Wojna domowa. Nowe spojrzenie na odrodzenie Polski

Okładka książki Wojna domowa. Nowe spojrzenie na odrodzenie Polski autora Jochen Böhler, 9788324054787
Okładka książki Wojna domowa. Nowe spojrzenie na odrodzenie Polski
Robert Sudół

Kup Wojna domowa. Nowe spojrzenie na odrodzenie Polski w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wojna domowa. Nowe spojrzenie na odrodzenie Polski

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wojna domowa. Nowe spojrzenie na odrodzenie Polski

Subiektywnie oceniając, taka książka też była potrzebna na polskim rynku, a to z tego względu, że nie jest nacechowana całym tym martyrologicznym duchem. Moim zdaniem jest tym trochę więcej świeżego powietrza i nie ma przysłowiowego "kija w dupie".

Ciekawa I potrzebna książka, która mogła zainicjować ciekawą rozmowę nt. Naszej historiografii. Niestety, szansa nie została wykorzystana. Polecam moją recenzję video na kanale YT

Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tovideo - opinia

Publikacja cechuje się innowacyjnym podejściem do konfliktów państwotwórczych w Europie Środkowo-Wschodniej w latach 1918-1921, gdyż autor stara się dowieść, iż konflikty te były w rzeczywistości częścią środkowoeuropejskiej wojny domowej. Z książki można uzyskać ogólne informacje dotyczące praktycznie każdej sceny konfliktów, które wytyczyły granice II RP. Przy tym przedstawione jest ogólne tło społeczno-polityczne oraz dość szczegółowo omówiony charakter formacji, które brały udział w walkach oraz ich podejście do miejscowej ludności. Wszystkie informacje są podparte solidną bibliografią, która może też stanowić świetny punkt wyjścia dla chętnych do zdobywania dalszych informacji na temat narodzin II RP. Podczas lektury można odczuć, że autor nie jest Polakiem i patrzy na opisane wydarzenia z pewnego dystansu, co jest zarówno zaletą jak i pewnego rodzaju wadą publikacji.

103 użytkowników ma tytuł Wojna domowa. Nowe spojrzenie na odrodzenie Polski na półkach głównych
18 użytkowników ma tytuł Wojna domowa. Nowe spojrzenie na odrodzenie Polski na półkach dodatkowych

Okładka książki Waffen SS Jochen Böhler, Robert Gerwarth
Waffen SS Jochen Böhler, Robert Gerwarth
Okładka książki Einsatzgruppen w Polsce Jochen Böhler, Klaus-Michael Mallmann, Jürgen Matthäus
Einsatzgruppen w Polsce Jochen Böhler, Klaus-Michael Mallmann, Jürgen Matthäus
Jochen Böhler
Jochen Böhler
Niemiecki historyk, specjalizujący się w historii III Rzeszy, II wojny światowej, niemieckiej okupacji Polski i zbrodniach narodowego socjalizmu. W latach 2000–2010 pracownik Niemieckiego Instytutu Historycznego w Warszawie. Od 2010 roku zatrudniony na uniwersytecie w Jenie (Friedrich-Schiller-University Jena). Przez kilka lat pracował również jako biegły sądowy w sprawach o podłożu historycznym, a także konsultant filmu dokumentalnego telewizji ARD poświęconego kampanii wrześniowej. W latach 1993–1999 studiował na uniwersytecie w Kolonii (studia z historii średniowiecza i epoki nowożytnej, etnologii oraz ekonomii politycznej); tamże w 1999 uzyskał tytuł magistra, a w 2004 obronił pracę doktorską. Jest jedynym współczesnym niemieckim historykiem w szerokim zakresie podejmującym badania nad kampanią wrześniową i niemieckimi zbrodniami na obywatelach polskich w 1939 roku. Jego trzecia książka – „Najazd 1939. Niemcy przeciw Polsce” – wywołała głośną dyskusję nad niemiecką perspektywą na wojnę z Polską.

Cytaty z książki Wojna domowa. Nowe spojrzenie na odrodzenie Polski

Dodaj cytat z książki Wojna domowa. Nowe spojrzenie na odrodzenie Polski