- klasyka
- Kraina Oz (tom 1)
- 2016-10-26
- 2016-10-26
- praca zbiorowa
Czarnoksiężnik z krainy Oz to powieść zaliczana do klasyki światowej literatury dla dzieci, napisana przez L. Franka Bauma a wydana w Chicago w roku 1900. Powieść, w amerykańskiej literaturze dziecięcej, jako pierwsza została zaliczona do kategorii fantasy. Główną bohaterką książki jest 12-letnia Dorotka. Dziewczynka jest sierotą mieszkającą na farmie w Kansas wraz z ciotką, wujem i swoim najbliższym przyjacielem – pieskiem Toto. Dorotka za sprawą potężnego tornada trafia do magicznej krainy Oz.
Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00
Kup The Wonderful Wizard of Oz. Czarnoksiężnik z krainy Oz z podręcznym słownikiem angielsko-polskim w ulubionej księgarni
Oceny książki The Wonderful Wizard of Oz. Czarnoksiężnik z krainy Oz z podręcznym słownikiem angielsko-polskim
3436 użytkowników ma tytuł The Wonderful Wizard of Oz. Czarnoksiężnik z krainy Oz z podręcznym słownikiem angielsko-polskim na półkach głównych- Przeczytane 2 475
- Dzieciństwo 39
- Po angielsku 34
- Dla dzieci 33
- Literatura amerykańska 31
- 2025 29
- Fantastyka 28

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Wonderful Wizard of Oz. Czarnoksiężnik z krainy Oz z podręcznym słownikiem angielsko-polskim
To dla mnie wzór klasycznej bajki, która mimo upływu lat, wciąż zachwyca i uczy. Cenię w tej historii uniwersalny morał, przepiękną symbolikę. Bajka pobudza wyobraźnię, której tak bardzo brakuje w wielu nowoczesnych opowieściach. Klasyka zawsze dobra.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDzieci bardzo przepadają, z przyjemnością słuchają i chcą powtórek. To chyba najlepsza rekomendacja.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSeria klasycznych bajek z przepięknymi ilustracjami, które zrobiła Francesca Rossi. Piękne baśniowe rysunki akwarelami, są delikatne ale szczegółowe. Ilustracje ożywiają opowiadanie, przyciągają wzrok dziecka, są urocze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tojest w porządku i ma kilka ciekawych momentów, ale nie przypadła mi jakoś do gustu i nie wciągnęła za bardzo
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Czarnoksiężnik z krainy Oz” to genialne studium ludzkich dążeń, ubranych w szaty baśniowych archetypów. Autor chyba nie bez powodu wybrał spryt (mózg),empatię (serce) i determinację (odwagę) jako cechy, do których powinniśmy dążyć. Świetne jest to, że każda z postaci już na starcie posiada to, o co prosi. Strach na Wróble myśli, Drwal czuje, a Lew chroni innych. Tak naprawdę najmniej ze wszystkich postaci podobała mi się Dorotka, bo jest tylko katalizatorem dla innych postaci, ale sama nie wnosi emocji do historii.
Najbardziej uderzającym aspektem tej książki jest wątek Czarnoksiężnika. Jest potężny tylko dlatego, że ludzie w niego wierzą. On sam jest mistrzem marketingu politycznego, bo tworzy nieprawdziwy obraz siebie, otacza tajemnicą i każe się poniekąd czcić, podczas gdy w rzeczywistości jest tylko małym człowieczkiem ukrytym za zasłoną. Myślę, że to dość wyraźny komentarz polityczny, który właściwie jest aktualny i teraz, abstrahując od tego kogo konkretnie miał na myśli Baum.
Czytając tę książkę miałem poczucie, że ta baśń to tak naprawdę plaster na nasze kompleksy. Autor mówi nam wyraźnie, że to, czego szukamy wśród naszych autorytetów, prawdopodobnie już mamy, tylko nie do końca potrafimy w siebie uwierzyć. To ciepła i mądra historia i aż wstyd, że dotarłem do niej dopiero teraz.
„Czarnoksiężnik z krainy Oz” to genialne studium ludzkich dążeń, ubranych w szaty baśniowych archetypów. Autor chyba nie bez powodu wybrał spryt (mózg),empatię (serce) i determinację (odwagę) jako cechy, do których powinniśmy dążyć. Świetne jest to, że każda z postaci już na starcie posiada to, o co prosi. Strach na Wróble myśli, Drwal czuje, a Lew chroni innych. Tak...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnana (i już w tym momencie ponadczasowa) historia o wytrwałej Dorotce i wiernym psiaku Toto, którzy razem próbują odnaleźć drogę do domu (W Kansas). W czasie wędrówki do Szmaragdowego Grodu (pilnując żółtej drogi;) spotykają "pozbawionego" rozumu Stracha na Wróble, odczuwającego brak serca żelaznego Drwala i Lwa (bez zdawałoby się odwagi). Wszyscy muszą pokonać tak wiele przeciwności, poradzić sobie z tyloma sytuacjami (zmierzyć się z dwiema okrutnymi czarownicami, przejść przez wywołujące głęboki sen pole maków ... na szczęście spotykają ich też miłe wspierające czarownice. Dorotka ma na sobie czarodziejskie buty, a na jej czole widnieje chroniący ją pocałunek ... ten nawet ratuje ją przed atakiem skrzydlatych małp). Przesłanie o tym, że pożądane przez nas cechy ujawnią się w działaniu, warto tylko nie ustawać! podejmować aktywność! jest niezwykle budujące!
Ja akurat przeczytałam książkę wydaną przez Wydawnictwo Dwie Siostry - jak zawsze cudnie wydaną (przejrzysty druk bardzo ułatwia czytanie) i w niezwykły sposób zilustrowaną przez Adama Kiliana. Cała pozycja (treść i forma jest zachwycająca!
Znana (i już w tym momencie ponadczasowa) historia o wytrwałej Dorotce i wiernym psiaku Toto, którzy razem próbują odnaleźć drogę do domu (W Kansas). W czasie wędrówki do Szmaragdowego Grodu (pilnując żółtej drogi;) spotykają "pozbawionego" rozumu Stracha na Wróble, odczuwającego brak serca żelaznego Drwala i Lwa (bez zdawałoby się odwagi). Wszyscy muszą pokonać tak wiele...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlasyk, który warto przeczytać.
Uważałabym też na wiek dzieci, którym czyta się tę książkę - niektóre momenty mogą być dość drastyczne dla młodszych czytelników.
Klasyk, który warto przeczytać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo wcześniejszym zapoznaniu się z ekranizacją, na początku książki czegoś mi brakowało, jednak im dalej, tym więcej się działo. Bardzo przyjemna lektura, mimo że bliższy memu sercu jest świat stworzony w "Wicked".
Ta klasyczna, powszechnie znana opowieść o Dorocie i jej przyjaciołach, to konkretna lekcja człowieczeństwa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo tu pisać ?
Klasyk !!!
Przypominam o Gwiazdce !!!
POLECAM !!!
Co tu pisać ?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlasyk !!!
Przypominam o Gwiazdce !!!
POLECAM !!!
Z ciekawością przeczytałam książkę od której wszystko się zaczęło. Historia złej wiedźmy z zachodu filmy. Oryginał jest ciekawy przyjemny I bardzo lekki.