Opowieści z Dziedzinki

- Fundacja Sąsiedzi
- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2017-10-12
Opowieści z Dziedzinki to zbiór fascynujących gawęd Simony Kossak o świecie roślin i zwierząt, ich uzależnieniu od siebie i wzajemnym uzupełnianiu się dla wspólnych korzyści, o miejscu człowieka w tym świecie. Wciągają nas w ten świat, wydawałoby się, tajemniczy i nie do przeniknięcia. Nagle zaczynamy go rozumieć i chciałoby się to, o czym Simona Kossak opowiada, natychmiast zobaczyć.
Autorka tłumaczy zjawiska przyrody tak ciekawie i obrazowo, że zaczynamy je czuć prawie namacalnie. Zachwyca swoją sztuką opowiadania o świecie, który nas otacza i pokazuje, że bez przyrody trudno byłoby nam żyć.
Nikt wcześniej tak jasno i czytelnie nie pokazał życia przyrody, jej tajemnic, codzienności, ciekawostek i zaskakujących w tym świecie zachowań.
Jak mówi Anna Kamińska, historie, które Simona snuje…nadają się do czytania w samotności, w parze lub w stadzie. Na dzień dobry i na dobranoc. Niezwykły teatr wyobraźni, fenomenalne opowieści i zmysłowe lekcje historii. Nikt z takim pazurem, werwą i swadą nie opowiada dziś o przyrodzie!
Opinie [6]
Bardzo sympatyczna, weekendowa książka. Rzeczywiście utrzymana w formie krótkich, błyskotliwych opowiastek. Myślę, że byłaby szczególnie ciekawa dla młodszych osób zainteresowanych naturą i światem zwierząt. :)
Pokaż mimo toZbiór opowieści podzielony na pory roku oraz na "Opowieści z Dziedzinki" i "Ciekawostki" na sam koniec. To historie rodzimych zwierząt (od wróbla do sarny), ale także o lesie, łące, grzybach. Każdy krótki rozdział to gawęda pełna pasji, wiedzy i mądrości, którą autorka zdobywała żyjąc w zgodzie z naturą.
Pokaż mimo toKrótkie opowiadania o zwierzętach, napisane dość oszczędnym językiem. Spodziewałam się więcej, ale znalazłam w tej książce kilka bardzo ciekawych rozdziałów, poświęconych ptakom, które spotykamy w swoim otoczeniu na co dzień, a mimo to nie całkiem nam znanych. Warto przeczytać choćby z tego powodu.
Pokaż mimo toJak zwykle z przyjemnoscia czytalam gawedy o zwierzetach lasu i lak opisane w przystepnym stylu. Popularnonaukowe tresci wzbogacone sa opowiescimi o zaprzyjaznionych okazach, ktore sama wykarmila, albo uratowala w ciezkiej zimie. Przybliza nam zwyczaje zmyslnych mysikrolikow, rzekotek, zab, rudzikow, pliszek czy wezy. jej historie pozielone sa tematycznie i zamykaja sie w...
więcejIn plus:
więcej- jeśli czegoś nie można odmówić Simonie Kossak, to zdecydowanie umiejętności opowiadania o otaczającym nas świecie roślin i zwierząt
- krótkie, celne historyjki, trochę wiedzy książkowej, trochę z wieloletniej obserwacji, zawsze szczerze i prosto z serca
- wspaniała książka dla starszych dzieciaków i dorosłych, coby zarazić miłością do natury
In minus:
-...
Simona Kossak w sposób niezwykle sympatyczny opowiada o przyrodzie. Jej opowieści przesiąknięte są wielką miłością i szacunkiem do świata roślin i zwierząt.
Pokaż mimo toKsiążkę czytałam z wielką przyjemnością i zaciekawieniem.
Serdecznie polecam!