Blacksad: Amarillo

- 2013-12-01
- 2013-12-01
- 56 min.
- Joanna Jabłońska
Piąta część przygód detektywa Blacksada to mistrzowsko opowiedziany czarny kryminał osadzony w realiach USA połowy XX wieku.
Blacksad ma już dość śledztw, strzelanin i zabijania. Najchętniej zająłby się czymś spokojnym, na przykład fotografowaniem. Wracając z misji w Nowym Orleanie, postanawia nie lecieć samolotem, gdyż nienawidzi tego środka komunikacji. Los daje mu okazję podróży samochodem, ale ten sam los znów pakuje bohatera w kłopoty. Detektyw spotka na swojej drodze pewnego pisarza i jego przyjaciela poetę – osobników zdolnych nie tylko do tworzenia wybitnych dzieł literackich, ale także do popełnienia każdej zbrodni. Blacksad wbrew własnej woli będzie musiał zająć się ich sprawą...
Kup Blacksad: Amarillo w ulubionej księgarni
Oceny książki Blacksad: Amarillo
390 użytkowników ma tytuł Blacksad: Amarillo na półkach głównych- Przeczytane 319
- Komiksy 58
- Komiks 35
- Komiksy 5
- Komiksy 5
- 2023 5
- 2014 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Blacksad: Amarillo
W mojej ocenie najsłabsza z dotychczasowych części Blacksad zarówno pod względem rysunku i fabuły. Duat Diaz Canalez i Guarnido przyzwyczaili to najwyższego poziomu, a w tej części rysunki jakby były malowane mniej precyzyjnie, mniej głębi, a fabuła pomimo, że poruszała trudny temat do odwzorowania to dla mnie mocno się rozmyła i była mocno naciągana. Nie mniej jest to kolejna część świetnej serii i warta przeczytania.
Rysunek 8/10
Scenariusz 4/10
Bohaterzy pierwszoplanowi 7/10
Bohaterzy drugoplanowi 7/10
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to... że niby przeklęta książka.
... że niby przeklęta książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBlacksad: Amarillo to piąty tom kultowej serii Juana Díaza Canalesa i Juanjo Guarnido, który tym razem zabiera Johna Blacksada w podróż przez amerykańskie południe. Choć komiks wciąż zachwyca stroną wizualną, to fabularnie wypada nieco słabiej niż poprzednie części.
Tym razem nasz koci detektyw – zmęczony dotychczasowymi przygodami – podejmuje się dość prozaicznego zlecenia: ma dostarczyć luksusowy samochód do Tulsa. Oczywiście, jak to bywa w tej serii, nawet najprostsza sprawa szybko komplikuje się w skomplikowaną intrygę, w którą zostają uwikłani artyści, gangsterzy i dawni znajomi Blacksada.
Choć historia ma swój urok, brakuje tu napięcia i głębi znanych z poprzednich tomów. Wiele wydarzeń wydaje się zbyt oczywistych, a niektóre zwroty akcji sprawiają wrażenie naciąganych zbiegów okoliczności. Mimo to, komiks nadrabia warstwą wizualną – Guarnido jak zawsze prezentuje mistrzowską kreskę, pełną detali i klimatycznych krajobrazów. Szczególnie dobrze wypadają sceny na otwartych przestrzeniach oraz chaotyczne kadry w cyrku.
Cieszy obecność zarówno nowych, jak i znajomych twarzy, co daje poczucie spójności całego uniwersum.
Mimo pewnych niedociągnięć fabularnych, Amarillo to wciąż solidna, choć nie tak błyskotliwa część serii – obowiązkowa dla fanów Blacksada, choć bez tej głębokiej noir’owej nuty, która definiowała wcześniejsze tomy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem nasz koci detektyw – zmęczony dotychczasowymi przygodami – podejmuje się dość prozaicznego...
Część trochę inna od pozostałych - zamiast intryg na pograniczu polityki i biznesu tym razem historia jest całkowicie osobista, skupiona na niepozbieranym pisarzu, postaci z założenia zagubionej między dobrem a złem, skądinąd wielce irytującej. Od strony graficznej też jest prościej, kreska jest grubsza, plenery mniej szczegółowe, mniej tu misterności, do której Guarnido mnie przyzwyczaił. Fabuła trochę więcej ciąży ku "zabili go i uciekł" z dodatkiem odrobiny slapsticku przy perypetiach dwóch agentów FBI. Mimo wszystko dobra rozrywka, nawet jeśli klasę niżej; najjaśniejszym punktem jest pewnie cwaniak Neal, czyli prawdopodobnie jedyna sympatyczna hiena w popkulturze, no i motyw cyrku, do którego mam słabość.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTom 5 serii o Blacksadzie, to zarazem najweselsza i najsmutniejsza historia jaką czytałem, gdyż początek choć ciężki jest zestawiony z nowym bohaterem i towarzyszem detektywa. Tym razem poznajemy jego rodzinę ale końcówka serii, bardzo smuci gdy już lepiej poznamy i zżyjemy się z bohaterami. Zapraszam też na swojego bloga https://okonapopkulture.blogspot.com/
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrawdziwa perełka! Czaruje nie tylko wciągającą fabułą, ale także unikalnym klimatem, którym przenosi nas w lata 50. XX wieku. Detektyw John Blacksad prowadzi nas przez mroczny świat noir, gdzie każdy szczegół ma znaczenie. To nie tylko kryminał - to podróż w głąb emocji i refleksji nad naturą ludzką. Zeszyt zachwyca zarówno wizualnie, jak i treściowo, pozostawiając niezapomniane wrażenia. Gorąco polecam każdemu miłośnikowi komiksów i historii detektywistycznych.
Prawdziwa perełka! Czaruje nie tylko wciągającą fabułą, ale także unikalnym klimatem, którym przenosi nas w lata 50. XX wieku. Detektyw John Blacksad prowadzi nas przez mroczny świat noir, gdzie każdy szczegół ma znaczenie. To nie tylko kryminał - to podróż w głąb emocji i refleksji nad naturą ludzką. Zeszyt zachwyca zarówno wizualnie, jak i treściowo, pozostawiając...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBlacksad pragnący spokoju i wypoczynku zostaje zamieszany w tragiczną historię młodego pisarza Leo. Amerykański sen zostaje tu zmiażdżony ale również odżywa w pewnym stopniu. Sen o wielkim sukcesie i wolności. Jest to pierwsza część gdzie nie ma dużych miast, za to wiele podróży, miasteczek odkrywające przeszłość ale też dające nowe możliwości.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZwierzęta w cyrku? Autorzy chyba stworzyli satyrę na cały cykl, w końcu lew, tygrys, żonglujące małpy na linie to coś, co kiedyś było codziennością w cyrku. W tle jak zawsze jest morderstwo oli tajemnica. W dodatku mamy Harleyowców, kradzież samochodu i agentów FBI. Całość okraszona piękną oprawą. Jak zawsze dyszka się należy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohttps://salomonik.eu/blog/przeczytane/3136-blacksad-tom-5-amarillo
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWreszcie udało mi się dorwać ten album. Wiele lat temu widziałem ten album walający się po półkach w supermarketach, ale wówczas zakochany byłem wyłącznie w komiksach superbohaterskich, więc serie typu "Blacksad" nie znajdowały się w kręgu moich zainteresowań. I w końcu komiks zniknął na wiele lat, na szczęście Egmont (jak to ma w zwyczaju) zdecydował się na dodruk. "Amarillo" to bardzo przyjemny album, jakiś taki lżejszy w porównaniu z wcześniejszymi komiksami o przygodach naszego sympatycznego detektywa. Chociaż nie brakuje masakry, mrocznych klimatów, wyrzutów sumienia i złamanych żyć...a jednak czytając "Amarillo" czułem jakąś lekkość towrzyszącej tej historii. Może to kwestia komediowych elementów dokładanych przez drugoplanowe postaci? Być może. Kolejny album z serii "Blacksad" to jak zwykle wciągająca intryga, która jak zwykle zaczyna się dość niewinnie i z każdą kolejną stroną gmatwa naszego bohatera w coraz większe tarapaty.
Wreszcie udało mi się dorwać ten album. Wiele lat temu widziałem ten album walający się po półkach w supermarketach, ale wówczas zakochany byłem wyłącznie w komiksach superbohaterskich, więc serie typu "Blacksad" nie znajdowały się w kręgu moich zainteresowań. I w końcu komiks zniknął na wiele lat, na szczęście Egmont (jak to ma w zwyczaju) zdecydował się na dodruk....