Neoliberalizm i jego (nie)etyczne i implikacje edukacyjne

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- 2013-01-01
- 2013-01-01
Przedmiotem rozważań i analiz zaprezentowanych w książce są etyczne aspekty neoliberalizmu oraz edukacji neoliberalnej. Płynące z nich wnioski umożliwiają przyjęcie świeżej perspektywy na kształt i jakość edukacji, a szczególnie na rozwój poznawczy i etyczny współczesnego człowieka oraz na to, co przeważnie jest lub też może być dla niego ważne. Etyczne problemy neoliberalizmu często są obecne w polityce oświatowej, zarówno w Polsce jak i na świecie, mimo że dotychczas są zauważane raczej rzadko. W książce zaprezentowane są wyniki badań wskazujące na hierarchię wartości i to, co dla współczesnego człowieka jest istotne w codziennym życiu, jakie działania podejmuje oraz na ile są one zgodne z tendencjami neoliberalnymi. Złożoność omawianych problemów wymaga niejednokrotnie przyjęcia interdyscyplinarnego podejścia. Dzięki temu wyłaniający się obraz rzeczywistości szkolnej w zakresie edukacji etycznej oraz codziennego funkcjonowania badanych osób pozwala przewidywać i projektować strategie działania. Publikacja adresowana jest do pracowników naukowych i studentów nauk humanistycznych oraz społecznych, jak i do rodziców, dla których odkrywanie istoty człowieczeństwa jest nadzieją na lepszą jakość życia oraz bardziej świadomą postawę w kreowaniu wizji jednostkowej i społecznej rzeczywistości. Monografia zawiera próbę odpowiedzi na pytanie o kształt rzeczywistości edukacyjnej w polskiej szkole na podstawie przeprowadzonych badań ankietowych funkcjonowania nauczycieli i uznawanych przez nich wartości oraz spraw, które ich zdaniem są ważne, a także to, co jest ważne dla uczniów w opinii badanych nauczycieli. Krytyczna analiza i refleksja na temat tego, co jest ważne dla najmłodszego pokolenia (uczniowie),jak i dla pokolenia starszego/dojrzałego (nauczyciele) pozwala na wskazanie dominującego dyskursu i związanych z nim wartości, które są powszechnie promowane oraz dalszych przewidywań natury etycznej, edukacyjnej, socjologicznej czy też polityczno-ekonomicznej.
Kup Neoliberalizm i jego (nie)etyczne i implikacje edukacyjne w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Neoliberalizm i jego (nie)etyczne i implikacje edukacyjne
Tagi i tematy do książki Neoliberalizm i jego (nie)etyczne i implikacje edukacyjne
Cytaty z książki Neoliberalizm i jego (nie)etyczne i implikacje edukacyjne
Dodaj cytat z książki Neoliberalizm i jego (nie)etyczne i implikacje edukacyjne
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Neoliberalizm i jego (nie)etyczne i implikacje edukacyjne
Jak zwykle w pracach z "neoliberalizmem" w tytule - namieszane. Już na samym początku pojawia się powszechny błąd zaliczania Hayeka i austriackiej szkoły ekonomii do nurtu neoliberalnego (podczas gdy byli oni ostatnim "paleoliberalnym" bastionem liberalizmu w tradycji klasycznej). Mises oraz Hayek byli opozycjonistami w kolokwium Lippmanna, gdzie idea neoliberalna miała swoje początki. Dalej nie jest lepiej. Żałosne cytaty z Naomi Klein, która łączy neoliberalizm z globalizmem, neokonserwatyzmem i Nową Prawicą [sic!]. Następnie pisze "Neoliberałowie twierdzą, że tylko przez wolny rynek ("niewidzialną rękę rynku") można zapewnić rozwój gospodarczy i jednocześnie rozwiązać problemy społeczne: (s. 10). No błagam... Neoliberałowie tak twierdzą? Serio? Poczytajcie o kolokwium Lippmanna, chociaż z Wikipedii ("Łączyło ich poczucie, że potrzebne jest zaoferowanie nowej wizji liberalizmu, która będzie atrakcyjną alternatywą dla kolektywizmu, socjalizmu i leseferyzmu. Miała być to „trzecia droga”, będąca kompromisem pomiędzy wolnością gospodarki a regulacyjną rolą państwa, co obecnie nazywa się z reguły socjaldemokracją lub ordoliberalizmem")....
Podpieranie tez takimi "autorytetami" jak wspomniana już Klein, czy Bauman...
Dalej jest jeszcze gorzej - autorka twierdzi, że neoliberalizm przyjął etyczne założenia libertarianizmu [sic!] (s. 30). Uwydatnia się bardzo słaby research i praktycznie żadna korekta merytoryczna. Podając autora "Etyki wolności" Murraya Rothbarda, referuje, że jego zdaniem ekonomia to nauka wolna od wartościowania. Tymczasem w tejże "Etyce wolności" Rothbard poświęca obszerny fragment krytyce tezy swojego nauczyciela Misesa, dotyczący właśnie rzekomego braku wartościowania w ekonomii.
To jeszcze nic. Etyka libertariańska miałaby postulować, że rynek jest wolny od wartościowania etycznego! Co oczywiście jest wierutną bzdurą, bo jest dokładnie odwrotnie. Libertarianizm, przynajmniej w rothbardowskim wydaniu, traktuje rynek jako obszar ludzkiego działania, w którym etyka ma swoje miejsce. Autorka chyba pomyliła libertarianizm z amoralistycznym egoizmem Stirnera (zakładając życzliwie, że go kojarzy).
Według autorki, zwolennicy neoliberalizmu całkowicie zgadzają się z rothbardowskim anarchokapitalistycznym sposobem postrzegania państwa (s. 34). Trzymajcie mnie!
"Żyjemy w epoce hiperkapitalizmu, czyli etycznego ubóstwa "w którym kapitał stanowi jedyny sens istnienia (...)"" (s. 292). No super hiper bajer xD Chociaż jest w tym ziarenko prawdy, ale kontrintuicyjne do wywodu autorki - otóż sojusz wielkich korporacji ("kapitału" jak kto woli) z rozrośniętymi państwami oczywiście może i doprowadza do takich patologii. Katalizatorem jest tu właśnie władza polityczna (siła przeciwstawna do rynkowej).
"Wolny rynek edukacji jest zagrożeniem dla demokracji" (s. 293). Tak, bo ujednolicony i arbitralny program edukacji z klucza politycznego biurokratów za stołkami to kwintesencja demokracji w edukacji... Wypadałoby wspomnieć o całym pruskim systemie, ale recenzja byłaby zbyt rozwlekła, więc tylko rzucam hasło. Rozumiem, że można się obawiać "komercjonalizacji" nauczania, ale imputowanie, że zmonopolizowane przez Ministerstwo Edukacji Narodowej szkolnictwo, to... ach, szkoda strzępić klawiaturę.
Neoliberalizm to popularne słowo-wytrych (posługując się nomenklaturą prof. Wolniewicza - "kij-słowobij") do pogardzania przeciwnikami ideologicznymi. Nie ma nic wspólnego ani z samoidentyfikacją (żaden zwolennik wolnego rynku nie określa się mianem "neoliberała") ani z historycznymi źródłami powstania (mało kto rzucający na prawo i lewo epitetem "neoliberał" odwołuje się do intelektualistów popierających Lippmanna i jego idei "trzeciej drogi"). To hańba, że takie pozycje wydają największe polskie uczelnie. Makulatura.
_
Co w zamian?
- Bryan Caplan, "Edukacja pod lupą", wyd. Freedom Publishing
- Murray Rothbard, "Edukacja wolna i przymusowa" (do pobrania za darmo na stronie mises.pl)
- Philipp Bagus, "Dlaczego austriacy nie są neoliberałami?" (https://mises.pl/artykul/dlaczego-austriacy-nie-sa-neoliberalami)
- Philipp Magness, "Jak termin "neoliberalizm" uznano za obraźliwy" (https://mises.pl/artykul/magness-jak-termin-neoliberalizm-uznano-za-obrazliwy)
- Magdalena Konczal, "Szkoła dawniej i dziś. Kiedy narodził się pruski system edukacji i dlaczego wciąż kształcimy w nim dzieci" (https://strefaedukacji.pl/szkola-dawniej-i-dzis-kiedy-narodzil-sie-pruski-system-edukacji-i-dlaczego-wciaz-ksztalcimy-w-nim-dzieci/ar/c5-16817225) - jako zajawka, w sieci jest sporo materiałów o pruskim systemie edukacji (tak bardzo "neoliberalnym" i "hiperkapitalistycznym" xD)
- Gabriela Bortacka, "Prusacy wymyślili system edukacji dla robotników i żołnierzy. Do dziś kształcimy w nim dzieci" (https://twojahistoria.pl/2022/03/10/prusacy-wymyslili-system-edukacji-dla-robotnikow-i-zolnierzy-do-dzis-ksztalcimy-w-nim-dzieci/) - j.w., + źródła na końcu artykułu
- wspomniany artykuł z Wikipedii o kolokwium Lippmanna (https://pl.wikipedia.org/wiki/Kolokwium_Waltera_Lippmanna)
- wykłady i wystąpienia Kena Robinsona nt. edukacji (m.in. na YouTube)