Znak Ateny. Tom III. Olimpijscy herosi

- literatura młodzieżowa
- e-book
- Olimpijscy herosi (tom 3)
- 2013-10-30
- 2013-10-30
Annabeth jest przerażona. Właśnie gdy ma znowu spotkać się z Percym po sześciu miesiącach rozłąki, na którą skazała ich Hera, Obóz Jupiter szykuje się do wojny. Kiedy dziewczyna i jej przyjaciele Jason, Piper i Leo przylatują tam na pokładzie Argo II, rzymscy półbogowie sądzą, że to inwazja: grecki okręt wojenny - fantastyczne dzieło Leona, z miotającym ogień spiżowym smokiem na dziobie - odbierają jako zagrożenie. Annabeth ma nadzieję, że kiedy Rzymianie zobaczą na pokładzie Jasona, swojego pretora, przekonają się, że goście z Obozu Hercosów przybywają z pokojową misją.Ale to niejedyny powód jej lęku. Annabeth ma w kieszeni dar od matki, który otrzymała z żądaniem: "Idź za Znakiem Ateny. Pomścij mnie". Dziewczyna i tak już dźwiga ciężar przepowiedni, według której siedmioro półbogów ma wyruszyć na poszukiwanie Wrót Śmierci, aby je zamknąć i udaremnić powrót potworów na świat. Czego jeszcze chce od niej Atena?Lecz Annabeth najbardziej boi się tego, że Percy mógł się zmienić. Może przyjął już rzymskie poglądy i obyczaje? Może nie są mu już potrzebni dawni greccy przyjaciele, a w razie konfliktu stanie po stronie Rzymian? Jako córka bogini wojny i mądrości Annabeth jest urodzonym przywódcą, ale nie chce już nigdy rozstawać się z ukochanym Percym, synem boga mórz.Pełna niesamowitych przygód wyprawa z Ameryki do Rzymu została ukazana z punktu widzenia czworga jej uczestników. W Rzymie czekają na młodych herosów zaskakujące odkrycia, niespodziewane wybory i straszliwe zagrożenia. Od powodzenia ich misji zależą losy całego świata. Wejdź z nimi na pokład Argo II, jeśli masz odwagę...
Kup Znak Ateny. Tom III. Olimpijscy herosi w ulubionej księgarni
Oceny książki Znak Ateny. Tom III. Olimpijscy herosi
9726 użytkowników ma tytuł Znak Ateny. Tom III. Olimpijscy herosi na półkach głównych- Przeczytane 7 063
- Chcę przeczytać 2 518
- Posiadam 2 205
- Fantastyka 101
- Fantasy 80
- Rick Riordan 69
- 2014 49

OPINIE i DYSKUSJE o książce Znak Ateny. Tom III. Olimpijscy herosi
JA MAM PYTANIE CO TO BYŁA ZA KOŃCÓWKA?!?
Jak narazie z całej tej serii ten tom wypada najlepiej. Z moich wcześniejszych obserwacji zauważyłam, że Wujek Rick rozkręca się dopiero w trzecich częściach. Zazwyczaj 1 i 2 tom są średnie, ale dopiero akcja się dzieje, gdy sięgamy po 3 tom, tutaj było podobnie. Chociaż bardzo podobał mi się „Zagubiony heros” i byłam mocno zaangażowana w historię na tyle, aby połknąć ją w parę dni. Gorzej niestety wypadł „Syn Neptuna”, co prawda był dobry, ale w paru momentach trudno mi było przebrnąć przez historię, ale POJAWIŁA SIĘ ONA czyli: „Znak Ateny”, która nie tylko łączy losy bohaterów z wcześniejszych tomów, ale dostarcza też perspektywy postaci z pierwszej serii.
W tym tomie Wujek Rick dostarczył mi wszystko co lubiłam z poprzednich tomów. Nie dość, że mamy tutaj liczne łamigłówki/rozwiązywanie zagadek niczym Lara Croft to ponownie wyprawiamy się na Mare Nostrum. Sam aspekt Morza Potworów, kojarzy mi się z wpłynięciem do środka Trójkąta Bermudzkiego, ale też z oceanem, który jest przebadany tylko w ok. 5% tutaj tak samo nie wiemy co kryje się pod nami i jest to dwa razy mroczniejsze.
Oprócz tego cieszę, że lepiej poznajemy bohaterów i obserwujemy jak każdy z nich rozwija się, szkoli swoje zdolności lub zawiera nowe przyjaźnie. Bardzo lubię perspektywę Piper, bo dla mnie jest intrygująca postacią, która wyłamuje się z tego stereotypu greckiego rodzica i to ona nie zaakceptowała jego niż on ją. No i oczywistym mój najukochańszy, najlepszy Leo rany… on jest tak cudownym bohaterem, a jest tak bardzo samotny w tym wszystkim, tak bardzo chce go przytulić ☹️. Absolutnie kocham go i mogłabym napisać poemat o nim. Rick spróbuj go tylko tknąć to ci coś zrobię… . No i jest jeszcze Nico wreszcie! Jego postać nie daje mi tak spokoju od Olimpijskich bogów potrzebuje teraz jego perspektywy pliss. Do tego wydaje mi się, że on jest bohaterem, który nigdy nie będzie w pełni przynależeć do kogoś. Nie jest on ani w 100% Grekiem, ani w 100% Rzymianinem. On jest pomiędzy tego wszystkiego. Wydaje mi się, że on będzie takim pomostem łączącym resztę zespołu.
JA MAM PYTANIE CO TO BYŁA ZA KOŃCÓWKA?!?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak narazie z całej tej serii ten tom wypada najlepiej. Z moich wcześniejszych obserwacji zauważyłam, że Wujek Rick rozkręca się dopiero w trzecich częściach. Zazwyczaj 1 i 2 tom są średnie, ale dopiero akcja się dzieje, gdy sięgamy po 3 tom, tutaj było podobnie. Chociaż bardzo podobał mi się „Zagubiony heros” i byłam mocno...
Świetna książka przygodowa z elementami fantastyki i mitologi.
Świetna książka przygodowa z elementami fantastyki i mitologi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI po całkiem niezłej części II w kolejnej mamy spadek. Szkoda nieco, że poróżnienie grecko-rzymskie przyszło tak szybko, ale fabularnie to zrozumiałe. Jednak ten tom to dla mnie zestaw niewykorzystanych szans. Ucieczka przeszła jakoś bez echa, z Rzymu dało się wyciągnąć o wiele więcej, pozostał więc duży niedosyt, a inna część brzmiała jak nieco nudniejszy labirynt Dedala. Losowe mini-misje w różnych konfiguracjach, które miały powodować rozwinięcie relacji pomiędzy półbogami i półboginiami były bardzo na siłę, a główny punkt kulminacyjny był rozczarowujący. Na plus zabawa mitami czy postaciami z popkultury, ale szkoda niewykorzystanych szans i motywów.
I po całkiem niezłej części II w kolejnej mamy spadek. Szkoda nieco, że poróżnienie grecko-rzymskie przyszło tak szybko, ale fabularnie to zrozumiałe. Jednak ten tom to dla mnie zestaw niewykorzystanych szans. Ucieczka przeszła jakoś bez echa, z Rzymu dało się wyciągnąć o wiele więcej, pozostał więc duży niedosyt, a inna część brzmiała jak nieco nudniejszy labirynt Dedala....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tonie no super to zakończenie.
nie no super to zakończenie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toa tak ogólnie to bardzo fajny tom, bo nareszcie przez większość czasu cała siódemka w jednym miejscu, czekałam na to.
Udana kontynuacja przygód naszych herosów, a trener Hedge dodaje sporo humoru do tej części😁
Końcówka fajna i nakłania po jak najszybsze sięgnięcie po kolejne części😊
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKońcówka fajna i nakłania po jak najszybsze sięgnięcie po kolejne części😊
Trzeci tom olimpijskich herosów przyjaciele wyruszają w podróż do Rzymu w końcu Persi, Annabeth, Leo, Hazel, Frank, Piper i Jason się spotykają i poznają, lecz czy pisane jest im żyć razem w zgodzie?czy raczej walczyć ze sobą nawzajem? Tego dowiesz się tylko czytając tą książke .
Jest naprawdę bardzo fajna więc naprawdę gorąco polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest naprawdę bardzo fajna więc naprawdę gorąco polecam.
Moim zdaniem jest to zdecydowanie ciekawszy tom niż poprzedni. Nasi bohaterowie wyruszają do Rzymu, ale ich podróż daleka jest od spokojnej. To właśnie w tej części po raz pierwszy jednoczy się cała „wielka siódemka”: Percy, Hazel, Frank, Annabeth, Jason, Piper i Leo.
Mamy więc aż siedmiu bohaterów, a autor całkiem sprawnie potrafi dać każdemu z nich trochę czasu na rozwinięcie wątku. Oczywiście, fani niektórych postaci mogą narzekać, że ich ulubieńca jest za mało, ale przy tak dużej obsadzie to w pewnym stopniu nieuniknione.
Sama historia wciąga i pełni rolę świetnego przystanku przed kolejnymi tomami. Zakończenie zostawia wszystkich bohaterów w niezwykle ciekawym punkcie, idealnie ustawiając fabułę pod dalszy ciąg serii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMamy więc aż siedmiu bohaterów, a autor całkiem sprawnie potrafi dać każdemu z nich trochę czasu na...
''Najlepsze pomysły często przychodzą do głowy w pozornie beznadziejnych sytuacjach''
''Znak Ateny'' Ricka Riordana to 3 tom serii o Olimpijskich herosach. Po pół roku Annabeth wreszcie ma się spotkać z Percym po ich długiej rozłące. Lecz żyje ona w lęku- razem z przyjaciółmi przybywają do Obozu Jupiter, który szykuje się do wojny oraz jej matka każe jej podążać za Znakiem Ateny.
W tej serii tak jak w ''Percym..'' z tomu na tomu jest co raz lepiej. Przede wszystkim uważam, że w tym tomie jest najlepsza narracja. Najbardziej podobało mi się czytanie wydarzeń z perspektywy Annabeth. Po za tym tomie zaczynamy mieć bardziej rozbudowany świat jak i fabuła robi się co raz ciekawsza. Bardzo podobało mi się w szczególności misja ze Znakiem Ateny. Również ten tom czytało mi się jak na razie najprzyjemniej. Odczuwałam tu wiele emocji-śmiech, załamanie jak i zaskoczenie. A zakończenie? Wujku Rick co to ma być.
W tym tomie w końcu spotykamy całą grupę herosów. Bardzo spodoba mi się dynamika między nimi przez co nie mogę doczekać się kolejnego tomu. Każdego bohatera polubiłam, uważam, że każdy z nich wprowadza coś ciekawego do historii. Chodź muszę tu dać specjalnie wyróżnienie dla Leo- uwielbiam jego postać i bardzo się ucieszyłam, że jego perspektywa też jest w tym tomie.
I na sam koniec chciałam wspomnieć o Percabeth. Na reszcie po dwóch tomach mamy ich wielki come back. Za każdym razem kiedy się pojawiali miałam uśmiech na twarzy. Widać, że ich relacja jest bardziej doroślejsza. A przed ostatni rozdział? O matko, jak ja ich kocham. Zdecydowanie jedna z moich ulubionych książkowych par.
Podsumowując na chwilę obecną jest to mój ulubiony tom. Fabuła, postacie, budowanie świata i humor są genialne. Daje 9/10
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to''Znak Ateny'' Ricka Riordana to 3 tom serii o Olimpijskich herosach. Po pół roku Annabeth wreszcie ma się spotkać z Percym po ich długiej rozłące. Lecz żyje ona w lęku- razem z przyjaciółmi przybywają do Obozu Jupiter, który szykuje się do wojny oraz jej matka każe jej podążać za Znakiem...
Spoko była
Spoko była
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnowu trzeci tom to mój ulubieniec
Znowu trzeci tom to mój ulubieniec