Małe Licho i anioł z kamienia

Okładka książki Małe Licho i anioł z kamienia
2019-10-30

Kup Małe Licho i anioł z kamienia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Małe Licho i anioł z kamienia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Małe Licho i anioł z kamienia

Piękna książka o przyjaźni i dojrzewaniu.

Piękna książka o przyjaźni i dojrzewaniu.

Na półkach: , , , ,

Kolejna piękna książka Marty Kisiel dla dzieci. Lecz czy tylko dla dzieci?
Moim zdaniem nie.
Nie tylko dlatego, że niektóre dialogi są nawiązaniami do innych dzieł kultury - filmów, czy też książek. Nie tylko dlatego, że dorośli mogą się zaśmiewać przy czytaniu wielu scen. To mądra książka. Z prostą, liniową fabułą, z pięknym przesłaniem. Tyle radości z czytania tak krótkiej historii.
Bohaterowie, których Autorka stworzyła w swoim Universum, powracają, abyśmy mogli przyjrzeć im się trochę lepiej, abyśmy mogli ich lepiej poznać. Popatrzeć na nich z perspektywy dziesięcioletniego Bożydara. Tym razem jego spojrzenie skupiło się na Tsadkielu.
Jak bardzo można się pomylić, kiedy nie wiemy, przez co przeszła druga osoba? Jak wiele krzywd można wyrządzić jednym zdaniem, rzuconym w emocjach, kiedy nie ma się pojęcia, przez co przechodzi ktoś obok.
Wiele możemy się nauczyć, czytając o przygodach Bożka. I tak piękny czas możemy spędzić razem z nim.

Kolejna piękna książka Marty Kisiel dla dzieci. Lecz czy tylko dla dzieci?
Moim zdaniem nie.

Sympatyczna kontynuacja. Po raz drugi jednak odniosłam wrażenie, że o ile autorka ślicznie umie w opowiadanie o takich codziennych, obyczajowych sprawach, o tyle nie umie - przynajmniej w przypadku tej serii - w kulminację i akcję, czyli to, co powinno trzymać w napięciu i koronować daną przygodę. Zarówno wyprawa w zaświaty w pierwszym tomie jak i do czegoś w rodzaju piekła w drugim są takie trochę meh. Niezbyt interesujące, krótko mówiąc. No ale dziecko jest ogólnie zadowolone, więc nie będę przesadnie narzekać.

1745 użytkowników ma tytuł Małe Licho i anioł z kamienia na półkach głównych
543 użytkowników ma tytuł Małe Licho i anioł z kamienia na półkach dodatkowych

Okładka książki Cztery trupy w barszcz Aneta Jadowska, Marta Kisiel, Magdalena Kubasiewicz, Milena Wójtowicz
Okładka książki Kwiat paproci i inne legendy słowiańskie Paulina Hendel, Aneta Jadowska, Marta Kisiel, Marta Krajewska, Agnieszka Kulbat, Katarzyna Berenika Miszczuk, Martyna Raduchowska, Jagna Rolska, Małgorzata Starosta, Anna Szumacher

Cytaty z książki Małe Licho i anioł z kamienia