Zaburzenia lękowe. Jak naturalnie przywrócić spokój i harmonię

Okładka książki Zaburzenia lękowe. Jak naturalnie przywrócić spokój i harmonię autora Ewa Wądołowska, 9788328931817
Okładka książki Zaburzenia lękowe. Jak naturalnie przywrócić spokój i harmonię
Ewa Wądołowska Wydawnictwo: Sensus nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
2026-02-17
2026-02-17

Kup Zaburzenia lękowe. Jak naturalnie przywrócić spokój i harmonię w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zaburzenia lękowe. Jak naturalnie przywrócić spokój i harmonię

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zaburzenia lękowe. Jak naturalnie przywrócić spokój i harmonię

Spoko porady, szczególnie fajne rozdziały ze stricte rozwiązaniami i technikami radzenia sobie z lękiem. Trochę odbijam się natomiast od podejścia do ziołolecznictwa i adaptogenów autorki, która mam wrażenie momentami jak ognia piekielnego boi się farmakoterapii.

Lęk potrafi nas sparaliżować. Wpływa na nasze funkcjonowanie i sprawia, że możemy odczuć jego skutki poważniej, niż nam się wydawało.
„Zaburzenia lękowe. Jak naturalnie przywrócić spokój i harmonię” Ewy Wądołowskiej to książka, która pokazuje lęk w szerszym kontekście – nie tylko jako problem psychiczny, ale też fizjologiczny. Autorka zwraca uwagę na to, jak bardzo na nasze samopoczucie wpływają styl życia, dieta, sen czy poziom stresu, i jak te elementy mogą nasilać lub łagodzić objawy.
W książce pojawiają się różne sposoby wspierania organizmu – od pracy z oddechem i wyciszania układu nerwowego, przez zmiany w codziennych nawykach, aż po bardziej naturalne metody, takie jak zioła czy suplementacja. To podejście całościowe, które zakłada, że ciało i psychika działają razem i nie da się ich rozdzielić.
Styl jest prosty, uporządkowany i bardzo przystępny. To książka napisana tak, żeby nie przytłoczyć. Rozdziały są krótkie i rzeczowe, nie ma lania wody. Są natomiast przykłady z życia innych, które obrazują działanie lęku.
Plusem jest holistyczne spojrzenie na temat i zebranie różnych metod w jednym miejscu. Także styl książki wypada dobrze. Całość nie jest przegadana, serwuje natomiast sporo informacji w lżejszej formie.
To propozycja dla osób, które chcą lepiej zrozumieć mechanizm lęku i sposoby radzenia sobie z nim.

Za tym krótkim, niepozornym słowem kryje się całe mnóstwo wzajemnych oddziaływań.

Bardzo lubię sięgać po książki, które zostały napisane przez praktyków. Ewa Wądołowska jest psychologiem i od lat wspiera kobiety w walce ze stresem, stanami lękowymi oraz w budowaniu systemu zdrowych nawyków.

„Zaburzenia lękowe. Jak naturalnie przywrócić spokój i harmonię” – już sam tytuł mnie przekonał. Czułam, że to nie będzie kolejny „suchy” poradnik tylko świetne narzędzie do wsparcia samej siebie. Nie zawiodłam się.
Autorka opisuje wszystkie czynniki wpływające na nasze samopoczucie. Przytacza również historie prosto z gabinetu, co daje poczucie, że „nie jestem sama”. Treści są konkretne, poparte źródłami naukowymi, łatwe do zrozumienia i sklasyfikowania.

Zła dieta, braki witamin, konflikty, wyczerpanie psychofizyczne, niespełnione potrzeby z piramidy Maslowa wpływają niekorzystnie na nasz organizm i w konsekwencji jesteśmy narażeni na pogłębianie stanów lękowych.
Uczucie niepokoju, nadpobudliwość, trudności z koncentracją, ciągłe zmęczenie, problemy ze snem czy drżenie, pocenie się, nudności, bóle brzucha to główne objawy, które potrafią namieszać w naszym organizmie.

Najważniejsze to poznać przeciwnika i zrozumieć jego działanie. Potem zostaje nam eliminacja i odzyskanie sił.
Właśnie taka jest ta książka. Poprowadzi nas przez cały proces i jasno zdefiniuje każdą wątpliwość.

Uważam też, że jest jedną z lepszych. Dostajemy wiele różnych opcji rozwiązań. Dodatkowo to świetna alternatywa farmakoterapii ponieważ pokazuje nam jak ważne jest holistyczne podejście do naszego zdrowia psychicznego.

Dbajmy o siebie! Zaburzenia lękowe są pułapką w którą bardzo łatwo wpaść. Wiem jak ciężko stanąć z lękiem do walki, ale wiem też jaką ulgę i satysfakcję przynosi wygrana.
Warto zacząć choćby od małego kroku, a ta książka z pewnością może nim być.

29 użytkowników ma tytuł Zaburzenia lękowe. Jak naturalnie przywrócić spokój i harmonię na półkach głównych

Cytaty z książki Zaburzenia lękowe. Jak naturalnie przywrócić spokój i harmonię

Dodaj cytat z książki Zaburzenia lękowe. Jak naturalnie przywrócić spokój i harmonię