Cudowny chłopak. Wszyscy jesteśmy wyjątkowi

- 2018-01-01
- Maria Olejniczak-Skarsgård
- Ekranizacje:
- Cudowny chłopak (2018)
Wzruszająca i jednocześnie przezabawna opowieść o walce dziecka z przeciwnościami losu.
August jest inteligentnym, dowcipnym chłopcem i jego życie wyglądałoby pewnie zupełnie inaczej, gdyby nie jeden zmutowany gen, z powodu którego ma zdeformowaną twarz i, zanim skończył 10 lat, musiał przejść 27 operacji. Do tej pory patrzył na siebie oczami bezwarunkowo kochających go rodziców i siostry. Teraz, gdy idzie do szkoły – od razu do piątej klasy – przyjdzie mu się zmierzyć ze światem rówieśników i starszych uczniów, z ostracyzmem, uprzedzeniami, a czasem ze zwykłym chamstwem i podłością. Spotka się jednak również z dobrocią, przyjaźnią i wspaniałomyślnością. Kontakt z rówieśnikami odmieni Augusta. Ale czy tylko jego?
Kup Cudowny chłopak. Wszyscy jesteśmy wyjątkowi w ulubionej księgarni
Oceny książki Cudowny chłopak. Wszyscy jesteśmy wyjątkowi
9749 użytkowników ma tytuł Cudowny chłopak. Wszyscy jesteśmy wyjątkowi na półkach głównych- Przeczytane 6 162
- Chcę przeczytać 3 447
- Posiadam 1 592
- 2018 436
- 2019 102
- Przeczytane 2018 53
- 2020 52

OPINIE i DYSKUSJE o książce Cudowny chłopak. Wszyscy jesteśmy wyjątkowi
Książka ,, Cudowny chłopak’’ Raquel Jaramillo Palacio to kolejna warta uwagi książka. Również zekranizowana.Choć skierowana głównie do młodszego czytelnika myślę, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Jest to bardzo wzruszająca opowieść o życiu bardzo chorego chłopca , który z powodu swojej ,,inności ‘’jest wyśmiewany i wytykany przez swoich rówieśników. Na swojej drodze o prócz ogromu cierpienia spowodowanego licznymi operacjami napotyka wiele innych problemów. Autorka bardzo dobitnie pokazuje, że choroba ciała nie jest aż tak dotkliwa jak choroba ducha, która odbiera człowiekowi wszystko.
To piękna historia o sile miłości rodziców do chorego dziecka, a także o tym jak bardzo zmienia się cała rodzina gdy jeden z jej członków choruje .
To nie wątpliwie również bardzo dobra lekcja dla wszystkich ludzi jak bardzo kruche jest życie i co tak naprawdę w nim powinno się liczyć
Polecam tą książkę nie tylko rodzicom niepełnosprawnych dzieci ale czy osobą o niskiej samoocenie, ale wszystkim innym .
,,WSZYSCY JESTEŚMY WYJĄTKOWI ‘’ Pamiętajmy o tym
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to4⭐
4⭐
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka. Polecam!
Świetna książka. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziś nieco inna lektura, polecam wszystkim ❤
Bardzo podobało mi się to, że historia Augusta nie jest pokazana tylko z jego punktu widzenia, ale także jego siostry, jej znajomych, a także znajomych Augusta ze szkoły.
Dziś nieco inna lektura, polecam wszystkim ❤
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWzruszająca i mądra książka. Myślę, że każdy kto po nią sięgnie nie ważne w jakim będzie wieku wyciągnie z niej coś dla siebie, a August Pullman zmieni go chociaż troszeczkę. To powinna być lektura w szkole podstawowej. Być może zmieniłaby sposób postępowania tych dzieci, które potrafią być naprawdę okrutne dla innych.
Bardzo...
Nie wiem już co zrobiłam pierwsze: obejrzałam film czy przeczytałam książkę. Jednego jestem pewna, że było to dość dawno.
Rzadko, ale jednak, wracam do pewnych tekstów. Ot, czasami muszę...
💙Auggie jest inteligentnym i bardzo dowcipnym chłopcem z pewną dozą dystansu do wszystkiego. Byłoby wszystko normalnie, gdyby nie fakt, że jeden zmutowany gen zdeformował mu twarz i we wczesnym dzieciństwie musiał przejść wiele operacji. Do tej pory poznawał świat i uczył się nowych rzeczy pod opieką rodziców i siostry. Teraz ma iść do szkoły i będzie musiał zmierzyć się ze światem swoich rówieśników, z ostracyzmem i wszechobecnym hejtem, ale i z pierwszymi przyjaźniami i z sympatią. Odmieni to samego Augusta, który, jednocześnie i mimowolnie, zmieni też życie innych.
💙 Historia opowiedziana w „Cudownym chłopaku“ uczy wielu rzeczy każdego czytelnika. Najważniejsze wśród nich to: tolerancja, odcięcie się od stereotypów i przestroga przed pogardą. August, po pewnym przedstawieniu powiedział: „Wszyscy powinniśmy przynajmniej raz w życiu dostać owację na stojąco, bo przecież każdy z nas zwycięża ten świat“. I właśnie w jego słowach jest bardzo dużo prawdy. Każdy zasługuje na szacunek, uznanie i wiwaty. W szkole August mierzy się z różnymi postawami, tak jak w życiu. Widzimy akceptację, widzimy też odrzucenie i pogardę. Mocną stroną utworu jest wieloosobowa narracja. Historię poznajemy z kilku stron: samego tytułowego bohatera, jego siostry czy koleżanki. Cieszę się, że ze względu na walory dydaktyczne, a jest ich tutaj wiele, pozycja znalazła się wśród lektur szkolnych. Według mnie jest to potrzebne. Mnie samej nie podoba się jednak w niej zbytnia, amerykańska cukierkowość, zwłaszcza w zakończeniu.
💙 Mimo wszystko uważam, że książkę trzeba znać. Dla niektórych powinna być obowiązkowa, ponieważ uczy empatii, życzliwości i odwagi bycia sobą. Jednocześnie stawia przed czytelnikiem pytania, nad którymi trzeba się pochylić: co powinno się stać, gdy ktoś świadomie krzywdzi drugiego człowieka i czy zawsze trzeba wybaczać?
Niezwykłość tej książki leży też w prostocie i uniwersalizmie. Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRzadko, ale jednak, wracam do pewnych tekstów. Ot, czasami muszę...
Wspaniała historia z wartościowym przekazem. Czytanie takich książek to sama przyjemność. Pod względem technicznym nie mam nic do zarzucenia, świetna korekta. Na plus piękna, błękitna okładka, rozdziały pisane z perspektywy kilku bohaterów, wątek ze wskazaniami, postaci które dają się lubić, poruszające momenty skłaniające do myślenia, zakończenie. Piękna książka, polecam zarówno dorosłym jak i dzieciom. Chciałabym obejrzeć w niedalekiej przyszłości film, który powstał na jej podstawie. Ode mnie 10/10. Zabieram się za "Cudowny chłopak i ja. Trzy cudowne historie".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa historia ukształtowała osobę, którą teraz jestem. Jestem wdzięczna rodzicom i losowi, że mogłam ją poznać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCudowna opowieść
Cudowna opowieść
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria chłopca o zniekształconej twarzy (wskutek wad genetycznych). Motyw znany i dość często obecny w twórczości filmowej czy też literackiej. Tu zrealizowany poprawnie, lecz sztampowo.
August ma kochających rodziców, którzy długo chronią go przed nieczułym światem. Jako fan "Gwiezdnych wojen" nosi hełm kosmonauty. W ten sposób maskuje swą brzydotę. Przychodzi jednak czas, gdy państwo Pullman decydują się posłać syna do prywatnej szkoły (dotąd nauczany był przez mamę w ramach edukacji domowej).
W szkole Auggie mierzy się z różnymi postawami wobec odmienności: od wykluczenia przez dystans aż po akceptację. Otoczenie najpierw ocenia chłopca "po okładce", by finalnie zobaczyć go sercem. Szkoda, że z prawdziwym życiem ma to niewiele wspólnego. Słabością utworu jest właśnie ten cukierkowy, amerykański happy end.
Są jednak i mocne strony, np. narracja z kilku różnych perspektyw, nie tylko głównego bohatera, ale też np. jego starszej siostry Oliwii (jako zdrowe dziecko ciągle jest w cieniu brata i musi "rozumieć sytuację") czy szkolnego kolegi: Jacka Willa (rozdartego między sympatią do Auggiego a presją ze strony dokuczających mu rówieśników).
Powieść ma walory dydaktyczne i jako taka jest niewątpliwie potrzebna. Literacko to jednak rzecz przeciętna, podobnie zresztą jak film nakręcony na podstawie książki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAugust ma kochających rodziców, którzy długo chronią go przed nieczułym światem. Jako fan "Gwiezdnych wojen" nosi hełm kosmonauty. W ten sposób maskuje swą brzydotę. Przychodzi jednak...
-ostracyzm, bullying w szkole
-choroba
-przyjaźń, tolerancja
-odmienność
Autor bez lukrowania pokazuje, jak odmienność wpływa na nasze życie i z czym ludzie chorzy muszą się zmagać. Zwłaszcza, gdy ich choroba jest widoczna i ich wyróżnia.
W tej książce możemy również zobaczyć, jak rodzi się piękna przyjaźń, jak młodzi ludzie potrafią otworzyć swoje serce na drugiego człowieka pomimo przeciwności.
Dodatkowo jest jedna postać, która musi wybrać pomiędzy przyjaźnią a akceptacją rówieśników. Co tak naprawdę nie jest łatwą decyzją. Chociaż nam dorosłym się wydaje, że no tak - wybór jest oczywisty, to jednak na szkolnych korytarzach mieć odmienne zdanie jest nie lada odwagą.
Uważam, że tę książkę powinien przeczytać każdy. Jest to naprawdę piękna historia, pełna emocji. Nie jedna łza została uroniona przy czytaniu.
Czy polecam? Zdecydowanie TAK! Film również polecam
-ostracyzm, bullying w szkole
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to-choroba
-przyjaźń, tolerancja
-odmienność