki z dwudziestego wieku #2