Michael Jordan. The Life

- 2014-05-06
- 2014-05-06
- angielski
- 9780316194778
“It’s not every day that I’m blown away by a book about a sports figure. But MICHAEL JORDAN: THE LIFE, by Roland Lazenby, ranks up there with the very best: The Boys of Summer by Roger Kahn, Friday Night Lights by Buzz Bissinger, and Joe DiMaggio by Richard Ben Cramer. The depth of reporting, his frequent ascent into poetry, and his intelligent analysis of the life of this complicated, fascinating American icon deserve Pulitzer Prize consideration. For the first time I understand what makes Michael Jordan tick. I was captivated, fascinated and beguiled from beginning to end.” — Peter Golenbock, New York Times-bestselling author of George and In the Country of Brooklyn
The definitive biography of a legendary athlete
The Shrug. The Shot. The Flu Game. Michael Jordan is responsible for sublime moments so ingrained in sports history that they have their own names. When most people think of him, they think of his beautiful shots with the game on the line, his body totally in sync with the ball — hitting nothing but net.
But for all his greatness, this scion of a complex family from North Carolina’s Coastal Plain has a darker side: he’s a ruthless competitor and a lover of high stakes. There’s never been a biography that encompassed the dual nature of his character and looked so deeply at Jordan on and off the court — until now.
Basketball journalist Roland Lazenby spent almost thirty years covering Michael Jordan’s career in college and the pros. He witnessed Jordan’s growth from a skinny rookie to the instantly recognizable global ambassador for basketball whose business savvy and success have millions of kids still wanting to be just like Mike. Yet Lazenby also witnessed the Michael Jordan whose drive and appetite are more fearsome and more insatiable than any of his fans could begin to know. Michael Jordan: The Life explores both sides of his personality to reveal the fullest, most compelling story of the man who is Michael Jordan.
Lazenby draws on his personal relationships with Jordan’s coaches; countless interviews with Jordan’s friends, teammates, and family members; and interviews with Jordan himself to provide the first truly definitive study of Michael Jordan: the player, the icon, and the man.
Kup Michael Jordan. The Life w ulubionej księgarni
Oceny książki Michael Jordan. The Life
2561 użytkowników ma tytuł Michael Jordan. The Life na półkach głównych- Przeczytane 1 456
- Sport 46
- Biografie 26
- Biografia 14
- Sportowe 12
- Audiobooki 10
Cytaty z książki Michael Jordan. The Life
Nie trafiłem ponad dziewięciu tysięcy rzutów w moim życiu. Przegrałem ponad trzysta meczów. Dwadzieścia sześć razy zaufano mi, gdy miałem oddać rzut na miarę zwycięstwa i spudłowałem. Przegrywałem w moim życiu ciągle. Dlatego właśnie osiągnąłem sukces.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Michael Jordan. The Life
Flashback do lat 90, kiedy byłem nastolatkiem i kupowałem magazyn o koszykówce, a tam dużo artykułów o MJ23. Talent i Tytan Pracy, wymagający i trudny dla innych.
Zdecydowanie pozycja dla fanów koszykówki i sportu, ale i dla ludzi szukających inspiracji w autobiografiach. Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka ma prawie 1000 stron i mam wrażenie, że można byłoby rozwinąć niektóre wątki bardziej.
Zdecydowanie dla fanów kosza i samego Micheala. Kosmiczna iliść statystyk meczowych, Chyba wyleczyłem się z czytania biorgafii sportowców. Cenię wytrwałość i pracowitość Bohatera, które to cechy wraz z talentem zachęciły mnie do czytanie tej lektury. Dodatkowo, jako dzieciak oglądałem NBA z zapatym tchem. Książka napisana jest zapewne bardzo rzetelnie, przynajmniej od strony sportowej, jest kilka ciekawostek, ale szczerze powiedziawszy, przez 3/4 zwyczajnie się nudziłem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStrasznie się ciągnie. Dużo konkretów, szczegółów, czasami za dużo. Czegoś jednak brakuje. Niby na talerzu podano to co zamówione a jednak smakuje nie za bardzo.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ pewnością obowiązkowa pozycja dla miłośników koszykówki. Ją do nich się nie zaliczam, ale po książkę sięgnąłem dlatego że byłem ciekaw drogi do bycia jednym z największych, jeśli nie największym, koszykarzy na świecie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toprzeczytałem tę książkę już dwa razy i z pewnością do niej wrócę. Zgrabny język i sporo konkretów. szybko się czyta. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKto w latach dziewięćdziesiątych spędzał noce oglądając finały z niezapomnianym „Hej, hej tu NBA” redaktora Łabędzia ten po prostu musi przeczytać tę książkę kilkadziesiąt razy. Doskonały zbiór materiałów o karierze najlepszego koszykarza wszechczasów (no, może początek trochę wolny ale potem pędzi niczym MJ do linii końcowej).
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka to rewelacyjna przygoda i powrót do lat młodości, kiedy to można było oglądać koszykarskie wybryki ''Magic Mike'a'' na żywo, a czapka z logiem Chicago Bulls była czymś fajnym. Nie jestem typowym kibicem, sam uprawiałem sport wyczynowo przez wiele lat, wiem ile wysiłku i poświęcenia trzeba włożyć, by osiągnąć sukces (choćby najmniejszy, nie będąc tylko tłem w tabeli wyników),a także ile radości lub czasem smutku to przynosi. Uprawianie sportu na wysokim poziomie wywołuje wiele pozytywnych emocji i bardzo zacieśnia relacje międzyludzkie. Dlatego lubię takie historie i mocno się w nie wczuwam.
Roland Lazemby doskonale odrobił lekcje. Bardzo dogłębnie wgryza się w życiorys mistrza zaczynając od jego korzeni. Pierwsze rozdziały traktują o przodkach Michael'a w trudnej, ''poniewolniczej'' i rasistowskiej rzeczywistości Stanów Zjednoczonych, gdzie siła oraz nieustępliwość pozwoliły im żyć na coraz to lepszym poziomie.
Autor posiłkuje się wywiadami z rodziną, przyjaciółmi, współpracownikami oraz samym Jordanem.
Opisuje dzieciństwo przyszłej gwiazdy, czasy szkoły średniej (gdzie na początku nie dostał się nawet do szkolnej reprezentacji ''w kosza'') i studiów, relacje z rodzicami Deloris i James'em, rodzeństwem (w szczególności starszym bratem Larrym, z którym od najmłodszych lat rozgrywał pojedynki jeden na jeden do podwórkowego kosza),pierwszą sportową miłość Mike'a czyli baseball, kontrowersje wokół ojca i siostry Michael'a oraz wiele innym mniejszych i większych istotnych wydarzeń kształtujących jego charakter.
Lazemby po kolei zapoznaje nas z innymi ważnymi postaciami w jego życiu, chociaż warto zauważyć, że nie skupia swojej uwagi na podbojach miłosnych, pożyciu małżeńskim oraz jego dzieciach.
Wiele za to możemy przeczytać o trenerach, działaczach, sponsorach, kolegach czy rywalach, więc każdym związanym ze sportową karierą lidera Byków.
Jest więc pierwszy poważny trener i nauczyciel przed erą NBA - Dean Smith; Rod Thorn, który postawił na niego wszystko w drafcie w 1984 roku; Jerry Reinsdorf - właściciel Chicago Bulls; Jerry Krause - dyrektor klubu tworzący zespół, który popadł w konflikt z Mike'iem; Sonny Vaccaro - przedstawiciel Nike'a; kolejni trenerzy w Bulls - Stan Albeck, Doug Collins czy Tex Winter (choć tylko asystent to twórca rewolucyjnego systemu trójkąta Byków) i wreszcie Phil Jackson - ten, z którym Bulls zdobyli 6 tytułów NBA.
Lazemby opisuje niesamowitą determinację i niewyczerpywalną energię Jordana dążącego do upragnionych celów, jego walkę o pozycję jako pierwszoroczniaka NBA, wpływ na kolegów z drużyny, pierwsze starcia z idolami dzieciństwa jak Magic Johnson czy Larry Bird, umiejętność przekuwania nawet najmniejszych niepowodzeń w potężną dawkę motywacji, skoki dzięki, którym otrzymał miano ''Latający Mike'' i wszystko co sprawiło, iż okrzyknięto go najlepszym koszykarzem wszechczasów i jednym z najbardziej rozpoznawalnych sportowców XX wieku.
Autor nie ukrywa raczej niczego i nie próbuje wybielać bohatera swojej książki. Otwarto pisze, że jego charyzma i determinacja potrafiła przytłaczać kolegów z drużyny, a on stale poddawał ich próbom czy będą godni gry u jego boku... z perspektywy czasu widać, że miało to sens, ale w danym momencie nie każdy potrafił wytrzymać towarzystwo Jordana.
Nie umyka również wątek zamiłowania do hazardu i gry w golfa, tragicznej śmierci ojca i związanych z tym plotek oraz kilkunastomiesięcznej przerwy na karierę bejsbolisty.
Mimo swoich wad odegrał ogromną rolę dla popularności koszykówki, a jego siła pozwoliła wybić się i zdobyć tytuły innym świetnym graczom jak Scottie Pippen czy Dennis Rodman.
Czytało się świetnie.
PS: Jeśli ktoś nie zna się za bardzo na zasadach rządzących NBA proponuję przed lekturą wygooglować sobie pojęcia z tym związane jak: draft, salary cap, tankowanie, slam dunk czy play-off.
PS2: ''Ostatni Taniec'' to serial polecony przez autora książki. Obejrzałem i uważam, że to czyste złoto w tej tematyce.
Ta książka to rewelacyjna przygoda i powrót do lat młodości, kiedy to można było oglądać koszykarskie wybryki ''Magic Mike'a'' na żywo, a czapka z logiem Chicago Bulls była czymś fajnym. Nie jestem typowym kibicem, sam uprawiałem sport wyczynowo przez wiele lat, wiem ile wysiłku i poświęcenia trzeba włożyć, by osiągnąć sukces (choćby najmniejszy, nie będąc tylko tłem w...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka uważana za kultową, a przeczytanie tego zaktualizowanego wydania pokazało mi, że rzeczywiście tak jest. Mnóstwo szczegółów z życia sportowego i prywatnego Michaela Jordana. Warto sięgnąć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak się zastanawiam, czy przypadkiem autor tej książki nie zna Michaela Jordana lepiej niż MJ sam siebie.
Michael Jordan jest jednym z największych sportowców w historii, który tą wielkość zdobywał w trudach, z nieziemską wręcz determinacją, a czasami nie przebierając w środkach i nie licząc się z nikim. Czytając tą biografie niejednokrotnie zastanawiałem się czy właśnie dzięki temu był najlepszy z najlepszych, a swego czasu świat oszalał na jego punkcie, bo żeby zrobić taką karierę sportową jak on, nie wystarczy tylko talent.
Lektura obowiązkowa dla wszystkich fanów sportu, napisana rzetelnym warsztatem z odrobiną sensacyjnego zacięcia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBiografia jest nie tylko szczegółowym prześledzeniem kariery koszykarskiego mistrza, ale też próbą zgłębienia jego życia osobistego oraz tym jak wpłynęło ono na jego sportowe osiągnięcia. Bez lukrowania, ani peanów.
Michael Jordan jest jednym z największych...
Bardzo dobra książka o Jordanie, choć nie wyjaśnia tu wszstkich wątków, dużo spekulacji. No i ta czcionka, na dłuższą mete cholernie męćzy, ale dla wytrwałych polecacm