Miłość z drugiej ręki

- literatura obyczajowa, romans
- 2025-06-17
- 2025-06-17
Czym właściwie jest prawdziwa miłość? Jak ją rozpoznać? Odpowiedzi na te pytania nie znają dwie przyjaciółki, Lucyna i Ilona, choć wydają się kobietami sukcesu, spełnionymi i zadowolonymi z życia. Jedna to wzięta malarka, druga prowadzi własny biznes. Podróżują, korzystają z życia, pozwalają sobie na przyjemności. Przewrotny los poprowadzi je jednak niespodziewanymi ścieżkami, pełnymi blasku, ale i cieni, na których odkryją w sobie całkiem nowe cechy i uczucia. Czy na horyzoncie pojawi się mężczyzna, który zawróci w głowie sceptycznej Ilonie? Gdzie odnajdzie swoją radość Lucyna? I jakie skarby czekają na nie po drodze?
Ta skrząca humorem, zaskakująca szalonymi zwrotami akcji, a jednocześnie wzruszająca i mądra powieść przekonuje, że każdy ma w życiu drugą szansę na miłość i szczęście.
Kup Miłość z drugiej ręki w ulubionej księgarni
Oceny książki Miłość z drugiej ręki
37 użytkowników ma tytuł Miłość z drugiej ręki na półkach głównych- Przeczytane 22
- Legimi 2
- 2025 2
- KSIĄŻKI ulub 1
- 2025 Przeczytane 1
- 52booksin2025 1
- Na Czytniku 1
- Biblioteka 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Miłość z drugiej ręki
„Nie rób planów, nie myśl za dużo, bo dobre rzeczy dzieją się nagle. Ale marz w każdej wolnej chwili, myśl o tym, że spełniły się twoje sny. I one się spełnią”.
„Miłość z drugiej ręki” to historia przede wszystkim o przyjaźni dwóch dojrzałych i niezależnych kobiet. Główne bohaterki, Ilona i Lucyna to kobiety wyzwolone, spełniające się zawodowo, przebojowe. Jednak nie zawsze tak było. Każda z nich ma swój bagaż doświadczeń, każda jest po przejściach. Wzajemna pomoc i wsparcie pomogło im stanąć na nogi i spełniać swoje marzenia.
Lucyna, po nieudanym małżeństwie wróciła w końcu do swojej największej pasji jaką jest malowanie. Prawdziwą frajdę odnajduje powiem w twórczości. Całkowicie realizuje się poprzez tworzenie obrazów. Jej talent szybko zyskuję wielbicieli, a obrazy sprzedają się wyśmienicie.
Drugą jej największą miłością jest syn – Wiktor. Dogadują się rewelacyjnie, rozumieją się bez słów. Można powiedzieć szczęśliwa matka cudownego syna. Do całkowitego szczęścia Lucynie brakuje jedynie upragnionych wnucząt… Jednak z tym jest pewien problem… Wydawałoby się nie do przeskoczenia ;) Jednak życie potrafi zaskakiwać i niekiedy niemożliwe staje się możliwe :D .
Ilona, elegancka kobieta z klasą. Porzucona przez męża dla młodszej kobiety. Traktuje mężczyzn przedmiotowo, bawi się nimi i czerpie z nich korzyści. Zimna, władcza, bez serca i bez skrupułów. Jednocześnie bardzo inteligentna, ale próżna i cwana. Czy jednak to jest prawdziwa Ilona, czy może tylko przykrywka? A może potrzebuje odpowiedniej drugiej połówki i wtedy staje się inną kobietą? Jednak czy znajdzie się odpowiedni mężczyzna, który będzie w stanie dotrzymać kroku tak silnej i przebojowej kobiecie?
Fabuła książki jest prowadzona w spokojnym, lekkim tonie. Muszę przyznać, że pierwsza połowa książki troszkę mnie nudziła. Wszystko działo się wolno, nie było żadnych zwrotów akcji ani zaskoczeń. Jednak w pewnym momencie zdecydowanie nabrała rozpędu. Autorka pozytywnie zadziwiła mnie niespodziewanymi wątkami oraz ich zakończeniem. To zdecydowanie duży plus.
W książce nie zabrakło zabawnych dialogów i dobrego humoru. W tym zdecydowanie prym wiodła Ilona ze swoim niewyparzonym językiem oraz jej nowym pierzasty przyjaciel ;).
Powieść pokazuje, jak ważna jest przyjaźń i wzajemne wsparcie. Jak dużo może zdziałać dobre słowo i świadomość czyjejś obecności. Pokazuje także, że miłość nie zawsze zdarza się przy pierwszym rozdaniu i nie należy się tym zrażać. Bowiem czasami trzeba sięgnąć po tę z drugiej ręki i może ona być właśnie tą idealną dla nas.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Miłość z drugiej ręki” to historia przede wszystkim o przyjaźni dwóch dojrzałych i niezależnych kobiet. Główne bohaterki, Ilona i Lucyna to kobiety wyzwolone, spełniające się zawodowo, przebojowe. Jednak nie...
Historia pełna ciepła,humoru pokazująca potęgę przyjaźni.Przyjaźni głębokiej i wrażliwej.Historia , która pod pozornie lekkim płaszczykiem ukazuje potrzebę bliskość i miłości.
Samotność jest trudna.
Bliskość, wsparcie to fundament, który daje siłę.
To historia nowych początków,walki o samego siebie i znajdywania swego miejsca.
To historia, która czyta się z uśmiechem, która otuli, która sprawi, że dzień jest lepszy.
Polecam
Dobrego dnia
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSamotność jest trudna.
Bliskość, wsparcie to fundament, który daje siłę.
To historia nowych początków,walki o samego siebie i znajdywania swego miejsca.
To historia, która czyta się z uśmiechem,...
#opinia
Marta Osa
LUCKY Wydawnictwo
"Miłość z drugiej ręki" Marty Osy to moje kolejne spotkanie z prozą autorki. Spotkanie niezwykle udane. Pisarka w fantastyczny sposób połączyła z sobą humor i ironię z elementami zmuszającymi czytelnika do refleksji.
Ilona i Lucyna to główne bohaterki. Łączy je wiele, ale też sporo dzieli. Na pewno łączy je piękna i prawdziwa przyjaźń. Kobiety potrafią powiedzieć sobie nawet tą najgorszą prawdę, ale robią to w sposób pełen humoru, wzajemnej akceptacji, nie oceniając się nawzajem. W każdej chwili mogą liczyć na wzajemne wsparcie i obopólną pomoc.
Obie są po traumatycznych przejściach. Obie są kobietami sukcesu i finalnie kobietami spełnionymi.
Lucyna staje się wziętą malarką, kiedy po rozstaniu z mężem, przy wsparciu syna, zaczyna spełniać swoje marzenia, zaczyna malować.
Ilona prowadzi własny biznes i wciąż się rozwija. Po odejściu męża do młodszej kobiety kupuje dom, wymagający remontu.
Kobiety uwielbiają podróże, lubią sobie sprawiać przyjemności i starają się żyć pełnią życia.
Do ich grona dołącza Daria, skrzywdzona i wykorzystana przez mężczyznę pielęgniarka.
Czym jest prawdziwa miłość ?
Jak ją można rozpoznać?
Czy miłość z drugiej ręki może być piękna i lepsza od tej pierwszej miłości?
Czy warto podążać za swoimi marzeniami?
Kim okaże się dla Ilony pewien mężczyzna, zatrudniony przez nią przy remoncie domu?
W czym odnajdzie radość życia Lucyna?
Czy Daria pokona demony z przeszłości?
Jaki skarb będzie skrywał się w starym fotelu?
Na te pytania i wiele innych znajdziecie odpowiedź w treści książki.
Poza piękną przyjaźnią pomiędzy kobietami autorka pokazuje także prawdziwą przyjaźń kobiety i mężczyzny. Okazuje się, że jest ona możliwa.
Porusza również temat odmienności seksualnej i jego konsekwencje. Matka kocha syna za to, że jest a ojciec wyrzeka się własnego dziecka, bo ono nie spełnia jego oczekiwań. Samo życie.
Znajdziemy też w tej książce trudny temat śmierci, spowodowanej chorobą nowotworową i wagę wsparcia bliskich osób w tych ostatnich chwilach życia.
Pamiętajmy też, że "Człowiek w związku nie zawsze oznacza szczęśliwy. A wolny nie zawsze oznacza samotny."
W każdym momencie naszego życia warto zrezygnować z czegoś, co nie daje nam radości i zawalczyć o swoje marzenia i o swoje szczęście.
A "Jak to mówią...miłość jest ślepa a małżeństwo to najlepszy okulista "
Nie bójmy się zaczynać życia od nowa, pokochajmy siebie i swoje marzenia.
"Mądra kobieta zawsze w końcu pozna swoją wartość i zorientuje się, kiedy należy odpuścić."
Lucyna poza przyjaciółkami otrzymuje duże wsparcie ze strony syna. Jest on bardzo wartościowym i wrażliwym młodym mężczyzną. To co zrobi świadczy o jego ogromnej dojrzałości emocjonalnej i dużych pokładach empatii. Wątek przyjaźni syna Luśki z Eweliną jest bardzo wzruszający i pozwala odzyskać wiarę w dobro tkwiące w drugim człowieku.
Nic więcej nie zdradzę. O tym musicie przeczytać sami.
W tej historii są też piękne relacje siostrzano braterskie, które trzymają przy życiu.
Jest też samotność Łucji na starość i bliscy, którzy odnajdują się po jej śmierci i przychodzą po łupy.
Smutne to, bo "Żyjemy tak długo, jak długo jesteśmy w pamięci bliskich (...)."
Pojawia się też terapeutyczna rola rozmowy lub jej brak w naszym życiu.
Wyrzucenie z siebie żalu, opowiedzenie komuś o swoich niepowodzeniach i upokorzeniach może sprawić, że poczujemy się lepiej i spojrzymy z nadzieją w przyszłość.
"(...) w życiu wygrywa ten, kto pokonuje samego siebie, swój strach, swoje lenistwo, swoją nieśmiałość."
Na spełnianie marzeń i zmiany nie ma limitu czasu.
Autorka stworzyła wspaniałe portrety psychologiczne bohaterów literackich. Są oni tacy z życia wzięci. Mają swoje wady i zalety. Dojrzewają do podejmowania trudnych wyborów. Mają swoje rodzinne traumy, które ich kształtują. Borykają się z trudnymi wspomnieniami, ale się nie poddają. Boją się roczarowania i bólu.
Można w nich odnaleźć cząstkę siebie.
Każdy z nas ma lepsze i gorsze chwile, ale "(...) Nie ma takich chmur, przez które nie może się przebić słońce,"
Ważne jest w życiu pozytywnie myślenie, bo ono pozwoli nam na nowo poczuć radość życia.
"(...) nie sztuką jest mieć byle kogo, by tylko nie być samemu. Sztuką jest być samemu i nie czuć się byle kim, kiedy wszyscy kogoś mają."
Warto też zrozumieć, "(...)że życie nie wymaga dużo siły, wymaga dużo mądrości, by przestać się z nim brać za bary "
A "Jeśli myślisz, że niczego w życiu nie możesz zmienić - zmień myślenie " i" Pamiętaj serce jest tam, gdzie wędrują twoje myśli."
Książka napisana jest pięknym językiem. Jej fabuła jest ciekawa i wielowątkowa.
Stanowi ona takie wademekum prawd życiowych, z których warto skorzystać i wprowadzić je do swojej codzienności.
Zachęcam Was do przeczytania tej książki. Jest ciekawa już od pierwszej strony.
Ja z niecierpliwością czekam na kolejną książkę autorki.
#współpracabarterowa
#czytamipromujępolskichautorów
#opinia
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMarta Osa
LUCKY Wydawnictwo
Dzień dobry Kochani ❤️🩷
Dwie przyjaciółki Lucyna i Ilona pozornie mają wszystko, jedna to bardzo zdolna malarka a druga prawdziwa bizneswomen z krwi i kości ❤️ Dalekie podróże, przyjemności, apartamenty to ich życie otoczone blaskiem. Pragną tylko jednego miłości, Lucyna przelewa ją na syna Wiktora i przyszywaną wnuczkę Olę, która w okrutny sposób straciła matkę Klaudię, matkę której to najlepszy przyjaciel Wiktor przysposobił Olę, by mała nie trafiła pod skrzydła zagranicznego ojca, z dalekiego kraju. Ilona pragnie przystojniaka przy boku, a los na jej drodze stawia pewnego jąkającego się, "niedźwiadka" Waldemara, do którego ciągnie ją niezwykły magnetyzm. Czy kobiety odnajdą wreszcie szczęście, którego tak w życiu pragną i do którego tak dążą? Czy przeforsują swoje demony, które w głowach się im kłębią? Czy wyjrzy dla nich słońce?
Piękna, pełna rewelacyjnych chwil i nie oczekiwanych zwrotów akcji wzruszająca i tryskająca wzruszeniami powieść, która pokazuje, że każdy zasługuje na drugą szansę a miłość z drugiej ręki może również smakować pysznie 🩷🌸🩷🌸
Dzień dobry Kochani ❤️🩷
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziś przybywam do Was z recenzją pięknej powieści dla każdej kobietki. Przed Wami "Miłość z drugiej ręki". 🩷🌸🩷
Pierwsza miłość bywa niezapomniana i wyjątkowa ale rzadko niestety potrafi przetrwać... I co wtedy? Czy możemy zakochać się po raz kolejny? To raczej pytanie retoryczne 😏 Oczywiście, że tak i często wtedy zamiast szalejących motylków możemy nauczyć się kochać rozsądniej czerpiąc z takiej miłości pełnymi garściami 🖤
Lucyna i Ilona, to przyjaciółki. Obydwie piękne i dojrzałe kobiety. Każda z nich niesie swój bagaż doświadczeń. Każda idzie inną ścieżka przez życie. Są raczej spełnione i zadowolone. Ilona przezornie patrzy na mężczyzn i raczej wykorzystuje ich do swoich celów stroniąc przed uczuciem. Do czasu, aż spotka kogoś, kto niespodziewanie rozbudzi w niej chęć spędzenia życia we dwoje. Lucyna natomiast w końcu spełnia swoje marzenia - jest malarką, ma wspaniałego dorosłego już syna Wiktora i zostaje babcią. Poznamy też losy Darii i Klaudii, które mają ogromny wpływ na naszych bohaterów. Czy każdy z nich odnajdzie miłość i da sobie szansę na bycie szczęśliwym? Nawet jeśli to miłość z drugiej ręki? 🖤
To moje pierwsze spotkanie z Autorką i jakże udane. To bardzo mądra i wzruszająca opowieść, w którą umiejętnie zostało wplecione poczucie humoru. Bardzo przyjemny styl pozwolił mi cieszyć się historią, która pokazuje że nigdy nie jest za późno na miłość i na spełnianie marzeń. Każdy ma w życiu możliwość wyboru i nie warto się poddawać za pierwszym razem. Że wiek to nie wyznacznik szczęścia i tylko od naszej determinacji zależy po ile odważymy się sięgnąć. Jeśli szukacie przyjemnej powieści obyczajowej, to śmiało czytajcie 🖤
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLucyna i Ilona, to przyjaciółki. Obydwie piękne i dojrzałe...
"Miłość z drugiej ręki" to historia dwóch kobiet Lucyny i Ilony. Kobiet, które przeżyły wiele w swoim życiu, każda z innymi doświadczeniami i problemami życiowymi. Ale połączyła je piękna, prawdziwa przyjaźń. Kobiety choć różnią się od siebie zawsze mogą na siebie liczyć. Ich przyjaźń jest szczera i prawdziwa. Lucyna kiedy wreszcie zdecydowała się odejść od męża za namową syna postanawia wrócić do swojej pasji jaką jest malarstwo. I to w tej pasji właśnie odnajduje sposób na dalsze życie. Oczywiście Ilona, która jest właścicielką apteki, bardzo kibicuje swojej przyjaciółce. Ilona po zdradzie i odejściu swojego mężczyzny do młodszej kobiety przestaje wierzyć w prawdziwą miłość. Ale wszystko do czasu 😉
"Miłość z drugiej ręki" to powieść, która wciągnęła mnie od pierwszych stron. Może dlatego, że bohaterki są w podobnym wieku,a ostatnio lubię takie historie 😉 jakoś wtedy potrafię zrozumieć bohaterów i ich problemy. Jest to powieść lekka,przyjemna i czyta się ją błyskawicznie.
Historia Ilony i Lucyny pokazuje nam piękną przyjaźń, zrozumienie, ale także tęsknote za kimś bliskim. Historia jest bardzo życiowa,bohaterzy bardzo autentyczni,a ich problemy znane nie jednej z nas. Przez to także nie brakuje wielu emocji przy lekturze.
Autorka poprzez tą historię pokazuje nam również, że nie można się poddawać w walce o siebie i swoje marzenia. Nasze szczęście zależy wyłącznie od nas i naszego podejścia do życia.
Moim zdaniem jest to ciepła, chwilami wzruszająca powieść przy której się uśmiechniemy, ale także która skłoni nas do refleksji.
Jeśli lubicie takie książki to śmiało sięgajcie. 😉
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli kogoś kochasz dla jego urody to nie jest miłość. To pożądanie.
Jeśli kochasz kogoś za jego inteligencję to też nie jest miłość, lecz podziw.
Prawdziwa miłość jest wtedy gdy kogoś kochasz ale za cholerę nie wiesz dlaczego.
Trzy kobiety.
I jest jeszcze Wiktor - syn Luśki , który wkrótce stanie w obliczu najtrudniejszych życiowych decyzji.
Lucyna od zawsze kochała sztukę. Pochodziła z szanowanej rodziny, jednak wbrew woli rodziny popełniła mezalians i słuchając głosu serca wyszła za mąż za dekarza.
Para doczekała się syna, Wiktora , lecz ich związek nie opierał się na miłości.
Dzięki mężowi kobieta poznała jednak swoją najlepszą przyjaciółkę Ilonę.
Farmaceutkę , właścicielkę świetnie prosperującej apteki.
Kobietę bezkompromisową, która po zdradzie drugiej połówki przestała wierzyć w prawdziwe uczucia.
Oczywiście tylko do pewnego czasu , choć ten który zdobył jej serce daleki był od jej standardów...
Jest jeszcze Daria- młoda pielęgniarka, której życie również nie oszczędzało.
Równie barwną postacią jest Zygfryd zwany Grabarzem, choć mnie kojarzył się z wyglądu z Gargamelem.
Polubiłam również Klaudię i naprawdę płynęłam przez najnowszą książkę Pani Marty Osy, której twórczość poznałam przy okazji serii Kontrakt.
Tym co wyróżnia powieści spod pióra autorki jest fakt, że na swoje bohaterki wybiera kobiety dojrzałe, świadome swoich pragnień.
Tym razem fabuła wciągnęła mnie od pierwszej strony , a wszyscy narratorzy, których była czwórka wnosili świeżość i ciekawą perspektywę.
Jak to w życiu bywa nie zawsze było kolorowo, ponieważ w trakcie czytania przeżywałam istny rollercoaster emocjonalny - śmiałam się w głos,bo pewna papuga kradła show , płakałam, bo historia Klaudii była tak poruszająca, że brakowało mi słów.
Cudowna i niezapomniana przygoda już za mną.
Bycie patronką tak niesamowitych literackich perełek to dla mnie największy przywilej, a Miłość z drugiej ręki polecam całym sercem 🩷🩵💛
Jeśli kogoś kochasz dla jego urody to nie jest miłość. To pożądanie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli kochasz kogoś za jego inteligencję to też nie jest miłość, lecz podziw.
Trzy kobiety.
Ilona, Lucyna i Daria. Każda z nich jest inna i ma zupełnie inne życiowe doświadczenia, lecz połączyła je piękna przyjaźń....
📕Tytuł: „Miłość z drugiej ręki”
🖋️Autor: Marta Osa
📖Ilość stron: 400
🏢 Wydawnictwo: Lucky
„Miłość z drugiej ręki” to książka, która naprawdę mnie zaskoczyła – pozytywnie. Najbardziej ujęła mnie relacja Lucyny i Ilony. Ich przyjaźń jest szczera, pełna emocji, nie zawsze łatwa, ale właśnie przez to tak prawdziwa. Potrafią być wobec siebie brutalnie szczere, nie szczędzą sobie ostrych słów, gdy trzeba, ale bije z tego ogromne wsparcie i troska. Takie relacje nie zdarzają się często – ani w życiu, ani w literaturze.
Dziewczyny prowadzą bardzo wesołe, barwne życie – pełne podróży, przygód, śmiechu i czułości wobec siebie. W książce nie brakuje zabawnych dialogów, które autentycznie mnie rozbawiły. Ale są też trudne chwile, bolesne doświadczenia, które sprawiają, że książka porusza głębiej, niż się początkowo wydaje.
Jednym z takich mocnych wątków jest historia syna jednej z bohaterek. Jego decyzja – dramatyczna, ale piękna w swojej istocie – wywołała we mnie wiele emocji. To był moment, przy którym łezka zakręciła mi się w oku. Marta Osa świetnie prowadzi czytelnika przez takie sceny – z czułością, bez patosu, ale zostawiając trwały ślad w sercu.
Pojawienie się Darii w fabule także bardzo dużo zmienia. Dziewczyna, która została przez życie i ludzi potraktowana bardzo źle, dostaje szansę na coś nowego – między innymi dzięki pewnej starszej pani i staremu fotelowi, który skrywa niezwykłą tajemnicę. Co dokładnie się wydarzy? Tego już musicie dowiedzieć się sami.
Styl pisania Marty Osy jest lekki, ciepły, pełen humoru, ale nie brakuje w nim głębi i wzruszeń. To książka o przyjaźni, o drugich szansach, o miłości, która może przyjść znienacka – i o tym, że każda z nas może zacząć od nowa.
Polecam z całego serca wszystkim kobietom, które cenią w książkach emocje, autentyczne relacje i kawałek prawdziwego życia. Dla mnie ta historia była i piękna, i poruszająca.
Bardzo dziękuję Wydawnictwu za możliwość objęcia patronatem tej historii. To była ogromna przyjemność!
Współpraca: @luckywydawnictwo
📕Tytuł: „Miłość z drugiej ręki”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🖋️Autor: Marta Osa
📖Ilość stron: 400
🏢 Wydawnictwo: Lucky
"Człowiek w związku nie zawsze oznacza szczęśliwy. A wolny nie zawsze oznacza samotny"
Jak widzicie, dzisiaj zdecydowałam się na dwa cytaty, bo nie potrafiłam wybrać jednego. Zresztą z tej książki to i z dziesięć bym wybrała, bo to naprawdę mądra historia.
"Miłość z drugiej ręki" Marty Osy, to wbrew pozorom nie historia o samotności, ale o odwadze, by pozostać sobą. I ja jestem nią zachwycona.
Główne bohaterki, Ilona i Lucyna, to kobiety w moim wieku. Kobiety, mające już bagaż doświadczeń i może dlatego, trochę się z nimi utożsamiałam.
To skrząca humorem, świetnymi dialogami i życiowymi przemyśleniami bohaterów opowieść. Historia o tym, że nigdy nie wiemy co czeka nas za zakrętem. Że koniec jednego, może być początkiem drugiego a miłość czasem przychodzi do nas, gdy zupełnie na nią nie czekamy. I potrafi nas zaskoczyć swym obliczem. Ale jest to też historia o tym, że jak znajdziemy w życiu cel i sens, to nic nam już niestraszne.
Ależ ja polubiłam obie te panie...i Lucynę i Ilonę. Bo są takie jak my, mają wady i zalety, doświadczają radości, ale i smutków. Uśmiechają się, ale i płaczą.
Naprawdę dobrze się przy niej bawiłam, choć i wkurzałam momentami. Tu nie ma nudy a cała plejada różnorakich bohaterów sprawia, że trudno wypuścić ją z rąk.
Przeczytajcie, to historia na poprawę humoru w pochmurny dzień.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Że nie sztuką jest mieć byle kogo, by tylko nie być samemu. Sztuką jest być samemu i nie czuć się byle kim, kiedy wszyscy kogoś mają."
Prawdziwa miłość rzadko zdarza się za pierwszym razem, wtedy trzeba sięgnąć po te z drugiej ręki.
Piękna opowieść o przyjaźni Lucyny i Ilony, dwóch dojrzałych kobiet które szukają swojego szczęścia w życiu. Lucyna to malarka, matka Wiktora, który wybrał podobną drogę w życiu zawodowym jak ona, czego ojciec nie mógł znieść. Ilona natomiast to farmaceutka, która nie traktuje mężczyzn poważnie, a raczej do żadnego się zbytnio nie przywiązuje. Czy w końcu trafi się jakiś, który usidli naszą bohaterkę?
Oprócz losów dwóch kobiet, w książce znajdziemy inne wątki. Daria, która została srogo doświadczona najpierw przez rodziców, a później przez partnera. Wiktor, który szuka swojego szczęścia w życiu. Jest też Klaudia, przyjaciółka Wiktora, która ucieka przed przeszłością. Więcej zdradzać nie będę, niech to będzie zachętą do sięgnięcia po książkę.
Marta Osa po raz kolejny sprawiła, że trudno było mi odłożyć powieść bez poznania ciągu dalszego. Lubię styl autorki i historie jakie nam serwuje. Tym razem także się nie zawiodłam. To świetna propozycja na letnie wieczory. Polecam 💚
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna opowieść o przyjaźni Lucyny i Ilony, dwóch dojrzałych kobiet które szukają swojego szczęścia w życiu. Lucyna to malarka, matka Wiktora, który wybrał podobną drogę w życiu zawodowym jak ona, czego ojciec nie mógł znieść. Ilona natomiast to farmaceutka, która nie traktuje...