Czytelniczka

- literatura młodzieżowa
- Morze atramentu i złota (tom 1)
- The Reader
- 2017-05-24
- 2017-05-24
- 2016-09-16
- Nina Wum
Szesnastoletnia Sefia wie, czym jest walka o przetrwanie. Po tym, jak brutalnie zamordowano jej ojca, dziewczyna ucieka do puszczy ze swoją ciotką Nin. Uczy się tropić, polować i kraść. Na dnie plecaka ukrywa książkę, jedyną pamiątkę po zmarłych rodzicach.
Pewnego dnia tajemniczy napastnicy porywają Nin i Sefia zostaje sama. Przerażona dziewczyna pragnie wyruszyć na ratunek ciotce. Z pomocą przychodzi jej tajemniczy Łucznik oraz książka, która okazuje się magicznym artefaktem i kluczem do zrozumienia mrocznej historii świata.
W tej powieści Książka naprawdę ma wielką moc!
Kup Czytelniczka w ulubionej księgarni
Oceny książki Czytelniczka
806 użytkowników ma tytuł Czytelniczka na półkach głównych- Chcę przeczytać 516
- Fantastyka 7
- 2018 6
- Fantasy 6
- Serie 5

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czytelniczka
Bardzo mnie korciło żeby zrobić dnf… od ok 300 strony tylko wyłapywałam co ważniejsze momenty żeby skończyć z tą książką. Nawet nie zamierzam czytać pozostałych dwóch tomów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwiat jakoś mnie nie zainteresował, postacie także (nie licząc Lona i Mareah ale oni nie należą do akcji tylko do fabuły (są w przeszłości) która wpływa na bohaterów w teraźniejszości. Z główną bohaterką jakoś nie mogę się utożsamić, ona i Łucznik (chłopak, którego uratowała i się w nim zakochała) są dla mnie postaciami charakterowo "płaskimi", mimo, że pozornie są szczególne i niepowtarzalne.
Wątek romantyczny wyszedł tak jakoś szro, dla mnie nieciekawie.
Na plus to orginalność - pierwsza książka fantasy, z która się zetknełam, w której poziom zaawansowania technologicznego pozwala np. na broń palną. Zazwyczaj w tego typu książkach jedyną dopuszczalną bronią są miecze, sztylety i ewentualnie jakaś forma magii bojowej. Dodatkowo ciekawostka: przy numerach niektórych stron znajdują się słowa układające się w wiadomość.
Świat jakoś mnie nie zainteresował, postacie także (nie licząc Lona i Mareah ale oni nie należą do akcji tylko do fabuły (są w przeszłości) która wpływa na bohaterów w teraźniejszości. Z główną bohaterką jakoś nie mogę się utożsamić, ona i Łucznik (chłopak, którego uratowała i się w nim zakochała) są dla mnie postaciami charakterowo "płaskimi", mimo, że pozornie są...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka ,nawet jako młodzieżowa, zbyt grzeczna i naiwna. Pierwszy tom przeczytałem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDNF 30%
DNF 30%
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzerwałam lekturę po 60 stronach, a gdy dwa tygodnie później wróciłam - już mi się, kolokwialnie rzecz ujmując, nie chciało czytać dalej. Nie jest zła, ale dla mnie powinna to być książka przeczytana na raz.
Książka z fabułą krążącą wokół faktu, że książki są niesamowite. Jaki czytelnik nie poprze tego stwierdzenia? XD
Spoko młodzieżówka, w kolejnych tomach poproszę więcej akcji i więcej Reeda, a będę zadowolona :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toReszta wydarzeń też interesująca. Najlepsze fragmenty były o kapitanie Reedzie i jego załodze. Tam się najwięcej działo. W momentach, gdzie towarzyszyliśmy Sefii i Łucznikowi, poza samym początkiem i końcem, akcja była wolniejsza.
Spoko młodzieżówka, w kolejnych...
Całkiem ciekawa. Jednak minusem jest zagmatwana fabuła, która w pewnych momentach nużąco zwalnia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsza połowa była nudnawa, ciągnęła się w nieskończoność, w dodatku sama książka jest pisana dość chaotycznie, że aż się można pogubić. Druga połowa była na szczęście o wiele bardziej interesująca. Poza tym mam lekki problem z główną bohaterką, otóż mamy tutaj dzieciaka, który wydaje się mieć więcej szczęścia niż rozumu i z każdej niemal sytuacji wychodzi szczęśliwie chyba tylko dlatego, że jest główną postacią i nie wypada by przypadkiem podczas trwania historii się jej umarło czy coś. No nie kupiła mnie. O wiele lepiej mi się czytało fragmenty, w których pojawiał się Reed i jego załoga, i w sumie to głównie dla nich doczytałam "Czytelniczkę" do końca. Ostatecznie postanowiłam dać 7/10, bo sama historia jest dobra, choć na początku moim zdaniem akcja za bardzo się wlokła.
Pierwsza połowa była nudnawa, ciągnęła się w nieskończoność, w dodatku sama książka jest pisana dość chaotycznie, że aż się można pogubić. Druga połowa była na szczęście o wiele bardziej interesująca. Poza tym mam lekki problem z główną bohaterką, otóż mamy tutaj dzieciaka, który wydaje się mieć więcej szczęścia niż rozumu i z każdej niemal sytuacji wychodzi szczęśliwie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejny raz mam mieszane odczucia po zakończeniu lektury. Mam wrażenie, że zakończenie było dość chaotyczne, tym bardziej w porównaniu ze stosunkowo wolnym tempem większej części książki. Nie podobało mi się to, jak zostały poprowadzone wydarzenia na końcowych ok 10-15 stronach. Działania głównej bohaterki nie były dla mnie wiarygodne. Pomijając kwestię tej końcówki, książka była dla mnie interesująca. Nie przeszkadza mi powolne tempo w tego typu lekturach.
Kolejny raz mam mieszane odczucia po zakończeniu lektury. Mam wrażenie, że zakończenie było dość chaotyczne, tym bardziej w porównaniu ze stosunkowo wolnym tempem większej części książki. Nie podobało mi się to, jak zostały poprowadzone wydarzenia na końcowych ok 10-15 stronach. Działania głównej bohaterki nie były dla mnie wiarygodne. Pomijając kwestię tej końcówki,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka ta niespecjalnie mnie zaciekawiła, czy też wciągnęła. Akcja wydawała mi się nie mieć celu, dlatego też nie sięgnę po następną część.
Sefia po zmarłych rodzicach dostała jedynie książkę, dlatego też postanawia ją chronić przed ludźmi, którzy chcą ją zdobyć. Po tym, gdy straciła jeszcze ciocię, dziewczyna musi walczyć o przetrwanie, a w tym pomaga jej nieznajomy chłopak o przydomku - Łucznik. Ruszają oni w drogę w celu odkrycia prawdy na temat tajemniczej książki i uratowania ostatniej krewnej Sefii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSefia po zmarłych rodzicach dostała jedynie książkę, dlatego też postanawia ją chronić przed ludźmi, którzy chcą ją zdobyć. Po tym, gdy straciła jeszcze ciocię, dziewczyna musi walczyć o przetrwanie, a w tym pomaga jej nieznajomy...
Książka w mojej opinii nudna.
Książka w mojej opinii nudna.