Jestem Aki

- literatura dziecięca
- 2018-12-01
- 2018-12-01
Na okładce książki „Jestem Aki” możemy przeczytać krótką, ale jakże trafną recenzję Krystyny Czubówny:
„I w książce dla dzieci można się zaczytać (…) Urocza, mądra, napisana pięknym językiem, błyskotliwie dowcipna historia tytułowego Akiego. Do czytania wielokrotnego – polecam”.
Kup Jestem Aki w ulubionej księgarni
- Biblioteka 1
- Biblioteka córki 1
- Kosikowe 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jestem Aki
Jedna z najlepszych książek dla dzieci, jakie przeczytaliśmy.
"Pytanie 'Czy teraz umiem więcej?' i wrażenie, że płynący czas może dużo zmienić, były wręcz ekscytujące. Poczuł, że czas nie płynął tak sobie - zwyczajnie, byle jak, bez celu. On płynął nadzwyczajnie. I ciągle coś zmieniał." ***
Nawet imię głównego bohatera ma sensowne pochodzenie i nie jest jedynie kaprysem autorki książki.
Sporo w tej książce dobrego zarówno dla dziecka, jak i dla dorosłego i to tak zgrabnie połączone, że ani mały odbiorca nie poczuje się znużony, ani dorosły nie będzie chciał odkładać książki.
I chyba to pierwszy przykład książki, w przypadku której tekst zachęcający do jej kupna zawarty na okładce rzeczywiście oddaje to, o czym książka jest. Jego autorką jest Krystyna Czubówna.
Jedyny minus - ilustracje. One doskonale pasują do charakteru książki. Są równie niezwykłe, co treść. Nieoczywiste, wymagające dłuższego spojrzenia, pomyślenia. Mi się podobały, ale synowi niezbyt, jednak on ma czas na takie rzeczy. Dużo czasu na poznawanie świata, jak Aki.
Tak to jest ze sztuką. "Każdy coś wie i czegoś nie wie - pomyślał Aki. - Ale w którym momencie co? I kto wie, jaka jest prawda?". ***
Trzeba przeczytać. Dla nas bardzo miłe zaskoczenie.
*** D. Kassjanowicz, "Jestem Aki", wydawnictwo Tashka, Warszawa 2018 r.
Jedna z najlepszych książek dla dzieci, jakie przeczytaliśmy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHumor, trochę melancholii, sporo mądrości nie wpadającej w przemądrzałość, a także zapadających w pamięć zdań, jak choćby:
Dla mnie to piękna, spokojna i zwyczajna-niezwyczajna opowieść poprzetykana nieoczywistymi myślami i pytaniami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dowcipna książka. Zarówno u dzieci, jak i u rodziców spowoduje nie tylko uśmiech, ale nieraz głośny śmiech (piszę na podstawie własnego doświadczenia). A dla dzieci będzie też zachętą do tego, żeby uważnie rozejrzały się wokół, bo świat jest pełen fascynujących niespodzianek i bardzo niezwykłych spotkań. Autorka opisuje wędrówkę pewnego owada przez las, ale łatwo skojarzyć, że chodzi po prostu o metaforyczne przedstawienie zdobywania życiowego doświadczenia przez małego, dorastającego człowieka. Natomiast dla rodziców to historia o tym, że trzeba dziecku pozwolić ten świat („las”) odkrywać, bo tylko w ten sposób może się ono dowiedzieć, kim jest. Poznając innych, pozna siebie.
Bardzo dowcipna książka. Zarówno u dzieci, jak i u rodziców spowoduje nie tylko uśmiech, ale nieraz głośny śmiech (piszę na podstawie własnego doświadczenia). A dla dzieci będzie też zachętą do tego, żeby uważnie rozejrzały się wokół, bo świat jest pełen fascynujących niespodzianek i bardzo niezwykłych spotkań. Autorka opisuje wędrówkę pewnego owada przez las, ale łatwo...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAki wie o sobie tylko tyle, że jest owadem, a za drzwiami jego domu jest las. I z takim pakietem informacji opuszcza rodzinne progi, by starym zwyczajem owadów wyruszyć w nieznany świat. Na spotkanie. Kogo ma spotkać? Tego już rodzice mu nie mówią. Musi przekonać się o tym sam. Taka podróż przez las, czyli podróż przez życie, to jedyny sposób, żeby poznać samego siebie. I innych. I odróżnić rzeczy ważne od nieważnych.
„Jestem Aki” to napisana bardzo lekko i przezabawnie książka o poważnych sprawach. Dotyczących każdego. Wartkie, śmieszne dialogi, mnóstwo zaskakujących bohaterów, wciąż zmieniające się, nieprzewidywalne sytuacje – to wielkie atuty tek książki. Napisana jest w konwencji bajki o leśnych stworzeniach, które jednak wydadzą się każdemu z nas dobrze znane z codziennego życia – bo Aki spotyka cała galerię typów i charakterów. A co z tego wynika? Bardzo wiele. Nie tylko dla niego – także dla nich. Ale i dla małego czytelnika, który może dzięki tej książce nabierze ochoty i odwagi, by z otwartym umysłem poznawać innych, nie bać się wyzwań i spróbować ze zdobywaną wiedzą o świecie zrobić coś dobrego. Jak Aki.
W książce są duże, niebanalne ilustracje o pięknej kolorystyce. Format zbliżony do A4 i twarda oprawa to też, moim zdaniem, wielkie atuty tej książki. Aha, ważna rzecz – rodzice, jeśli zechcą poczytać o Akim swojemu dziecku, absolutnie się nie będą nudzić. Są tam wręcz różne smaczki do wychwycenia tylko przez dorosłych, jak na przykład przerzucanie się w pewnym dialogu cytatami z filmów. A więc to idealna rodzinna lektura!
Aki wie o sobie tylko tyle, że jest owadem, a za drzwiami jego domu jest las. I z takim pakietem informacji opuszcza rodzinne progi, by starym zwyczajem owadów wyruszyć w nieznany świat. Na spotkanie. Kogo ma spotkać? Tego już rodzice mu nie mówią. Musi przekonać się o tym sam. Taka podróż przez las, czyli podróż przez życie, to jedyny sposób, żeby poznać samego siebie. I...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRzecz o spotkaniach. O tym, jak spotkania z innymi zmieniają nas i jak inni zmieniają się po spotkaniu z nami. Książka o podróży przez życie. Brzmi poważnie, a przecież napisana lekkim, dowcipnym językiem. Gorąco polecam