Blacksad: Amarillo

Okładka książki Blacksad: Amarillo autora Juan Díaz Canales, Juanjo Guarnido, 9788323761877
Okładka książki Blacksad: Amarillo
Juanjo GuarnidoJuan Díaz Canales Wydawnictwo: Egmont Polska Cykl: Blacksad (tom 5) komiksy
56 str. 56 min.
Joanna Jabłońska

Kup Blacksad: Amarillo w ulubionej księgarnii

Oceny książki Blacksad: Amarillo

OPINIE i DYSKUSJE o książce Blacksad: Amarillo

W mojej ocenie najsłabsza z dotychczasowych części Blacksad zarówno pod względem rysunku i fabuły. Duat Diaz Canalez i Guarnido przyzwyczaili to najwyższego poziomu, a w tej części rysunki jakby były malowane mniej precyzyjnie, mniej głębi, a fabuła pomimo, że poruszała trudny temat do odwzorowania to dla mnie mocno się rozmyła i była mocno naciągana. Nie mniej jest to kolejna część świetnej serii i warta przeczytania.

Rysunek 8/10
Scenariusz 4/10
Bohaterzy pierwszoplanowi 7/10
Bohaterzy drugoplanowi 7/10

... że niby przeklęta książka.

... że niby przeklęta książka.

Blacksad: Amarillo to piąty tom kultowej serii Juana Díaza Canalesa i Juanjo Guarnido, który tym razem zabiera Johna Blacksada w podróż przez amerykańskie południe. Choć komiks wciąż zachwyca stroną wizualną, to fabularnie wypada nieco słabiej niż poprzednie części.

Tym razem nasz koci detektyw – zmęczony dotychczasowymi przygodami – podejmuje się dość prozaicznego zlecenia: ma dostarczyć luksusowy samochód do Tulsa. Oczywiście, jak to bywa w tej serii, nawet najprostsza sprawa szybko komplikuje się w skomplikowaną intrygę, w którą zostają uwikłani artyści, gangsterzy i dawni znajomi Blacksada.

Choć historia ma swój urok, brakuje tu napięcia i głębi znanych z poprzednich tomów. Wiele wydarzeń wydaje się zbyt oczywistych, a niektóre zwroty akcji sprawiają wrażenie naciąganych zbiegów okoliczności. Mimo to, komiks nadrabia warstwą wizualną – Guarnido jak zawsze prezentuje mistrzowską kreskę, pełną detali i klimatycznych krajobrazów. Szczególnie dobrze wypadają sceny na otwartych przestrzeniach oraz chaotyczne kadry w cyrku.

Cieszy obecność zarówno nowych, jak i znajomych twarzy, co daje poczucie spójności całego uniwersum.

Mimo pewnych niedociągnięć fabularnych, Amarillo to wciąż solidna, choć nie tak błyskotliwa część serii – obowiązkowa dla fanów Blacksada, choć bez tej głębokiej noir’owej nuty, która definiowała wcześniejsze tomy.

390 użytkowników ma tytuł Blacksad: Amarillo na półkach głównych
216 użytkowników ma tytuł Blacksad: Amarillo na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Blacksad: Amarillo

Okładka książki Blacksad: Upadek - część druga Juan Díaz Canales, Juanjo Guarnido
Blacksad: Upadek - część druga Juan Díaz Canales, Juanjo Guarnido
Okładka książki Blacksad: Upadek - część pierwsza Juan Díaz Canales, Juanjo Guarnido
Blacksad: Upadek - część pierwsza Juan Díaz Canales, Juanjo Guarnido
Okładka książki Blacksad: Arktyczni Juan Díaz Canales, Juanjo Guarnido
Blacksad: Arktyczni Juan Díaz Canales, Juanjo Guarnido
Juanjo Guarnido
Juanjo Guarnido
Hiszpański grafik i rysownik komiksów. W rodzinnym mieście studiował malarstwo. W trakcie studiów współpracował z fanzinami i rysował drobne zamówienia dla wydawnictwa Marvel. W 1990 przeniósł się do Madrytu, gdzie pracował przez 3 lata dla stacji telewizyjnej. Tam poznał Juana Diaz Canales, z którym rozpoczął współpracę przy tworzeniu komiksów. W 1993 rozpoczął pracę w Walt Disney Studios i na stałe przeniósł się do Paryża. Guarnido i Canales podpisali kontrakt z wydawnictwem Dargaud. 1 listopada 2000 ukazał się album Blacksad: Pośród cieni. Komiks odniósł wielki sukces: spodobał się czytelnikom i zdobył uznanie krytyki. Nagrodzono go m.in. Prix de la Découverte (najlepszy debiut) na Międzynarodowym Festiwalu Komiksu w szwajcarskim Sierre i wyróżnieniem francuskiego miesięcznika Avenir na Lys-lez-Lannoy Festival. W marcu 2003 ukazał się album W śnieżnej bieli, który zdobył Nagrodę Publiczności i Nagrodę za Najlepsze Rysunki na festiwalu w Angoulême (2004). Trzeci album - Red soul ukazał się w roku 2005.

Cytaty z książki Blacksad: Amarillo

Dodaj cytat z książki Blacksad: Amarillo