The Power of Habit Why we do what we do and how to change

Okładka książki The Power of Habit Why we do what we do and how to change autora Charles Duhigg, 9781847946249
Okładka książki The Power of Habit Why we do what we do and how to change
Charles Duhigg Wydawnictwo: Random House Books publicystyka literacka, eseje
publicystyka literacka, eseje
2012-01-01
2012-01-01
angielski

Kup The Power of Habit Why we do what we do and how to change w ulubionej księgarnii

Oceny książki The Power of Habit Why we do what we do and how to change

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Power of Habit Why we do what we do and how to change

Autor w lekki i przystępny sposób na konkretnych przykładach (uzależnień, hazardu, a nawet poprowadzenia drużyny do znacznych sukcesów sportowych, .... czy też drobnych słabości związanych podjadaniem ... ) odsłania mechanizm powstawania pętli nawyku. Pisze, w jaki sposób zaobserwować pewien powtarzający się w naszym zachowaniu zwyczaj, jak "złapać" moment otrzymywania "nagrody" za dane zachowanie (co nią jest i co chcemy przez to w istocie uzyskać). Zachęca do zmiany danego przyzwyczajenia na inny konstruktywny (i tu pomaga obserwacja, wyizolowanie "wskazówki"- myśli czego potrzebuję i refleksja nad planem: może potrzebę przerwy w pracy wykorzystam nie na przekąskę, ale np. rozmowę ze współpracownikiem ...) Przedstawioną treść czyta się niezmiernie lekko. Pozycja rzeczywiście zachęca do przyjrzenia się naszym nawykom i do podjęcia pracy nad tymi niepożądanymi;)

Trzeba jednak oddać cesarzowi, co cesarskie. Duhigg w sposób merytoryczny i przystępny wyjaśnia znaczenie oraz mechanizm powstawania pętli nawyku. Świadome przyswojenie tej wiedzy w zupełności wystarcza, by zrozumieć temat — w tym miejscu lekturę można by właściwie zakończyć.

Dalsza część książki to już liczne przykłady pozytywnych skutków zmiany nawyków w sferze indywidualnej, korporacyjnej i społecznej. Pojawiają się historie Starbucksa, szpitala w Rhode Island, aluminiowego potentata Alcoa, Rosy Parks zapoczątkowującej ruch praw obywatelskich oraz inne, mniej lub bardziej interesujące przykłady.

Jeśli chcesz zrozumieć znaczenie nawyków, skup się na pętli.
Jeśli lubisz ciekawostki — cała lektura powinna trafić w Twój gust.

Charles Duhigg, podobnie jak James Clear, postanowił udowodnić, że nawyki to temat co najwyżej na dłuższy artykuł, a próba uczynienia z niego książki jest z góry skazana na niepowodzenie. Autor jednak się nie poddaje i rozciąga temat do granic możliwości. Zresztą — kto z nas nigdy nie „lał wody”, pisząc wypracowanie z polskiego, byle tylko dobić do wymaganego limitu słów…...

Przeczytałem w swoim życiu wiele książek z dziedziny psychologii oraz szeroko pojętego rozwoju osobistego — często po to, żeby sprawdzić, na ile powstają tylko dlatego, że jest na nie moda, a na ile faktycznie niosą wartościowe treści. Siłę nawyku można spokojnie zaliczyć do kategorii psychologii, i moim — bardzo subiektywnym — zdaniem to książka naprawdę dobra i pomocna.

Oczywiście autor nie obiecuje, że po jej przeczytaniu założymy start-up i wybudujemy potężną serwerownię pod Bydgoszczą. Zamiast gotowych rozwiązań daje coś ważniejszego: pokazuje, jak powinniśmy podejść do zmiany nawyków, tłumaczy mechanizmy, i jasno podkreśla, że wprowadzenie zmian wymaga ciężkiej, konsekwentnej pracy.

To, co wyróżnia tę książkę, to ciekawie przedstawiona problematyka — oparta na przykładach z różnych środowisk i wydarzeń, co naprawdę pomaga zrozumieć, jak uniwersalne są mechanizmy nawyków. Dzięki temu łatwiej zobaczyć, jak można je przełożyć na własne życie.

Książka zdecydowanie “zostaje na półce”. Nie należy do tych typu „wystarczy chcieć”, nie jest też w żaden sposób szkodliwa. Podsumowanie na końcu jest wyjątkowo praktyczne i może realnie pomóc w uporządkowaniu wiedzy.

Polecam.

15639 użytkowników ma tytuł The Power of Habit Why we do what we do and how to change na półkach głównych
1952 użytkowników ma tytuł The Power of Habit Why we do what we do and how to change na półkach dodatkowych

Cytaty z książki The Power of Habit Why we do what we do and how to change

Charles Duhigg Siła nawyku. Dlaczego robimy to, co robimy i jak można to zmienić w życiu i biznesie Zobacz więcej