Piosenka musi posiadać tekst. I muzykę.
Od „Niedzieli” Niebiesko-Czarnych przez inne największe przeboje lat 60. oraz z okresu boomu lat 80. po „Prędko, prędzej” Heya. Wnikliwy opis i dokładna analiza 200 najważniejszych i najpopularniejszych piosenek polskiego rocka – i nie tylko rocka, bo książka obejmuje też np. „Pod Papugami” Czesława Niemena i „Zegarmistrza światła” Tadeusza Woźniaka. Zresztą obok piosenek są w niej utwory instrumentalne, bo i one tworzyły historię polskiej muzyki. Autorzy piszą o inspiracjach kompozytorów i autorów tekstów, analizują muzykę i słowa, zwracają uwagę na niuanse brzmieniowe, przedstawiają dzieje poszczególnych utworów, a całość dopełniają zarówno danymi statystycznymi, jak i ciekawostkami. Do tego wypowiedzi samych twórców, wykonawców, producentów, czasem autorów nowych wersji, a niekiedy nawet słuchaczy.
Opis ilustrują zdjęcia przedmiotów i miejsc związanych z omawianymi utworami, takich jak rękopisy, portrety bohaterów (częściej bohaterek) tekstów, miejsc powstania względnie nagrania, wykorzystanych instrumentów, a także reprodukcje okładek rzadkich płyt.
Kup Piosenka musi posiadać tekst. I muzykę. w ulubionej księgarni
Oceny książki Piosenka musi posiadać tekst. I muzykę.
121 użytkowników ma tytuł Piosenka musi posiadać tekst. I muzykę. na półkach głównych- Chcę przeczytać 80
- Muzyka 4
- 2020 3
- Mam, ale jeszcze Nieprzeczytane 1
- KRA 1
- Polska 1
- 2021 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Piosenka musi posiadać tekst. I muzykę.
Kompedium wiedzy dla fanów polskiego rocka. Jak się ktoś nim interesuje, to będzie mu się to bardzo fajnie czytało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKanon polskiej muzyki rozrywkowej – wciąż, mimo przekonujących dowodów dostarczonych przez autorów, mam wątpliwości, czy autorów niektórych z umieszczonych tu utworów zaliczyć w poczet twórców, współtwórców bądź dzierżących kaganek tudzież niosących pochodnię rockandrollowców – , który pozostawał dotąd nieopisany tak pieczołowicie, tak dokładnie i z tak wielowarstwowym researchem, jakiego dokonali Jan Skaradziński i Konrad Wojciechowski.
Książka ta to w istocie biblia dla każdego wielbiciela muzyki, a jej lektura to nie tylko nostalgiczna podróż pełna zaskakującego odkrywania nowych znaczeń i kontekstów ukochanych oraz kultowych klasyków polskiej muzyki popularnej, ale też droga do eksploracji dokonań artystów, których gwiazda rozbłysła na tyle krótko, że dziś niewielu o nich pamięta a przy ich poznawaniu teraz niejednokrotnie można zastygnąć w zachwycie albo porwać się bardziej intensywnym emocjom.
U mnie było tak w przypadku między innymi Klanu i ich "Automatów" oraz "Z brzytwą na poziomki" (opad szczeny i refren chodzący za mną przez tydzień),SBB i "Walkin' Around the Stormy Bay" czy "Memento z banalnym tryptykiem", a także "Tajemniczego świata Mariana" Krzaka, "A na plaży... (Anna)" Rendez-Vous, albo "Piłem z diabłem bruderszaft" Mecha.
Celowo nie wspominam o tym, że dowiecie się tu wszystkiego – albo prawie wszystkiego - lub więcej, niż chcielibyście wiedzieć o bangerach Lady Panka, Perfectu, Dżemu, Lombardu, Republiki, Dezertera, Pidżamy Porno, Maanamu, Budki Suflera (z tych, które teraz pamiętam),bo to oczywista oczywistość.
Prawdziwą i najważniejszą wartością tej książki jest to, że odkrywa te pokłady autentycznych skarbów polskiej muzyki, które pokryła ciężka warstwa patyny, a których wartość i wkład w rozwój polskiego rocka – choćby rock ten dzielił kilka zbiorów wspólnych z szerokim spektrum innych gatunków – jawią się jako niepodważalne.
A my, wielbiciele muzyki, nigdy dotąd nie byliśmy w tak komfortowej sytuacji, że praktycznie każdego utworu i jego kolejnych iteracji możemy doraźnie w trakcie jego "rozszyfrowywania" i interpretacji posłuchać. Co dodatkowo ułatwiają autorzy, nakierowując na wszelkie wykonania i covery – oficjalne i mniej oficjalne – które pojawiły się od ukazania się pierwotnej wersji danego utworu. Tak też polecam doświadczać tej książki, zwłaszcza że usłużni dodali na Spotify listę kompletującą wszystkie omawiane kawałki. Polecam!
Kanon polskiej muzyki rozrywkowej – wciąż, mimo przekonujących dowodów dostarczonych przez autorów, mam wątpliwości, czy autorów niektórych z umieszczonych tu utworów zaliczyć w poczet twórców, współtwórców bądź dzierżących kaganek tudzież niosących pochodnię rockandrollowców – , który pozostawał dotąd nieopisany tak pieczołowicie, tak dokładnie i z tak wielowarstwowym...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOczywiście nie da wybrać się 200 najważniejszych piosenek rocka tak by wszyscy byli zadowoleni. Nie wiem czy nie byłby lepiej zrobić 200 najważniejszych zespołów polskiego rocka. Opisy czasami ciekawe, a czasami nie. Spora część książki to niepotrzebne metadane np. na jakich składankach znajduj się piosenka, na jakich dvd, itp.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka bardzo obszerna, z historiami wielu polskich hitów.
Miejscami ciekawa, ale w większej części nużąca, na pewno nie wciąga.
Nie zapada w pamięć.
Pomysł mimo wszystko bardzo fajny.
Myślę że gdyby skrócić ją o połowę i wyłuskać creme de la creme wyszło by z tego coś przystępniejsze i ciekawe.
Książka bardzo obszerna, z historiami wielu polskich hitów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiejscami ciekawa, ale w większej części nużąca, na pewno nie wciąga.
Nie zapada w pamięć.
Pomysł mimo wszystko bardzo fajny.
Ciekawe, długie opisy wybranych 200 polskich utworów muzycznych uznanych jako kultowe. Niektóre zawierają prawdziwe ciekawostki inne są lekko apodyktyczne, a jeszcze inne bez wyrazu. Ogólne warto się zapoznać z pozycją, ale mimo swojej wielkości nie jest to wyczerpujący zarówno zbiór, jak i opis poszczególnych historii związanych z utworami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOczekiwałem anegdot, barwnych opowieści, nieznanych faktów. Dostałem nudne dywagacje autorów, trochę cytatów, często z drugiej ręki, sporo przeinaczeń (w rozdziale o "12 groszach" Kazika nic się nie zgadza). Za tę cenę spodziewałem się czegoś bardziej wciągającego i wiarygodnego.