Uczeń Nekromanty. Tom 1

Okładka książki Uczeń Nekromanty. Tom 1 autora E. Raj, 9788381472098
Okładka książki Uczeń Nekromanty. Tom 1
E. Raj Wydawnictwo: Novae Res Seria: Opowiadania z cyklu Uczeń nekromanty fantasy, science fiction
Opowiadania z cyklu Uczeń nekromanty
2019-02-08
2019-02-08
9788381472098

Kup Uczeń Nekromanty. Tom 1 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Uczeń Nekromanty. Tom 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Uczeń Nekromanty. Tom 1

Oh:(((
Chyba największy zawód roku. Straaaaasznie dużo k..zirodztwa, które momentami jest opisywane wręcz...romantyzująco? Główny bohater - nieznośny. Edgy osiemnastolatek, któremu nie da się kibicować przez jego okropny charakter. Okay, to by miało sens, gdyby to była jakaś koncepcja - ale nie jest, przynajmniej w moim odczuciu. Główny bohater reprezentuje typ, którego nie znoszę - jest najlepszy we wszystkim, bardzo uzdolniony, ma największy talent do magii ever, jest inteligentniejszy od wszystkich a do tego czuć od niego "chosen one" i "overpowered main character". Proszę wybaczyć użycie angielskiego, ale w omawianej książce pojawia się dokładnie to samo.
Bezsensowne zapożyczenia z angielskiego (bastard - zamiast bękart, incest - zamiast k..zirodztwo, trickster - zamiast oszust, itd.). Błędy powtórzeniowe - pleonazmy, przydługie opisy (ale, naprawdę przydługie, niewnoszące NIC do fabuły czy akcji). W końcu - pomieszanie z poplątaniem. Czarodzieje, niziołki, elfy, nekromanci - I ZOMBIE. Tak, ZOMBIAKI w takiego typu książce fantasy. Z jednej strony, człowiek się może łudzić "ooo, nekromancja, ale będzie dark fantasy!", a z drugiej otrzymuje jakieś k..zirodcze fantazje bohaterów i szkołę magii rodem z Hogwartu.
Kontrowersyjne wątki - a takich jest sporo - nie dodają ani trochę do klimatu "dark fantasy", którego z założenia oczekiwać by można od powieści o nekromancji. Kontrowersja dla kontrowersji, obrzydliwe opisy zbliżeń, z początku brak jakiejkolwiek chronologii.
Sam koncept nekromancji BARDZO ciekawy, nie spojleruję, czytacie na własne ryzyko, ale niezmiernie mi szkoda, że wyszło z tego grubaśne tomisko o niczym. Do tego, brak "spójności" językowej. Pojawiają się W NARRACJI wyrażenia całkowicie kolokwialne, kompletnie oderwane od pompatycznego tonu, w którym wypowiadał się bohater linijkę wcześniej.
Niestety, nie mogę polubić się z tą książką. A szkoda, bo nekromancja to temat niezwykle wdzięczny do poruszania w fantastyce ze względu na nietypowość i mnogość wynikających problemów natury etycznej. Szkoda.

Oh:(((

Książkę starałem się przeczytać w 2019 roku zaraz po tym jak została wydana. Okładka mnie urzekła że wreszcie ktoś pochylił się nad nekromancją tak jak powinien, będą krwawe rytuały, poszukiwanie nieśmiertelności, mrok wylewający się z oczu...a dostałem Harry Pottera. W którymś momencie jak doszło do tego że jeden z mistrzów szkoły magii był poł-trollem (czyli troll człowiekiem... albo człowiek z trollem) odłożyłem książkę...

EDIT: I jeszcze imie głównego bohatera...bo jak wiadomo przychodzi na świat fantasy chłopczyk to rodzice chetnie nazywają jakoś tak zwykle: Galest; Vaemy; Murai a tu nam przyszedł na swiat chłopczyk o imieniu Nergal... wybaczcie Norgal. Rodzice go tak nazwali na wszelki wypadek jak by chciał zostać w przyszłości demonologiem albo nekromantą.

Pomysł bardzo ciekawy. Koncept, którego na rynku brakuje. Świeże spojrzenie na fantastykę. Zdecydowanie warto, choć mam wrażenie, że książka wiele by zyskała, gdyby była po prostu krótsza. Sporo w niej przydługich, niewiele wnoszących do historii fragmentów.

689 użytkowników ma tytuł Uczeń Nekromanty. Tom 1 na półkach głównych
117 użytkowników ma tytuł Uczeń Nekromanty. Tom 1 na półkach dodatkowych

Okładka książki Szepty Mokoszy Sylwia Błach, Wojciech Chmielarz, Natalia Dziadura vel Catrina Curant, Agata Kasiak, Marta Krajewska, Magdalena Krauze, Martyna Ludwig, Marcin Bartosz Łukasiewicz, Aleksandra Maciejowska, Katarzyna Berenika Miszczuk, Franciszek M. Piątkowski, E. Raj, Katarzyna Wierzbicka, Karolina Żuk-Wieczorkiewicz
Okładka książki Kocha, lubi, zgubi Judyta Formanowska, Anna Gersten, Barbara Kaczyńska, Michał Klasa, Aleksandra Knap, Marcin Bartosz Łukasiewicz, Anna Luria, Jacek Małas, E. Raj, Marta Rakoczy, Aleksandra Żyłkowska
Okładka książki Autostopem przez tęczę Adrianna Buczek, Jakub Chilimończyk, Rafał Cywicki, Dalia Grodzka, Lena Kuran, Maciek Kwietniewski, Joanna Przygodzka, E. Raj, Zuzanna Śliwa, A. Szydlik, Wiktoria Szydłowska, Ewa Tomaszewicz, Milena Wójtowicz
Okładka książki Tryzna. Antologia słowiańska Piotr Barej, Silke Brandt, Jarosław Dobrowolski, Krzysztof Dzieniszewski, Paweł Famus, Camille Gale, Artur Grzelak, Małgorzata Lewandowska, Tadeusz Oszubski, Olaf Pajączkowski, Jacek Pelczar, Franciszek M. Piątkowski, E. Raj, Maciej Szymczak, Flora Woźnica, Magdalena Zawadzka-Sołtysek
Okładka książki (Nie)realna magia D. B. Foryś, Patrycja Fraj, Camille Gale, Ewelina Kasiuba, Martyna Ludwig, Katarzyna Muszyńska, Marek Pawłowski, Joanna Krystyna Radosz, E. Raj, Sandra Rozbicka, Ludka Skrzydlewska, Grzegorz Wielgus
Okładka książki Sny umarłych. Polski rocznik weird fiction. 2021 Beata Zuzanna Borawska, Agnieszka Fulińska, Lidia Gręda, Łukasz Krukowski, Olga Niziołek, Wiktor Orłowski, Łukasz Patalan, E. Raj, Łukasz Redelbach, Paulina Rezanowicz, Marcin Ścibura, Ines Siwińska, Magdalena Świerczek-Gryboś, Katarzyna Szymonik, Paweł Wącławski, Sylwia Wełna, Agnieszka Wnuk, Emilian Wojnowski, Jakub Wsuwka

Cytaty z książki Uczeń Nekromanty. Tom 1