Inna wersja życia

- literatura obyczajowa, romans
- Zawrocie (tom 4)
- 2018-02-14
- 2010-08-01
Kontynuacja bestsellerowego cyklu o Zawrociu.
DWIE SIOSTRY, JEDNA TAJEMNICA, STO CZEKOLADOWYCH WIEŻ.
Wydawało się, że trzy powieści z cyklu o Zawrociu wystarczą, by Matylda zgłębiła wszystkie rodzinne sekrety. Nic bardziej złudnego. Gdy do Matyldy trafia kilka fotografii, które nie pasują do żadnego z rodzinnych albumów, zaczyna zdawać sobie sprawę z tego, że oficjalna wersja jej życia nie ma nic wspólnego z prawdziwą. Co zdarzyło się, gdy miała sześć lat? Dlaczego rodzice wolą, by trzymała się z dala od przyrodniej siostry? Kim jest Asia-Wiewióra, dziewczynka z niepokojących snów?
Matylda ma nadzieję, że odkrycie tego, co stało się przed laty, pomoże naprawić relacje z siostrą i zakończy wieczną rywalizację.
Tylko czy warto szukać odpowiedzi, gdy wszyscy wokół przekonują, że niektóre tajemnice lepiej zostawić w spokoju? I czy przez te rodzinne porządki i nieporządki Matylda nie przegapi miłości i dokona właściwego wyboru?
Intrygująca opowieść o szukaniu porozumienia, o zawiłościach rodzinnych relacji i o miłości, która zawsze może zaskoczyć.
Hanna Kowalewska opowiada o losach Matyldy i innych bohaterów zawrociańskiego cyklu z finezją i elegancją, budując jednocześnie niezwykle sugestywny klimat zawiłych międzyludzkich relacji i namiętności.
Kup Inna wersja życia w ulubionej księgarni
Oceny książki Inna wersja życia
1284 użytkowników ma tytuł Inna wersja życia na półkach głównych- Przeczytane 825
- Literatura polska 10
- 2013 9
- Z biblioteki 9
- 2012 8
- 2019 6

OPINIE i DYSKUSJE o książce Inna wersja życia
Matylda odkrywa kolejne rodzinne tajemnice - tym razem dotyczące głównie jej relacji z siostrą.
Lubię Matyldę. I lubię Zawrocie. Ta część była też znacznie mniej toksyczna i nieprzyjemna od dwóch poprzednich, a poza tym wątek siostrzanego konfliktu uważam za jeden z ciekawszych w cyklu - więc ogólnie czytało się to całkiem dobrze. Niemniej już od jakiegoś czasu (mniej więcej od końcówki "Góry śpiących węży", a "Maska Arlekina" tylko to pogłębiła) mam też wrażenie, jakby cały cykl był przedłużany trochę na siłę, jakby autorka dorzucała kolejne komplikacje głównie po to, żeby nie musieć go jeszcze ostatecznie kończyć. W tej części dodatkowo jest sporo scen, które w zasadzie niczemu nie służą i nie bardzo mają jakikolwiek związek z czymkolwiek. Jest też trochę wątków, które są połączone z całością "na ślinę", a przy głębszym zastanowieniu wydają się nie mieć tak do końca sensu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię Matyldę. I lubię Zawrocie. Ta część była też znacznie mniej toksyczna i nieprzyjemna od dwóch poprzednich, a poza tym wątek siostrzanego konfliktu uważam za jeden z ciekawszych w cyklu - więc ogólnie czytało się to całkiem dobrze. Niemniej już od jakiegoś czasu (mniej...
Jak dla mnie najlepsza jak dotąd część tej serii. Matylda próbuje nawiązać relacje z siostrą na nowo, po drodze wypada kilka trupów z szafy.
Napisane ciekawie i poetycko. Przyjemność z czytania.
Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNapisane ciekawie i poetycko. Przyjemność z czytania.
Polecam.
Prawdziwe odprężenie
Prawdziwe odprężenie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCharakterystyczną cechą stylu Hanny Kowalewskiej jest poetyckość. Książki autorki ukazują świat subiektywnych emocji, świat uczuć. Bogactwo wrażeń i przemyśleń sprawia, że nawet nieuchwytne pojęcia zostają przedstawione, ponieważ pisarka zręcznie operuje metaforą. Kowalewska bawi się słowem, nie boi się nastrojowości. Mam wrażenie, że język jest dla niej materią, którą można nieustannie kształtować. Autorka pokazuje, że w słowo można tchnąć życie.
Charakterystyczną cechą stylu Hanny Kowalewskiej jest poetyckość. Książki autorki ukazują świat subiektywnych emocji, świat uczuć. Bogactwo wrażeń i przemyśleń sprawia, że nawet nieuchwytne pojęcia zostają przedstawione, ponieważ pisarka zręcznie operuje metaforą. Kowalewska bawi się słowem, nie boi się nastrojowości. Mam wrażenie, że język jest dla niej materią, którą...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChyba najlepsza część z serii o Zawrociu.Przynajmniej do tej pory.
Chyba najlepsza część z serii o Zawrociu.Przynajmniej do tej pory.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tym cyklu, zwłaszcza w tym tomie odnajdujemy odwieczny wątek baśni - walkę dobra ze złem, dwie odsłony człowieczeństwa, szkoda, że splecione więzami krwi. Dwie siostry - dobra, cierpliwa i zła, "idąca po trupach do celu". Ta pierwsza powinna być w końcu nagrodzona. Wszak tak jest w bajkach. Niestety w Zawrociu - nie!!! A szkoda.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieści Hanny Kowalewkiej są takie niedzisiejsze, staroświeckie. Szkoda, że takie smutne. Rodzinne tajemnice, zaszłości, ciągłe pretensje potwierdzają, że z rodziną wygląda się dobrze tylko na zdjęciu. W „Innej wersji życia” rekordy jędzowatości bije siostra bohaterki - aż miałam wrażenie, że autorka przeszarżowała z tą kreacją. Matylka dla odmiany jest istoją cierpliwości i ciepła, walczącą z niechęcią matki i wrogością ojczyma oraz siostry. Tylko coś nie potrafi poukładać sobie z kolejnymi mężczyznami, którzy przewijają się przez jej życie. Moim zdaniem trochę za dużo w tych książkach jest tych nieszczęść, negatywnych emocji, zawiści, konfliktów między najbliższymi, które jakoś nie chcą się rozwiązać. Piękny, ciepły dom w Zawrociu, marzenie wielu, jakoś nie ma szczęścia do dobrych zakończeń.
Powieści Hanny Kowalewkiej są takie niedzisiejsze, staroświeckie. Szkoda, że takie smutne. Rodzinne tajemnice, zaszłości, ciągłe pretensje potwierdzają, że z rodziną wygląda się dobrze tylko na zdjęciu. W „Innej wersji życia” rekordy jędzowatości bije siostra bohaterki - aż miałam wrażenie, że autorka przeszarżowała z tą kreacją. Matylka dla odmiany jest istoją cierpliwości...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStyl pani hanny Kowalewskiej jest oryginalny. Mnie on odpowiada. To piękny polski język.
Ja się w Zawrocie wkręciłam. I na pewno nie będzie dla pani Hanny zaskoczeniem, że moim ukochanym bohaterem jest Paweł ;) cudna kreacja!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria nabiera tempa w kolejnych częściach. Wątek miłosny nie jest głównym wątkiem, chociaż niesamowicie poprowadzony, zaskakuje.
Dalsze losy głównej bohaterki ,przyjemnie się czyta.Matylda odkrywa kolejne rodzinne tajemnice .Czy będzie wreszcie szczęśliwa
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspaniała kolejna część cyklu Zawrocie. Niesamowite, jak w z zwykłej powieści obyczajowej można wpleść tyle poezji, tyle subtelnych opisów stanu ciała i ducha. Niezmiennie zachwycam się pięknym językiem, a właściwie urzekającym talentem posługiwania się językiem przez panią Kowalewską. Z przyjemnością sięgam po następną częśc i z rozkoszą zatapiam się w odkrywanie kolejnych niespodzianek w życiorysie Matyldy Malinowskiej.
Wspaniała kolejna część cyklu Zawrocie. Niesamowite, jak w z zwykłej powieści obyczajowej można wpleść tyle poezji, tyle subtelnych opisów stanu ciała i ducha. Niezmiennie zachwycam się pięknym językiem, a właściwie urzekającym talentem posługiwania się językiem przez panią Kowalewską. Z przyjemnością sięgam po następną częśc i z rozkoszą zatapiam się w odkrywanie kolejnych...