Morderstwo w wiosce. Klub Zagadek Kryminalnych. Księga łamigłówek

- Klub Zagadek Kryminalnych
- 2025-03-19
- 2025-03-19
- Krzysztof Kołakowski
Do rozwiązania zagadka morderstwa! Aby ją rozwikłać, musisz przeprowadzić śledztwo, połączyć tropy i rozwikłać ponad 70 łamigłówek logicznych.
"Morderstwo w wiosce", pierwszy tom serii Klub Zagadek Kryminalnych, to klasyczna gra detektywistyczna w formie książki.
Rosa Martinez, młoda dziennikarka zmęczona zgiełkiem wielkiego miasta, szuka wytchnienia w spokojnej i urokliwej wiosce Wobberley Edge. Tam poznaje grupę przyjaciół tworzących Klub Zagadek – zespół pasjonatów, którzy spotykają się regularnie, by wspólnie rozwiązywać łamigłówki. Jednak już następnego ranka sielankową atmosferę wioski burzy makabryczne odkrycie. Na środku rynku zostaje znalezione ciało – to musiało być morderstwo! Klub Zagadek staje przed największym wyzwaniem, odkąd istnieje: zamiast krzyżówek i łamigłówek ma rozwikłać tajemnicę zbrodni.
Sprawdź swoje logiczne myślenie i umiejętności dedukcji. Analizuj wskazówki, eliminuj podejrzanych i zbieraj dowody, by wskazać mordercę. Czy zdołasz ustalić, KTO, DLACZEGO i JAK popełnił przestępstwo?
Kup Morderstwo w wiosce. Klub Zagadek Kryminalnych. Księga łamigłówek w ulubionej księgarni
Oceny książki Morderstwo w wiosce. Klub Zagadek Kryminalnych. Księga łamigłówek
52 użytkowników ma tytuł Morderstwo w wiosce. Klub Zagadek Kryminalnych. Księga łamigłówek na półkach głównych- Chcę przeczytać 38
- 2025 3
- Zagadki 2
- Posiadam - nieprzeczytane 1
- Egzemplarz recenzencki 1
- Moja biblioteczka 1
- Samodzielne 1
- Inne 1
Cytaty z książki Morderstwo w wiosce. Klub Zagadek Kryminalnych. Księga łamigłówek
Dodaj cytat z książki Morderstwo w wiosce. Klub Zagadek Kryminalnych. Księga łamigłówek
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Morderstwo w wiosce. Klub Zagadek Kryminalnych. Księga łamigłówek
Ile razy, czytając książkę kryminalną, chciałam móc rozwiązywać zagadkę wspólnie z detektywami! Wraz z nimi zbierać poszlaki, łączyć ze sobą dowody i stawiać hipotezy dotyczące przebiegu zdarzeń. Bardzo się cieszę, że na rynku coraz częściej pojawiają się książki takie jak ta - które umożliwiają mi połączenie lektury i zabawy w detektywkę.
Przenosimy się na angielską, wioskę wraz z Rosą, główną bohaterką. Młoda dziennikarka planuje spędzić trochę czasu ze swoją ciotką. Spokojna, zielona wieś, bliska rodzina - brzmi sielankowo. Dopóki pewnej nocy nie dochodzi do morderstwa i kradzieży.
Ciocia Rosy wraz z przyjaciółmi prowadzą Klub Zagadek. Wspólnie rozwiązują anagramy, krzyżówki i inne łamigłówki. Tym razem spróbują jednak rozwiązać zagadkę prawdziwego morderstwa - a my z nimi.
Ogromnie przypadł mi do gustu pomysł na tę historię. To taki spokojny, kocykowy kryminał. Zagadki mają różny stopień trudności, chociaż (niestety) są dość powtarzalne (dostajemy tylko kilka rodzajów łamigłówek, które się ze sobą przeplatają). Świetnie się bawiłam, ale nie byłam w stanie przeczytać tej książki na raz, ponieważ na dłuższą metę ta powtarzalność jest nieco nużąca.
Mam natomiast zastrzeżenia co do redakcji i tłumaczenia. To moja druga książka tego duetu autorów, po "Miaudle", tłumaczona przez Krzysztofa Kołakowskiego, i dostrzegam w obu tych książkach te same niedociągnięcia (choć, na szczęście, w "Morderstwie w wiosce" jest ich mniej!).
Po pierwsze, tekst jest niewyjustowany i nierównomiernie rozłożony na stronie, co męczy wzrok przy dłużej lekturze.
Po drugie, tłumaczenie jest niekonsekwentne - w treści zagadek i wskazówek używa się niekiedy innych ekwiwalentów na to samo pojęcie, a czasami wręcz zupełnie innych terminów (np. nazwanie klawesynistki harfistką),co utrudnia rozwiązywanie zagadek.
Po trzecie, rozwiązania niektórych zagadek podane na końcu książki zawierają błędy i są sprzeczne ze wskazówkami udzielanymi w treści rozdziałów (np. we wskazówce do zagadki ze str. 98-99 otrzymujemy informację, że co najmniej jeden gość siedział na lewo od Edwarda, a w rozwiązaniu jest podane, że siedział on na końcu stołu po lewej stronie i wszyscy inni goście siedzieli po jego prawej stronie).
Mimo tych błędów, dobrze spędziłam czas z tą książką i miło było rozruszać szare komórki. Liczę, że powstaną kolejne tomy przygód Klubu Zagadek Kryminalnych!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzenosimy się na angielską,...
Świetny pomysł z wpleceniem fabuły do zagadek! Narracja prowadzona lekko, z nutką żartu i ciekawie. Szkoda, że było tak mało typów zagadek, przez co książka traci na różnorodności. Jest około 7 rodzajów zagadki, a po prostu są podstawiane inne dane/liczby. Trochę szkoda. Cała książkę rozwiązałam w 5 dni i ta powtarzalność była nużąca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMasz zadatki na detektywa? Lubisz obserwować, dedukować, wyciągać wnioski i snuć teorie?
Akcja rozpoczyna się od momentu w którym Rosa przyjechała do ciotki na wieś, aby odpocząć od wielkomiejskiego zgiełku. Była dziennikarką śledczą. Spotyka się z czworgiem przyjaciół, ludźmi, którzy kochają zagadki i mają swój własny klub. Prawdziwa zabawa zaczyna się wówczas, kiedy na tej uroczej angielskiej prowincji przydarza się trup... a nasi detektywi próbują wskazać mordercę.
Książka została powiedzielona na 10 rozdziałów, większość tekstu zajmuja zagadki, a jest ich łącznie ponad 70! Muszę przyznać, że niektóre są dość trudne, ale ile radości sprawiają te intelektualne potyczki! Dla ćwiczenia szarych komórek i naszej pamięci to coś bardzo pożytecznego! Zagadki są różnego rodzaju, mają rożny stopień trudności, są ściśle związane z fabułą i wymagają logicznego myślenia oraz umiejętności dedukcji. Są nawet takie, gdzie czytelnik ma wskazać różnice w odbiciu lustrzanym. Oprócz zagadek historia fabularna także idzie do przodu, poznajemy tajemnice Wobberley EDGE, mając doskonale tło i pretekst do naszych zagadek!
To książka dla miłośników matematycznych łamigłówek, dociekliwych umysłow spragnionych wyzwań. Dla bystrzaków i takich, którzy chcą po prostu spróbować swoich sił! Co jest fajne - na końcu są rozwiązania. Można sobie sprawdzić czy dobrze się rozwiązało dane zadanie. Uczy logicznego myślenia I cierpliwości. Metodą prób i błędów można rozwiązać nie jedno zadanie! Jest miejsce na notatki. Dla kogoś kto lubi wysiłek umysłowy- pozycja jak znalazł! Pokazuję Wam jedną z pierwszych zagadek!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to" KLUB ZAGADEK KRYMINALNYCH " to nietuzinkowa i wyborna książka, ktora łączy w sobie elementy klasycznej fabuły, to jest kryminału z łamigłówkami! Muszę przyznać, że spotykam się z czymś takim po raz pierwszy!
Akcja rozpoczyna się od momentu w którym Rosa przyjechała do ciotki na...
„Klub zagadek” to wspaniała i angażująca rozrywka.
Rosa Martinez, młoda dziennikarka szukająca wytchnienia zamieszkuje w urokliwej wiosce Wobberley Edge. Tam poznaje grupkę przyjaciół jej cioci Marthy, którzy mają swój Klub Zagadek. Na spotkaniach wspólnie rozwiązują łamigłówki. Pewnego dnia dochodzi do morderstwa, a oni stają przed prawdziwym wyzwaniem - muszą odkryć tajemnicę zbrodni! 🕵️♀️
Mamy powieść składającą się z dziesięciu rozdziałów i aż siedemdziesięciu zagadek. By poznać dalsze losy bohaterów, jak i posunąć śledztwo do przodu, trzeba najpierw rozwiązać łamigłówkę. Zagadki są różnorodne i ściśle związane z fabułą, a ich poziom trudności wraz z lekturą się zwiększa. Czasami nawet trzeba cofnąć się do poprzednich zagadek by rozwiązać kolejną. Historia w tle z każdym rozdziałem się rozwija, a na wierzch wychodzą kolejne tajemnice tego uroczego miasteczka, intryga kryminalna na prawdę ciekawie utkana. Zagadki zmuszają czytelnika do logicznego myślenia i dedukcji. Analizujemy wskazówki, poszukujemy tropów, eliminujemy podejrzanych i łączymy dowody 🔍, by rozwikłać zagadkę morderstwa.
Świetnie bawiłam się poznając kolejne etapy angażującego śledztwa jak i rozwiązując zagadki, które nieźle ćwiczą umysł. Czekam na kolejne spotkanie 😍
„Klub zagadek” to wspaniała i angażująca rozrywka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRosa Martinez, młoda dziennikarka szukająca wytchnienia zamieszkuje w urokliwej wiosce Wobberley Edge. Tam poznaje grupkę przyjaciół jej cioci Marthy, którzy mają swój Klub Zagadek. Na spotkaniach wspólnie rozwiązują łamigłówki. Pewnego dnia dochodzi do morderstwa, a oni stają przed prawdziwym wyzwaniem - muszą odkryć...
„Klub zagadek kryminalnych” nie jest zwykłą powieścią. Łączy w sobie elementy kryminału z wplecionymi łamigłówkami. Rosa jest młodą dziennikarką, która zmęczona życiem w wielkim mieście, szuka odpoczynku w urokliwej wiosce, gdzie poznaje grupę ciekawych ludzi, którzy pasjonują się rozwiązywaniem zagadek. Niestety nie dane jej było długo cieszyć się spokojem, gdyż kolejnego dnia dochodzi do morderstwa. Rosa wraz z nowymi przyjaciółmi postanawia przeprowadzić własne śledztwo i dowiedzieć się, co tak naprawdę się wydarzyło.
I teraz wkraczamy my. Mamy do rozwiązania ponad siedemdziesiąt zadań w różnym stylu i o różnej trudności. Trochę mi zajęło, nim dobrnęłam do końca. Bywało, że rozwiązałam ich kilka jednego dnia, ale bywało też tak, że utknęłam z jednym na dłuższy czas. Jestem z natury upartym człowiekiem i siedziałam tak długo, aż doszłam do rozwiązania, choć na końcu można znaleźć wszystkie rozwiązania. Wam również polecam pogłówkować, nawet jeśli zajmie Wam to sporo czasu, gdyż satysfakcja trafienia w sedno jest ogromna. Ja „ściągą” posługiwałam się jedynie w celu sprawdzenia, czy dobrze odpowiedziałam,
Przyznam szczerze, że treść odgrywa tu według mnie drugorzędne znaczenie, jest jej niewiele, jest prosta w odbiorze i służy jedynie do szybkiego nakreślenia tego, co czeka nas w kolejnym zadaniu. Czytając i rozwiązując zagadki, czułam się, jakbym wraz z Rosą należała do tego oryginalnego klubu. Klimat tej pozycji jest niesamowity.
Już wcześniej spotkałam się z tego typu książkami, jednak ta jak dotąd najbardziej przypadła mi do gustu. Choć łamigłówki są o różnych poziomach trudności, to uważam, że każdy dorosły człowiek, poświęcając im chwilę czasu, da sobie z nimi radę. No i jako że jestem wielką fanką dreszczowców, jestem zachwycona tym, że nasze śledztwo polega na uchwyceniu mordercy!
To idealna rozrywka na spędzenie zarówno samotnego wieczoru, jak i zabawę w gronie znajomych. Wciąga, bawi i uczy logicznego myślenia, czasami trzeba wykorzystać metodę prób i błędów. Nie wiem jak Wy, ale ja w pewnym wieku przerzuciłam się z wieczorów na dyskotece, na koc, herbatę i dobrą zagadkę do rozwiązania, a jeśli jeszcze coś jest okraszone charakterem kryminalnym, to jestem kupiona na maksa!
Dajcie się wciągnąć przygodzie i wcielcie się w Sherlocka Holmesa (w kapciach i dresie!)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Klub zagadek kryminalnych - księga łamigłówek” to fascynująca pozycja, która zawiera ponad 70 zadań. Czytelnik może poczuć się niczym prawdziwy detektyw i zająć się mnóstwem łamigłówek, których rozwiązania prowadzą do odkrycia mordercy. Szczerze przyznam, że taka przygoda to była dla mnie nowość. Ogólnie lubię zagadki ale jestem dość kiepska w znajdywaniu dobrych tropów😂, nie mniej jednak tym razem bawiłam się wybornie, bo z pomocą przyszedł mąż! Fajnie tak zaangażować swoje szare komórki, zapewniając sobie przy tym wyśmienitą rozrywkę. Zadowala mnie również fakt, że to nie tylko książka pełna zagadek, ale ma i wstęp i zakończenie, żeby było ciekawiej posiada fabułę. „Morderstwo w wiosce” składa się z 10 rozdziałów, z których każdy zaczyna się kilkoma zdaniami wstępu. Zagadek jest naprawdę wiele i podzielone są na kilka stopni trudności, dodatkowo niektóre z nich się łączą, jest także miejsce na notatki detektywa. To naprawdę ciekawa i zróżnicowane pozycję, mam wrażenie że dla każdego. Mamy konkretnych bohaterów, których stopniowo poznajemy dzięki czemu jest jeszcze bardziej intrygująco, bo możemy kogoś typować. Główną bohaterką jest Rosa, która ucieka od zgiełku miasta na wieś gdzie czekają ją same przygody, w tym przytrafia się tam trup. Kozacki pomysł na podarunek!
„Klub zagadek kryminalnych - księga łamigłówek” to fascynująca pozycja, która zawiera ponad 70 zadań. Czytelnik może poczuć się niczym prawdziwy detektyw i zająć się mnóstwem łamigłówek, których rozwiązania prowadzą do odkrycia mordercy. Szczerze przyznam, że taka przygoda to była dla mnie nowość. Ogólnie lubię zagadki ale jestem dość kiepska w znajdywaniu dobrych tropów😂,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNależałeś/aś kiedyś do klubu? Co powiesz na Klub Zagadek, a w dodatku Kryminalnych?
Fabuła opowiada o Rosie Martinez, która zmęczona szumem wielkiego miasta, przyjeżdża na wieś do swojej ciotki. Tam poznaje jej przyjaciół, z którymi spotyka się w celu hobbystycznego rozwiązywania łamigłówek. Niestety, w z pozoru spokojnej miejscowości dochodzi do morderstwa, a Klub Zagadek, do którego naturalnie dołączyła również Rosa, staje się Klubem Zagadek Kryminalnych na tropie sprawcy zbrodni!
Książka składa się z 10 rozdziałów oraz rozwiązań i miejsca na notatki detektywistyczne. Przechodzenie przez kolejne łamigłówki, zbliża czytelnika do poznania odpowiedzi na wiele tajemnic, które kryje Wobberley Edge, a także jego mieszkańcy. Mamy różny stopień trudności, a także zróżnicowane rodzaje zagadek, co powoduje, że czytelnik nie wie, czego może się spodziewać dalej - jak w prawdziwym śledztwie. Co więcej, niektóre zadania są ze sobą połączone i trzeba cofnąć się o parę kartek wstecz, aby poznać dalsze losy bohaterów! Wymagana jest tutaj wzmożona czujność, jak na prawdziwego detektywa przystało!
Podsumowując, zwarte w książce zadania pozwalają czytelnikowi na wytężenie szarych komórek i zaangażowanie w fabułę. „Morderstwo w wiosce. Klub Zagadek Kryminalnych. Księga łamigłówek” polecam każdemu, kto nie raz czytając książki kryminalne bądź oglądając seriale detektywistyczne, chciał stać się bohaterem jednej z nich (oczywiście po stronie stróżów prawa bądź detektywów),a także wszystkim fanom zagadek logicznych! 🔍
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPragnę przedstawić Ci „Morderstwo w wiosce” czyli pierwszą książkę z serii Klub Zagadek Kryminalnych, w której znajdziesz nie tylko opowieść o odnalezieniu szczegółów morderstwa, ale również ponad 70 łamigłówek, których rozwiązanie wymaga skupienia i determinacji.
Fabuła opowiada o Rosie...
Macie może ochotę stać się dedektywem na kilka dni? Ja, tak!
Książkę otrzymałam od wydawnictwa K.E. Libre w ramach współpracy barterowej.
„Morderstwo w wiosce. Klub zagadek kryminalnych. Księga łamigłówek ” – książka, która zrobi z Ciebie Sherlocka (albo przynajmniej kogoś, kto dużo myśli)!
Rosa Martinez postanawia uciec od wielkomiejskiego zgiełku i zaszyć się w spokojnej wiosce Wobberley Edge. Trafia tam na grupę ludzi, którzy dla zabawy rozwiązują zagadki kryminalne. No, ale jak na złość – los postanawia dać im prawdziwe wyzwanie, bo na środku rynku ktoś zostawia... trupa. I nie, nie jest to nowa atrakcja turystyczna. Klub Zagadek musi więc wziąć sprawy w swoje ręce i odkryć, kto tu naprawdę miesza.
To nie jest zwykły kryminał, który tylko czytasz i myślisz: „Ooo, fajna intryga”. Tutaj faktycznie masz co robić, bo żeby rozwikłać sprawę, musisz rozwiązywać zagadki. I to nie byle jakie! Na początku jest prosto, żebyś nie uciekł z krzykiem, ale potem poziom rośnie, a czasem trzeba nawet wrócić do wcześniejszych łamigłówek, żeby ruszyć dalej. Nie da się tego przejść na leniwca!
Smaczku dodaje fakt, że historia w tle też się rozwija – nie tylko rozwiązujesz zagadki, ale też stopniowo odkrywasz, co tak naprawdę wydarzyło się w tej uroczej, ale jak się okazuje, niezbyt bezpiecznej wiosce.
Dla kogo? Dla fanów gier logicznych, matematycznych łamigłówek i wszystkich, którzy lubią porządnie przewietrzyć mózg. Świetny pomysł na prezent – w końcu kto nie chciałby poczuć się jak geniusz detektywistyczny (albo przynajmniej spróbować)? Polecam!
Macie może ochotę stać się dedektywem na kilka dni? Ja, tak!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę otrzymałam od wydawnictwa K.E. Libre w ramach współpracy barterowej.
Rosa Martinez postanawia uciec od wielkomiejskiego zgiełku i zaszyć się w...