Wojna trzydziestoletnia 1618-1648. Tragedia Europy

Okładka książki Wojna trzydziestoletnia 1618-1648. Tragedia Europy autora Peter H. Wilson, 9788365855169
Okładka książki Wojna trzydziestoletnia 1618-1648. Tragedia Europy
Maciej Kapałczyński

Kup Wojna trzydziestoletnia 1618-1648. Tragedia Europy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wojna trzydziestoletnia 1618-1648. Tragedia Europy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wojna trzydziestoletnia 1618-1648. Tragedia Europy

Potężna pozycja, w której już same preludium do konfliktu mogłoby być osobnym wydaniem. Wszystko szczegółowo, ale dostępnie dla zwykłego czytelnika opisane.

Genialna książka

Genialna książka

Po czterokrotnym przeczytaniu tej pozycji w ciągu ostatnich 5 lat, w końcu czuję się na siłach by wystawić jej ocenę.
Obszerna tematycznie - dająca znakomite podstawy. Należy podkreślić, że mimo wszystko pozostaje to dziełem absolutnie bazowym i w p r o w a d z a j ą c y m do tematu wojny trzydziestoletniej. Brak rozwinięcia wielu tematów nadrabia naprawdę mistrzowskimi wskazówkami bibliograficznymi zamieszczonymi w przypisach.
Podnoszono kilkukrotnie, że Wilson zdaje się faworyzować stronę habsburską i bawarską. W kilku miejscach jest to rzeczywiście widoczne, ale autor zdaje się raczej po prostu zlikwidować istniejące w historiografii mity stworzone przez hagiografów czy to Gustawa Adolfa (demitologizacja bitwy pod Lutzen jako wielkiej wygranej szwedzkiej) czy d'Enghiena (Rocroi w wydaniu Wilsona nie jest wcale jakieś bardzo zatrważające). Wykorzystuje też okazje by podnieść z błota zapomnienia kilku wybitnych dowódców wojny (e.g. Mercy czy Guebriant),dotychczas ocenianych jako średnich lub niewspominanych. Nie boi się krytykować spostrzeżeń wcześniejszych autorów (lady Wedgewood czy też samego wielkiego Parkera) - plus za odwagę.
Wilson również bardzo bezkompromisowo rozlicza czarną legendę Wallensteina jako rzekomego zdrajcy.
Pod względem sposobu napisania, rozmiaru i doboru treści - dzieło doskonałe.
Ma oczywiście również (co prawda nieliczne) błędy merytoryczne - te drobne, niewielkie literówki (e.g. pomyłka przy dacie ordynacji Reichskammergericht wprowadzającej procedurę wizytacji),ale również nieco większe - co prawda obecne właściwie we wszystkich większych opracowaniach dotyczących omawianego tematu (S. Murdoch parę lat temu już wykazał, że opis bitwy pod Lemgo, który znajdujemy m.in. u Wilsona to absolutna bzdura, niemająca pokrycia w źródłach).
Mimo wszystko jest to absolutnie najlepsza dostępna na rynku pozycja wprowadzająca do tematyki wojny trzydziestoletniej - przez wiele lat będzie najpewniej stanowić podstawową literaturę w temacie największego konfliktu nowożytnej Europy.

410 użytkowników ma tytuł Wojna trzydziestoletnia 1618-1648. Tragedia Europy na półkach głównych
101 użytkowników ma tytuł Wojna trzydziestoletnia 1618-1648. Tragedia Europy na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wojna trzydziestoletnia 1618-1648. Tragedia Europy

Cytaty z książki Wojna trzydziestoletnia 1618-1648. Tragedia Europy