Eliza i jej potwory

- 2017-10-25
- 2017-10-25
- 2017-05-30
- Marek Cieślik
Eliza ma 18 lat i jest prawdziwą ekscentryczką i nerdem, a do tego boryka się z chorobliwą nieśmiałością oraz brakiem jakichkolwiek znajomych. Drwiny, wyzwiska, przemykanie pod ścianami i nieustanne okupowanie swojego pokoju - tak wygląda jej życie w realu. W internecie za to jest LadyKonstelacją, ekstremalnie popularną na całym świecie autorką komiksu Morze potworne. Ma tam też swoją niewielką, ale wierną grupę wsparcia. Funkcjonuje więc właściwie tylko w sieci, rzeczywistości poświęcając tak mało uwagi, jak tylko się da.
I wtedy do jej szkoły trafia Wallace, były futbolista, a obecnie fan Morza potwornego i twórca fanfików na jego temat, który sprawia, że Eliza zaczyna dopuszczać do siebie myśl o życiu poza siecią. Hm, może związki międzyludzkie mają jakiś sens?
Ona i Wallace stają się sobie coraz bliżsi, dziewczyna nie chce jednak ujawnić mu swojej tajemnicy. Problem w tym, że z sekretów nigdy nie wynika nic dobrego i przez nie cały kruchy świat Elizy może runąć z hukiem… I jak wtedy stawić czoła swoim lękom? Jak pokonać własne potwory? Czy da się być blisko z kimś w realu?
Kup Eliza i jej potwory w ulubionej księgarni
Oceny książki Eliza i jej potwory
1052 użytkowników ma tytuł Eliza i jej potwory na półkach głównych- Przeczytane 596
- 2018 20
- 2019 15
- 2021 9
- 2019 5

OPINIE i DYSKUSJE o książce Eliza i jej potwory
Taki średniaczek.
Taki średniaczek.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJestem oczarowana.
Jestem oczarowana postacią Wallace'a. Który daje mi absolutnie golden retriever energy. I został moim książkowym crushem.
Książka porusza temat zaburzeń psychicznych, społecznych, lękowych. Żałoby. Psychoterapii.
Postacie natomiast są idealnie nieidealne.
Jestem oczarowana.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka opowiada historię Elizy walczącej z potworami. Tymi wokół niej i tymi znajdującymi się w niej samej.
Postacie natomiast są idealnie...
Książka mega średnia, ciężko było mi się w nią wciągnąć. Nie polubiłam zbytnio głównej bohaterki, była trochę irytująca a sama fabuła nudna i w sumie przewidywalna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo takie ok, do przeczytania czy przesłuchania, bez większego szału.
No takie ok, do przeczytania czy przesłuchania, bez większego szału.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo lekka, ale poruszająca niesamowicie ciekawe tematy. Podziwiam stworzenie faktycznych stron internetowych fandomów z książki. I podziwiam Elizę, która nie czuła, że Wallace zachował się strasznie egoistycznie po dowiedzeniu się prawdy. Podziwiam jej postać i rozumiem bycie całkowitym introwertykiem.
Książka idealna do przeczytania po sesji!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka idealna do przeczytania po sesji!
Dziewczyna tworzy własny komiks, który jest internetowym hitem i ma własny fandom. Przepraszam, ale nie potrzebuję nic więcej, dla mnie to jest niemal jak instant hit i strasznie lubię takie historie. Bawiłam się przednio, dosłownie przeleciałam przez tą książkę i pewnie zarwałabym nockę, gdybym zaczęła zbyt późno. Sprawiła mi strasznie dużo frajdy, polubiłam bohaterów (chociaż niektóre ich decyzje mogły być głupie, to jednak miało to dla mnie sens). Póki co mam dość skrajne poglądy na twórczość autorki, ale chętnie dorwę w przyszłości coś jeszcze.
No i strasznie chciałabym przeczytać Morze Potworne!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam w papierze, ale przesłuchała jako audio i raz miałam "jestem za stara", raz "prawie jak ja!", a jeszcze kiedy indziej "co do diabła?!" :D
Typowa książka dla nastolatków, ale wciągająca i o intorwertycznych fanach internetowego komiksu oraz jej twórczyni, która zaginęła w świecie fikcji i zapomniała o rzeczywistości. Jako książkara bardzo to rozumiem, ale Eliza miała z tym prawdziwy problem. Na parę lat odcięła się od rodziny, choć ta była tuż obok i starała się ją zrozumieć i poznać jej pasję, a ona wszystko uważała jako atak.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTypowa książka dla nastolatków, ale wciągająca i o intorwertycznych fanach internetowego komiksu oraz jej twórczyni, która zaginęła w świecie fikcji i zapomniała o rzeczywistości. Jako książkara bardzo to rozumiem, ale Eliza miała z...
,, Eliza i jej potwory '' to opowieść o dziewczynie , która lepiej czuje się w internecie jako autorka popularnych komiksów ,, Morze potworne '' niż jako nieśmiała nastolatka w realnym świecie .
Przerażają ją wszelakie interakcje z ludźmi i wychodzenie gdzie kolwiek , woli siedzieć w swoim bezpiecznym pokoju i tworzyć . Dzieje się tak do momentu aż w szkole poznaje nowego ucznia , Walleca , który poniekąd zmienia jej życie .
Po chwili zastanawiania książka ta skojarzyła mi się z inną książka pt. ,, Fangirl ''' . Tam też mamy motyw chorobliwie nieśmiałej dziewczyny , ktora po pewnym czasie otwiera się na świat i też pisze własne historie .
Mogłam utożsamiać się z główną bohaterką , bo też raczej nie przepadam za wychodzeniem z domu i wolę bezpiecznie czytać książki .
Podsumowując myślę , że wiele osób znajdzie w Elizie cząstkę siebie i wielu ta historia przypadnie do gustu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzerażają ją wszelakie interakcje z ludźmi i wychodzenie gdzie kolwiek , woli siedzieć w swoim bezpiecznym pokoju i tworzyć . Dzieje się tak do momentu aż w szkole poznaje nowego...
#wyzwanielubimyczytac wrzesień 2022
Wątek szkoły nie jest tu wątkiem głównym ale jest bardzo ważny. Wszak bohaterami są młodzi ludzie w ostatniej klasie przed wyborem studiów i swojej zawodowej drogi życiowej. I kwestia ma tu duże znaczenie i jest całkiem ciekawie poprowadzona. Dochodzi o głosu kwestia czy iść za "pewnym" zawodem który zapewni płacę i spokojny byt czy podążać za pasją i marzeniami bo praca ma być przyjemnością a nie tylko "zarabianiem na życie" I pytanie czy to zawsze musi być w kontrze? Jak tutaj wygląda konflikt pokoleń młody człowiek kontra rodzice. I czy szkoła i wykształcenie w tradycyjnym znaczeniu mają w ogóle znaczenie w przypadku "artystycznych talentów" ?
To są ciekawe wątki w tej powieści
Początek bardzo intrygujący, angażujący. Polubiłam bohaterów w tym Elizę i Wallece'a. Nie przeszkadzało mi małe prawdopodobieństwo faktu że Elizie udawało się ukrywać swoją tożsamość, hobby, profity z tego przed wszystkimi. Nie przeszkadzało mi że jest młodą gniewną w stosunku do rodziców choć za bardzo w świetle tekstu nie miała ku temu powodów
Nie przeszkadzało mi że Jej zachowanie bardziej pasowało mi do 15 latki niż 18 latki
Jednak gdzieś w 3/4 tekstu miałam poczucie że autorce rozpadła się w szwach ta opowieść, jakby straciła swój azymut i zamysł czym ta książka ma być. Baaaaardzo nie podobał mi się wątek budowania relacji opartej na kłamstwie. i dramatycznej amerykańskim stylu demaskacji. Finał też niezbyt satysfakcjonujący ale może dlatego że już byłam mocno uprzedzona po wcześniejszym zdarzeniu. Wątek stanów lękowych, depresji w moim odczuciu potraktowany po łebkach
Spodziewałam się na początku lektury że moja ocena będzie znacznie wyższa bo potencjał ku temu był
Bardzo podobał mi się wątek podążania swoją ścieżką zgodnie z talentami i ukazania pewnego niezrozumienia się dwóch pokoleń, patrzenia przez pryzmat własnych wyborów, pokazania że każde pokolenie jest inne, "ma swoje cele" i że w tym sensie trudno rodzicom zrozumieć wybory dzieci co nie znaczy że te wybory będą złe
Mimo wszystko myślę że książkę można śmiało polecić młodzieży i to raczej 13-15 lat niż 18
#wyzwanielubimyczytac wrzesień 2022
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWątek szkoły nie jest tu wątkiem głównym ale jest bardzo ważny. Wszak bohaterami są młodzi ludzie w ostatniej klasie przed wyborem studiów i swojej zawodowej drogi życiowej. I kwestia ma tu duże znaczenie i jest całkiem ciekawie poprowadzona. Dochodzi o głosu kwestia czy iść za "pewnym" zawodem który zapewni płacę i spokojny byt czy...
Myślałam, że to książka O dziewczynie która ma coś nie tak z wyobraźnią, a tu wowww, byłą powalająca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę mnie wykurzyło zachowanie, chłopaka że przez nią nie dostanie współpracy ale tak to była superr.