O kwiatkach i wariatkach... Opowieść strażniczki zegarów

Okładka książki O kwiatkach i wariatkach... Opowieść strażniczki zegarów autora Marta Osa, 9788365351548
Okładka książki O kwiatkach i wariatkach... Opowieść strażniczki zegarów
Marta Osa Wydawnictwo: Lucky literatura piękna
2018-02-07
2018-02-07

Kup O kwiatkach i wariatkach... Opowieść strażniczki zegarów w ulubionej księgarnii

Oceny książki O kwiatkach i wariatkach... Opowieść strażniczki zegarów

OPINIE i DYSKUSJE o książce O kwiatkach i wariatkach... Opowieść strażniczki zegarów

Lekka, z ogromną ilością opisów przyrody, jakąkolwiek akcja zaczyna się po 120 stronie.
Opowieść 4 przyjaciółek ( w sumie to 5) które poznały się w 'wariatkowie' i razem brną przez życie ratujac się i wyciągając wielokrotnie że smutków codziennego życia. Plus że cała historia toczy się w Alpach

"... zazdrościła trzem przyjaciółkom porozumienia dusz, nie wiedząc jednak jak trudną przebyły drogę, żeby dojść do takiej spójności. Nie znała ich przeszłości . Nie wiedziała z jakimi demonami musiały się zmagać. Widziała tylko efekt końcowy . Trzy przyjaciółki w różnym wieku , z różnymi usposobieniami , z różnymi dysfunkcjami , doskonale rozumiejące się bez słów."
To właściwie cała kwintesencja książki do której sięgnęłam przede wszystkim ze względu na piękną okładkę. Spotykamy tu cztery przyjaciółki Zosię , Różę, Renatę i Magdę, które zostały połączone ze sobą za sprawą pobytu w zakładzie leczenia wszelkiego rodzaju nerwic. Tam to szukały spokoju i próbowały odnaleźć się w rzeczywistości. Po zakończeniu leczenia wybierają się wspólnie w podróż , która ma na celu sprawdzić jak sobie radzą w normalnym funkcjonowaniu w społeczeństwie. Tym bardziej, że jedna z nich własnie została sama po śmierci męża. Wybór pada na austriacki Innsbruk.
Podczas pobytu w urokliwym pensjonacie kobiety odkrywają jak silna łączy je więź. Pobyt w pensjonacie po kolei odsłaniał różne oblicza przyjaciółek , a za każdą z nich stała swoista historia, czasem zabawna, a czasem pełna smutku i zadumy. Do przyjaciółek dołącza na miejscu Matylda, która obserwuje panujące między nimi stosunki i znakomicie wtapia się w ich przyjaźń. Poznajemy także Bruna poruszającego się na wózku i mającego dosyć wybuchowy charakter. Nie można także zapomnieć o Rexie sympatycznym psiaku, który kocha jedzenie i upatrzył sobie szczególnie Zosię.
Wraz z bohaterkami i autorka trafiamy także na tajemniczy zamknięty od wielu lat pokój, w którym stoi nieużywany od lat olbrzymi zegar. To własność Racheli matki Brunona. Było to szczególne miejsce dla tej kobiety, bo wielokrotnie rozmawiała ze starym zegarem powierzając mu problemy i radości.
Czytając tę książkę miałam momentami ochotę odłożyć ją zwłaszcza wtedy, gdy wątki rozchodziły się zupełnie. Ale wciąż wracałam aby poznać do końca historię zegara i spotykać się ze zwariowaną Matyldą. zauroczyły mnie także piękne opisy przyrody, którą poznawały także bohaterki w czasie licznych wędrówek alpejskimi szlakami.

To...

Książka, choć niezbyt dużych rozmiarów, to była czytana przeze mnie przez długi okres czasu. Na początku nie mogłam się w nią jakoś wgryźć, a później odkładałam ją momentami, gdyż mnie nudziła. Owszem zdarzały się nawet zabawne momenty, ale nie na tyle, żebym mogła napisać, że książka mi się podobała.

69 użytkowników ma tytuł O kwiatkach i wariatkach... Opowieść strażniczki zegarów na półkach głównych
16 użytkowników ma tytuł O kwiatkach i wariatkach... Opowieść strażniczki zegarów na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki O kwiatkach i wariatkach... Opowieść strażniczki zegarów

Cytaty z książki O kwiatkach i wariatkach... Opowieść strażniczki zegarów

Marta Osa O kwiatkach i wariatkach... Opowieść strażniczki zegarów Zobacz więcej