Małe Licho i anioł z kamienia

- literatura dziecięca
- Małe Licho (tom 2)
- Wilga
- 2019-10-30
- 2019-10-30
- anioł dziecko chłopiec dorastanie nauka ferie zima święta Boże Narodzenie anioły Bożek Licho Czart Piekło Demon tajemnica
- Inne
Kolejna przygoda aniołka z alergią na pierze, którego kochają dzieci, dorośli i reszta!
Wydaje się, że zwyczajność na dobre zagościła w życiu Bożka, niezwykłego chłopca z niezwykłą tajemnicą. Nie na długo. Po tym, jak nad wyraz udana impreza, taka z planszówkami, popcornem i francuskimi tostami na słodko, kończy się zbiorową kwarantanną, Bożek wraz z Tsadkielem i Guciem muszą spędzić ferie u ciotki w samym sercu przedziwnego lasu. Wkrótce odkrywają, że z pozoru nudne, zaśnieżone odludzie kryje wiele niespodzianek...
- 1 053
Czort jest solą i ostoją wszystkiego w tym cyklu, choć pojawia się dopiero w 2 tomie.. Gdyby szaleństwo miało miarę, było by nim 2 duchów nazistów na strychu, co swoją drogą nadaje się na zupełnie inną historię i film i sztukę teatralną. Przebarwna, przezabawna, przepiękna historia. Momentami może ciążyć, ale trzyma i rytm i tętno serca, a nie zapominajmy - miej serce i patrzaj w sece.
więcej Pokaż mimo toCo otrzymamy, kiedy większość Lichotki II zachoruje na ospę? Przygodę życia! Bożek z Tsadkielem i Guciem wybrali się na ferie zimowe do cioci Ody. A gdzie Oda, tam i Bazylek. Jak ja tęskniłam za Bazylkiem! <3
Ta część ubawiła mnie nieziemsko (wiadomo, Bazyl i jego tyłozgryz). Trochę wzruszyła (bo wiadomo już, dlaczego Tsadkiel często bywa Zadkielem). Wciągnęłam się i skończyłam w jedno popołudnie. Polecam! <3
więcej Pokaż mimo toTa część ubawiła mnie nieziemsko (wiadomo, Bazyl i jego tyłozgryz). Trochę wzruszyła (bo wiadomo już, dlaczego Tsadkiel często bywa Zadkielem). Wciągnęłam się i...
Tylko dziecko potrafić skruszyć serce z kamienia
Tylko dziecko potrafić skruszyć serce z kamienia
Pokaż mimo toDobrze, już rozumiem, czemu tak kochacie tą serie. Ta część podobała mi się o wiele bardziej, choć miała takie momenty ciągnące się. Ale mimo to już nie mogę się doczekać, aż sięgnę po kolejny tom i kolejne przygody :).
Pokaż mimo toPo prostu cudeńko dla dzieci. Niezależnie od wieku;)
Po prostu cudeńko dla dzieci. Niezależnie od wieku;)
Pokaż mimo toKsiążka napisana lekkim piórem, momentami zabawna. Idealna ucieczka w świat baśni, tajemniczych stworzeń i niesamowitych przygód.
Pokaż mimo toKsiążka niby dla dzieci ale bez przeczytania dożywocia, które jest dla dorosłych, dziecko nie będzie wiedziało kim jest połowa bohaterów ani dlaczego niektóre rzeczy się dzieją.
Książka jest też tak poprostu nudna.
Pokaż mimo toKsiążka jest też tak poprostu nudna.
Do serii Małe Licho wracam ponownie, tym razem do „Małego Licha i anioła z kamienia”. Mimo ładnych paru lat na karku nie ukrywam, że świetnie się czuję w świecie tego Czorta, a Marta Kisiel, autorka serii, potrafi zaczarować nawet najbardziej poważne serca i sprawić, że nawet takie stare baby jak ja z przyjemnością śledzą losy niezwykle uroczej bestii. Bo serii o Małym Lichu nie da się nie lubić, zwłaszcza ze względu na Bazyla – wysłannika piekieł z przeuroczą wadą wymowy, która sprawia, że nie sposób się nie uśmiechnąć. A że i owe diabelskie nasienie, a raczej nasionko jest nie lada inteligentne, a przy tym dowcipne, to śledzenie jego rozmaitych perypetii, zwłaszcza w tandemie z aniołem z alergią na pierze, przynosi przyjemną rozrywkę nie tylko dla małych, ale też tych zupełnie już dużych czytelników.
Z resztą akurat dorośli czytelnicy w tej części mogą otrzeć się i o wielką poezję, gdyż w książce pojawiają się cytaty zaczerpnięte z poezji odnoszące się do nadprzyrodzonych kwestii, jak choćby do II części Dziadów czy norwidowskiego Bema pamięci żałobnego rapsodu:) Jest zatem i pouczająco i wzniośle, choć sam tekst jest lekki i przyjemny, gdyż skierowany jednak do młodego czytelnika.
Tym razem oś opowieści kręci się wokół Bożka – przedziwnego chłopca o nadzwyczajnych skłonnościach, co to nie wiadomo ile w nim człowieka, ile widma, a le gluta (tak gluta, bynajmniej się nie przesłyszeliście😊). Chłopiec czy chce czy nie chce zmuszony jest spędzić ferie u ciotki, w przedziwnym domu w samym sercu lasu, który okazuje się mieć w sobie wiele tajemnic. A że każdy człowiek musi mieć swojego anioła stróża to wraz z Bożkiem, w zastępstwie Małego Licha, które w ciepłych bamboszkach zostanie w domu, na przymusowe wakacje udaje się Tsadkiel, zwany również Zadkielem, a nawet Pupkielem. Nie będzie to też jedyny stróż chłopca – drugim nie mniej ważnym stanie się Bazyl, zdecydowanie moja ulubiona postać.
Nie zabraknie wielu pouczających opowieści, licznych życiowych lekcji, podanych w bardzo przystępny sposób, bez moralizowania, a dużą dawką humoru. Jeśli zatem nie znacie jeszcze tej serii nie traćcie czasu i chwytajcie za tę przesympatyczną serię. Ja z pewnością jeszcze się z nią nie rozstaję.
więcej Pokaż mimo toBazyl i Liszko to TOTALNA miłość - tych bohaterów i stylu pisania pani Kisiel nie da się nie kochać!
Pokaż mimo toW tej części moje ukochane Licho jest chore aleeee jest cudowna niesamowita ciocia Oda i.... jest czort. Świetna część