ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać425
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać2
Gorąca trzydziestka? Fantastycznie! ...po ciemniejszej stronie

- fantasy, science fiction
- Fantastycznie (tom 2)
- Gorąca trzydziestka
- 2025-10-29
- 2025-10-29
Strach ma nie tylko wielkie oczy i groźne kły. Czasem cechuje go całkiem przyjazna aparycja, czarujący uśmiech, przebiegłe spojrzenie. Innym razem w ogóle go nie widać, ale podskórnie czuć. Raz zło czai się tam, gdzie nikt się go nie spodziewa, a kolejnym razem nawet się nie kryje – atakuje wprost.
Przedstawiamy drugi tom antologii fantastycznej, która łączy dark fantasy i science fiction, dystopię, systemową kontrolę, demony, krwawe potyczki, mroczne istoty nadprzyrodzone, a do tego różnorodność gatunków literackich w jednej książce. „Gorąca trzydziestka? Fantastycznie! …po ciemniejszej stronie” to jedenaście wyjątkowych opowiadań o dorosłych i dla dorosłych – w mrocznej fantastycznej odsłonie. Zapraszamy serdecznie!
Kup Gorąca trzydziestka? Fantastycznie! ...po ciemniejszej stronie w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Gorąca trzydziestka? Fantastycznie! ...po ciemniejszej stronie
*współpraca reklamowa* Drugi tom antologii Fantastycznie, tym razem do głosu dochodzi mrok, intryga, granica pomiędzy dobrem i złem, dreszczyk emocji, wszystko to czego mnie osobiście zabrakło w pierwszym tomie, bo ja jednak zdecydowanie wolę te mroczniejsze klimaty. Tutaj dostałam taką fantastykę jaką lubię najbardziej. Drugi tom to również jedenaście opowiadań, w których dominuje ciemna strona mocy, do akcji wkraczają złole, pojawia się żądza krwi, a niektóre historie nie doczekały się szczęśliwego zakończenia. W tym zbiorze spotkamy się zarówno z elfami i czarodziejami, ale też z demonami, wampirami, czy innymi znanymi mniej lub bardziej stworami. Do tego niektóre historie odnoszą się do mitologii japońskiej czy słowiańskiej, nawet nie wiedziałam jak mi tego brakowało do momentu aż się pojawiło. Historie podobnie jak w poprzednim tomie są różnorodne, dotykają różnych podgatunków fantastyki, przez co każdy znajdzie w tym zbiorze coś dla siebie. Opowiadania choć tak różne pod wieloma względami, łączy jedno ciemna strona, mrok, tajemnica, jakaś intryga czy manipulacja, w wielu opowiadaniach dostrzec można ukryte motywy, ale choć dominuje tutaj ciemność i niebezpieczeństwo, a granica pomiędzy dobrem i złem się zaciera to można też dostrzec wiele pozytywnych aspektów czy też wartości. Przy okazji tej książki niemal wszystkie opowiadania mi się podobały, idealnie trafiały w moje gusta, zahaczały o tematy które bardzo lubię, a co najfajniejsze nawet nie do końca lubiane przeze mnie sci-fi mega mi się spodobało. Chyba tylko z jednym opowiadaniem miałam problem, i nie do końca potrafiłam je ogarnąć, ale tak czy inaczej każde z pojawiających się w tej antologii opowiadań zasługuje na uwagę. Historie są oryginalne, przy wielu z nich czułam niedosyt, chciałoby się więcej i więcej, a nie zaledwie kilkunastu stron. Z niektórymi autorami opowiadań miałam już styczność, zarówno przy okazji innych antologii, czy pełnowymiarowych książek, i tutaj muszę przyznać, że nie zawodzą, a nawet pozytywnie zaskakują, tak samo jak ci autorzy z którymi spotkałam się po raz pierwszy, i mam nadzieję nie ostatni, wkrótce na pewno wyszukam czy ich dorobek nie jest większy. Książka mi się podobała, zdecydowanie bardziej niż pierwszy tom, ale mrocznej strony i natury się nie wypieram. Opowiadania na bardzo wysokim poziomie, odważne, oryginalne, wzbudzające różnorakie czasami nawet skrajne emocje, dla mnie najważniejsze jest to, że znalazłam w niej to co najbardziej lubię w fantastyce, choć ubolewam, że niektóre historie nie są dłuższe. Lektura warta przeczytania, a każdy fan fantastyki znajdzie tutaj coś dla siebie.
Oceny książki Gorąca trzydziestka? Fantastycznie! ...po ciemniejszej stronie
41 użytkowników ma tytuł Gorąca trzydziestka? Fantastycznie! ...po ciemniejszej stronie na półkach głównych- Przeczytane 31
- W mojej domowej bibliotece 1
- Patronat Czytaninki 1
- 2025 1
- Patronat Medialny 1
- Moje 1
Tagi i tematy do książki Gorąca trzydziestka? Fantastycznie! ...po ciemniejszej stronie
Czytelnicy Gorąca trzydziestka? Fantastycznie! ...po ciemniejszej stronie przeczytali również
Cytaty z książki Gorąca trzydziestka? Fantastycznie! ...po ciemniejszej stronie
Dodaj cytat z książki Gorąca trzydziestka? Fantastycznie! ...po ciemniejszej stronie
Dodaj cytat

Opinie i dyskusje o książce Gorąca trzydziestka? Fantastycznie! ...po ciemniejszej stronie
Drugi tom antologii „Gorąca trzydziestka fantastycznie! ..po ciemniejszej stronie”, tom 2 to kolejna odsłona literackiego projektu, w którym grupa autorek i autorów prezentuje swoje spojrzenie na fantastykę — tym razem zanurzając się głębiej w jej mroczniejsze rejony. Już sama okładka, pełna intensywnych barw i niepokojącego stworzenia, zapowiada, że czytelnik zostanie przeniesiony tam, gdzie wyobraźnia ociera się o grozę, melancholię i to, co nieznane.
Tom drugi wyróżnia się różnorodnością stylów: od historii z dreszczykiem, przez mroczne baśnie, po opowieści psychologiczne i dystopijne. Każdy tekst wnosi coś innego — jedne zachwycają nastrojem, inne pomysłem, a jeszcze kolejne zaskakują puentą. Widać tu zarówno dojrzałość twórczą, jak i świeżość spojrzenia.
Wiele opowiadań porusza motywy walki z wewnętrznymi demonami, konfrontacji z nieuchronnością losu czy odkrywania własnej ciemnej strony. Niektóre teksty są symboliczne i niepokojące, inne bardziej dosłowne, pełne akcji i fantastycznych stworzeń — ale wszystkie tworzą interesujący, wciągający zbiór.
Antologia udowadnia, że współczesna polska fantastyka ma wiele do zaoferowania — i że potrafi wciągać zarówno treścią, jak i klimatem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tym tomie jest mroczniej, jest więcej, czarnych charakterów lub szarych moralnie postaci, jest też równie emocjonalnie, jak w pierwszym tomie antologii, jednak tak jak i tam niekiedy usłyszycie w swojej głowie „ale jak to? To już koniec?” Tak jak poprzednio postaram się Wam napisać kilka słów o każdym z opowiadań. A więc lecimy!
„Eter” - kapitan Temeri Salingor zostaje awansowana na strażniczkę córki bardzo ważnego arystokraty. Jest Aitanką, a to oznacza, że może posługiwać się magią, zarówno tą dobrą, jak i mroczną. Aitanowie od lat służą elfim elitom, Paladyni są spośród nich najwyżej w hierarchii. Gdy Temeri trafia na służbę do lorda Philina, nie spodziewa się, że odkryje dzięki niemu tajemnice, które ujawnione mogą zmienić cały świat. Kobieta jest jednak lojalna i nie zamierza zdradzić, swojego władcy.
„Kolekcjoner opowieści” - rok 3033 na ziemi istnieje Archiwum Interstellarne, ludzie pracujący w tym miejscu, mają za zadanie katalogowanie planet, zbieranie informacji o nich i zapisywanie ich. Colin Parker odbył już wiele podróży międzyplanetarnych, ostatnio jednak trafił w wyjątkowe miejsce, miejsce, które chce odwiedzać wciąż i wciąż. Niestety to może skończyć się dla mężczyzny niezbyt dobrze.
„Czas do piekła” - Monite jest aniołem, została zesłana na Ziemię w wyjątkowym celu. Ma wytropić i zamknąć w piekle bardzo niebezpiecznego i niepokornego demona. Czy młoda anielica i wiekowy demon to dobre połączenie? Oj tak bardzo dobre.
„Przydatność” - kobieta, która pragnie miłości i bliskości, kobieta, która potrzebuje twardej ręki mężczyzny, ale i zrozumienia. Świat daje jej możliwość stworzenia mężczyzny idealnego dla siebie, niestety jej ideał odszedł od niej, a ona nie potrafi sobie z tym poradzić. Czy robo-mężczyźni w końcu uszczęśliwią kobietę?
„Gothel” - Gothel była wyjątkową kobietą, piękną, mądrą i bądź co bądź nieśmiertelną. Nie używała magii, jej czarodziejskie moce trwały w uśpieniu, a dziewczyna głównie zajmowała się ważeniem eliksirów. Pewnego dnia w wiosce pojawia się mężczyzna, który zawraca jej w głowie. A wiecie, co odkryłam na końcu?! Że ta historia nawiązuje do pewnej bajki ❤️
„Sklep ze wspomnieniami” - raz na dziesięć lat, pojawia się pewne miasteczko, przepełnione sklepikami spełniającymi marzenia. Jednak za każde wypowiedziane i spełnione marzenie, trzeba zapłacić, a ta zapłata często nie jest równomierna z wagą życzenia.
„Trzydzieści godzin” - czy trzydzieści godzin to dużo, czy mało? Gdybyś mógł/a coś naprawić? Kogoś spotkać po raz ostatni, zamienić kilka słów… Hania trafiła do miejsca, które dało jej szansę, trzydzieści godzin spędzonych w poczekalni, dwadzieścia pięć godzin z ukochanym, piec na przemyślenia. Czy to jej wystarczy, by wybrać co dalej?
„System automatycznego nawracania” - historia wyjęta z przyszłości, świat jest zautomatyzowany, a bohater lubi co nieco wciągnąć… okazuje się, że w trakcie jednej z imprez przesadził, a może nie? Szalony świat, oderwany od rzeczywistości, nierealny a wręcz lekko psychodeliczny. To opowiadanie mocno mi namieszało.
„Wiktoria Welesa” - czas przenieść się do świata słowiańskich bogów, demonów i wierzeń! Kocham ten wątek, a tu. Oj działo się. Wiktora postanowiła, odejść ze wsi i zamieszkać w samotni z dala od innych. Jest samowystarczalna, zna się na roślinach, potrafi polować i uprawiać ziemię. Wszystko zdaje się układać po jej myśli do pewnego momentu. Wkrótce przed nią staje sam Weles. Czego chce bóg? Cóż czegoś, na co zdecydowanie nie jest gotowa kobieta.
„Mrok czai się w świetle” - cień, który wciąż cię śledzi, nie może cię dotknąć, nie może z tobą porozmawiać, ale zrobi wszystko, by nikt inny cię nie chciał… Mroczna opowieść o prześladowcy, którego nikt nie widzi, nikt nie zna, ale można czasem poczuć dziwny wiatr, który roztrzepuje fryzurę i wdziera się pod płaszcz.
„Krwawa przysługa” - łowczyni i wampir, kat i ofiara, pokusa i kusiciel. Genialnie rozplanowana gra zmysłów, niedomówień i pragnień. Historia, która rozgrzeje was, a wszystko dlatego, że pewna pani postanowiła zapolować, a jej ofiara zabawić.
Ta część antologii jest dużo mroczniejsza, trochę gorętsza i odrobinkę bardziej psychodeliczna niż pierwsza. Jest też równie emocjonalna i zapadająca w pamięć jak jej poprzedniczka. Te antologie to zbiór niesamowitych autorów i genialnych historii, które zdecydowanie zasługują na więcej! Większość z tych krótkich form z chęcią przeczytałabym w wersji „pełnometrażowej”.
Gorąco polecam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Eter” - kapitan Temeri Salingor zostaje...
Nowy 2026 rok zaczynam od opinii o kolejnym zbiorze opowiadań. Każde z nich jest inne, ale równie ciekawe. A co jest ich elementem wspólnym? Oczywiście fantastyka! Usiądźcie wygodnie i choć na chwilę wspólnie ze mną wybieracie się w wykreowany przez Autorow świat. Jeśli macie chwilę to zaczynamy!
Publikacja ta, również zawiera 11 opowiadań, tak jak poprzednia część. W tym tomie, każde z opowiadań także zostało napisane przez innego Autora, dlatego mamy niepowtarzalną okazję poznać kolejnych, zdolnych polskich pisarzy 📖😀
Pierwsze opowiadanie nosi tytuł "Eter". Jego Autorką jest Pani Marta Choińska-Młynarczyk. Główną bohaterką jest Temeri. Kobieta ts wywodzi się z rodu Aitanów. Oznacza to, że jest szlachetnie urodzona i posiada przywilej, jakim jest służenie Paladynom. Kapitan Temeri została wyróżniona jako osobista ochrona córki samego władcy. Pierwsze dni pracy, upłynęły jej w spokoju, choć pomysłowość pilnowanej dziewczyny naprawdę zaskakiwała. Pewnego wieczoru, władca umówił się z dziewczyną w tajemnicy przed wszystkimi. Poszli do pewnego miejsca, a on pokazał jej eter... Czym on jest? Jak wpływa na organizm? Jakie daje możliwości? Jakie emocje wywołał u Temeri? I jak zakończy się ta tajemnicza noc?
Druga z historii, nosi tytuł "Kolekcjoner opowieści" a jej autorką jest Ewelina Gałdecka. Głównym bohaterem jest szperacz a akcja toczy się w Archiwum Interstelarnym. Kolekcjoner opowieści, bo tak też się o nim mówi, wyjeżdża na różne misje do różnych galaktyk. Stamtąd przywozi różne opowieści, które są szczegółowo spisywane i przechowywane w archiwum. Jedna z galaktyk, wyjątkowo przypadła do gustu naszemu szperaczowi. A to za sprawą Wielkiej Bibliotekarki. Jej urody a przede wszystkim ogromnej wiedzy. I choć nie powinno się zbyt często wracać na tę samą planetę, naszego kolekcjonera przyciągała na planetę Librus jakaś niewidoczna siła. Pomimo zakazów wchodzenia w związki, starano się je jakoś obejść. Pewnego dnia, mężczyzna skorzystał z zaproszenia i przybył na ogromne wydarzenie. To była naorawdę duża impreza, w czasie której Wielka Bibliotekarka cieszyła się większą swobodą. Co wydarzyło się pomiędzy Wielką Bibliotekarka a szperaczem? Jakie informacje ujrzały światło dzienne? Jakie niebezpieczeństwo czekało na mężczyznę? Kim tak naprawdę okazała się kobieta? I jak zakończyła się ich historia?
Trzecie opowiadanie jest autorstwa Ewy Maciejczuk i nosi tytuł "Czas do piekła!". Tutaj przeczytamy o aniele imieniem Monite, która została zesłana na ziemię jako zwykły człowiek, by móc znaleźć demona o imieniu Nigtet i postawić go przed Wielką Radą. Z racji tego, że posiadała specjalną moc, wytropienie go powinno być dużo prostsze. I tak się w końcu staje. Dochodzi do spotkania. Niestety, on szybko odkrywa, kim jest Monite. Jednak jej moc, przyciąga go do niej niczym magnes. Jak potoczą się ich losy? Kto ostatecznie wygra tę walkę - anioł czy demon? Jakie będą konsekwencje ich spotkania? Czy będzie to happy end czy raczej nastąpi smutny koniec?
Czwarte opowiadanie zostało napisane przez Mariannę Cieślak i nosi tytuł "Przydatność". Przeczytamy tutaj o kobiecie, która tęskni za swoim partnerem Oy'em. Każdy następny mężczyzna, zaprogramowany na jego wzór, nie spełniał jednak oczekiwań kobiety. A niebezpieczeństwo rosło. Bowiem każdy następny osobnik zaprojektowany na wzór Oy'a, miał coraz więcej defektów. Kobieta pogrążała się w coraz większym chaosie. Czy udało jej się spotkać jeszcze ukochanego? Jakie miała oczekiwania? Jak zakończyła się jej historia?
Piąte opowiadanie nosi tytuł "Gothel" a jego Autorką jest Pani Erika Reves. Główni bohaterowie to Goethel i Kai. Kobieta była czarownicą o niesamowitej wręcz urodzie. Dzięki swoim genom, wciąż była piękna i młoda. Mężczyźnie to bardzo imponowało. Choć kobieta bardzo mu się podobała, równocześnie szukał sposobu na to, byco by przejąć dla siebie jej dar... Czy mężczyźnie udało się osiągnąć swój cel? Co bylo najwyższą ceną w tej układance? I finalnie, kto okazał się sprytniejszy- ona czy on?
Szósta historia jest autorstwa Pani Pauli Rumanowskiej i nosi tytuł "Sklep ze wspomnieniami". Główną bohaterką tego opowiadania jest Penelopa, która miała zdolność poruszania się po różnych wymiarach. Mogła zobaczyć różne fragmenty ze swojego życia i niekiedy bardzo cierpiała... Za wszelką cenę musiała znaleźć sklep ze wspomnieniami choć to wcale nie było proste zadanie. Jakie wizje miała po drodze? Jakie decyzje powinna podjąć? A jakie finalnie podjęła? Co było jej celem? I jaką rolę odgrywał w tym wszystkim sklep ze wspomnieniami?
Siódma z opowieści nosi tytuł "Trzydzieści godzin" a jej Autorką jest Pani Anna A. Sosna. Główną bohaterką jest Hanna. Kobieta bardzo się śpieszy do pracy i jak zawsze, wykonuje rutynowe działania. W drodze do pracy, ulega wypadkowi samochodowemu, , a gdy się budzi, odkrywa, że znajduje się w alternatywnej rzeczywistości. Okazuje się, że obudziła się w szpitalu w Cieszynie - w swoim rodzinnym mieście. Kobieta nie ma pojęcia dlaczego tam, skoro wypadek wydarzył się w Warszawie. Lekarka informuje ją tylko, że ma do załatwienia sporo spraw i dlatego wychodzi do domu. Hanna jest bardzo skonsternowana tym wszystkim. Wiele wydarzeń i wątków jej się nie zgadza. Jednak musi słuchać lekarki, bo nie ma innego wyjścia. Gdy kobieta wraca do domu, wszystko nadal jest bardzo dziwne. Zniknęli jej rodzice a w domu nagle pojawia się jej wielka miłość - Bartek, którego porzuciła z powodu wypadku, któremu uległ. Kobieta jest ogromnie zaskoczona jego widokiem i formą, w jakiej się znajduje. Ciężko jej wydusić słowa. W końcu wyjaśniają sobie wszystko. Skrywane uczucia wychodzą na jaw. Para ponownie może się sobą nacieszyć i spędzić ze sobą czas. Ten jest jednak bardzo określony i dokładny... Co wydarzy się pomiędzy tą dwójką? Co odkryje Hanna? Czy zrozumie przekaz, o którym wspomniała jej lekarka? Co okaże się prawdą a co snem? Czy to będzie koniec czy nowy początek?
Ósme opowiadanie nosi tytuł "System automatycznego nawracania" a jego Autorem jest Krzysztof T. Dąbrowski. Tutaj spotykamy się z mężczyzną o imieniu Alan. Gdy jego erotyczny sen nie doszedł do skutku, postanowił wstać i coś przekąsić. Jakież było jego zdziwienie, kiedy okazało się, że lodówkę blokuje alarm, oznajmiający mu, że nie zmówił modlitwy. Ponieważ nie był zbytnio wierzący, uznał, to za jakiś błąd. Jednak dalej było tylko gorzej. Czego się nie dotknął, przypominało mu o karnych modlitwach i wszystko okazywało się być zablokowane. Alan zaczął się zastanawiać, czy jest w ukrytej kamerze. Bardziej jednak skłaniał się ku opcji, że jedna z używek, którą zażył, nie przestała jeszcze działać i takie efekty u niego wywołuje... Co odkryje mężczyzna? Co okaże się prawdą a co snem? Czy pomyłka okaże się błędem, czy jednak faktycznie miała podstawy do tego by wyświetlić się Alanowi?
Dziewiątym opowiadaniem jest "Wiktoria Welesa" autorstwa Pani Patrycji Żurek. Główną bohaterką jest oczywiście Wiktoria. Kobieta uważała się za samowystarczalną. Znała się na jagodach i grzybach, potrafiła uprawiać ziemię. Najlepiej czuła się z dala od ludzi. Uważała, że mężczyzna nie jest jej do niczego potrzebny. Jednak wielu osobom nie podobał się fakt, że Wiktoria wciąż jest sama. Uważali, że w ten sposób marnuje sobie życie. Dlatego postanowiła działać na własny rachunek. Kobieta jednak była całkowicie niezależna. Potrafiła wiele rzeczy i chciała zamieszkać sama w puszczy z dala od kogokolwiek. Tak też postąpiła. Zamieszkała w opuszczonej chacie w środku lasu. Podczas jednej ze swoich kąpieli w jeziorze, o mało się nie utopiła. Jej wybawcą okazał się Weles. Powiedział jej, że długo na nią czekał, a ona jest jego żoną. Kobieta była wściekła. Absolutnie nie chciała się na to zgodzić, gdyż postanowiła sobie, że nigdy żaden mężczyzna jej nie spęta. Z czasem kobieta zaczęła się przyzwyczajać do jego towarzystwa. Dobrze było z kimś porozmawiać lub po prostu, pomilczeć. Czy Witkoria finalnie zmieniła zdanie o ślubie i mężczyznach? Co tak naprawdę zrozumiała? Czy była w końcu w pełni szczęśliwa?
Dziesiątym opowiadaniem, napisanym przez Panią Helenę Leblanc jest „Mrok czai się w świetle”. Tutaj przeczytamy o Annice, która jest z zawodu kwiaciarką. Podczas jednego ze swoich zleceń, poznaje mężczyznę imieniem Jasper... Z czasem ich relacja staje się coraz silniejsza. Niestety, zbyt zajęci sobą, nie dostrzegają tego, co czai się wokół nich. I jest naprawdę blisko... Co czai się pomiędzy Anniką a Jasperem? Czy będzie im dane wspólne szczęście? Jak potoczy się ich los? Kto będzie o tym decydował?
Jedenastym i zarazem ostatnim opowiadaniem jest "Krwawa przysługa" autorstwa Pani Grety Eden. Główną bohaterką jest Maria. Akcja tej historii natomiast rozgrywa się w kasynie. Kobieta znalazła się w tym miejscu nieprzypadkowo. Miala bowiem do wykonania konkretne zadanie. I postanowiła, że wykona je najlepiej jak się tylko da. Musiała być jednak niesamowicie ostrożna, gdyż jeden nieprzemyślany ruch mógł zniweczyć totalnie wszystko, co do tej pory udało jej się wypracować. Jako, że była w kasynie incognito, postanowiła grać, uwodzić i świetnie się bawić. Jak zakończyła się noc w tej krainie hazardu? Jaki cel faktycznie miała Maria? Czy udało się jej go zrealizować? Czy jej założenia zostały wykonane czy wzięły w przysłowiowy "łeb"?
Odpowiedzi na wszystkie zadane przeze mnie pytania, znajdziecie, gdy dokładnie wczytacie się w każde z opowiadań.
Jak można zauważyć, każde z nich jest całkowicie inne, a ja byłam ciekawa, co w nich znajdę i czym mnie zaskoczą.
Niektóre z nich, z wielką chęcią przeczytałabym jako odrębne powieści, bo naprawdę były interesujące. Zwłaszcza "Goethel", "Trzydzieści godzin" oraz "Mrok czai się w świetle". Mam nadzieję, że Autorzy zdecydują się na pociągnięcie tych wątków. Według mnie naprawdę mają potencjał na dalszy ciąg. Bardzo podobalo mi się też opowiadanie pt.:"Wiktoria Welesa". Tu jednak uważam, że dalszy ciąg nie jest potrzebny, gdyż zakończone zostało wręcz perfekcyjnie.
Choć jedne opowiadania podobały mi się bardziej, inne mniej, to wszystkie są dosyć ciekawe. Z racji tego, że każde z nich jest zupełnie inne, to po prostu ma to coś. Cieszę się, że mogłam poznać drugi tom Fantastyczej Gorącej Trzydziestki. I ponownie zapoznać się z tyloma nieznanymi mi dotąd pisarzami. To było interesujące doświadczenie i kolejna literacka przygoda! 📖😀
Podsumowując, jest to dobra pozycja dla kobiet, które lubią elementy romansu połączone z fantastyką. Jest lekka i niewymagająca. Idealnie nada się na chwilę oddechu i oderwania myśli od bieżących spraw. Bardzo się cieszę, że mogłam ją poznać. Tymczasem pięknie dziękuję Autorce Helena Leblanc za możliwość poznania tych opowieści i pamiątkową dedykację w egzemplarzu recenzenckim. Pozostaje mi jedynie polecić Wam tę książkę i czekać na Wasze wrażenia :) Polecam i przyznaję 7⭐️ /10 😀📖
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPublikacja ta, również zawiera 11 opowiadań, tak jak poprzednia część. W tym...
"Gorąca Trzydziestka Fantastycznie! Tom 2 ... Po Ciemniejszej Stronie" @studio_litera.inventa @marta_choinskamlynarczyk @galdecka_ewelina @ewa_maciejczuk_autor @marianna_cieslak_autorka @erika_reves.autorka @paula.rumanowska.pisze @sosenkova_pisze @krzysztof.dabrowski.autor @patrycja.zurek.pisarz @helenaleblancautor @greta_eden_autorka
Tom 2 Fantastycznych Opowiadań, Fantastycznych autorów.
Muszę przyznać,że tego tomu bardziej się obawiałam, bo i ciemniejsza okładka mniej przekonująca niż w tomie 1 (mimo tego,że nie powinno się oceniać książki po okładce) i ciemniejszy tytuł to zdecydowanie ten tom bardziej do mnie przemówił.
Opowiadania w tym tomie moim zdaniem są bardziej dla dorosłych co podkreśla "Fantastyczność" tej książki. Każde z jedenastu opowiadań jest moim zdaniem bardziej inne i nie widać tutaj,aż tylu podobieństw które moim zdaniem można było dostrzec w Tomie 1. Fakt taki,że w tej części nie ma, aż tylu bardziej życiowych tematów chociaż i nie brakuje momentów w których można znaleźć coś z rzeczywistości to tutaj bardziej czułam Fantasy i Science Fiction co było zamysłem autorów.
Tutaj nie miałam,żadnego przestoju tutaj zostałam wciągnięta do Fantastycznych Światów zdecydowanie.
Mimo tego, że wszystko jak dla mnie grało to nie mogę nie wspomnieć o tym,że jedno z opowiadań zdecydowanie skradło moje serce i mogę powiedzieć,że jest to mój faworyt, a mowa o "Kolekcjoner Opowieści" mimo,że można odrobinę się domyśleć "co będzie na rzeczy" to zdecydowanie to opowiadanie przemówiło do mnie jako fantastyka dla dorosłych. To takie opowiadanie którego potrzebowałam jako dorosła mająca gdzieś w głowie wieczne dziecko 😅 więc tutaj zdecydowanie się nie zawiodłam w żadnym calu.
Jeśli ktoś by mnie zapytał jak mogą wyglądać idealne opowiadania,a nawet i zdecydowanie mogłabym to nazwać bajką idealną dla dorosłych to mogę powiedzieć, że to jest ta pozycja.
Zdecydowanie polecam by choć na chwilę oderwać się od rzeczywistości i przenieść się w Fantastyczne światy.
Zostawiam moje notatki do każdego z opowiadań:
✅Eter
Awans i praca wśród prawdziwej elity?
Buntownicza nastolatka której trzeba pilnować?
Bezsenność przepowiednią czegoś złego?
Czy żołnierz może ufać pracodawcy czy tylko musi wykonywać jego obowiązki?
Tajemnicza nocna wyprawa do zakonu?
Czy można być przytłoczonym ilością magii wokół?
Czym jest eter i czy faktycznie czyni "cuda"?
Czy Pani Kapitan ulegnie złej magii i pragnieniom pod wpływem tajemniczej substancji czy może jednak będzie to wolność choć wbrew pewnym zasadom?
Jedno jest pewne Temeri działa zgodnie z samą sobą,ale czy słusznie?
✅Kolekcjoner opowieści
Rok 3033 i próba zdobycia setnej opowieści do swojej kolekcji?
Przywileje w nawiązywaniu relacji między planetarnych?
Jak ważne są zasady i jak wiele można zaryzykować dla kogoś?
Czy może istnieć planeta na której dosłownie nic nie ma?
Uświadomienie sobie swojej pomyłki, zachwytem czy rozczarowaniem?
Dziwna energia i Kolor aury= konkretnym talentem?
Ile i co może łączyć kolekcjonera opowieści z bibliotekarką?
Jak może wpłynąć na dwie osoby obecność sam na sam?
Kolejny powrót do Wielkiej Biblioteki, a może Bibliotekarki i tajemnicza niedyspozycja powodująca odesłanie z kwitkiem.
Tajemnicza opowieść o pewnej księżniczce?
Doroczna noc w bibliotece i pewien plan który zakończy się w totalnie niespodziewany sposób dla kolekcjonera opowieści?
✅Czas do piekła
Misja dla Anioła wytropienia demona i posiadanie wyjątkowych darów?
Chowanie się i poszukiwanie nowych ofiar demona?
Dziwne przeczucia zmiany miejsca pobytu co 7 dni?
Tajemnicze przypadkowe spotkanie i uświadomienie sobie ile w stanie są zdradzić oczy.
Nagła zmiana miejsca pobytu i kolejne spotkanie.
Przewaga Demona nad Aniołem?
Czy Anioł ulegnie pokusie? Czy wizja sądu ostatecznego przezwycięży?
Jak odmieni się los Anioła?
Czy ucieczka od straży aniołów jest możliwa?
Nie świadome wydanie na świat potomka kosztem własnego życia?
Powrót do piekła po misji zakończonej sukcesem?
✅ Przydatność
Obserwowanie kogoś z ukrycia i nieświadomość tego,że ten ktoś wie jak potoczy się wspólna historia?
Usilna próba wypełnienia pustki po kimś kimś innym?
Czy jest możliwość stworzyć kogoś lub może coś ? idealnego na podstawie wypełnionego formularza?
Czy można rozczarować się maszyną która podobno miała być ideałem,a najprawdopodobniej jest uszkodzonym egzemplarzem, albo stworzonym potworem?
Powrót do przeszłości mimo pewnego kontraktu?
Nieoczekiwany atak i drastyczne uszkodzenie układu nerwowego?
Historia Kobiet "Przypadek numer trzydzieści"?
✅Gothel
Zauroczenie czy próba zawładnięcia nad kobietą?
Odwzajemnienie zauroczenia czy naiwność i zaślepienie?
Festiwal pożegnania lata i podsłuchanie tego co planowali mężczyźni wobec Gothel?
Mimo wszystko rosnące uczucie między dwojgiem ludzi i płonący dom?
Nieudana próba ucieczki?
Ocalenie z miłości czy z dbania o własne korzyści?
Wykonanie swojego planu, uświadomienie o co tak naprawdę chodziło?
Ile warta jest wieczna młodość, a ile prawdziwa miłość?
✅Sklep ze wspomnieniami
Tajemnicza dzielnica/miasto otwierające się tylko na dwa dni raz na 10 lat dla osób z zewnątrz ?
Sklepy w których można kupić dodatkowe lata życia czy inne sukcesy? Tylko jakim kosztem?
Dziwne głosy w głowie mówiące co robić bądź czego nie robić?
Z jednej strony Próba ocalenia tajemniczego miasta przed upadkiem by za 10 lat znowu móc się w tym miejscu pojawić, a z drugiej strony Próba zamknięcie na stałe bramy by nikt już nie mógł się przedostać?
Jakie znaczenia i ile znaczą wspomnienia?
Jakie konsekwencje wynikają z korzystania ze sklepu z wspomnieniami?
Czym jest tajemnicza szkatułka i czy faktycznie trzeba ją otworzyć?
Przemieszczanie się do innych wymiarach,gdy wcześniejsze rzekomo mają być zniszczone,ale czy na pewno?
Jakie znaczenie ma alternatywna rzeczywistość i konkretną osoba z konkretnej alternatywnej rzeczywistości?
✅ Trzydzieści godzin
Dzień urodzin który ma odmienic życie?
Wypadek w Warszawie ockniecie się w Cieszynie?
Niechętny powrót do rodzinnego domu?
Spotkanie po latach które wydaje się niemożliwe przez bieg wydarzeń które miały wtedy miejsce?
Odliczanie godzin tylko do czego?
Czy jest możliwość przebywania w otchłani?
Czy da się naprawić błędne wybory z przeszłości?
Czy można przygotować się do odejścia i jak ważna jest świadomość by nie wiedzieć kiedy odejście nastąpi?
✅System automatycznego nawracania
Miłość od pierwszego wejrzenia?
Blokada wybudzająca ze snu?
Rozczarowanie po przebudzeniu?
Dziwna blokada na lodówkę?
Religijne szaleństwo głupi żart czy rzeczywistość?
Niepoliczalna liczba alternatywnych rzeczywistości, czarna dziura pełniąca funkcję pewnego rodzaju dysku?
Nieoczekiwany i dość zabawny powrót do rzeczywistości? Czy aby na pewno?
Czy Bóg istnieje i jest możliwość, aby objawiał się w dość nietypowy sposób by nawrócić?
Nie fortunna pomyłka i zainstalowanie kościelnego oprogramowania nie u tej osoby co trzeba?
Jak taka pomyłka może zmienić nastawienie do wiary?
✅ Wiktoria Welesa
Samowystarczalna trzydziestopięciolatka przeprowadzająca się na odludzie?
Poczucie bycia obserwowaną przez kogoś?
Kąpiel w jeziorze i atak kogoś lub czegoś?
Tajemnicza postać ratująca życie?
Nieoczekiwane poznanie przyszłego męża?
Wspomnienie bolesnej straty?
Uświadomienie Boga jak wielką potrzebą w życiu jest spokój, a nie bogactwo?
Przeziębienie prowadzące do śmierci?
Pobudzenie miłości?
Uświadomienie sobie jakim cudem jest i życie i śmierć?
✅Mrok czai się w świetle
Pozytywna energia od siebie dla innych nie będąc samemu do końca szczęśliwym?
Pomoc młodzieży która ma różne zdanie na temat Kwiaciarki?
Tajemniczy wypadek jednego z chłopców ?
Pomoc każdemu który jej potrzebuje?
przynoszenie pecha?
Niewinny flirt z człowiekiem z którym ma się podobną przeszłość?
Coraz częstsze spotkania i zbliżenie?
Wspólne mieszkanie i powiększenie rodziny, gdy w przeszłości zostało się poinformowanym,że nie będzie to możliwe?
Kolejny tragiczny wypadek i tym razem szczęśliwe zakończenie?
I w tym wszystkim tajemniczy mrok który czy aby na pewno chce szczęścia?
✅Krwawa przysługa
Tajemnicze zadanie w ekskluzywnym kasynie?
Intrygująca rozgrywka której stawką nie są pieniądze?
Ciężka próba pochamowania swoich zdolności?
Nie do końca udana gra i mimo wszystko wypłacona nagroda?
Jaki jest prawdziwy powód wizyty w kasynie i czy uda się odzyskać tajemniczy dług?
Czucie własnego serca, pożądanie, smak krwi i spełnienie?
Zrealizowanie swojego celu i próba ulotnienia się, ale czy na pewno?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTom 2 Fantastycznych Opowiadań,...
"Goraca trzydziestka Fantastycznie! Tom 2 ...po ciemniejszej stronie"
Kolejna odsłona opowiadań.
11 opowiadań, 11 różnych autorów, ale teraz mamy do czynienia z mroczniejszą i ciemniejszą stroną pisarzy. Wampiry, śmierć, demony a także ból, strach - to wszystko jest zapisane w tej książce - może nie wszystko dosłownie, może trzeba dojść do jakiś wniosków samodzielnie - ale raczej nie będą to szczęśliwe rozmyślania.
"Eter" - do czego jesteście zdolni, aby dostać wymarzoną rzecz? Czy zaryzykujecie swoją karierą i będziecie wierni swoim ideałom i przekonaniom? Główna bohateroka musi podjąć te decyzje.
"Kolekcjoner opowieści" - jak bardzo pociągające jest to czego nie znamy? Naukowiec, który bada kosmos, trafia na pewną planete i poznaje bardzo ciekawą bibliotekarkę, która ma troche inne cele niż on.
"Czas do piekła!"- Monite zostaje zesłana na ziemie, aby wytropić demona. Czy jej się to uda? Każde z nich ma swoje sposoby żeby pokonać tą drugą stronę, ale nie zawsze dobro zwycięży.
"Przydatność" - czy miłość można zaprogramować, czy robot może mieć uczucia i czy jest ktoś kto tak naprawde jest w stanie spełnić oczekiwania głównej bohaterki ?
"Gothel" - odwieczna młodość to coś o czy marzy wielu, ale czy tak naprawde to jest źródłem szczęścia? Czarownica i łowca - każde z nich ma inne pragnienia , ale tylko jednemu z nich uda sie spełnić swoje.
"Sklep ze wspomnieniami" - pewna dzielnica otwiera sie raz na dziesięć lat. Dzielnica, gdzie mieści się sklep ze wspomnieniami - mielibyście odwagę wejść do środka? Zanurzyć sie na nowo w tych wspomnianiach, ale się w nich nie zatracić?
"Trzydzieści godzin" - masz 30 godzin, aby zdecydować jak ma wygladać twoje życie po śmierci, czy jesteś w stanie wybaczyć sobie i naprawić to, co sie stało przed twoją śmiercią.
"System automatycznego nawracania." - kontrola do tego stopnia, że nie można wyjść z mieszkania bądź nawet otworzyć lodówki, jeśli się nie wypełni poleceń - jak długo można wytrzymać w takiej klatce?
"Wiktoria Welesa" - uratowana przez boga śmierci, tylko dlatego, że są sobie przeznaczeni, a to jeszcze nie był czas na umieranie. Ponieważ najpierw musi zostać jego żoną. Ale czy ona tego chce? Wręcz przeciwnie, ale może się do niego przekona?
"Mrok czai się w świetle.." - czy jest ktoś lub coś co nas obserwuje, kieruje naszym życiem, bez naszej wiedzy i zgody.
Światło i mrok, dwa odmienne stany, tylko który będzie górował i zwycięży tą walkę.
"Krwawa przysługa." - wampiry, wilkołaki magowie, anioły - wszelkiego rodzaju istoty w jednym miejscu. Łowcy nagród szukający swoich ofiar, ale nie w tym miejscu - tu każdy był równy i prawo było inne. Kasyno - jedyne w swoim rodzaju i zakład, który miał być odebraniem przysługi.
Bawiłam sie świetnie czytając te opowiadania. Bohaterowie mają swoje cele i dążą do ich realizacji za wszelką cene
"Goraca trzydziestka Fantastycznie! Tom 2 ...po ciemniejszej stronie"
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna odsłona opowiadań.
Drugi tom antologii „Gorąca Trzydziestka. Fantastycznie!” wyraźnie skręca w stronę mroku. Tak jak w pierwszej części, otrzymujemy 11 opowiadań stworzonych przez 11 różnych autorów, których łączy wspólny mianownik: dorośli bohaterowie 30+ oraz fantastyka. Tym razem jednak jest znacznie ciemniej, brutalniej i bardziej niepokojąco. To antologia dla czytelników, którzy nie boją się trudnych tematów, strachu, krwawych potyczek i nieoczywistych zakończeń.
Znajdziemy tu fantasy, science fiction, dystopię, elementy horroru oraz urban fantasy. Mrok przybiera różne formy - od fizycznej grozy, przez manipulację, aż po strach ukryty w relacjach międzyludzkich i technologii. Nie wszystkie historie mają szczęśliwe zakończenia, ale każda zostawia po sobie ślad i skłania do refleksji. To jedna z tych książek, w których niektóre opowiadania chciałoby się zobaczyć w pełnowymiarowej powieści.
Ogromnym atutem tomu jest różnorodność. Każda historia jest inna, każda operuje innym klimatem i innym rodzajem napięcia, ale wszystkie łączy mroczna odsłona fantastyki oraz motyw strachu - czasem jawnego, czasem subtelnego i ledwo wyczuwalnego.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBookstagram: Entropia_Kontrolowana
Ciemniejsza strona odkryła przede mną ciekawe historie, które podobały mi się bardziej niż te zawarte w pierwszym tomie. Niestety, tutaj też nie pozostajemy w pełni uwolnieni od absolutnej naiwności niektórych postaci, ale czuję, że w przypadku złych zakończeń działa to trochę lepiej. Jest akcja (naiwność) i konsekwencja z niej wynikająca (złe zakończenie). To mi się o wiele lepiej zgrywa.
Mam wrażenie, że w tym tomie wreszcie dostałam to, na co tak bardzo liczyłam: eksperymentalne podejście do fantastyki, sci-fi i kilku innych gatunków — i bardzo, ale to bardzo mnie to cieszy.
Chciałabym wyróżnić kilka opowiadań, które w największym stopniu zapadły mi w pamięć.
Czas do piekła to mój absolute cinema w kontekście tego, o czym wspominałam w drugim akapicie — miejsca, w którym akcja spotyka się z (absolutnie potworną) konsekwencją. Trochę spodziewałam się samej końcówki, ale może w tym wypadku należy powiedzieć: oczekiwałam jej.
Enigmatyczna przydatność nie odkrywa przed nami zbyt wielu kart. Coś się poświęca, żeby coś (a może kogoś) otrzymać. Bardzo podobało mi się to balansowanie na granicy pozornego rozsądku, poszukiwania miłości, osobistego spełnienia w relacji i czystego szaleństwa.
Gothel, czyli krótka przeprawa przez to, co by było, gdyby? Trochę retelling (ja przynajmniej tak go czytam) bardzo znanej bajki, ale absolutnie własna historia wykreowana przez autorkę. Po tym opowiadaniu zaczęłam fantazjować o antologii opowiadań z retellingami (bo wiecie… what if?).
No i wreszcie Krwawa przysługa. Jazda bez trzymanki i fenomenalna zabawa. Bezkompromisowe podejście do erotyki, w którym wszystkie zaangażowane w scenę postaci chcą tego, co się wydarza, i pokazanie, że wcale nie musi to odbierać mrocznego klimatu ani iść w stronę cukierkowej miłości na wieczność.
Tutaj z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że czytanie tego zbioru było fascynującą przygodą (nie przeprawą),która naprawdę zapewniła mi bardzo dobrą rozrywkę.
[Współpraca recenzencka]
Bookstagram: Entropia_Kontrolowana
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak jak wspominałam przy recenzji poprzedniego tomu pod tytułem O jedno bicie serca, byłam naprawdę podekscytowana wizją antologii, w której bohaterami nie są krnąbrne nastolatki, którym z marszu każe się ratować świat, tylko osoby — no, powiedzmy — w moim wieku (niebawem).
Ciemniejsza strona odkryła przede mną ciekawe historie, które...
Drugi tom antologii "Gorąca trzydziestka? Fantastycznie!" pt. "...po ciemniejszej stronie" miało bardziej odważny, namiętny charakter historii i nie wszystkie z nich miały swój szczęśliwy koniec. Pojawiały się w nich anioły, demony, wampiry, alternatywne rzeczywistości, cyborgi, otchłań i inne planety, wymiary.
"Przeciwieństwa przyciągają się w każdym ze światów."
"Eter" Marty Choińskiej-Młynarczyk miało klimat romantasy z wątkiem miłosnym z dużo starszą istotą. Taki sam zabieg miał miejsce w słowiańskiej "Wiktorii Welesa" Patrycji Żurek.
Trzy opowiadania były dla mnie mniej zrozumiałe, dziwne. Jednym z nich była "Przydatność" Marianny Cieślak o miłości, cyborgach, "Sklep ze wspomnieniami" Pauli Rumanowskiej o alternatywnych rzeczywistościach, wersjach głównej bohaterki oraz "System automatycznego nawracania" Krzysztofa T. Dąbrowskiego. Przyjemnie za to spędziłam czas przy "Mrok czai się w świetle" Heleny Leblanc i przy "Kolekcjonerze opowieści" Eweliny Gałdeckiej, który na szczęście nie był cukierkowy, spełnił moje oczekiwania.
Cztery opowiadania zapadły mi w pamięć, sprawiły, że się bardziej ekscytowałam, bawiłam, przeżywałam niż przy innych. Na wyróżnienie zasługuje moim zdaniem "Czas do piekła!" Ewy Maciejczuk o aniołach i demonach, z plot twistem, którego nie chciałam, ale może potrzebowałam, więc kudos. "Trzydzieści godzin" Anny A. Sosny wzruszyło mnie, przemówiło do mnie. Za to "Gothel" Eriki Reves przypominało mi retelling opowieści o 'złym' charakterze, o tym jak świat, ludzie wokół sprawili, że stał się niegodziwy. Wisienką na torcie było dla mnie ostatnie opowiadanie, "Krwawa przysługa" Grety Eden, paranormal romance - co tu dużo mówić, potrzebowałam czegoś namiętnego 18+ na koniec.
"Dokładnie tego pragnęła. By tak jak ona obudził się po koszmarze z uczuciem pustki."
[Współpraca recenzencka z Wydawnictwem Litera Inventa]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Przeciwieństwa przyciągają się w każdym ze światów."
"Eter"...
Antologia „Gorąca trzydziestka? Fantastycznie! Po ciemniejszej stronie” to mroczna i fascynująca podróż w świat fantasy, która zachwyca różnorodnością stylów i głębią emocji. To książka, którą warto przeczytać, bo pokazuje, że fantastyka dojrzewa razem z nami — i po trzydziestce potrafi być jeszcze bardziej intensywna.
Drugi tom cyklu zabiera czytelnika w rejony znacznie mroczniejsze niż pierwszy. Za każdą opowieścią kryje się cień. "Po ciemniejszej stronie" to antologia, która odsłania te cienie i pozwala nam w nich zamieszkać choć na chwilę.
Każde z jedenastu opowiadań napisane jest w innym stylu, co czyni antologię niezwykle różnorodną. Autorzy tworzą światy, które są niepokojące, ale jednocześnie fascynujące. Styl jest poetycki, intensywny i pełen obrazów, które zostają w pamięci. Nastrój — gęsty, mroczny, czasem bolesny, ale zawsze angażujący.
📚 Dlaczego warto przeczytać?
✨Różnorodność l
✨Mocne emocje
✨Różnorodność autorów l
✨Dark fantasy w najlepszym wydaniu
✨Świetne opinie czytelników
To lektura, która rozgrzewa wyobraźnię, ale też konfrontuje z własnymi lękami - łączy mrok z pięknem, grozę z refleksją, a fantastyczne światy z bardzo ludzkimi emocjami. Czułam, że jestem częścią tej podróży — że „po drugiej stronie” kryje się coś, co warto odkryć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrugi tom cyklu zabiera czytelnika w rejony znacznie...
"– Mam tutaj wszystko, czego potrzebuję. Niewiele oczekuję od życia. Spokoju. – Położyła nacisk na to słowo. – Zdrowia. Jakiegoś zajęcia.
– Nie marzysz, by zostać królową? Nie łakniesz bogactwa?
– Nieszczególnie. Nie każdy człowiek musi być wielki i wspinać się na wyżyny.
– Niejedna oddałaby wszystko, żeby znaleźć się na twoim miejscu. – Nagle w jej odczuciu Weles wpadł w złość.
– Nie jestem niejedna. Jestem Wiktoria – skomentowała i poszła do domu.
"
Patrycja Żurek - Wiktoria Welesa
Tym razem Gorąca Trzydziestka przyciąga czytelnika mroczną stroną, która sprawi, że nie będzie mogli oderwać się od lektury.
Autorzy, w tej antologii władają piórem jak różdżką czarując historie, z których czuć napięcie, a fabuły są dopracowane pod ostatni szczegół. Aż chciałoby się poznać kontynuację. Emocji nie zabraknie, a nawet znajdziemy momenty na refleksję.
Nadprzyrodzone istoty, fantastyka i mrok zapraszają na historię o dorosłych dla dorosłych.
Gorąco polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to– Nie marzysz, by zostać królową? Nie łakniesz bogactwa?
– Nieszczególnie. Nie każdy człowiek musi być wielki i wspinać się na wyżyny.