Mock. Pojedynek

- Czarny kryminał
- 2018-08-20
- 2018-08-20
Pierwszy krok w otchłań.
Breslau, 1905. Życie Eberharda Mocka – syna ubogiego szewca z Wałbrzycha – toczy się w murach uniwersytetu i w brudnych, wilgotnych zaułkach wielkiego miasta. Trawiony niedostatkiem i wzgardzony przez innych studentów, ukojenia szuka w studiowaniu dźwięcznych łacińskich kadencji, a rozrywki – w kuflu taniego piwa i w ramionach sprzedajnych dziewcząt.
Kiedy wydziałem filozoficznym wstrząsną kolejne samobójstwa wykładowców, a w jego życiu pojawi się tajemnicza rosyjska studentka, Mock przekona się, że zło może kryć się wszędzie – i pod podbitymi gronostajem togami profesorów, i w brudnych wychodkach plugawych dzielnic. Jeszcze nie wie, że wkracza na drogę, z której nie ma powrotu.
Kup Mock. Pojedynek w ulubionej księgarni
Oceny książki Mock. Pojedynek
2064 użytkowników ma tytuł Mock. Pojedynek na półkach głównych- Przeczytane 1 487
- 2018 52
- 2019 30
- 2021 17
- 2020 16
- Kryminał 15
- Kryminały 14

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mock. Pojedynek
Bardzo dobre wprowadzenie w przyszłość Mocka i jego początków w policji. Ale momentami książka się dłużyła, niektóre wątki i sceny mógłby być krótsze. Znam dużo lepsze pozycje z tej serii więc nie zaczynałbym od tej choć chronologicznie jest jedną z początkowych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZderzenie życia rodzinnego z życiem miejskim, uczelnianym głównego bohatera, choć opisane bardzo oszczędnie, w odróżnieniu do ewolucji zdarzeń prowadzącej w końcu do pojedynku, wydaje mi się godne odnotowania. Zapewne, nie on jeden stanął przed dylematem, czy tak różne sobie światy uda się kiedykolwiek połączyć? Czy to jest w ogóle możliwe?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo właśnie z tej książki dowiadujemy się, jak nasz bohater Eberhard Mock, z obiecującego studenta staje się policjantem. To nie jest pierwsza moja przeczytana powieść o tym policjancie. Wcześniej zacząłem od czytania tej serii według kolejności na tym portalu i tu wdarł mi się trochę chaos. Było dużo wątków z innych wcześniejszych spraw, pojawiali się bohaterowie, z którymi Mock zetknął się już kiedyś, dlatego postanowiłem czytać według chronologii, którą sugerował sam autor. Studenckie zwyczaje, konflikty akademickie, pierwsze miłosne zauroczenie, no i ten niepowtarzalny mroczny klimat sprawiają, że tę historię się zwyczajnie pochłania.
To właśnie z tej książki dowiadujemy się, jak nasz bohater Eberhard Mock, z obiecującego studenta staje się policjantem. To nie jest pierwsza moja przeczytana powieść o tym policjancie. Wcześniej zacząłem od czytania tej serii według kolejności na tym portalu i tu wdarł mi się trochę chaos. Było dużo wątków z innych wcześniejszych spraw, pojawiali się bohaterowie, z...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ detektywem Mockiem zetknęłam się ładnych parę lat teamu. Przeczytałam kilka książek z serii i bardzo spodobały mi się te kryminały. Teraz przypomniał mi o serii film na Netfliksie – Breslau. Wróciłam do pana Krajewskiego, tym razem posiłkowałam się internetem co do kolejności czytania. Okazało się że pierwszą wg. rekomendacji autora jest właśnie „Pojedynek”. Faktycznie to młode lata detektywa Mocka. Z chęcią jeszcze raz prześledzę cale losy bohatera. Seria ta zaspakaja potrzeby wciągającego, zaskakującego, budującego napięcie kryminału.
Z detektywem Mockiem zetknęłam się ładnych parę lat teamu. Przeczytałam kilka książek z serii i bardzo spodobały mi się te kryminały. Teraz przypomniał mi o serii film na Netfliksie – Breslau. Wróciłam do pana Krajewskiego, tym razem posiłkowałam się internetem co do kolejności czytania. Okazało się że pierwszą wg. rekomendacji autora jest właśnie „Pojedynek”. Faktycznie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPołączenie powieści historycznej z kryminałem retro. Eberhard Mock w latach studenckich. Zobrazowanie wydarzeń, które ukształtowały przyszłość Mocka, lata studenckie na uniwersytecie we Wrocławiu, "pierwszy krok w otchłań".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjnie napisana, piękną polszczyzną z subtelną domieszką łaciny. Porządne przedstawienie obyczajowości z początków XX wieku.
Wersja papierowa.
Krajewskiego czyta się naprawdę dobrze, jest to autor który potrafi zainteresować czytelnika i zainspirować do sięgania po kolejne pozycje z pod jego pióra.
Książka warta przeczytania chociaż co do chronologii to trzymałem się jej jak czytałem Popielskiego i na końcu stwierdziłem że to bez sensu także serię z Mockiem czytam już według kolejności tej klasycznej, czyli roku wydania i każda lektura Mocka jest na tyle indywidualna że chronologia nie jest taka istotna....
Wersja papierowa.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChronologicznie jest to pierwszy tom i jest ważny pod tym względem że poznajemy Mocka w okresie w którym studiował i stawiał pierwsze kroki które zaprowadziły go do pracy w policji.
Książka warta...
Nie mam pojęcia, jak to się stało, że dopiero teraz sięgnęłam po twórczość Marka Krajewskiego. Serię o Eberhardzie Mocku znałam tylko z okładek i przypadkowych recenzji – gdzieś tam przewijała się w tle moich czytelniczych wyborów, ale nigdy nie trafiła na szczyt listy. I teraz, po przeczytaniu „Mock. Pojedynek”, mam tylko jedną myśl: czemu tak długo zwlekałam?! 🙈
Uwielbiam kryminały retro. Ten gatunek ma w sobie to coś – połączenie tajemnicy, klimatu minionej epoki i tego mroku, który czai się nie tylko w zaułkach miasta, ale i w ludziach. Kiedy książka dobrze oddaje ducha przeszłości, potrafi mnie wciągnąć bardziej niż niejeden współczesny thriller. A Krajewski robi to perfekcyjnie. 🕵️♀️📖
„Mock. Pojedynek” przenosi nas do początków XX wieku. Młody Eberhard Mock jeszcze nie jest komisarzem – jest studentem filozofii, ambitnym, impulsywnym, z charakterem ostrym jak brzytwa. To opowieść o jego pierwszym zderzeniu z mroczną stroną rzeczywistości, o tym, jak rodzi się w nim przyszły śledczy, ale też jak stawia swoje pierwsze kroki w świecie, w którym sprawiedliwość nie zawsze znaczy to samo co prawo. 🎩
Mieszkam we Wrocławiu, więc czytając miałam dodatkową frajdę z tego, że mogłam śledzić fabułę po znajomych ulicach i zaułkach. Miejsca, które mijam na co dzień, nagle nabrały zupełnie innego wymiaru – mrocznego, pełnego tajemnic, z duszą. Krajewski genialnie oddaje topografię i klimat Breslau. 🏙️Co więcej, miasto tętni tu życiem – i tym codziennym, i tym przesiąkniętym zbrodnią. Ma swój rytm, swoje sekrety, swoje cuchnące podziemia i pełne zadymionego światła salony. I to wszystko czujemy. Nie tylko dzięki opisom, ale też językowi – stylowemu, z wyczuciem epoki, czasem brutalnemu, a czasem wręcz poetyckiemu.
Podoba mi się też szczerość autora – w posłowiu otwarcie mówi o tym, co w książce jest historyczną fikcją, co celowo uprościł albo przekształcił. Nie udaje, że tworzy dokument. Tworzy literacki świat, oparty na faktach, ale przefiltrowany przez wyobraźnię – i właśnie to sprawia, że ta historia żyje. ✨
Ja zaczynam dopiero teraz, ale czuję, że ta podróż z Eberhardem Mockiem dopiero się rozkręca. I już nie mogę się doczekać kolejnych tomów. A Wrocław po tej książce… już nigdy nie będzie dla mnie taki sam. ❤️
Nie mam pojęcia, jak to się stało, że dopiero teraz sięgnęłam po twórczość Marka Krajewskiego. Serię o Eberhardzie Mocku znałam tylko z okładek i przypadkowych recenzji – gdzieś tam przewijała się w tle moich czytelniczych wyborów, ale nigdy nie trafiła na szczyt listy. I teraz, po przeczytaniu „Mock. Pojedynek”, mam tylko jedną myśl: czemu tak długo zwlekałam?!...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWprowadzenie do cyklu kryminałów z Eberhardem Mockiem w roli głównej i to całkiem udane. Podobało mi się naszkicowane tło obyczajowe miasta Breslau z początku XX wieku, życie uniwersytetu, życie wysokich i niskich sfer. Sama historia kryminalna jest niestety skromna i czytelnik bardzo szybko orientuje się w całej intrydze. Niemniej książka jest godna polecenia ze względu na kunsztowny język, erudycję autora i dobrą historię, która sensownie wprowadza do dalszych części cyklu i przedstawia nam głównego bohatera.
Wprowadzenie do cyklu kryminałów z Eberhardem Mockiem w roli głównej i to całkiem udane. Podobało mi się naszkicowane tło obyczajowe miasta Breslau z początku XX wieku, życie uniwersytetu, życie wysokich i niskich sfer. Sama historia kryminalna jest niestety skromna i czytelnik bardzo szybko orientuje się w całej intrydze. Niemniej książka jest godna polecenia ze względu na...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę słabsza niż poprzednia "Mock ludzkie zoo" ale nadal trzyma odpowiedni poziom :-)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzybko się czyta, a fabuła dość prosta.
Ogólnie ok, ale trochę brakuje by nazwać ją świetną :)
Szybko się czyta, a fabuła dość prosta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMnogość niemieckich i łacińskich zwrotów zapewne ma oddać specyfikę epoki i terenu, na którym ma miejsce akcji, ale trochę to przeszkadza, tak samo sprawa wygląda w przypadku przypisów i aktualnych nazw ulic we Wrocławiu.
Ogólnie ok, ale trochę brakuje by nazwać ją świetną :)