Okładka książki Murdle. Tom 3. 100 zagadek kryminalnych do rozwikłania przy użyciu logiki, wiedzy oraz sztuki dedukcji autora G.T. Karber, 9788327127860
G.T. Karber Wydawnictwo: Publicat Cykl: Murdle (tom 3) hobby
hobby
Murdle (tom 3)
Murdle: Volume 3, 100 Elementary to Impossible Mysteries to Solve Using Logic, Skill, and the Power of Deduction
2025-07-16
2025-07-16
Paulina Kielan

Kup Murdle. Tom 3. 100 zagadek kryminalnych do rozwikłania przy użyciu logiki, wiedzy oraz sztuki dedukcji w ulubionej księgarnii

Oceny książki Murdle. Tom 3. 100 zagadek kryminalnych do rozwikłania przy użyciu logiki, wiedzy oraz sztuki dedukcji

OPINIE i DYSKUSJE o książce Murdle. Tom 3. 100 zagadek kryminalnych do rozwikłania przy użyciu logiki, wiedzy oraz sztuki dedukcji

Książka, która jest interaktywna i pobudzi wszystkie nasze szare komórki! Sprawdźcie swoje umiejętności logicznego myślenia i dedukcji, wcielając się w prawdziwego detektywa!

W książce znajdziecie zagadki o różnym poziomie trudności. Zaczynacie od najłatwiejszych, by zrozumieć ich działanie. Fajnie, że na początku, dla osób, które nigdy nie miały do czynienia z takimi zadaniami, dodano wyjaśnienie krok po kroku. Nie mamy tu tylko poważnego nazewnictwa, pojawiają się też żartobliwe określenia, co moim zdaniem jest dużym plusem. Warto też wspomnieć, że nie jest to rozgrywka przeznaczona tylko dla jednej osoby! Na spokojnie można rozwiązywać je we dwójkę. Dla mnie to świetna opcja na spędzenie czasu z kimś z rodziny, drugą połówką lub przyjaciółmi.
A kto wie? Może zainspiruje Was do stworzenia własnej zagadki!
Książka sprawdzi się idealnie dla osób, które:
- chcą spróbować czegoś nowego
- lubią łamigłówki logiczne
- proces dedukcji
- szukają rozrywki, która ćwiczy mózg
- uwielbiają detektywistyczny klimat
Współpraca barterowa @pauly.nn.czyta

Pierwszy raz książka mnie pokonała🤷.

Założyłam, że skoro jestem wielką fanką kryminałów, tom III „Murdle” od Wydawnictwa Publicat będzie idealną lekturą na wakacyjne podróże. Taką, przy której moje uczucie satysfakcji wystrzeli w kosmos i postanowię obrać nową ścieżkę zawodową, zakładając Biuro Detektywistyczne😜. Przecież mam w temacie doświadczenie (nawet, jeśli bazuje ono głównie na serialach z Netflixa). Och, ja naiwna…

„Murdle. 100 zagadek kryminalnych do rozwikłania przy użyciu logiki, wiedzy oraz sztuki dedukcji” jest książką genialną. Detektyw Logico, absolwent Akademii Logiki i Dedukcji, ma niesamowity umysł i ze znaną sobie dociekliwością analizuje wszelkie poszlaki i dowody. Tego samego oczekuje od czytelnika, który na podstawie zeznań świadków i licznych wskazówek, ma za zadanie odkryć, kto w danej zagadce popełnił przestępstwo. Wszystko w imię sprawiedliwości, walki ze złem i… urlopu Detektywa Logico. Wydawać by się mogło, że praca, która jest do wykonania, będzie przysłowiową bułką z masłem. Nic bardziej mylnego. Niektóre kody mnie przerosły, wskazówki odczytywałam zbyt dosłownie, a nawet kilka razy „zbłądziłam” w odczytywaniu szyfrów. Jednym słowem: detektyw ze mnie średni, ale po spędzeniu kilku dni nad tą pozycją – usatysfakcjonowany☺️.

Dla mnie tego typu książki to znakomite potwierdzenie, że z literaturą można się świetnie bawić i chętnie się do niej wraca. To nie jest kolejna pozycja, którą po przeczytaniu odkłada się na półkę, by zbierała kurz. Chociaż trudno mi przekonać się do wypisywania hipotez i rozwiązań bezpośrednio w książce, nie da się ukryć, że seria słusznie zyskała miano światowego fenomenu. Powiedzieć, że wciąga, to tak, jakby nie powiedzieć nic. To prawdziwa przyjemność dla samozwańczych detektywów, którzy szukają przygód, nawet jeśli tylko na papierze.

Pierwszy raz książka mnie pokonała🤷.

To już trzeci tom słynnych zbiorów zagadek G.T. Karbera, w których za pomocą analizy dostępnych informacji musimy właściwie rozpracować i uzupełnić diagram podejrzanych, narzędzi zbrodni, miejsc przestępstwa, motywów tak, aby odkryć właściwy przebieg zbrodniczych zdarzeń i wskazać winnego.

Darzę sporą sympatią książki z tej serii, które dla osób lubiących łamigłówki są świetną pożywką intelektualną. Otrzymujemy tu aż sto zagadek kryminalnych, podzielonych na cztery poziomy trudności, gdzie początek jest niczym sielankowa rozgrzewka, a koniec potrafi niekiedy zagotować mózgownicę🤭 Zagadki przypominają mi zawsze nieco kryminalne sudoku konstrukcją rozwiązywania, gdzie każdy "element" może być użyty tylko raz w rzędzie, kolumnie i segmencie. A dla urozmaicenia mamy co jakiś czas też zabawę w rozwiązywanie szyfrów czy mini szarady słowne (np. poprzestawiane literki w treści poszlak).

Razem z głównym bohaterem - detektywem Logico - ponownie zanurzamy się w szereg przygód - a ta droga jest nie różami, a trupami usiana🤭 Bardzo mi się podoba, że nie ma tu po prostu suchych wyzwań, a stoi za nimi jednak ciekawa, przyjemna i lekka fabuła, którą odnajdujemy w treści zagadek, w podpowiedziach oraz rozwiązaniach - warto więc czytać je wszystkie, aby poznać pełną opowieść. A zdecydowanie to rekomenduję bowiem jak ktoś lubi lżejsze kryminały, to się jak najbardziej wciągnie!

Uwielbiam czarny humor autora, który towarzyszy każdej kolejnej strony. Zajawki fabularne, opisy podejrzanych czy nawet narzedzi zbrodni, motywów itp - wszędzie znajdziemy kąśliwe, ironiczne wstawki, od ktorych wielokrotnie parska się śmiechem😁

To już kolejny raz, gdy "Murdle" zapewniło wiele godzin znakomitej i rozwijającej zabawy, sprawiając mi ogrom wyzwań, treningu umysłu i ogromu satysfakcji po każdym sukcesie w rozwiązywaniu zagadek. Jeśli lubicie pogłówkować w kryminalnych klimatach i niejednokrotnie uśmiechnąć się pod nosem, to koniecznie sięgnijcie po ten tytuł😁

95 użytkowników ma tytuł Murdle. Tom 3. 100 zagadek kryminalnych do rozwikłania przy użyciu logiki, wiedzy oraz sztuki dedukcji na półkach głównych
26 użytkowników ma tytuł Murdle. Tom 3. 100 zagadek kryminalnych do rozwikłania przy użyciu logiki, wiedzy oraz sztuki dedukcji na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Murdle. Tom 3. 100 zagadek kryminalnych do rozwikłania przy użyciu logiki, wiedzy oraz sztuki dedukcji

G.T. Karber
G.T. Karber
G. T. Karber dorastał w małym miasteczku w stanie Arkansas (USA) w rodzinie prawników. Studiował matematykę i literaturę angielską na Uniwersytecie Arkansas, a tytuł magistra uzyskał na Uniwersytecie Południowej Kalifornii. Jako sekretarz generalny Hollywood Mystery Society nadzorował inscenizacje kilkudziesięciu przedstawień kryminalnych na obszarze Los Angeles.

Cytaty z książki Murdle. Tom 3. 100 zagadek kryminalnych do rozwikłania przy użyciu logiki, wiedzy oraz sztuki dedukcji