Gamedec. Czas silnych istot

Okładka książki Gamedec. Czas silnych istot autora Marcin S. Przybyłek, 9788380624689
Okładka książki Gamedec. Czas silnych istot
Marcin S. Przybyłek Wydawnictwo: Rebis Cykl: Gamedec (tom 4) Seria: Horyzonty zdarzeń fantasy, science fiction
Gamedec (tom 4)
Horyzonty zdarzeń
2019-02-19
2012-07-20

Kup Gamedec. Czas silnych istot w ulubionej księgarnii

Oceny książki Gamedec. Czas silnych istot

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gamedec. Czas silnych istot

Czwarty tom cyklu „Gamedec” to ciekawa kontynuacja opowieści o detektywie rzeczywistości wirtualnych, Torkilu Aymore, który w zasadzie przestał być detektywem i stał się potężnym Ranem (stało się to już w zasadzie w poprzednich tomach),Czas silnych istot fabularnie skupia się głównie na walce i obronie przed Erthirami, którzy najechali Imperium, natomiast sama narracja jest złożona i wielopoziomowa. Książka oferuje ciekawe spojrzenia oraz koncepcje filozoficzne na punkcie gdzie zaczyna i kończy się człowieczeństwo. Niekiedy trzeba się mocno skupić, ponieważ narracja lubi przeskakiwać pomiędzy wątkami. Gorąco polecam!

Hmm, to jest sf. A może techno fantasy? "łotewer"! Pomysły autora idą w takich kierunkach, które lubię. Polecam.

Książka bardzo przypadła mi do gustu. Ciekawa alternatywa dla mojego ulubionego universum Warhammer'a 40K.
Skupienie się na wojownikach, którzy oprócz fizycznej supremacji są też swego rodzaju emocjonalnymi psykerami, jest w miarę świeżym pomysłem, zwłaszcza jeśli wziąć pod uwagę datę pierwszego wydania. Świetnie się to czyta, opisy mentalnych starć są barwne i na pewno pozwalają wyobraźni popracować.
Niestety autor momentami za bardzo porozciągał wątki, przez co czasami miałem wrażenie, że niektóre postacie i ich historie to po prostu "zapchaj dziury", aby książka miała więcej stron. Niestety takie są efekty sztucznego dzielenia powieści na dwie części, co widać po zakończeniu, które jest tak bezpłciowe, że bardziej się nie da.

1085 użytkowników ma tytuł Gamedec. Czas silnych istot na półkach głównych
293 użytkowników ma tytuł Gamedec. Czas silnych istot na półkach dodatkowych

Okładka książki Ku gwiazdom. Antologia Polskiej Fantastyki Naukowej 2021 Bartek Biedrzycki, Grzegorz Brona, Dorota Dobrzyńska, Łukasz Marek Fiema, Adam Groth, Wojciech Gunia, Marta Kładź-Kocot, Michał Kłodawski, Marcin Kowalczyk, Marta Magdalena Lasik, Mikołaj Maria Manicki, Marcin Mazur, Kamil Muzyka, Marcin S. Przybyłek, Grzegorz Rogaczewski, Andrzej Zimniak
Marcin S. Przybyłek
Marcin S. Przybyłek
Marcin Sergiusz Przybyłek - polski pisarz science fiction, trener biznesowy, coach, projektant i konsultant gier komputerowych. Ukończył Liceum Ogólnokształcące im. Piotra Skargi w Pułtusku, a następnie Akademię Medyczną w Warszawie. Podczas studiów był trenerem w Studenckiej Szkole Higieny Psychicznej, członkiem założycielem Stowarzyszenia Aktywnego Rozwoju Osobowości, uczestnikiem Seminarium Platońskiego, wykładowcą Studenckiego Koła Higieny Psychicznej, prowadzącym Studium Twórczości Indywidualnej. Po ukończeniu studiów na Akademii Medycznej w Warszawie pracował przez 6 lat w koncernie farmaceutycznym, później założył firmę szkoleniową, w ramach której prowadził szkolenia z zakresu m.in. rozwoju osobowości, twórczego myślenia, przywództwa i zarządzania. Od 2017 roku ściśle współpracuje z firmą Anshar Studios, z którą tworzy grę komputerową GAMEDEC, opartą na jego twórczości. W 2018 roku zaczął grać w serialu „19+”, wcielając się w rolę Aleksa.

Cytaty z książki Gamedec. Czas silnych istot

Marcin S. Przybyłek Gamedec. Czas silnych istot. Tom 2 Zobacz więcej