Gdzie jest skrzynia z karabinami?

Okładka książki Gdzie jest skrzynia z karabinami? autora Artur Pacuła, 9788364460500
Okładka książki Gdzie jest skrzynia z karabinami?
Artur Pacuła Wydawnictwo: Dream Books Cykl: Gdzie jest (tom 2) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
Gdzie jest (tom 2)
Gdzie jest skrzynia z karabinami?
2017-02-08
2017-02-08

Kup Gdzie jest skrzynia z karabinami? w ulubionej księgarnii

Oceny książki Gdzie jest skrzynia z karabinami?

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gdzie jest skrzynia z karabinami?

Główni bohaterowie cyklu to Monika, Ala, Igor i Miras, grupka 12-letnich dzieciaków, które zaprzyjaźniły się na letnim obozie wspinaczkowym oraz Boss, pozostający nieco na drugim planie nauczyciel historii, opiekun sympatycznej paczki. Akcja drugiej części cyklu zatytułowanej "Gdzie jest skrzynia z karabinami?" rozgrywa się w czasie wakacji w pozornie nieatrakcyjnych Katowicach. Tym razem, wraz z sympatyczną czwórką trochę nazbyt rezolutnych dzieciaków, przemierzamy zakamarki i zaułki katowickiej dzielnicy Koszutka w poszukiwaniu skrzyni z karabinami ukrytej przez śląskich powstańców.

Pacuła korzysta z tych samych recept, które z powodzeniem stosował Zbigniew Nienacki w swojej serii o przygodach Pana Samochodzika. Mamy więc przygodę, która jest tuż obok nas, trzeba ją tylko zauważyć i poczuć jej zew, a przeżycie jej nie wymaga nadzwyczajnych zdolności ani specjalnych środków. Tłem przygody jest zagadka z przeszłości, której towarzyszy legenda i gawęda historyczna. Autor umiejętnie wplata w fabułę porcję informacji historycznych, które nie nudzą, a intrygują, inspirując do samodzielnego pogłębienia wiedzy. Dostrzegam powtarzalność niektórych elementów we wszystkich tomach serii, np. międzypokoleniowe pomosty wzajemnego szacunku przerzucane między dzieciakami a seniorami. Ciepłe to i sympatyczne. Do tego szczypta nienachalnej dydaktyki i uprzytomnienie nastolatkom, że świat dorosłych nie jest taki prosty. Fajnie i naturalnie autor oswaja też nowoczesną technologię. A wszystko to w beztroskiej atmosferze wakacji.

znienacka.com.pl

Świetna powieść zarówno dla starszych jak i dla młodych. Dobrze prezentuje problemy i punkt widzenia osób w różnym wieku, ale najważniejsza jest przygoda i zagadka historyczna w tle!

Przygoda godna Pana Samochodzika w Katowicach? Tak! Dobrze pokazane realia Powstań Śląskich, ciekawa zagadka i bohaterowie z krwi i kości. Bez zbędnego moralizowania i upiększania. Dla każdego coś wartościowego.

Wakacyjna przygoda na Śląsku

Bohaterowie poznani z "Gdzie jest korona cara?" powracają ! Igor, wyrusza do Katowic by pod opieką wujka Michała, zapalonego himalaisty, spędzić pozostałą część wakacji. Chłopiec nie jest tym faktem zachwycony, bo co ciekawego może go czekać w mieście kopalni i huty. Innego zdania są jego kuzynka Alicja, która zazdrości Igorowi poznania wujka Michała, brata jej mamy, jak i Miras, dla którego wakacje w domu, to dopiero koszmar, a w tak dużym mieście jak Katowice, na pewno można spotkać wielu ciekawych ludzi.

Po przyjeździe Igor zaskakująco szybko poznaje chłopaka ze Śląska - Krzyśka, z którym zaprzyjaźnia się podczas wspólnego meczu piłki nożnej. I to właśnie Krzysiek zapewni kolejne niezapomniane przygody Igorowi i reszcie ekipy Bossa. Bowiem pradziadek Krzysia ukrył ponad 100 lat temu gdzieś w Katowicach skrzynię z karabinami. Taka zagadka z przeszłości i ukryty skarb to zadanie jak znalazł dla ekipy Bossa. Z zapałem i mnóstwem szalonych pomysłów na minutę zabierają się do rozszyfrowywania starych listów, śledzenia podejrzanego antykwariusza, jak i myszkowania po starych strychach, antykwariatach czy nawet gołębnikach ! Jedno jest pewne te wakacje nie będą nudne !

Lubię pióro pana Artura, i lubię bohaterów przez niego stworzonych. Lubię połączenie historii i przygody, lubię to jak autor potrafi przemycić ciekawe informacje w przyjemny i nie nudny sposób, dzięki czemu książka bawi i uczy. A to przecież najważniejsze w literaturze. Jest to lektura odpowiednia dla czytelnika w każdym wieku, ja jestem tą serią nieustannie zachwycona, i jako fanka Indiany Jonesa, Łowców Skarbów czy filmów Zbroja boga z Jackie Chanem jestem na tak i czekam na wiele, wiele tomów przygód Marcina Krygiera i dzieciaków. Uwielbiam ich ! Zabieram się za lekturę trzeciego tomu, a wam gorąco polecam ten tom jak i całą serię. Naprawdę warto zainteresować swoje pociechy jak i siebie piórem pana Artura ! Mądre książki są nam potrzebne jak powietrze, dlatego czytajmy je i trzymajmy kciuki za autorów by mieli wenę na jak najwięcej ciekawych, mądrych, bawiących i uczących powieści. Polecam !

Za egzemplarz do recenzji dziękuję z całego serducha wydawnictwu Oficyna 4eM i przepraszam za dłuższy czas oczekiwania na moją opinię.

Wakacyjna przygoda na Śląsku

125 użytkowników ma tytuł Gdzie jest skrzynia z karabinami? na półkach głównych
26 użytkowników ma tytuł Gdzie jest skrzynia z karabinami? na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Gdzie jest skrzynia z karabinami?

Cytaty z książki Gdzie jest skrzynia z karabinami?

Artur Pacuła Gdzie jest skrzynia z karabinami? Zobacz więcej