Rycerz Siedmiu Królestw

Okładka książki Rycerz Siedmiu Królestw autora George R.R. Martin, 9788377854167
Okładka książki Rycerz Siedmiu Królestw
George R.R. Martin Wydawnictwo: Zysk i S-ka fantasy, science fiction
Michał Jakuszewski

Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00

Kup Rycerz Siedmiu Królestw w ulubionej księgarnii

Oceny książki Rycerz Siedmiu Królestw

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rycerz Siedmiu Królestw

Q: Kto planuje obejrzeć lub przeczytać „Rycerza siedmiu królestw”?

[ Współpraca reklamowa z @zysk_wydawnictwo ]

Przyznaję, że dotychczas w kwestii twórczości autora miałam do czynienia jedynie z adaptacjami jego książek. W tym roku postanowiłam, że zanim obejrzę kolejną ekranizację, najpierw sięgnę po literacki pierwowzór.

„Rycerz siedmiu królestw” składa się z trzech opowiadań, które dzieją się mniej więcej sto lat przed wydarzeniami z „Gry o tron”. Pierwszy raz miałam okazję ujrzeć Westeros inaczej i było to ciekawe doświadczenie. Nie brakuje tutaj intryg politycznych i spisków, ale nie są one głównym wątkiem, przez co subtelnie potęgują emocje czytelnika. Rubaszny humor, turnieje, bezwzględny świat i bohaterowie, których nie sposób nie lubić, to mieszanka, która oczarowuje i sprawia, że po zakończeniu chcesz więcej i więcej.

Wszystkie opowiadania bardzo mi się podobały. Każde z nich wyróżniało się czymś innym. Ich wspólnym mianownikiem jest tempo akcji, które jest spokojne, a wzmaga się stopniowo do plot twistu, który za każdym razem zaskakuje i wzbudza pożądane emocje. Ilustracje znajdujące się w książce nie tylko dodawały nastroju, ale były również przyjemnym dla oka akcentem.

Bohaterowie są naprawdę ciekawie wykreowani. Mamy tutaj pełen wachlarz charakterów, więc każdy znajdzie kogoś, kto bardziej lub mniej skradnie jego sympatię. Bardzo polubiłam Duncana. Kibicowałam mu od pierwszej strony i szanowałam za honor, którego brakowało niektórym wyżej urodzonym bądź innym rycerzom. Jednakże to jego giermek zdobył całą moją miłość. Gdybym miała wybierać, którego z nich chciałabym spotkać w prawdziwym życiu, to bez wahania wybrałabym Jajo.

Ze swojej strony gorąco polecam!

Oceniam: 4,5/5🥃

Marcela

Q: Kto planuje obejrzeć lub przeczytać „Rycerza siedmiu królestw”?

[ Współpraca reklamowa z @zysk_wydawnictwo ]

„Rycerz siedmiu królestw” składa się z trzech...

Zanim usiądę do obejrzenia serialu, zdecydowałem się na przeczytanie trzech opowiadań z sir Duncanem „Dunkiem” Wysokim i jego oddanym giermkiem Jajo. Fajne wprowadzenie do uniwersum Westeros.

Mam dość mieszane uczucia. Z jednej strony miło było wrócić do Westeros i poznać historię która działa się sto lat przed wydarzeniami z głównej sagi. Głównymi bohaterami są wędrowny rycerz Dunk oraz jego młody splatacz Jajo którzy przemierzają krainę w poszukiwaniu zarobku i przygód.

Opowieść jest zdecydowanie lżejsza i prostsza niż to do czego przyzwyczaił nas George R.R. Martin w swoich wielkich tomach. Nie ma tutaj aż tylu skomplikowanych spisków czy ogromnej liczby postaci którymi trudno zarządzać w głowie. Dla niektórych może to być plus bo czyta się to szybko i bez większego wysiłku. Jednak dla mnie momentami ta prostota sprawiała że historia stawała się mało wciągająca a niektóre wątki wydawały się zbyt przewidywalne.

Polubiłem relację między dwójką głównych bohaterów ponieważ ich dialogi bywają zabawne i całkiem naturalne. Mimo to czułem pewien niedosyt bo zabrakło mi tego epickiego rozmachu i napięcia które tak bardzo cenię w Pieśni Lodu i Ognia. To raczej miły dodatek dla fanów uniwersum niż obowiązkowa lektura która zmienia spojrzenie na ten świat. Można po to sięgnąć w wolnej chwili ale nie nastawiajcie się na wielkie fajerwerki.

8499 użytkowników ma tytuł Rycerz Siedmiu Królestw na półkach głównych
2188 użytkowników ma tytuł Rycerz Siedmiu Królestw na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Rycerz Siedmiu Królestw

Cytaty z książki Rycerz Siedmiu Królestw