Tam, gdzie śpiewają drzewa

Okładka książki Tam, gdzie śpiewają drzewa autora Laura Gallego Garcia, 9788363579173
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Okładka książki Tam, gdzie śpiewają drzewa
Laura Gallego Garcia Wydawnictwo: Dreams fantasy, science fiction
Donde los árboles cantan
2013-02-27
2013-02-27
Karolina Jaszecka

Kup Tam, gdzie śpiewają drzewa w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Tam, gdzie śpiewają drzewai

Miłość nie zna granic

2489 412 41

Oceny książki Tam, gdzie śpiewają drzewa

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tam, gdzie śpiewają drzewa

DNF

DNF

Rzeczywista to baśń, o jakiej nawet się nie śniło ponurym braciom Grimm, ani matkom, ani piastunkom, ani nikomu prócz was. My znamy esencję, kto zna esencję, ten zna całą tajemnicę esencji, tajemnicą jest radość ( . . . ).
- Jerzy Krzysztoń
Dawno, dawno temu, w dalekiej krainie Rocagris żył rycerz który napotkał przypadkiem bardzo brzydką staruszkę. Ta poprosiła go o strawę i nocleg, kiedy ten litościwie się zgodził, następnego dnia ujrzał cudowną dziewczynę która emanowała w piękno i dobro. Kiedy powiedziała mu kim jest, ten postanowił iść z nią i służyć jej wiernie. A była to wróżka która wcześniej straszyła swą urodą staruszki. Rycerz udał się w raz nią do Tajemniczego Wielkiego lasu o którym głosiła legenda że nikt z niego nie wyszedł by opowiedzieć o czym śpiewają drzewa. W tej cudownej opowieści poznajemy piękną Vianę która w raz z nadejściem wiosny miała poślubić swego narzeczonego Robiana z Castalmara. Jednak podczas święta przesilenia zimowego, niespodziewanie odwiedził królestwo rycerz z gór, ostrzegając króla Nortii o zbliżającej się Inwazji Stepowych Barbarzyńców. Robian w raz z rycerzami zmuszony był do ratowania królestwa i ziem, Viana w raz z pozostałymi przy życiu rebeliantami postanowiła uwolnić królestwo spod panowania nieśmiertelnego króla Haraka który zasiadł na tronie królestwa Nortii. Aby zwyciężyć muszą poznać tajemnicę Wielkiego Lasu i przede wszystkim dotrzeć tam gdzie śpiewają drzewa...Kto z nich zginie, kto wróci, jedno wiem na pewno że powieść ta powinna doczekać się ekranizacji, zakończenie cudowne, pełne magii, inspiracji.

I żyli długo aż do śmierci, ale czy szczęśliwie?
Zmysłowa, epicka opowieść o tajemniczym Lesie z głównymi bohaterami. Jak to w bajce bywa, muszą znajdować się dobre postacie, niosące nadzieję w heroicznej walce dobra ze złem, udowadniając że honor, miłość i przynależność do ziem i królestwa jest największą wartością o którą należy dbać i walczyć, nawet ginąc. W powieści jest dużo opisów obrazujących całokształt który nadaje charakter i magię baśni, powołując się na folklor, regionalizm, na fantazję, która wiadomo jakie ma użycie wobec wyobraźni, wyostrza zmysły, pragnie wywołać w nas emocje pozytywne. W każdej bajce toczy się walka na śmierć i życie, w obronie własnej i niosąc pomoc bezbronnym istotom , stajemy twarzą w twarz z postaciami złymi, demonami, okrutnymi które szarpią dobro i wywołują klęski na różnych polach, ale wiadomo jak te dobre baśnie się kończą, zazwyczaj Happy Endem, żyli długo i szczęśliwie. Pragniemy i lubimy takie optymistyczne zakończenia, gdzie miłość, dobroć, empatia wygrywa na tle wojen, bezduszności i okrucieństwa.

Pomimo iż powieść kierowana jest w stronę młodzieży ( każdy z nas posiada namiastę dziecka ),polecam tę BAŚŃ z puentą, morałem końcowym gdzie epilog stanowi nadzieję iż dobro zawsze jest najwyższą notą wobec złu i tych które je niosą.

- Jerzy Krzysztoń

Ha, a to Ci dopiero historia. Przechodząc między książkami z działu dziecięco/młodzieżowego natknęłam się na obiecującą okładkę i tytuł "Tam, gdzie śpiewają drzewa". Myślę sobie - czemu nie. I zaskoczyła mnie ta opowieść. Gdzie są rycerze, królowie, zamki, wojny z odległym barbarzyńskim ludem oraz księżniczki, które nie lubią czekać i lubią mieć własne zdanie. Dostajemy dość obszernie napisaną powieść, ale wszystko tu było "pełne", wytłumaczone, dokładne i to zakończenie.. zamknięcie historii - super. No i oczywiście nasz Uri, co było nietuzinkowym pomysłem. Tak ciekawym, oryginalnym, baśniowym i pięknym... Nie wiem czy to opowieść dla najmłodszych, chociaż piękna opowieść.

2556 użytkowników ma tytuł Tam, gdzie śpiewają drzewa na półkach głównych
599 użytkowników ma tytuł Tam, gdzie śpiewają drzewa na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Tam, gdzie śpiewają drzewa

Cytaty z książki Tam, gdzie śpiewają drzewa