Siódmy syn

- fantasy, science fiction
- Opowieść o Alvinie Stwórcy (tom 1)
- The Seventh Son
- 1993-01-01
- 1993-01-01
- 838566114X
- Piotr W. Cholewa
Drugim najbardziej znanym cyklem Orsona Scotta Carda, obok przygód Endera, jest sześcioksiąg o Alvinie Stwórcy. Pisany od 1987 roku doczekał się ostatniego tomu w roku 2003. Zapowiedziana jest część siódma, jednak nie określono jeszcze daty wydania.
Card przedstawia w książce alternatywną historię pierwszych amerykańskich osadników. Żyją oni w świecie otoczonym magią i magicznymi umiejętnościami. W tej rzeczywistości rodzi się siódmy syn siódmego syna, zgodnie z wierzeniami, obdarzony wielką mocą. Dorastający Alvin z łatwością wykonuje prace, które dorosłym przysporzyłyby wiele wysiłku. Ponadprzeciętny chłopiec musi radzić sobie z niechęcią rodzeństwa i otoczenia, a – co gorsze – ze zbliżającym się doń potężnym wrogiem.
Kup Siódmy syn w ulubionej księgarni
Oceny książki Siódmy syn
2130 użytkowników ma tytuł Siódmy syn na półkach głównych- Przeczytane 1 304
- Fantasy 45
- Fantastyka 43
- Orson Scott Card 9
- 2014 8

OPINIE i DYSKUSJE o książce Siódmy syn
Pierwsza część cyklu bardzo ciekawa, interesujący pomysł na magię w alternatywnym świecie "innej Ameryki", fantastyczna postać Bajarza, który puszcza takie archetypiczne oko... Nie zawsze zgadzam się z wyborem książki roku Locus, ale tu trafny wybór, mam nadzieję, że następne tomy trzymają poziom
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toThe Good and the Evil, which path will he take? ;)
Książka jest mocno symboliczna, znaczenie żywiołów szczególnie symbolika wody jest bardzo ważna dla fabuły. Autor porusza tematy duchowości, religii i przytacza szereg przeciwstawnych sił, dobro i zło, światło i ciemność ale też zniszczenie i stworzenie.
Nie zakwalifikowałabym książki typowo jako sci-fi, może raczej jako fantasy, realizm magiczny, historia alternatywna.
Irytowała mnie pycha strojna w ornat, ale zapewne taki był zamysł Autora, aby tą postacią czytelnika nieco podenerwować ;))
Rozbawiła mnie też uwaga młodego Dave'a dla Faith, że powinna nauczyć się mówić nie xD odważnie, i dla bohatera i dla mormońskiego pisarza.
Pojawiają się także liczne sceny przemocy wobec dzieci, a nawet jedna scena sugerująca coś gorszego, być może trzeba na to spojrzeć z perspektywy kiedy książka powstała i jakie czasy opisuje.
The Good and the Evil, which path will he take? ;)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPonownie jak przy sadze Endera mamy motyw the chosen one, cudownego dziecka, Alvin jest siódmym synem siódmego syna.
Reread po latach i nadal trzyma poziom. Oczywiście niektóre wątki ciut sie zestarzały ale to nadal kawał porządnej fantastyki osadzonej w alternatywnej rzeczywistości USA
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSeria o Alvinie Stwórcy jest na tyle znana, że postanowiłam do niej wrócić (bo tak, już kiedyś czytałam pierwszy tom) i ponownie przeczytać pierwszy, a później kolejne tomy.
Mam nadzieję, że kolejne tomy trzymają poziom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI co mogę napisać – Ponownie gorąco polecam. Książka jest ciekawa, wciągająca i fajnie napisana.
Mam nadzieję, że kolejne tomy trzymają poziom.
Mam mieszane uczucia co do tej książki. Sceneria ciekawa, pomysł nietypowy ale realizacja tego do mnie nie przemawia. Wszystko jest jakieś schematyczne i czarno-białe. Przeciętne. Tego cyklu raczej nie będę kontynuował.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOkładka wydania z 1993 r. zdecydowanie znajduje się w grupie najbrzydszych jakie kiedykolwiek widziałam. Sama książka jest bardzo dobrze napisana, postacie wymyślone i poprowadzone tak, że nie ma się do czego przyczepić. Pomysł z alternatywną historią Ameryki jest dopracowany, a osobom niezbyt biegłym w temacie sytuację rozjaśni świetne posłowie autorstwa Sapkowskiego. Mimo to nie jest to historia dla mnie. Nie przepadam za motywem cudownego dziecka. Nie zostałam kupiona na tyle, żeby sięgać po kolejne tomy.
Okładka wydania z 1993 r. zdecydowanie znajduje się w grupie najbrzydszych jakie kiedykolwiek widziałam. Sama książka jest bardzo dobrze napisana, postacie wymyślone i poprowadzone tak, że nie ma się do czego przyczepić. Pomysł z alternatywną historią Ameryki jest dopracowany, a osobom niezbyt biegłym w temacie sytuację rozjaśni świetne posłowie autorstwa Sapkowskiego. Mimo...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjny pomysł na sagę. Długo zostaje w pamięci. Nie podoba mi się pomysł dzielenia świata na wyraźne dobro i zo, ale może z czasem pojawią się odcienie szarości. Akcja super.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie napisana książka. Ciekawa fabuła
Świetnie napisana książka. Ciekawa fabuła
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo towciągająca głębiej czytelnika. Zdecydowanie zachęcająca do przeczytania następnych części.
"...Narodził się Stwórca ..."
Czytałem w przeszłości już kilka razy. Powrót po latach znów przyniósł mnóstwo satysfakcji.
Jedyny minus to objętość powieści. Chciałoby się to czytać, czytać i czytać. Ocenić niżej niż 9/10 po prostu nie mogę.
Zdecydowanie polecam i zaraz zabieram się za przypominanie sobie tomu 2.
"...Narodził się Stwórca ..."
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść wybitna. Wspaniała alternatywna wizja Ameryki Północnej, świetna fantastyka z elementami horroru. Książka doskonała także w warstwie obyczajowej. Styl autora bezbłędny, sprawiający że książka czyta się sama. Doskonałe kreacje postaci. Oklaski za postać Bajarza.
Czytałem w przeszłości już kilka razy. Powrót po latach znów przyniósł...
Oj kurczaczki, aż mi głupio wystawić taką słabą ocenę, ale jakoś mnie to nie wzięło. Niby książka o siódmym synu, a tego syna jak na lekarstwo. Miałam wrażenie, że prawie cała książka to takie budowanie tła, wprowadzenie do historii właściwej, która kiedy się już pojawia, to i owszem, jest spoko, interesująca, ale zaraz się kończy. Z tego powodu nie sięgnę po drugą część.