Odpowiedz mi! Dzieci pytają o intymne sprawy

Okładka książki Odpowiedz mi! Dzieci pytają o intymne sprawy autora Katharina von der Gathen, Anke Kuhl, 9788365341884
Okładka książki Odpowiedz mi! Dzieci pytają o intymne sprawy
Katharina von der GathenAnke Kuhl Wydawnictwo: Dwie Siostry literatura dziecięca
literatura dziecięca
Klär mich auf: 101 echte Kinderfragen rund um ein aufregendes Thema
2018-01-01
2018-01-01
Anna Magdziarz

Kup Odpowiedz mi! Dzieci pytają o intymne sprawy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Odpowiedz mi! Dzieci pytają o intymne sprawy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Odpowiedz mi! Dzieci pytają o intymne sprawy

Pornografia dla dzieci dostępna w sklepach Rossmann.

Pornografia dla dzieci dostępna w sklepach Rossmann.

Dziś bardzo ważna książka o dojrzewaniu i sprawach intymnych.

"Odpowiedz mi!" to pozycja, która odpowiada na najbardziej nurtujące pytania młodych ludzi dotyczących sfery seksu i dojrzewania płciowego. I to dosłownie! Została bowiem napisana w formie pytań i odpowiedzi, gdzie pytania faktycznie zostały napisane na anonimowych karteczkach przez dzieci w szkołach, z którymi styczność miała autorka.

O co pytają zatem dzieciaki?
❓Co to jest dojrzewanie i dlaczego trwa kilka lat?
❓Czy to przykre mieć miesiączkę?
❓Dlaczego ludzie się całują?
❓Czy można umrzeć od seksu?
❓Czy można uprawiać seks pod wodą?
❓Co to jest gwałt?
❓ Co się robi w sex-shopie?
❓Czy to wstyd uprawiać seks?

Jak sami widzicie skala pytań jest ogromna, a jest ich aż 99. Niektóre są zabawne, jedne całkiem niewinne, inne walą z grubej rury, a jeszcze inne są zwyczajnie bardzo trudne i skomplikowane. Na każde z nich autorka odpowiada w bardzo rozsądny, wyważony, ale i prawdziwy sposób. Stara się wytłumaczyć dane zagadnienie tak, by było zrozumiałe, jednocześnie dbając o delikatnego odbiorcę.

Już we wstępie Wydawnictwo proponuje, by książkę w pierwszej kolejności przeczytali rodzice i, jak w przypadku każdej książki o dojrzewaniu, bardzo się z tym zgadzam. Nie dlatego, że jest ona nieodpowiednia, wręcz przeciwnie. To świetna lektura, błyskotliwa i wnosząca wiele dobrego. Należy ją jednak dostosować do wieku i wiedzy dzieci, które będą miały z nią styczność.

Dziś Iga ma 7 lat i uważam, że na większość zawartych w niej zagadnień jest dla mojej córki stanowczo za wcześnie. Jednak za kilka lat z pewnością po nią sięgniemy i będziemy powoli odkrywać, rozmawiać i przechodzić razem przez okres dojrzewania.

Polecam!

Dziś bardzo ważna książka o dojrzewaniu i sprawach intymnych.

Niezwykle pomocna pozycja do rozmów z dziećmi na tematy seksualne. Widać doświadczenie autorki w przekazywaniu informacji najmłodszym. Krótkie pytania dzieci na karteczkach wyrwanych z zeszytu. Następnie odpowiedzi autorki z dużą dozą humoru z wyczuciem i taktem.

175 użytkowników ma tytuł Odpowiedz mi! Dzieci pytają o intymne sprawy na półkach głównych
22 użytkowników ma tytuł Odpowiedz mi! Dzieci pytają o intymne sprawy na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Odpowiedz mi! Dzieci pytają o intymne sprawy

Okładka książki Pirackie lato Anke Kuhl, Frida Nilsson
Pirackie lato Anke Kuhl, Frida Nilsson
Okładka książki Szalona podróż Anke Kuhl, Frida Nilsson
Szalona podróż Anke Kuhl, Frida Nilsson
Okładka książki Odpowiedz mi! Nowe pytania. Dzieci znow pytają o intymne sprawy Katharina von der Gathen, Anke Kuhl
Okładka książki Od stóp do głów. Ilustrowany elementarz ciała Katharina von der Gathen, Anke Kuhl
Okładka książki Najlepsze jasełka wszech czasów Anke Kuhl, Barbara Robinson
Najlepsze jasełka wszech czasów Anke Kuhl, Barbara Robinson
Okładka książki Hedwiga i księżniczka z Hardemo Anke Kuhl, Frida Nilsson
Hedwiga i księżniczka z Hardemo Anke Kuhl, Frida Nilsson

Cytaty z książki Odpowiedz mi! Dzieci pytają o intymne sprawy

Dodaj cytat z książki Odpowiedz mi! Dzieci pytają o intymne sprawy