W domu

- 2018-01-17
- 2018-01-17
- Jan Kraśko
THRILLER Z MYRONEM BOLITAREM, NA KTÓRY CZYTELNICY CZEKALI PIĘĆ LAT
Dwaj sześcioletni chłopcy zostali w biały dzień uprowadzeni z domu. Zuchwałe porwanie wstrząsnęło zamożną okolicą. Przez dziesięć lat nie było po nich śladu, a teraz wreszcie jest szansa na szczęśliwe zakończenie. Jeden z chłopców odnajduje się w Londynie w dziwnych okolicznościach. I ma kłopoty.
Myron Bolitar na prośbę przyjaciela, Wina Lockwooda, wkracza do akcji, aby odnaleźć drugiego chłopca. Mnożą się pytania. Co się z nim stało? Co pamięta odnaleziony? I czy można mu ufać?
Wydaje się, że śledztwo zmierza ku końcowi. Ale to dopiero początek…
Kup W domu w ulubionej księgarni
Oceny książki W domu
- 2019 87
- Przeczytane 2018 53
- 2022 34

OPINIE i DYSKUSJE o książce W domu
Książka „W domu” Harlana Cobena zrobiła na mnie bardzo dobre wrażenie. Już od pierwszych stron historia wzbudziła moją ciekawość, ponieważ autor stopniowo odkrywa kolejne tajemnice i wprowadza wiele zaskakujących momentów. Podczas czytania często czułam napięcie i chciałam jak najszybciej dowiedzieć się, co wydarzy się dalej.
Bohaterowie są ciekawie przedstawieni, a ich historie sprawiają, że jako czytelniczka zaczęłam zastanawiać się nad tym, jak trudne mogą być konsekwencje wydarzeń z przeszłości. Autor w bardzo umiejętny sposób buduje atmosferę tajemnicy i niepewności.
Moim zdaniem jest to bardzo wciągający kryminał, który potrafi zaskoczyć czytelnika. Czytało mi się go szybko i z dużym zainteresowaniem, dlatego uważam, że jest to książka warta polecenia osobom, które lubią pełne napięcia historie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBohaterowie są ciekawie przedstawieni, a ich...
Wróciłam do historii Myrona z prawdziwą przyjemnością...
Wróciłam do historii Myrona z prawdziwą przyjemnością...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWraca Win, mój ulubiony bohater, a zatem już za samo to gwiazdka w górę. Ta część jest bardziej przegadana, bardziej obyczajowa, ale równie interesująca co poprzedniczki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowrót do Cobena po około 10 latach. Nadal lubię tak samo. Nie ma zbędnego skomplikowania historii, a jednocześnie dostajemy wskazówki, dzięki którym czytelnik może próbować rozwiązać zagadkę. Świetny styl pisania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toInteresujący kryminał.
Interesujący kryminał.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWydarzenia z baśni. Totalnie nierealne scenariusze. I przede wszystkim za dużo postaci, można się momentami pogubić. Choć podobały mi się niektóre wątki. PS. Nie jestem pewna, czy dobrze rozszyfrowałam zakończenie. Czy to Brooke na końcu "pozbyła" się Nancy?
A tak przy okazji doceniam ludzi, którzy faktycznie napisali tu opinię o książce, a nie jej opis, nie potrafię zrozumieć, dlaczego użytkownicy zamiast podzielić się wrażeniami, to piszą o czym jest książka, którą właśnie przeczytałam :D.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA tak przy okazji doceniam ludzi, którzy faktycznie napisali tu opinię o książce, a nie jej opis, nie potrafię...
Jak to bywa w książkach Cobena, świetnie skonstruowana intryga, zwroty akcji i wciągająca historia gwarantują nam jazdę bez trzymanki. Opowiada o sile rodzicielskiej miłości, o stracie, strachu i nigdy niegasnącej nadziei. O trudnych wyborach i ich konsekwencjach. Odpowiada na pytanie: do czego zdolny jest posunąć się rodzic, by chronić swoje dziecko?
Ta książka trochę różni się od poprzednich z tej serii - nie ma tu wielowątkowości, nie ma wielu bohaterów i podejrzanych, jest za to przestrzeń do odczuwania różnych emocji. Otrzymujemy bardzo dobry thriller, przy którym nie sposób się nudzić, poruszający trudne tematy, opisujący dramatyczne momenty, wywołujący wzruszenie wraz z łzami bezsilności. Bardzo spodobała mi się ta odmiana.
Nie wiadomo, czego się spodziewać po bohaterach, są nieoczywiści i niejednoznaczni, autor trzyma nas w napięciu i niepewności do samego końca. Jest wiarygodnie, jest zaskakująco, a książkę czyta się jednym tchem. Nie ma tu zbędnej treści, bylejakości, poczucia niedosytu. Nie mam się do czego przyczepić i nawet nie chcę. Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka trochę...
Z początku ten Coben brzmiał jak nie-Coben, jednakże ja miałem z nim przerwę od chyba roku, a i on rzekomo (według opisu) wziął na wstrzymanie z Myronem i Winem. Niemniej, wreszcie „wysłowił się”, a dalsza część popłynęła jak złota rzeka, w której nurcie mogłem jedynie dać się nieść w siną dal. Do tego stopnia, że przebaczyłem nawet tłumaczowi „Dużą Cyndi”. Zakończenie niweluje wszelkie niedociągnięcia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak na Cobena przystało, dobra fabuła, ciekawe rozwiązania. Książka trzyma w napięciu. Pokazuje do czego zdolni są rodzice chroniąc własne dzieci. Jeden przypadkowy błąd zmienia życie wielu osobom. Jedno kłamstwo zmienia się w ciąg kłamstw. Specyficzne spojrzenie Cobena na problem i umiejętność opisania tego jest dla mnie mistrzowskie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohttps://zeszytlektur.wordpress.com/2024/02/01/w-domu-harlan-coben/