Blacksad: Pośród cieni

Okładka książki Blacksad: Pośród cieni autora Juan Díaz Canales, Juanjo Guarnido, 9788328126312
Okładka książki Blacksad: Pośród cieni
Juan Díaz CanalesJuanjo Guarnido Wydawnictwo: Egmont Polska Cykl: Blacksad (tom 1) Seria: Klub Świata Komiksu komiksy
48 str. 48 min.
Joanna Jabłońska

Kup Blacksad: Pośród cieni w ulubionej księgarnii

Oceny książki Blacksad: Pośród cieni

OPINIE i DYSKUSJE o książce Blacksad: Pośród cieni

Na początku obawiałem sie pozycji opierającej sie na personifikacji. Z czasem zdecydowałem sie przeczytać pierwsza pozycje Blacksada, gdzie skusiła mnie chęć podziwu nad rysunkiem.

Bardzo pozytywnie sie zaskoczyłem bo zarówno rysunek jak i fabuła nawet w takiej krótkiej historii wywarły na mnie wrażenie. Personifikacja nie przeszkadzała, a wręcz dodawała całości elementu wyróżniającego sie na tle do tej pory przeczytanych przeze mnie pozycji. Z chęcią sięgnę po następne części.

Na półkach: , , , ,

Nigdy nie byłem jakimś wielkim fanem komiksów. Jest to chyba mój drugi komiks, jaki przeczytałem w życiu (pierwszym był Maus). Na "Blacksada" trafiłem przypadkowo scrollując rolki na Instagramie. Potem wszedłem tutaj przejrzeć recenzję, odpaliłem tez jakąś na YT i pomyślałem, że to może być coś, co mi się spodoba. I się nie myliłem
Blacksad to komiks kryminał utrzymany w stylistyce noir. Mamy twardego, nieustraszonego detektywa kota, który dowiaduje się o tym, że jego była kochanka została zamordowana. Jak na detektywa przystało za punkt honoru stawia sobie odnalezienie mordercy. A co ciekawe, podobnie jak w Mausie zwierzęta odpowiadają cechom charakteru i już po gatunku zwierzęcia wiemy, czy bohater jest zły czy dobry. Kot - wiadomo, nie odpuszcza, twardy. Kot musi mieć swoją kocicę - i kocicą właśnie była kochana Blacksada. Pies owczarkopodobny, to detektyw, stróż prawa. Jaszczurka, szczur i jakiś płaz - to bohaterowie negatywni. Nosorożec i niedźwiedź to twardoskórzy bandyci.
Cieszę się, że autorom udało się oddać klimat z kryminałów noir. Zagłębiając się w historię tego morderstwa niemal słyszy się muzykę czy to z Sokoła maltańskiego, Casablanki czy Chinatown. Szkoda tylko, że ten komiks jest taki krótki.

Blacksad to komiks kryminał utrzymany w...

to chyba najbardziej generyczna opowiesc noir jaka widzialem, jak parodia tylko bez zadnych zartow
pomyslalem ze moze w drugim tomie sie rozkreci ale okazalo sie ze juz im sie skonczyly pomysly na kryminaly i poszli w alegorie nazizmu i stwierdzilem ze mi sie nie chce

1029 użytkowników ma tytuł Blacksad: Pośród cieni na półkach głównych
440 użytkowników ma tytuł Blacksad: Pośród cieni na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Blacksad: Pośród cieni

Okładka książki Blacksad: Upadek - część druga Juan Díaz Canales, Juanjo Guarnido
Blacksad: Upadek - część druga Juan Díaz Canales, Juanjo Guarnido
Okładka książki Blacksad: Upadek - część pierwsza Juan Díaz Canales, Juanjo Guarnido
Blacksad: Upadek - część pierwsza Juan Díaz Canales, Juanjo Guarnido
Okładka książki Blacksad: Arktyczni Juan Díaz Canales, Juanjo Guarnido
Blacksad: Arktyczni Juan Díaz Canales, Juanjo Guarnido
Okładka książki Blacksad: Amarillo Juan Díaz Canales, Juanjo Guarnido
Blacksad: Amarillo Juan Díaz Canales, Juanjo Guarnido

Okładka książki Baśnie: Na wygnaniu Craig Hamilton, Steve Leialoha, Lan Medina, Sherilyn Van Valkenburgh, Bill Willingham
Okładka książki Y: Ostatni z mężczyzn - Zaraza Pia Guerra, José Marzán Jr., Brian K. Vaughan
Y: Ostatni z mężczyzn - Zaraza Pia Guerra, José Marzán Jr., Brian K. Vaughan
Okładka książki Ludzie Północy. Tom 1. Saga anglosaska Marian Churchland, Davide Gianfelice, Ryan Kelly, Dave McCaig, Dean Ormston, Brian Wood, Danijel Žeželj
Okładka książki Blacksad: Arktyczni Juan Díaz Canales, Juanjo Guarnido
Blacksad: Arktyczni Juan Díaz Canales, Juanjo Guarnido