Nawigatorzy Diuny

Okładka książki Nawigatorzy Diuny autora Kevin J. Anderson, Brian Herbert, 9788380621893
Okładka książki Nawigatorzy Diuny
Brian HerbertKevin J. Anderson Wydawnictwo: Rebis Cykl: Wielkie Szkoły Diuny (tom 3) Seria: Diuna fantasy, science fiction
Wielkie Szkoły Diuny (tom 3)
Diuna
2018-08-21
2015-01-01
Marek Michowski

Kup Nawigatorzy Diuny w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nawigatorzy Diuny

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nawigatorzy Diuny

Zakończenie trylogii Wielkich szkół Diuny składnie zamyka całość historii. Fabuła kręci się wokół dwóch głównych wątków-konfliktu Venporta z Butlerowcami oraz Valii z Vorianem. Poznajemy kolejne szczegóły powstania organizacji znanych z Kronik Diuny. Momentami czyta się lekko topornie, ale w większości to porządnie napisana Książka.

Ostatnia z Wielkich Szkół Diuny to doskonałe zwieńczenie trylogii. Wydarzenia ukazują, jakie siły i stronnictwa zwyciężyły, dając podstawy nowemu Imperium i utrwalając porządek na stulecia, jeśli nie wieki.

Nawigatorzy Diuny, podobnie jak powieści o Zgromadzeniu Żeńskim i Mentatach, to wielowątkowa opowieść z bogactwem postaci i wartką akcją. Tym razem szczególnie wyraźnie widać kierunek, w którym zmierza historia – zbliżając się do wizji Franka Herberta bardziej niż w poprzednich odsłonach uniwersum.

Nie brakuje zaskoczeń: część wątków znajduje tu swoje zakończenie, inne pozostają otwarte w logiczny sposób, bo przecież praca Briana Herberta i Kevina J. Andersona na tej książce się nie kończy. To wzbogacenie oryginalnej sagi jest przemyślane, pełne wyobraźni i intelektualnego polotu.

Na szczególną uwagę zasługują role kobiece – mocniej zaakcentowane, co cieszy i nie dziwi, gdyż Zgromadzenie Żeńskie rośnie w siłę, rozwija własne techniki i uczy się od innych organizacji.

To kolejna rewelacyjna książka z tego niezwykle wykreowanego wszechświata – bawi, uczy i zdumiewa. Fantastyczne science fiction, które broni się samo. Brian Herbert, mimo różnic w stylu wobec ojca, wspólnie z Andersonem tworzy fundamenty uniwersum o sensie i spójności, szczególnie doceniane przez czytelników podążających chronologią wydarzeń, a nie datami wydań.

Na koniec warto wspomnieć o wydaniu: Rebis stawia na twarde oprawy z obwolutą i ilustracjami Wojciecha Siudmaka, które znakomicie oddają klimat tego świata. Niezmiennie polecam – kolejna znakomita książka!

To dobrze zwieńczenie tej trylogii. Niestety, tylko dobre. Nabudowanie było o wiele ciekawsze, złożone i wciągające, natomiast samo rozwiązanie wątków - nieco po łebkach, mam wrażenie. Wątek Atrydów i Harkonennów - przeciętny i to bardzo, chyba najmniej nie zaciekawił. Podobne zwroty akcji, wrażenie kalk w niektórych miejscach. Wątek Erazma także mógł być ciekawiej rozwinięty. Jedyny wątek, który pozostał na poziomie to chyba Normy Cenvy. Nawet tak wciągające mnie losy Venporta tutaj stały się już nieco męczące. Wszystko stało się zbyt lekko i zbyt szybko, a szkoda. Niemniej, nie jest to zła część. Po prostu poprzednie były lepsze.

502 użytkowników ma tytuł Nawigatorzy Diuny na półkach głównych
159 użytkowników ma tytuł Nawigatorzy Diuny na półkach dodatkowych

Okładka książki Diuna: Ród Corrinów, tom 1 Kevin J. Anderson, Brian Herbert
Diuna: Ród Corrinów, tom 1 Kevin J. Anderson, Brian Herbert
Okładka książki Diuna: Ród Harkonnenów, tom 3 Kevin J. Anderson, Brian Herbert, Michael Shelfer
Diuna: Ród Harkonnenów, tom 3 Kevin J. Anderson, Brian Herbert, Michael Shelfer
Okładka książki Zgromadzenie żeńskie z Diuny Kevin J. Anderson, Brian Herbert
Zgromadzenie żeńskie z Diuny Kevin J. Anderson, Brian Herbert
Okładka książki Diuna. Ród Corrinów Kevin J. Anderson, Brian Herbert
Diuna. Ród Corrinów Kevin J. Anderson, Brian Herbert
Okładka książki Diuna. Ród Atrydów Kevin J. Anderson, Brian Herbert
Diuna. Ród Atrydów Kevin J. Anderson, Brian Herbert
Okładka książki Diuna: Ród Harkonnenów, tom 2 Kevin J. Anderson, Brian Herbert, Michael Shelfer
Diuna: Ród Harkonnenów, tom 2 Kevin J. Anderson, Brian Herbert, Michael Shelfer
Okładka książki Księżniczka Diuny Kevin J. Anderson, Brian Herbert