ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać488
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać3
Miłość, która przełamała świat

- literatura młodzieżowa
- The Love That Split the World
- 2017-06-14
- 2017-06-14
- 2016-01-26
- Agnieszka Walulik
Przepiękna opowieść o słodko-gorzkim końcu dzieciństwa, gdy marzymy nie tylko o naszej przyszłości, lecz także o tysiącach dróg, którymi nie odważyliśmy się podążyć.
Kup Miłość, która przełamała świat w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Miłość, która przełamała świat
Gdy Magda przeczytała opis książki i dowiedziała się, że główną bohaterką jest Natalie, która leniwie spędza wakacje, to od razu pomyślała o mnie. Choć liceum skończyłam już jakiś czas temu, a po samym wyrażeniu “leniwe wakacje” miałam wątpliwości co do mojego podobieństwa z główną bohaterką, to postanowiłam sprawdzić czy coś jest na rzeczy. I okazało się, że faktycznie jest. Z biegiem stron coraz bardziej utożsamiałam się ze swoją imienniczką, aż w końcu nie mogłam się oderwać od tej powieści. Może i nie jestem adoptowana, nie mam wyróżniającego się koloru skóry ani nie lubię sportu, ale wewnętrzne rozterki bohaterki są podobne do moich. Nie jest to dziewczyna, która nagle odkrywa supermoce i jej przeznaczeniem jest uratowanie świata. Jest to zwykła nastolatka wkraczająca w dorosłe życie, której od czasu do czasu przytrafiają się niezwykłe sytuacje. Sama fabuła szybko nabiera tempa i chwilami dzieje się aż za szybko. Tytułowa miłość rozwija się w mgnieniu oka, ale nie uważam tego za wadę. Historia właśnie tego potrzebowała. Pomysł na wydarzenia początkowo przypominał mi serial Sense8 (no halo, dziewczyna widzi świat, którego nie dostrzega nikt inny poza jedną osobą),później zaczęłam się zastanawiać, czy nie idzie to w stronę Głębi Challengera. To fantastyka czy choroba psychiczna? Tego już musicie dowiedzieć się sami. Miłość, która przełamała świat okazała się miłą lekturą. Realni bohaterowie i nierealna historia okazała się bardzo dobrym połączeniem. Autorka miała dobry pomysł na fabułę i nie zniszczyła go postaciami czy bezsensownymi wątkami. Czyta się szybko i przyjemnie oraz nie brakuje tu humoru czy chwil na wzruszenie. Książka ta jest zdecydowanie dla osób lubiących zrelaksować się przy młodzieżówce czy romansie. Jeśli narzekacie na powtarzalność w tego typu powieściach, to Miłość, która przełamała świat raczej was nie zawiedzie.
Oceny książki Miłość, która przełamała świat
1032 użytkowników ma tytuł Miłość, która przełamała świat na półkach głównych- Chcę przeczytać 645
- 2018 11
- 2020 6
- 2019 5
- 2021 4

Czytelnicy Miłość, która przełamała świat przeczytali również
Cytaty z książki Miłość, która przełamała świat
Chcąc być sobą, zostaniesz odepchnięta przez wielu, mawiała Babcia. Ale chcąc spełnić oczekiwania innych, odepchniesz sama siebie. To bolesny wybór, Natalie, ale można podjąć tylko jedną decyzję.
Rozwiń ZwińNie potrafię zmusić umysłu, żeby zapomniał o przeszłości, ani serca, żeby nie przejmowało się tym, co może przynieść przyszłość.
To prawda, że nic nie ma takiej mocy ranienia jak miłość, ale też nic nie potrafi tak uzdrowić.

Opinie i dyskusje o książce Miłość, która przełamała świat
Świetna książka, trochę zagmatwana, ale zapadająca w pamięć... Z pewnością taka inna. Polecam, warto przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka, którą udało mi się przeczytać po raz kolejny po kilku latach. Bardzo się cieszę, że w tym roku postanowiłam posprzątać swoją biblioteczke, bo dzięki temu mam okazję powrócić do właśnie takich perełek, które są już powoli zapomniane. Jest to książka młodzieżowa, która zapadła mi w pamięci, opowieści tutaj zawarte bardzo mi się podobały, ogólnie historia jest trochę chaotyczna, ale mi to nie przeszkadzało akurat i szybko ją przeczytałam. Historia oparta na dwóch światach, gdzie możemy zagłębić się w umyśle drugiej osoby z czym nie spotkałam się do tej pory w innych książkach, dodatkowo jest tutaj opisane wkraczanie w dorosłość. Oczywiście nie zabrakło tutaj miłości. Dlatego, że dziewczyna posiadała korzenie indiańskie są tutaj takie elementy typu przypowieści, mity. Polecam
Natalie spędza ostatnie letnie wakacje w swoim rodzinnym domu w Kentucky przed wyjazdem na studia. Można było by powiedzieć, że dzień jak codzień nic ciekawego się nie dzieje. Jednak nie jest to zwykła dziewczyna. Zaczynają dziać się dziwne rzeczy, a pewna miła i tajemnicza osoba ostrzega ją, że ma trzy miesiące na uratowanie pewnego chłopaka. Nie wie co o tym myśleć. Pewnego razu poznaje chłopaka imieniem Beau i od tego momentu czas jakby się zatrzymałam i byliby tyko oni we dwoje. Jak potoczy się ta historia?
Książka, którą udało mi się przeczytać po raz kolejny po kilku latach. Bardzo się cieszę, że w tym roku postanowiłam posprzątać swoją biblioteczke, bo dzięki temu mam okazję powrócić do właśnie takich perełek, które są już powoli zapomniane. Jest to książka młodzieżowa, która zapadła mi w pamięci, opowieści tutaj zawarte bardzo mi się podobały, ogólnie historia jest trochę...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZgadzam się z opiniami, że książka jest napisana chaotycznie. Sama historia oparta na światach jest ciekawa, można ją było troszkę inaczej rozpisać, a nawet przedstawić, włącznie z motywem miłosnym. Dialogi między bohaterami oczywiste, wręcz momentami płytkie, np. 4 razy pod rząd powtórzone "Kocham Cię", a kilka linijek poniżej ponowna sytuacja. Książka raczej dla nastoletniego czytelnika, który może chciałby zacząć czytać książki regularnie.
Zgadzam się z opiniami, że książka jest napisana chaotycznie. Sama historia oparta na światach jest ciekawa, można ją było troszkę inaczej rozpisać, a nawet przedstawić, włącznie z motywem miłosnym. Dialogi między bohaterami oczywiste, wręcz momentami płytkie, np. 4 razy pod rząd powtórzone "Kocham Cię", a kilka linijek poniżej ponowna sytuacja. Książka raczej dla...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytałam ją kilka lat temu, ale dalej momenty zapadły mi w pamięć, a to niezłe osiągnięcie. Podobały mi się te historyjki, główna fabułą też była niezła, ale trochę zagmatwana. Pamiętam, że szybko ją przeczytałam i właściwie mogłabym to zrobić drugi raz.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka nie podeszła mi, i niektórych kwestii w niej podjętych dalej nie rozumiem motyw alternatywnego wymiaru /ów był zbyt chaotyczny,zresztą cała ta książka była bardzo chaotyczna, a tak naprawdę proste zakończenie było tak zawile zrobione, że zrozumienie go zajęło dobrą chwilę. Liczne nawiązania do religi i Boga też raczej na minus, bo nie tego się spodziewałam. Wątek romantyczny potraktowany po macoszemu 🙁 no niestety nie podobało mi się i raczej nie polecam...
Instagram: darielka_booklover
Ta książka nie podeszła mi, i niektórych kwestii w niej podjętych dalej nie rozumiem motyw alternatywnego wymiaru /ów był zbyt chaotyczny,zresztą cała ta książka była bardzo chaotyczna, a tak naprawdę proste zakończenie było tak zawile zrobione, że zrozumienie go zajęło dobrą chwilę. Liczne nawiązania do religi i Boga też raczej na minus, bo nie tego się spodziewałam. Wątek...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo jest bardziej 5.5⭐️
Męczyłam się z tą książką potwornie...
Niech Emily Henry lepiej pisze romanse obyczajowe dla dorosłych, bo to jej lepiej wychodzi...
To jest bardziej 5.5⭐️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMęczyłam się z tą książką potwornie...
Naprawdę bardzo dobra książka.
Wszystko napisane tak że czytalnik ma możliwość odkrywania wszystkiego powoli, co podsyca tylko ciekawość. To jedna z książek w której każda linijka zapisanych słów ma znaczenie dla spisanej opowieści.
Bardzo polecam.
Naprawdę bardzo dobra książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria zawierająca dwa światy i zagłębiająca się w umyśle człowieka, niezwykle interesująca.
Bardzo polecam.
Nie wiem, o czym jest ta książka. Nudna strasznie, skończyłam w połowie.
Nie wiem, o czym jest ta książka. Nudna strasznie, skończyłam w połowie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJestem zdumiona niską oceną, jaką ma ta książka. Grafomańskie erotyki miewają dużo wyższe oceny, a ta historia - inteligentna, pięknie napisana, budząca wielkie emocje - ma niecałe 7 gwiazdek. Smutne.
Historia jest oczywiście o miłości (i to jakiej!),ale głównie o tym trudnym momencie, kiedy przekraczamy próg dorosłości i sami jeszcze nie wiemy, kim tak naprawdę jesteśmy. Mówi też o poszukiwaniu tożsamości w najbardziej dosłownym sensie, gdyż główna bohaterka jest półkrwi Indianką, adoptowaną przez białą zamożną parę i choć rodzice wkładają mnóstwo wysiłku w to, aby nie czuła się inna, Natalie i tak ma problemy z określeniem, kim tak naprawdę jest.
Książka zawiera mnóstwo indiańskich przypowieści i mitów, które tworzą strukturę historii i punkt odniesienia dla kluczowych momentów fabularnych.
Finał powieści wycisnął ze mnie łzy, ale były to łzy dobre. I choć to pewnie dziwne, zakończenie skojarzyło mi się z ostatnim "pomyślę o tym jutro" Scarlett O'Hary - jest wypełnione zarówno niepewnością, jak i nadzieją.
W kategorii romans (nie tylko YA) ode mnie 9 gwiazdek.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria jest oczywiście o miłości (i to jakiej!),ale głównie o tym trudnym momencie, kiedy przekraczamy próg dorosłości i sami jeszcze nie wiemy, kim tak naprawdę jesteśmy....
Zacznijmy od tego, że książka sama w sobie jest bardzo nierówna - raz wciągała, innym razem nie mogłem się zmusić, aby czytać dalej.
Ostatnie siedemdziesiąt stron zaskakiwało raz za razem, ale końcówka? Prosta rzecz wyjaśniona w tak pokrętny sposób, że ledwo byłem w stanie ją zrozumieć.
Uważam, że można było opowiedzieć tę historię o wiele lepiej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuła ciekawa, choć chaotyczna (przez większość czasu odnosiłem wrażenie, że jej koncepcja nie była w ogóle przemyślana).