Uciekaj z Kijowa!

kryminał, sensacja, thriller
2024-01-17
2024-01-17
POWIEŚĆ SENSCYJNA
Oksana właśnie wypiła kawę i zapaliła papierosa. Niedawno skończyła studia historyczne, w czasie których wpadła na pewien trop.
W 1918 roku Niemcy liczyli na pokój z Rosją. Car abdykował, ale można było zorganizować koronację jego brata Michała Romanowa, a potem podpisać dobry traktat. W tym czasie z Piotrogrodu uciekła przed bolszewikami żona niedoszłego cara – Natasza Brasowa. Trafiła do Kijowa. Miała nadzieję zostać władczynią, ale do koronacji potrzebne są carskie insygnia.
Te zaginęły, a podpowiedź, gdzie je ukryto, może być zapisana w pierwszym wydaniu „Wojny światów” H.G. Wellsa. Czy w rozwiązaniu zagadki pomoże skradziony z kijowskiej biblioteki egzemplarz tej książki, doktor Burski z Uniwersytetu Jagiellońskiego, rosyjski policjant, a może… mafia? Akcja nie zwalnia ani na chwilę, pościg trwa, miejsca zmieniają się jak w kalejdoskopie: Kijów, Kraków, Wrocław, Czarnobyl. Czy uda się odnaleźć zaginione insygnia?

Kup Uciekaj z Kijowa! w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Uciekaj z Kijowa!

Oceny książki Uciekaj z Kijowa!

Opinie i dyskusje o książce Uciekaj z Kijowa!

Oksana historyk tuż po studiach wpada na trop ukrytych insygniów carskich. Aby zgłębić temat wykorzystuje młodego bandytę Artema. Ten postanawia się zemścić i Oksana musi uciekać z Kijowa... W Krakowie trafia na Jakuba - doktora historii na UJ, który postanawia jej pomóc w rozwiązaniu zagadki.

Przedziwna sytuacja. Od początku nie polubiłem głównych bohaterów, a jednocześnie mocno wciągnąłem się w historię! Oksana to skrajna egoistka, kombinatorka, złodziejka, brudaska i nałogowa palaczka. Jakub Burski to zwykły "lalusiowaty" buc i goguś. Teoretycznie zły bohater to Artem, który może jest bandytą, ale jakaś sprawiedliwość jest po jego stronie bo Oksana go wykorzystała i oszukała. Nie ma tu dobrych postaci, acz z czasem oczywiście rodzi się jakaś więź z bohaterami, czy nawet sympatia, jednak najbardziej napędza wszystko zagadka. Zakończenie zgrabne, w takim starym stylu.

Zagadka wciąga i można się sporo dowiedzieć, do tego jest trochę ciekawostek (Hasek i czeski oddział!). Wątek sensacyjny we Wrocławiu jest naciągany - pościg i strzelanina rodem z Jamesa Bonda, a tu całkowity brak policji? W innych miejscach aspekt sensacyjny gra dobrze i nie jest przesądzony.

Widać, że autor bardzo lubi Ukrainę i zależy mu na ociepleniu wizerunku tego kraju/ludzi, ale nie przeszkadza. Bez propagandy.

Książka jest świetnie napisana, ma wciągającą akcje i zagadkę. To wszystko się napędza. Przeczytałem bardzo szybko i pomimo drobnych uwaga z czystym sercem polecam i sięgnę po kolejny tom.

Przedziwna sytuacja. Od początku nie polubiłem głównych bohaterów, a...

Temat pierwszorzędny, wiadomo Ukraina, jak dla mnie za dużo przeklinania, chociaż rozumiem powód takich wtrąceń.
Sam kraj i naród znakomicie przedstawieni. Poza tym jest akcja, sensacja, mafia, powiązania z Majdanem.
Super się czytało.

Super się czytało.

Szczerze mówiąc spodziewałam się czegoś bardziej sensacyjnego. Niby wszystko się zgadza. Jest ukraińska mafia, są carskie insygnia i „Wojna światów”, ale w tym wszystkim brakuje akcji.
Sięgając po lekturę liczyłam na pościgi, strzelaniny i brawurowe ucieczki, a dostałam dobra historię z niewykorzystanym potencjałem na sensację.
PS. Szukanie „po omacku” (a właściwie Omacku) nabrało zupełnie nowego znaczenia :)

PS. Szukanie „po omacku” (a właściwie...

59 użytkowników ma tytuł Uciekaj z Kijowa! na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Uciekaj z Kijowa! na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Uciekaj z Kijowa!

Artur Pacuła
Artur Pacuła
Zawodowo zajmuje się marketingiem filmowym i telewizyjnym, a obecnie także edukacją studentów. Debiutem pisarskim była powieść przygodowa dla młodzieży „Gdzie jest korona cara?”. Publikacja zajęła drugie miejsce w konkursie na najbardziej Samochodzikową Książkę 2015 roku, organizowanym przez fanów twórczości Zbigniewa Nienackiego zrzeszonych w Forum Miłośników Pana Samochodzika(pansamochodzik.net.pl). Oprócz tego Kapituła Konkursu postanowiła uhonorować tę powieść dodatkowym wyróżnieniem za umiejętność pisania o sprawach młodzieży oraz stworzenie udanego scenariusza dla wakacyjnej przygody. Kolejne książki „Gdzie jest skrzynia z karabinami?” (2017),„Gdzie jest skrytka generała »Grota«?” (2018),„Gdzie jest dukat króla Zygmunta?” (2020) oraz „Gdzie jest dziewczyna z nutami?” (2021) wygrały ten Konkurs. W 2021 roku opublikował pierwszy tom nowej serii „Dobrowolski i skarb z Meroe” – o przygodach młodego inżyniera Kostka Dobrowolskiego. Rok później tom drugi - "Dobrowolski i diament imperialny". Otrzymał nominację do nagrody w Konkursie na Najlepsze Opowiadanie 2022 roku organizowanym w ramach 18. Międzynarodowego Festiwalu Opowiadania. Prywatnie Artur Pacuła to pasjonat historii i filmu. Fan koszykówki i wędrówek górskich.

Czytelnicy Uciekaj z Kijowa! przeczytali również

Słowa wdzięczności Anna H. Niemczynow
Słowa wdzięczności
Anna H. Niemczynow
Jestem po prostu zachwycona serią tych książek! Tę pozycję udało mi się wypożyczyć w bibliotece, chociaż nie ukrywam, że musiałam odrobinę poczekać w kolejce, aż trafiła do mnie. Czytałam ją chyba w odpowiednim momencie życia, co sprawiło, że zapewne łatwiej było mi zaakceptować pewne zmiany, które los postawił na mojej drodze. Autorka na kartach książki udowadnia, że można być wdzięcznym mimo wszystko. Sugeruje, że ważne i pomocne jest przede wszystkim koncentrowanie się na rzeczach z pozoru małych, np. jak wypicie dobrej filiżanki kawy. Jeśli nie radują nas rzeczy drobne, to nie zdołamy zachwycić się wielkimi rzeczami. A jeśli będziemy zrzucać odpowiedzialność za swoje upadki na innych, to nigdy się nie zmienimy. Gdy zaczynamy praktykować wdzięczność, to zmienia się sposób postrzegania świata zewnętrznego. Kiedy pozbywamy się oczekiwań, że ktoś musi coś dla nas zrobić, to czujemy się uwolnieni od stresu. Autorka przez całą książkę zachęca nas do próby praktykowania wdzięczności, bo nic nie zrobi się samo. Nie mamy nic do stracenia, a możemy tylko zyskać. Każda strona tej książki wprost emanuje pozytywną energią i zachęca do codziennego doceniania małych rzeczy i czasem z pozoru nic nie znaczących momentów. Lektura jest prawdziwą przyjemnością, a słowa pani Niemczynow zostają z nami jeszcze na długo po ich przeczytaniu. Autorka przypomina, że ważne jest to, żeby dostrzegać piękno w prostocie życia i okazywać wdzięczność za to, co mamy. Książka pobudza nas do refleksji nad sobą i zachęca do stawania się lepszą wersją nas samych. Oczywiście pełna jest osobistych przeżyć i historii Autorki, co sprawia, że nauka wdzięczności staje się bardziej przyziemna, bo ktoś ją na sobie sprawdził. Pani Anna wielokrotnie podkreśla, że samo przeczytanie książki nic nie da! Tę wiedzę trzeba jeszcze wprowadzić w życie i codziennie praktykować. Zdecydowanie polecam tę książkę wszystkim, którzy szukają spokoju, ukojenia czy inspiracji w codziennym życiu!
czytambylepiejżyć - awatar czytambylepiejżyć
Diabelska góra Douglas Preston
Diabelska góra
Douglas Preston Lincoln Child
„Diabelska góra” to pełna napięcia opowieść autorstwa duetu Preston & Child  mistrzów thrillera z elementami nauki, historii i tajemnic nie z tego świata. Ich styl jest charakterystyczny: dynamiczny, precyzyjny i jednocześnie pełen naukowego detalu, który nadaje fabule autentyczności. Autorzy doskonale łączą chłodny racjonalizm z mrocznym klimatem teorii spiskowych, tworząc powieść, którą pochłania się jednym tchem. Nowa seria z Norą Kelly w roli głównej to ukłon w stronę czytelników spragnionych nie tylko zagadek kryminalnych, ale i archeologicznych odkryć z dreszczem grozy w tle. Nora to kobieta silna, błyskotliwa i niezwykle uparta  idealna bohaterka do konfrontacji z rządowymi sekretami i niebezpiecznymi ludźmi. Współpraca z agentką FBI Corrie Swanson wprowadza dodatkową iskrę do fabuły  duet tych kobiet stanowi mieszankę naukowej dociekliwości i policyjnego instynktu. Okładka książki doskonale oddaje klimat powieści  na tle pustynnego krajobrazu unosi się tajemnicza, niebieska czaszka zarysowana w chmurach. Symbolizuje ona nieuchronność śmierci, ukrytą prawdę i przeczucie, że za pozornie zwykłą historią kryje się coś o wiele większego. Złociste tony ziemi kontrastują z chłodnym błękitem nieba, tworząc wizualne napięcie, które doskonale zapowiada to, co znajdziemy w środku książki  połączenie nauki i nieznanego, faktów i fikcji. „Diabelska góra” to thriller, który zadowoli zarówno fanów teorii spiskowych, jak i miłośników klasycznych kryminałów z naukowym zacięciem. To historia o kłamstwach, które sięgają wysoko  aż po same rządowe biura i tajne laboratoria  oraz o prawdzie, która może kosztować życie.
zaczytana-milkaaa - awatar zaczytana-milkaaa
oceniła na86 miesięcy temu
Charlotta. Imperium jedwabiu Sara Medberg
Charlotta. Imperium jedwabiu
Sara Medberg
"Połączenia dwóch pasujących do siebie charakterem osób, za czym optowała angielska pisarka, chociaż uważała także, że zbieżność środowisk jest w pewnym stopniu konieczna." Kilka ostatnich dni spędziłam z "Charlottą", powieścią, której akcja osadzona jest w XIX-wiecznej Szwecji i Finlandii. Przyznam, że lektura tej ksiażki stanowiła dla mnie bardzo ciekawe doświadczenie. Do tej pory miałam okazję zapoznać się z realiami tej epoki na polskich ziemiach, stąd też z ciekawością dokonałam porównania między wskazanymi krajami. Jest to o tyle łatwe, że autorka bardzo dużą wagę przykłada do szczegółów dotyczących życia w tamtym okresie. Jak czytamy na skrzydełku powieści, Sara Medberg jest historykiem, który z prawdziwą pieczołowitością odmalowuje przed czytelnikiem XIX-wieczne realia. Dzięki częstym opisom poznajemy szczegóły dotyczące ówczesnej mody oraz informacje na temat obowiązującej etykiety dworskiej. Muszę przyznać, że trochę dziwi mnie tytuł i opis tej książki, gdyż po zapoznaniu się z treścią stwierdzam, że historia opowiedziana na jej kartach odnosi się nie tylko do tytułowej bohaterki, ale przedstawia nam również losy innej kobiety, Emmy. Autorka dosyć szczegółowo opisuje jej sytuację, mam wrażenie, że obie kobiety są równorzędnymi postaciami w tej powieści. Co ciekawe, panie zupełnie się nie znają, dopiero w pewnym momencie ich losy niespodziewanie krzyżują się ze sobą. Każda z nich dźwiga inne brzemię, które sprawia, że kobiety nie mogą być w pełni sobą. Warto jednak zauważyć, że obie bohaterki są nad wyraz zaradne, a ich kreacje zdają się wyrastać poza ramy ówczesnej epoki. Widać tu dużą inspirację "Dumą i uprzedzeniem" i nie chodzi mi tu wcale o zbieżność fabularną, raczej o wykreowanie, podobnie jak u Jane Austen, silnych postaci kobiecych. Autorka zdaje się być pod dużym wrażeniem tej publikacji. Jej liczne fragmenty znajdujemy w "Charlottcie" raz po raz, a bohaterki powieści częstokroć wracają w rozmowach do przedstawionych tam wydarzeń. Obie kobiety marzą o miłości na wzór tej, jaka miała miejsce na kartach "Dumy i uprzedzenia". Czy Charlottcie i Emmie uda się odnaleźć swojego Pana Darcy'ego? W książce mamy również do czynienia z wątkiem kryminalnym. Z początku zapowiadał się on całkiem obiecująco, jednak w ostateczności jego rozwiązanie trochę mnie rozczarowało. Ale może piszę tak patrząc przez pryzmat współczesnych powieści? Biorąc pod uwagę to, że "Charlotta" stylizowana jest na taką historię dla panien z dobrego domu, to jej zakończenie jest jak najbardziej na miejscu. Pobudza wyobraźnię czytelnika, jednak nie prezentuje zbyt drastycznych scen, nieprzeznaczonych dla wrażliwego odbiorcy. Zarówno Charlotta, jak i Emmy, choć silne i niezależne, potrafiły zemdleć z byle powodu. Myślę, że takie były XIX-wieczne kobiety, dlatego też pisane dla nich powieści pozbawione były niezdrowej sensacji. Podsumowując, książka zrobiła na mnie naprawdę pozytywne wrażenie. Uwiodła okładką, która przywodzi na myśl letnie upały i spacerujące brukowanymi uliczkami damy skryte pod rozpostartymi, chroniącymi przed słońcem parasolkami. Jeśli chodzi o treść, również wzbudza zainteresowanie. Czytając tę powieść przeniosłam się w czasie, w ogóle nie ruszając się z fotela. To było miłe doświadczenie, które serdecznie Wam polecam. Moja ocena 8/10.
kasienkaj7 - awatar kasienkaj7
W objęciach lasu Adiva Geffen
W objęciach lasu
Adiva Geffen
Chociaż lubię powieści historyczne, które dotyczą naszego kraju, to nie jestem pasjonatką książek opowiadających o Holokauście. Lecz nie sposób ich uniknąć, bo przecież jest to ściśle związana z nami przeszłość oddziałowująca ciągle na bieżące wydarzenia i na zachowanie ludzi. Ta powieść "W objęciach lasu" mimo tego, że opowiada o trudnych wojennych i powojennych czasach, jest napisana niemal jak baśń. Pewnie dlatego tak lekko się ją czyta. Spotkałam się z opiniami, że jest to książka "zakrzywiająca" historię Żydów w Polsce oraz, że brakuje w niej rzetelności. Nie zgadzam się z tą teorią. Znam z opowieści mojej rodziny na temat ukrywania, więc wiem, że nie było to ani proste ani zbyt powszechne. Owszem, wielu Polaków ukrywało mieszkańców pochodzenia żydowskiego, ale byli też tacy, którzy za jakiekolwiek korzyści potrafili Niemcom wskazać miejsce ich kryjówki. Nie przeszkadzało im to, że razem z ukrywanymi Żydami zginie też ta rodzina, która im pomagała. Prawdą jest to, że brakuje w tej książce przykładów Polaków bezinteresownie ukrywających Żydów, lecz może po prostu bohaterzy tej książki na nich nie trafili. Mój dziadek ukrywał rodzinę żydowską i nawet został jednym ze Sprawiedliwych wśród narodów świata, ale sam opowiadał jak inni traktowali źle Żydów, chociaż wcześniej przez wiele lat byli sąsiadami. "Była to wieś spokojna, od setek lat zamieszkiwana przez chłopów pracujących na roli. Choć nie należała do największych, mieszkańcy - zarówno żydzi, jak i goje - darzyli się nawzajem sympatią i przyjaźnią. Żyli w zgodzie i harmonii." Rodzina Szydłowskich od kilku stuleci mieszka w Wólce Zabłockiej na Lubelszczyźnie. Z pochodzenia są Żydami. Ta historia opowiada o małej dziewczynce o imieniu Sara, którą wszyscy nazywali Szurką. Początkowo życie całej rodziny w tej małej wiosce jest bardzo spokojne i szczęśliwe. Rodzice stworzyli dziewczynce pełen miłości i szacunku dom oraz bardzo pielęgnowali tradycję i nie tylko tę religijną. W niedalekiej odległości od wsi widać było wielki las, to Lasy Parczewskie położone na bagiennym terenie i wręcz odstręczający do spacerów w nim. O tym gęstym lesie krążyły w okolicy różne opowieści, z pewnością po to, by dzieci nie chodziły tam same. Od dziecka wpajano im, że ten las jest zły... "Dziewczynka nauczyła się żyć w strachu przed Lasami Parczewskimi. Skąd mogła wiedzieć, że zaledwie kilka lat później to właśnie ten las ocali ją przed wilkami, które zgromadzą się na zachodzie?" Być może nie byłoby tej opowieści, gdyby rodzina Szurki wyjechała do Izraela. Rodzina nawet zaczęła się już przygotowywać do przeprowadzki, lecz zaczęły nadchodzić sprzeczne wiadomości i nawet ci, którzy byli już w Jerozolimie a wrócili z powrotem, odradzali im wyjazd. Izrael nie był jeszcze gotowy na ich powrót i w dodatku rozprzestrzeniały się choroby. Za namową wielu znajomych i po rodzinnej naradzie, wyjazd do Izraela został odroczony. "Z pewnością wyprowadzka do Izraela doszłaby do skutku, gdybyśmy nie nasłuchali się historii o trudach, jakie miały nas tam czekać. Gdyby papa nie martwił się o nas, gdyby... gdyby... Ale nie mógł przewidzieć, jak podjęte decyzje wpłyną na życie jego i jego najbliższych." Gdy nadszedł rok 1939 nikt z mieszkańców wschodniej Polski nie podejrzewał jakie zamiary ma Hitler. Niemcy rozpoczynają wojnę a jednym z jej celów jest eliminacja ludności żydowskiej. Problemem jest nie tyle sama ucieczka, lecz znalezienie miejsca, w którym można swobodnie żyć. Nigdzie nie jest bezpiecznie. Wtedy okazało się, że las, który niemal wszystkich przerażał, może stać się jedynym schronieniem dla ukrywających się Żydów. Szurka razem z rodziną także udaje się do lasu... Szczęśliwe i spokojne dotąd życie zostało brutalnie im odebrane. Co czeka ukrywające się rodziny w lesie? Jak zdołają przetrwać zimę? Nie jest to lektura z pewnością łatwa, chociaż czyta się ją lekko, to niekiedy fabuła jest smutna a nawet bolesna i wstrząsająca. Myślę, że dla młodszego pokolenia nawet wręcz niewyobrażalna. Nie wiem, czy my obecnie potrafilibyśmy tak żyć... Książka niejako zmusza do refleksji i uczy szacunku nie tylko dla historii, ale także daje nadzieję na to, że zawsze może być lepiej, i że nawet do najtrudniejszych warunków człowiek potrafi się przystosować aby przeżyć. Książkę przeczytałam dzięki Bonito i Dobre Chwile.
Myszka - awatar Myszka
oceniła na72 lata temu
Największy skarb Hanna Cygler
Największy skarb
Hanna Cygler
Naprawdę świetna książka. Bardzo dobrze mi się ją czytało, czułam, że przemawia wprost do mojego serca pomimo tego, że wiedziałam iż to tylko książka. Podniosła bardzo ważny wątek, który poprzez przejście przez wiele przeszkód ukazywał co tak naprawdę jest w życiu ważne. Główna bohaterka stawała przed różnymi wyborami, które jakby miały konspekt materialny, taki okalający wszystko bez czego można się obyć, a ten, bez którego trudno jest być szczęśliwym. Gdzie wymaga poświęceń, okazania ludzkiego serca, a nie tylko brania dla siebie. Przewodnik opisał co dla zwierząt jest istotne i powiem wam, że gdyby nam ktoś odebrał elektryczność, podejrzewam, że liczyłyby się dla nas te same priorytety. To też opowieść o marzeniach, o dalekiej podróży, która nie odbyła się tak jak zakładali, że będzie. Tu było takie podkreślenie, że nieważne ile kłód nam życie podłoży pod nogi, ile nowych rzeczy pokaże, ile bezsilności ofiaruje, bo tylko ten, który jest pewien tego, co chce w życiu robić, może ten cel osiągnąć. Takim miłym dodatkiem były tutaj opisy miejsc gdzie zmierzali, oraz jak wyglądał krajobraz, który dopiero zwiedzała postać wraz z przyjacielem. To były bardzo realistyczne wzmianki, takie prawdziwe reakcje na siebie i stres, który ich dotykał. Z łatwością mogłam się z nimi utożsamić i niejednokrotnie zadawałam sobie pytanie, czy w ich sytuacji postąpiłabym podobnie. Takim miłym dodatkiem było tu kiełkujące uczucie oraz niespodziewane zwroty akcji, kiedy ktoś chciał porwać kobietę spod domu osoby u której aktualnie przebywała. Przez te nieprzewidywalne sceny czasami chciało mi się śmiać, bo to oznaczało, że kiedy jest się na obcej ziemi, to każdego obowiązują te same zasady. Nie ważne czy jest się gościem, czy mieszkańcem. W ten sposób postać zdała sobie sprawę, że nigdzie nie można być bezpiecznym, a każde nawet błahe zachowanie może mieć swoje konsekwencje. Pomimo tego, że nie czytałam części pierwszej, bawiłam się przy niej świetnie, dlatego ją polecam:-) Taka miła odskocznia od codzienności;-)
przyrodazksiążką Przespolewska - awatar przyrodazksiążką Przespolewska
oceniła na91 rok temu
Kamienie świątyni Dawida Jacek Dziewiński
Kamienie świątyni Dawida
Jacek Dziewiński
Kiedy w życiu Marka pojawia się nieoczekiwany spadek, a wraz z nim pamiątki po pewnej żydowskiej rodzinie, wszystko się zmienia. Żydowska kultura i tajemnicze przedmioty fascynują młodego chłopaka, a pewnego dnia dzięki nim odkrywa rodzinne tajemnice. Czasy powojenne. Marek zostaje sierotą, a potem zostaje adoptowany przez oficera służb w komunistycznej Polsce. Wyrwany z biedy dorasta w dostatku, jak pączek w maśle. Wraz z nieoczekiwanym spadkiem dostaje pamiątki po żydowskiej rodzinie, które rozbudzają ciekawość. Skarby niosą nieoczekiwaną moc. Kiedy Marek zaczyna drążyć i poznawać rodzinne tajemnice okazuje się, że jego obecne życie łączy się z przeszłością. Młody chłopak, student inżynierii jądrowej na moskiewskim uniwersytecie, z dnia na dzień bez słowa porzuca wszystko i wszystkich. Przebywa długą drogę, a jego celem jest USA. Jeszcze w Europie interesują się nim amerykańskie służby. Polak studiujący w Moskwie, doskonale znający język rosyjski i kulturę, na dodatek z dużą szansą na pracę w komunistycznym przemyśle jądrowym. No pewnie, że mu pomogą. Mężczyzna trafia za ocean, ale czy życie tam jest spełnieniem jego amerykańskiego snu? Rzeczywistość gasi namiętność w związkach, a praca zdaje się nigdy nie być wystarczająco satysfakcjonująca. Marka poznajemy na życiowym zakręcie, jednym z wielu, kiedy żebrze by mieć za co pić. Ale czy właśnie taki ma być finał kolorowego i burzliwego życia straganiarza, inżyniera jądrowego i mechanika samochodowego? Dajcie się porwać emocjonującej historii, która ukazuje jak przewrotny bywa los, jak wyglądało życie w powojennej komunistycznej Polsce i jak się zmieniło po latach, gdy do głosu doszedł kapitalizm. Nie brakuje tu też relacji politycznych i szpiegowskich pomiędzy USA i ZSRR oraz uczuć, które potrafiły zagłuszać samotność. A pomiędzy tym wszystkim jest żydowska kultura i pewne Święte Kamienie, które oddziałują na swoich właścicieli. Porwała mnie historia Marka, społeczne i polityczne relacje i te elementy żydowskiej kultury. Co prawda sama tematyka z kamieniami momentami jakoś mi nie pasowała i uważałam ją za zbyt rozbudowaną i przekolorowaną, nie mniej nie popsuło mi to odbioru całości (a może zwyczajnie czegoś nie zrozumiałam z tym motywem). Marek jest ciekawie wykreowana postacią, która nie lubi stagnacji, czy też monotonii, a w szczególności w pracy zawodowej, od której ciągle pragnie czegoś więcej. Drugą równie ciekawą osobą jest Rebeka, żona żydowskiego rabina, która była poprzednią posiadaczką Świętych Kamieni. Podobała mi się też narracja w pierwszej osobie, która przypominała mi nieco pamiętnik, czy też wspomnienia naszego głównego bohatera.
MissB - awatar MissB
Kochanka pana Brontë Finola Austin
Kochanka pana Brontë
Finola Austin
"Zabawne, że mężczyźni i kobiety walczą, gdy zbliża się śmierć, ale niewiele z nas broni się, krzyczy, gdy za życia składa się nas do grobu." Anglia, Yorkshire, rok 1843. Lydii Robinson przyszło żyć w czasach kiedy kobiety miały niewiele do powiedzenia i były tylko dodatkiem do mężczyzny. Nie wolno im było mówić własnym głosem, a ich potrzeby i ambicje były mało ważne. Lydia jest w żałobie po śmierci najmłodszej córeczki i mamy, poszukuje szczęścia i spełnienia, którego nie odnajduje u boku męża Edwarda. Jej życie jest smutne i monotonne. Mąż wydaje się nie być nią zbytnio zainteresowany, raczej traktuje ją z obojętnością. Jej dzieci dorastają i nie potrzebują już jej opieki, zaczynają się buntować. Do tego dochodzi też teściowa, która obserwuje każdy jej krok i postępowanie. Lydia niby ma wszystko, dostatnie życie, męża, dzieci, ale tak naprawdę brakuje jej tego co najważniejsze .... miłości i zrozumienia. Pewnego dnia do Thorp Green Hall przyjeżdża Branwell Bronte, przystojny guwerner jej syna, niespełniony romantyczny poeta, brat sióstr Bronte ..... Charlotte i Emily. Jedna z jego sióstr zajmuje się córkami Państwa Robinsonów. Pomimo różnicy wieku Lydia i Branwell zbliżają się do siebie i oboje poddają się namiętności. Życie kobiety zaczyna nabierać kolorów. Jak potoczy się ta znajomość i dalsze życie Lidii? Historia słynnego romansu pana Bronte z Lydią Robinson, jego pracodawczynią to debiut Finoli Austin. Książka jest fikcją literacką, ale w dużej mierze oparta jest na faktach. Co prawda romansu jest tu niewiele, raczej jest to opowieść o braku zrozumienia w małżeństwie i potrzebie miłości. Trochę się rozczarowałam, czegoś mi w tej książce zabrakło, troszkę mnie nudziła i w żaden sposób nie potrafiłam polubić głównej bohaterki. Chyba miałam zbyt duże wymagania względem tej lektury. A może też dlatego, że znałam już historię tego romansu? Ale przeczytajcie i przekonajcie się sami. Na uwagę zasługuje piękne wydanie, okładka w pastelowym kolorze ze złoceniami.
Maria Manterys-Storma - awatar Maria Manterys-Storma
oceniła na610 miesięcy temu
Kolekcjoner Daniel Silva
Kolekcjoner
Daniel Silva
„Najgorsze okropieństwa w historii ludzkości często popełniano nie z oddania się Złemu, tylko z wiary w Boga”. Kontynuuję wypełnianie znajomości z licznymi tomami serii. Można po nich dowolnie skakać, gdyż każdy stanowi osobną część, mimo że zespolone wątkami obyczajowymi krążącymi wokół głównego bohatera, czyli Gabriela Allona. Dwudziesta trzecia odsłona odkrywa przed czytelnikiem wenecki klimat, i na szczęście, mniej w niej izraelskich wstawek, a zaglądania w różne europejskie rejony. Autor włącza do tła fabuły akcenty nawiązujące do inwazji Rosji na Ukrainę, bestialstwo putinowskich mordów, ambicji oligarchów na pieniądze i władzę. Mam lekki dyskomfort związany z realnymi działaniami Izraela w Palestynie i Iranie, skomplikowane relacje, czy uzasadnione inwazje? "Kolekcjoner" wprowadza do przestępczego świata, kradzieży i nielegalnego handlu dziełami sztuki, amalfitańskiego morderstwa biznesmena, pogoni za cennym dziedzictwem kultury, szpiegowskiej aktywności. Wątki zgrabnie i przekonująco łączą się, wiele się dzieje w wartkim tempie, na wierzch wypływają fakty z przeszłości powiązane z włoską mafią. Gabriel Allon, światowej sławy konserwator sztuki, były agent i szef izraelskiej tajnej służby wywiadowczej, niegdyś anioł śmierci, powraca do szpiegowskiego świata na czas wyjątkowej misji. W nowe wyzwanie zaangażowana zostaje piękna kobieta, wyjątkowo zdolna i przebiegła złodziejka. Powieść szybko się czyta, ciekawie angażuje, spora dawka adrenaliny w sensacyjnych barwach. Zerknij na poprzednie odsłony serii przedstawione na Bookendorfinie: „Upadły anioł", „Śmierć w Kornwalii", „Portret nieznanej kobiety”, "Angielski szpieg", "Czarna wdowa", "Dom szpiegów", "Inna kobieta", "Nowa dziewczyna", "Zakon", "Wiolonczelistka". bookendorfina.pl
Izabela Pycio - awatar Izabela Pycio
ocenił na71 miesiąc temu
Memoria David Lagercrantz
Memoria
David Lagercrantz
„Siła twojego wroga może być twoim przyjacielem.” „Człowiek, który wyszedł z mroku” zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie. Wyśmienicie bawiłam się przy książce, fantastyczny klimat kryminalny podszyty sensacją, wiele się działo, w mocno zawikłanych splotach, trudno było rozwikływać zagadki i docierać do prawdy. Nie inaczej było z drugim tomem serii, zatytułowanym „Memoria”. Pomysł na fabułę atrakcyjny, wciągał zawartością i stylem podania. Co prawda, od początku miałam wrażenie, że pewne przypuszczenia okażą się słuszne, ale i tak scenariusz zdarzeń i interpretacji intrygował szczegółami. Wyśmienicie skonstruowany duet, jakże skrajnych osobowości, połączonych nićmi mentorstwa, szacunku, podziwu i przyjaźni. Indywidualności, które stały na odległych biegunach, lecz oddziaływały na siebie i dopełniały się intelektualnymi zdolnościami. W stosunku do pierwszego tomu, bardziej sympatyzowałam z Micaelą Vargas, policjantką zajmującą się przestępczością nieletnich na przedmieściach Sztokholmu. Z kolei, Hans Rekke, profesor psychologii, specjalista od technik przesłuchań, trochę uwierał w niezdecydowanej postawie wobec własnych nałogów. Spalone zwłoki znalezione czternaście lat temu w Hiszpanii, należące do kobiety, to początek pokręconej historii z mnóstwem niewiadomych. Czy faktycznie na współczesnym zdjęciu z Wenecji przyłapana została uznana za zmarłą Claire Lidman? Mocna i dynamiczna akcja, sporo zwrotów akcji, nietuzinkowe postaci, zaczerpnięte z rzeczywistości odbicia szwedzkiego społeczeństwa. bookendorfina.pl
Izabela Pycio - awatar Izabela Pycio
Deprawacja Sandra Cicha
Deprawacja
Sandra Cicha
Podczas czytania wielokrotnie czułam złość, smutek, a nawet bezsilność. Były fragmenty, które musiałam/em odkładać na chwilę, bo emocje były zbyt intensywne. Jednocześnie właśnie to uważam za największą siłę „Deprawacji” – ta książka nie pozwala czytać jej obojętnie. Zmusza do konfrontacji z trudnymi tematami, o których często wolelibyśmy nie myśleć. Styl Sandry Cichej jest prosty, ale bardzo sugestywny. Nie ma tu zbędnych opisów, a każde zdanie wydaje się mieć swoje znaczenie. Krótkie rozdziały sprawiają, że łatwo „wpaść” w rytm czytania, a napięcie narasta z każdą kolejną stroną. Mimo mrocznej atmosfery nie miałam/em poczucia przesady – wszystko wydawało się boleśnie realne. „Deprawacja” to książka, która pokazuje, że zło nie zawsze rodzi się nagle. Często jest wynikiem wielu drobnych kroków, zaniedbań i złych wyborów. Po tej lekturze zaczęłam/em inaczej patrzeć na ludzi i ich historie – z większą ostrożnością w ocenianiu i większą empatią. To nie jest powieść, która daje proste odpowiedzi, ale właśnie dlatego jest tak wartościowa. Zdecydowanie polecam „Deprawację” czytelnikom, którzy nie boją się trudnych tematów i literatury poruszającej psychikę. To książka bolesna, ale ważna – taka, która zostaje w myślach na długo i zmusza do refleksji nad sobą, światem i granicami, które czasem bardzo łatwo przekroczyć.
ZaczytanaBestia - awatar ZaczytanaBestia
oceniła na93 miesiące temu

Cytaty z książki Uciekaj z Kijowa!

Dodaj cytat z książki Uciekaj z Kijowa!