Oblicza śmierci

Okładka książki Oblicza śmierci autorstwa Olivia Gerard, Marta Kirin, Paulina Korek, Paulina Lulek, Nina Nirali, Kasia Półtorak, Katarzyna Rebuś-Gumółka, Dominika Smoleń, Marta Wieteska, Alicja Wlazło, Patrycja Żurek
Patrycja ŻurekDominika Smoleń Wydawnictwo: E-Słowa literatura piękna
e-book
Oblicza śmierci
2018-11-20
2018-11-20
Z ogromną radością oddajemy w Wasze ręce antologię, która – mamy nadzieję – jest pierwszą z wielu.
Pomysł na nią powstał spontanicznie, a i temat przewodni: śmierć – nasunął się nam od razu. Za oknem jesień, okres kiedy przyroda „umiera”, by dopiero za kilka miesięcy powrócić do życia. Nie bez znaczenia była też data, kiedy w naszych głowach pojawiła się idea tego zbioru opowiadań. Początek listopada: czas, kiedy odwiedzamy groby naszych bliskich, czas zadumy i wspomnień.
W niniejszym zbiorze poznacie jednak różne oblicza śmierci. Nie tylko tę ponurą i smutną, zazwyczaj jako pierwszą przychodzącą nam do głowy. Śmierć może być również ukojeniem, początkiem czegoś nowego, a nawet – powodem do radości. Liczymy na to, że w tak różnorodnym zbiorze opowiadań każdy z Was znajdzie tekst, który przypadnie Wam do gustu: wzruszy, da powód do refleksji lub uśmiechu.

Kup Oblicza śmierci w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Oblicza śmierci

OPINIE i DYSKUSJE o książce Oblicza śmierci

Nie dość, że antologia trzyma poziom, to jeszcze wydana w szczytnym celu - świetna lektura, polecam!

Po książki, które mają charakter zbiórki charytatywnej zawsze chętnie sięgam więc tak i musiało być w przypadku Oblicza śmierci. Nie znajdziecie tutaj latających motylków, pięknie święcącego słoneczka i wszechobecnej sielanki. Znajdziecie jednak kilka opowiadań, które w większości poruszają bardzo ważne kwestie i problemy jakie dzieją się w tej chwili na świecie w wielu domach. To właśnie te opowiadania skradły moje serce.
Śmierć dzieci, decyzja o oddaniu organów, ofiary przemocy domowych .. to realny problem o, którym często się milczy.
Jestem zachwycona książką a jeśli cel jest szczytny to dostaje +100 do końcowej oceny :)

Opowiadania zawierające się w tym zbiorze miałam możliwości czytać przed oficjalną publikacją, i polecam Wam tą antologię z całego serca. Wielość autorek daje możliwość spojrzenia na temat śmierci z różnych perspektyw. Od śmierci jako ratunku przed toksycznym mężem, przez transplantację, śmierć bliskich, po historie rodem z powieści fantasy o płatnych zabójcach. Jedne z historii wzruszają do łez, w innych odnaleźć może się każda osoba która straciła kogoś ważnego, bez względu na to, czy był to człowiek, czy zwierzę. Znajdziemy tutaj również opowieść o utracie samej siebie, śmierci wewnetrznej, o której nie mówi się zbyt często w taki właśnie sposób. Najbardziej urzekła mnie opowieść o śmierci Śmierci, napisana bez zbędnego patosu, przywołująca na myśl dance macabre, którym kiedyś mocno się fascynowałam.
Bardzo mocno polecam Wam ten zbiór opowiadań. Mimo, że śmierć nie jest prostym tematem, warto o niej mówić, oswajać się z faktem odchodzenia innych, jak i tym, że kiedyś i my umrzemy. Dawno nie czytałam tak różnorodnego ujęcia tematu, a o śmierci czytałam dużo, nawet bardzo dużo. Może nie wszystkie historie Wam się spodobają, ale na pewno każdy i każda znajdzie coś dla siebie. Jeszcze raz polecam!

Recenzja pochodzi z bloga:

66 użytkowników ma tytuł Oblicza śmierci na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Oblicza śmierci na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Oblicza śmierci

Okładka książki The Ruins Małgorzata Brodzik, Alexandra Claire, Krzysztof T. Dąbrowski, Dawid Dyczko, Natalia Hermansa, Szymon Jabłoński, Anna Kucharska, Piotr Kudlik, Kamila Malec, Katarzyna Muszyńska, Dominika Saletnik, Anna Tuziak, Paula Uzarek, Patrycja Żurek
Okładka książki Gorąca trzydziestka? Fantastycznie! ...po ciemniejszej stronie Marta Choińska-Młynarczyk, Marianna Cieślak, Krzysztof T. Dąbrowski, Greta Eden, Ewelina Gałdecka, Helena Leblanc, Ewa Maciejczuk, Erika Reves, Paula Rumanowska, Anna A. Sosna, Patrycja Żurek
Patrycja Żurek
Patrycja Żurek
Szybka jak błyskawica, zawsze wie, co chce napisać. Rzadko wyrzuca coś z tekstu, nie przepada za planami. Lubi poniedziałki i swoją pracę, jest ciekawa pisarstwa - eksperymentuje z różnymi gatunkami. Prywatnie mama Eryka i Lidki, opiekunka Ciri, żona Piotrka. Lubi być przyjacielem, kocha spacery i kosmos. Pożeraczka książek. Recenzent. Szczery do bólu redaktor. Uwielbia jesień i listopad. Ulubione święto: Wszystkich świętych.

Anna i lekarz Elka Noland
Anna i lekarz
Elka Noland
Zabrałem się do czytania powieści pani Elki Noland "Anna i lekarz", którą wydało wydawnictwo Oficynka w tym roku. Uwielbiam chodzenie własnymi drogami również podczas czytania książek, dlatego zanim skończyłem lekturę zdążyłem już zaznajomić się z opisywanymi w książce księgarenko-kawiarenkami. To, że autorka powieści przeniosła knajpę Józefa K. z Sopotu do Gdańska wcale mnie nie zdziwiło, bowiem żaden czytelnik by nie uwierzył, iż można wyruszyć w tak długą podróż tylko po to, żeby napić się kawy. Koty jednak nie takie rzeczy czynią i nie takie wędrówki podejmują, więc zignorowałem sprawę podejmując dalszą lekturę. Potem sobie pomyślałem, że być może jednak autorka powieści miała rację, więc wyruszyłem na stare miasto w poszukiwaniu kawiarenek z książkami. Proszę sobie wyobrazić, iż znalazłem takich lokali aż kilka. Gdańsk to jest jednak piękne miasto, a jego mieszkańcy są mądrzy i dobrzy dla kotów. Wszędzie częstowano mnie pysznymi smakołykami. Nawet ów malarz okazał się rzeczywistą postacią. Namalował dla mnie piękny portret. Powiesiłem go sobie nad kuwetą, bo tam bardzo często zachodzę, więc będę go mógł wiele razy oglądać i widokiem się rozkoszować. Zaczynam coraz bardziej lubić mieszanie realności z fikcją, realizmu z fantastyką, a także zwykłej codzienności z fantastycznymi sennymi fantasmagoriami. Dziękuję Ci, kochana Elżuniu, za tę radość. Dziękuję też wydawnictwu Oficynka i organizatorkom spotkania A może nad morze, z książką, dzięki którym otrzymałem możliwość przeczytania tej pięknej powieści. Opis ze strony:http://kotowyblog.blox.pl/2018/07/Senne-majaki.html
Monika - awatar Monika
oceniła na77 lat temu
Podwójne życie Małgorzata Kasprzyk
Podwójne życie
Małgorzata Kasprzyk
Głównymi bohaterami powieści są Filip Góralczyk i Michał Sawicki oraz Martyna i Ilona. Filip nie wzbudził mojej sympatii. Jest małostkowy i złośliwy, nie lubi Michała z założenia, gdyż zazdrości mu znajomości i dobrze sytuowanej rodziny. Zieje niechęcią do kolegi z pracy, choć nawet nie zadaje sobie trudu, by go poznać. Dziewczyny okazują się dużo rozsądniejsze. Obie są zapalonymi czytelniczkami. Z zapałem oddają się swojemu hobby, dbają o najbliższych i w przeciwieństwie do panów umieją się porozumieć. Jedno z czworga przyjaciół prowadzi podwójne życie, zatajając przed przyjaciółmi i rodziną co stanowi jego prawdziwą pasję. Prowadzi to do mnóstwa nieporozumień. Przez brak odpowiedniej komunikacji narasta napięcie pomiędzy bohaterami. To komedia pomyłek, która dla mnie nie była jednak zbyt zabawna. Autorka dokładnie tłumaczy każdą myśl i uczucie wszystkich postaci, co trochę mi przeszkadzało. "Podwójne życie" to opowieść o trudnych relacjach rodzinnych i o tym do czego mogą doprowadzić domysły, poparte paroma podsłuchanymi słowami, które różnie można zinterpretować. Warto rozmawiać, by uniknąć takich sytuacji jak przedstawione w książce: drobne nieporozumienie może skończyć się nawet zerwaniem kontaktu z bliskimi osobami, a raz utracone zaufanie trudno odbudować. Na samym końcu powieści czeka na czytelnika niespodzianka, lecz nie zdradzę jaka. Musicie sami się przekonać.
Andarielka - awatar Andarielka
oceniła na65 lat temu
Splot słoneczny Tomasz Jastrun
Splot słoneczny
Tomasz Jastrun
z czytaniem tych opowiadań było zupełnie jak w tym memie - gdy słuchasz piosenki i nagle słowa zaczynają pasować do twojego życia. tak, opisane historie, może nie wszystkie, ale większość pasowała do mojego życia. Tomasz Jastrun pisze oszczędnie, w większości z pointą, ale stara się również zatrzymać ulotne chwile w postaci urwanych anegdot. szkoda, bo czasami aż prosi się o dalszy ciąg opowieści, o jakieś rozwinięcie myśli przewodniej. niestety, to krótkie formy i wszelakie roszczenia, autor zostawia czytelnikowi w postaci niepodpowiedzeń i wyobraźni. delektowałem się tymi czytankami przez kilka dni, są lekkie, łatwe i przyjemne dla oka i wyobraźni. podejrzewam, że autor napisał je korzystając z własnego doświadczenia życiowego (opowiadania o stanie wojennym) oraz z wyobraźni, zmyślając niektóre historie. bohaterowie, to przede wszystkim zwykli, prości ludzie, którzy zmagają się z problemami prozy szarej codzienności. a co tak bardzo ujęło mnie w "Splocie słonecznym"? myśl przewodnia - ZDRADA. ten motyw przewija się przez całą książkę, komponując się dobrze z rozwiązłością, zarówno męską jak i damską, nieracjonalnością, zmęczeniem etc. myślę, że tytuł "splot słoneczny" nie jest przypadkowy, ponieważ to unerwiony obszar organizmu ludzkiego. uderzenie w to miejsce powoduje trudności z oddychaniem. sami musicie stwierdzić czy teksty zapierają dech w piersiach. wg. mnie, niektóre tak.
Polubic_czytanie - awatar Polubic_czytanie
Łąki mi love Kaja Kowalewska
Łąki mi love
Kaja Kowalewska
"Łąki mi love" to pierwszy tomik poetycki Kai Kowalewskiej, który miałam przyjemność przeczytać. Jestem nim oczarowana i zaczarowana :-) Ta poetycka książka "zabiera czytelnika na rozległe łąki pełne rozmaitych konotacji." To niezwykle emocjonalna podróż, która składa się z kilku etapów. Cały tomik tworzą bowiem cztery rozdziały: "Rozłąka", "Łąkanie", "Motylenie" i "Lovka" :-) Są one niezwykle sugestywne. Zerkając na ten "Łąkopis" od razu bowiem wiemy, co będzie myślą przewodnią całego zbioru. Jest nią oczywiście miłość, w rożnych swoich odcieniach, bo przecież "wszystkie łąki świata są tutaj" właśnie :-) Jest miłość platoniczna i spełniona, szczęśliwa i nieszczęśliwa, pełna uniesień i namiętności oraz pełna bólu, łez i cierpienia, ta która trwa i ta, która już się skończyła. Kaja Kowalewska w "Łąkach ..." opisuje każdą z nich, uwalniając przy tym "całe spectrum emocji". "Love, zauroczenie, motyle w brzuchu, skrzydła uniesień, "rozliczanie z obłoków" i "kwiaty wszechmogące", czyli po prostu miłość, kwintesencja ludzkich pragnień." Do tej pory o miłości pisały tak tylko M. Pawlikowska Jasnorzewska i H. Poświatowska. To było moje pierwsze skojarzenie po przeczytaniu zaledwie kilku wersów. Wow mamy nową Poświatowską :-) Jednak K. Kowalewska do tej subtelności i liryzmu już tak nam znanego dodaje odrobinę współczesnego świata i przez to jest jeszcze bardziej prawdziwa i odważna. Poza delikatnością i niezwykłą sensualnością jest również dosadna i wulgarna. Nie boi się słów odważnych i mocnych, dlatego w kontekście jej poezji możemy mówić naprawdę o całej gamie uczuć. To nie tylko poezja subtelna, pełna mnóstwa niedopowiedzeń i sugestii, to także momentami "poezja, która boli." A wszystko to za pomocą odpowiednio dobranego słowa "[...] Poetka kreuje przestrzeń przepełnioną emocjami za pomocą mocy słowa" właśnie. Można zatem śmiało powiedzieć, że jej poezja to poezja lingwistyczna. Kowalewska bawi się słowem w sposób niezwykle pomysłowy, zaskakujący i urzekający. To poezja, która porusza w nas wszystkie struny. Zdecydowanie zaczytałam się w "Łąkach ..." :-) Rozczytajcie i zaczytajcie się i wy :-) Polecam! http://mufloneks.blogspot.com/2018/05/aki-mi-love.html
Monka - awatar Monka
oceniła na97 lat temu

Cytaty z książki Oblicza śmierci

Dodaj cytat z książki Oblicza śmierci