Wojna trzydziestoletnia 1618-1648. Tragedia Europy

- The Thirty Years War: Europe's Tragedy
- 2017-09-27
- 2017-09-27
- Maciej Kapałczyński
Nowa książka Petera Wilsona jest wielkim dziełem, pierwszą kompletną historią wojny powstałą od upływu pokolenia, a także fascynującą i świetnie napisaną próbą zrozumienia tych istotnych wydarzeń. Wielką zaletą Wilsona jest pozwolenie czytelnikowi na zrozumienie różnych motywacji, które skłaniały kolejnych władców do igrania z losami własnych krajów z tak przerażającymi skutkami. Znajdziemy tu główne postacie dramatu (Wallenstein, Ferdynand II, Gustaw Adolf, Richelieu),ale także przeżycia zwykłych żołnierzy i cywilów, desperacko starających się przetrwać w niezwykle trudnych okolicznościach.
Nie da się w pełni zrozumieć niezwykłej narracji nękanych wojną europejskich przywódców w XX wieku (porównania z II wojną światową są jak najbardziej na miejscu) i nowożytnej Europy bez odniesień do tego strasznego konfliktu.
Monumentalna praca historyczna: ogromny zakres, porywająca narracja, rozsądna i ludzka w ocenie oraz ilustrowana taką ilością map i planów bitew, że zostanie nimi zaspokojony wewnętrzne dziecko każdego czytelnika. To najwyższy poziom historycznej narracji: świetna książka.
Dominic Sandbrook, New Statesman, Books of the Year
Stanie się na wiele lat podstawową anglojęzyczną pracą na ten temat.
David Parrott, BBC History
Jeżeli jakikolwiek z brytyjskich historyków miał napisać taką książkę, to mógł być tylko Peter H. Wilson, i dokonał tego skrupulatnie i z polotem… „Wojna trzydziestoletnia 1616-1648. Tragedia Europy” to niezwykłe osiągnięcie, pełne dogłębnej wiedzy.
Nigel Aston, The Tablet
„Tragedia Europy” to pierwsza pełna historia wojny trzydziestoletniej w tej generacji; to epicka, świetnie opowiedziana historia na największą możliwą skalę.
London Review of Books
Troska zarówno o szczegóły, jak i szerszy obraz sprawia, że praca [Wilsona] jest ostateczną historią wojny trzydziestoletniej.
Publishers’ Weekly
Wilson opowiada tę ponurą historię bez chwały, zachowując doskonale równowagę pomiędzy opisami bitew z pierwszej ręki i dworskimi intrygami a dogłębną analizą długoterminowych skutków wojny… Poruszające świadectwo sprzeciwiające się daremności wojny.
Ed Voves, California Literary Review
Monumentalna historia wojny trzydziestoletniej Petera Wilsona to praca, która robi wrażenie na czytelniku zarówno wyjątkową znajomością szczegółów autora, jak i zrównoważoną relacją głównych wydarzeń i epizodów wojny… Jego praca przez długi czas pozostanie główną historią tej wojny.
Ronald Asch, Reviews in History
Kup Wojna trzydziestoletnia 1618-1648. Tragedia Europy w ulubionej księgarni
Oceny książki Wojna trzydziestoletnia 1618-1648. Tragedia Europy
410 użytkowników ma tytuł Wojna trzydziestoletnia 1618-1648. Tragedia Europy na półkach głównych- Chcę przeczytać 286
- Historia 23
- Nowożytność 4
- Czechy 3
- XVII wiek 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wojna trzydziestoletnia 1618-1648. Tragedia Europy
Potężna pozycja, w której już same preludium do konfliktu mogłoby być osobnym wydaniem. Wszystko szczegółowo, ale dostępnie dla zwykłego czytelnika opisane.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGenialna książka
Genialna książka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo czterokrotnym przeczytaniu tej pozycji w ciągu ostatnich 5 lat, w końcu czuję się na siłach by wystawić jej ocenę.
Obszerna tematycznie - dająca znakomite podstawy. Należy podkreślić, że mimo wszystko pozostaje to dziełem absolutnie bazowym i w p r o w a d z a j ą c y m do tematu wojny trzydziestoletniej. Brak rozwinięcia wielu tematów nadrabia naprawdę mistrzowskimi wskazówkami bibliograficznymi zamieszczonymi w przypisach.
Podnoszono kilkukrotnie, że Wilson zdaje się faworyzować stronę habsburską i bawarską. W kilku miejscach jest to rzeczywiście widoczne, ale autor zdaje się raczej po prostu zlikwidować istniejące w historiografii mity stworzone przez hagiografów czy to Gustawa Adolfa (demitologizacja bitwy pod Lutzen jako wielkiej wygranej szwedzkiej) czy d'Enghiena (Rocroi w wydaniu Wilsona nie jest wcale jakieś bardzo zatrważające). Wykorzystuje też okazje by podnieść z błota zapomnienia kilku wybitnych dowódców wojny (e.g. Mercy czy Guebriant),dotychczas ocenianych jako średnich lub niewspominanych. Nie boi się krytykować spostrzeżeń wcześniejszych autorów (lady Wedgewood czy też samego wielkiego Parkera) - plus za odwagę.
Wilson również bardzo bezkompromisowo rozlicza czarną legendę Wallensteina jako rzekomego zdrajcy.
Pod względem sposobu napisania, rozmiaru i doboru treści - dzieło doskonałe.
Ma oczywiście również (co prawda nieliczne) błędy merytoryczne - te drobne, niewielkie literówki (e.g. pomyłka przy dacie ordynacji Reichskammergericht wprowadzającej procedurę wizytacji),ale również nieco większe - co prawda obecne właściwie we wszystkich większych opracowaniach dotyczących omawianego tematu (S. Murdoch parę lat temu już wykazał, że opis bitwy pod Lemgo, który znajdujemy m.in. u Wilsona to absolutna bzdura, niemająca pokrycia w źródłach).
Mimo wszystko jest to absolutnie najlepsza dostępna na rynku pozycja wprowadzająca do tematyki wojny trzydziestoletniej - przez wiele lat będzie najpewniej stanowić podstawową literaturę w temacie największego konfliktu nowożytnej Europy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toObszerna tematycznie - dająca znakomite podstawy. Należy podkreślić, że mimo wszystko pozostaje to dziełem absolutnie bazowym i w p r o w a d z a j ą c y m do tematu wojny trzydziestoletniej. Brak rozwinięcia wielu tematów nadrabia naprawdę mistrzowskimi...
Książka monumentalna, dająca kolosalną dawkę wiedzy. Oczywiście trzeba wziąć poprawkę, na to że nie jest to moja epoka, jestem tu laik.
Liczba dynastii, postaci, monarchów, hrabiów, dowódców nie do zapamiętania. Tak samo jak wszelakie zależności w ówczesnych Niemczech (nie zazdroszczę historykom nowożytnych Niemiec!). Aspekty religijne, polityczne, społeczne, gospodarcze czy militarne, to wszystko jest.
Analizy są prowadzone ze sceptycyzmem godnym naukowca, autor stara się pokazywać złożoność czy głębie danych problemów i nieraz obala popularne mity wokół tego konfliktu.
Czyta się nieźle wg. mnie, choć ogromne przytłoczenie informacji nie ułatwia zadania, ale warto.
Z pewnością jeszcze nie raz wrócę do książki, dzięki niej mam wreszcie wizję tego konfliktu niszczącego (głównie środkową) Europę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLiczba dynastii, postaci, monarchów, hrabiów, dowódców nie do zapamiętania. Tak samo jak wszelakie zależności w ówczesnych Niemczech (nie zazdroszczę historykom nowożytnych Niemiec!). Aspekty religijne, polityczne, społeczne, gospodarcze...
W tej książce jest wszystko co lubię i uważam że powinno być zawarte w takiej pracy. Kompletna synteza przyczyn konfliktu, opis głównych mocarstw,postaci biorących udział w tym konflikcie. Dobrze opisane militaria z paroma błędami, szczególnie dotyczącemu opisowi naszych wojsk,wyszczególnione w przypisie. Mi który łyknął już coś o wojnach 17 wieku, lektura tej książki sprawiła dużo przyjemności.Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMonumentalna synteza jednego z najtragiczniejszych epizodów w historii Europy. Autor nie poszedł po łebkach, sam wstęp opisujący przyczyny wybuchu powstania antyhabsburskiego w Czechach to jakieś 1/3 objętości.
Wilson prowadzi nas po konflikcie chronologicznie, nigdy nie zdarza mu się skakać do przodu z wydarzeniami. Narracja po roku 1618 to właściwie opis wojny od jednej bitwy do kolejnej przerywany tylko działaniami dyplomatycznymi dworów. Od czasu do czasu autor kusi się również na opis tragedii z jakimi wiązał sie przemarsz obu stron - głód, epidemie, grasujące żołdactwo.
Praca jest monumentalna a natłok postaci i nazw geograficznych może przytłaczać nawet osoby żywo zainteresowane XVII wiekiem.
Zdecydowanie najlepsza synteza tej wojny dostępna na rynku. Warto.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWilson prowadzi nas po konflikcie chronologicznie, nigdy nie zdarza mu się skakać do przodu z wydarzeniami. Narracja po roku 1618 to właściwie opis wojny od jednej...
dzieło kompleksowe jeśli chodzi o wojnę XXX letnią . Po prostu nie sposób nic więcej napisać na ten temat . Nie jest to Battle Cry of Freedom. Historia wojny secesyjnej McPhersona ale powiedziałbym że zaraz po niej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWreszcie w ręce polskich czytelników trafiła książka godnie prezentująca temat jednej z największych wojen w dziejach europejskich. Jak na skalę i znaczenie (inna sprawa czy znaczenie przypisywane zawsze zasłużenie) wojny trzydziestoletniej dostępna w Polsce literatura tematu jest mniej niż skromna. Pojawienie się pracy Petera Wilsona wyraznie poprawiło tę sytuację.
Tom ma słuszny rozmiary (niemal 900 stron) choć na opis tak długiego, złożonego i toczącego się na kilku frontach konfliktu to wciąż za mało. Widać to już we wstępie do tematu głównego. Geneza i zaczyn wojny zajmują w książce 250 stron - niemal 30% objętości opracowania. To dobrze bo złożone przyczyny eksplozji przemocy jaka pochłonęła kawał europy w roku 1618 są tu wyłożone kompleksowo i czytelnie. Daje to jednak pojęcie jak skrótowa siłą rzeczy musi być historia właściwa całej wojny skoro poświęcono jej ledwie 2.5 raza więcej kart niż genezie.
Opis lat 1618 - 1648 prowadzony jest przez pryzmat samych działań wojennych. Jest tutaj trochę polityki oraz właściwej epoce dynastyki. Aspektów ekonomicznych czy społecznych z kolei jest niewiele - z czegoś autor musiał zrezygnować. Śledzimy więc losy wojennych zmagań i postaci, które na epoce odcisnęły swoje piętno. Widać, że historia wojskowości jest Wilsonowi nieobca, książka wiele tutaj prezentuje. Szczegółowe są opisy co ważniejszych bitew i oblężeń. Nakreślone jest tło ówczesnej kultury militarnej. Wojskowość tamtej epoki jest mi bliskim tematem ale i tak sporo się tutaj dowiedziałem.
Umiejętność prezentacji swojej potężnej wiedzy w formie pisanej nie jest tutaj największym atutem autora. "Tragedia Europy" nie jest łatwa w lekturze, mimo, że porządek samej pracy jest chronologiczny czyli najłatwiejszy do odczytania i przyswojenia. Mamy tutaj suchy, momentami nieprzystępny, język opracowania historycznego, który wielu może zniechęcić. Można też odnieść wrażenie, że Wilson odczuwa sympatię wobec obozu katolickiego, w swoich interpretacjach jest mu stale sprzyjający, z kolei protestantów zdaje się traktować z niezwykłą surowością. Rzucający się w oczy brak obiektywizmu to u historyka spora wada, puszczam ją w jednak w tym przypadku w niepamięć w imię czerpania ze skarbnicy wiedzy o tych fascynujących i złożonych czasach.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTom...
Książka jest bardzo solidnym zbiorem wiedzy na temat Wojny 30-letniej, jej przyczyn i konsekwencji. I jest to właściwie jej jedyna poważna zaleta.
Historia jest tu budowana dość ściśle chronologicznie, co ułatwia narrację. Wilson działa jednak w myśl zasady piszę co wiem, a nie wiem co piszę. Stąd niekiedy mamy ogromne nagromadzenie faktów - np. na temat formacji wojskowych, czy poszczególnych statystów historii - a w międzyczasie gdzieś kompletnie giną kluczowe wydarzenia, które decydują o przebiegu wydarzeń - dobrze to widać chociażby w całym wątku duńskim, gdzie Chrystian IV wygląda jakby się po tych Niemczech całkiem bez celu pałętał (jeśli chodzi o tło i sens wydarzeń jest tam pusto - od Traktatu Haskiego, aż po Pokój w Lubece).
Wilson zgromadził więc ogromną wiedzę, ale nie umiał jej przekształcić w wartościową narrację historyczną.
Inna sprawa to jego nieprawdopodobna jednostronność w opisie wydarzeń. Habsburgowie i wszyscy Katolicy wychodzą tu na dzielnych mężów (czasem niezrozumiałych przez ludzi i historię jak Ferdynand II),a Protestanci to po prostu głupi i zawzięci awanturnicy. Najlepiej widać to w relacji bitwy pod Lutzen, która wg. Wilsona była zderzeniem geniuszu Wallensteina i tępej siły Gustawa Adolfa. I według niego to właściwie cesarscy wygrali, tylko się trochę zgapili.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria jest tu budowana dość ściśle chronologicznie, co ułatwia narrację. Wilson działa jednak w myśl zasady piszę co wiem, a nie wiem co piszę. Stąd niekiedy mamy ogromne nagromadzenie faktów - np. na temat formacji...
Monumentalna, ale naprawdę bardzo trudna, mnóstwo szczegółów i stosunkowo mało ogólnych analiz. Pozycja adresowana raczej do osób zaawansowanych. W moim przypadku brak szczegółowej wiedzy o XVII-wiecznej Europie powodował, że przy lekturze konieczne było bardzo często sięganie do innych źródeł, aby zrozumieć treść książki. Ostateczne jednak książka warta polecenie - niewiele jest polskojęzycznej literatury w przedmiocie jednej z najważniejszych europejskich wojen.