Taniec ze smokami. Część 2

- fantasy, science fiction
- Pieśń Lodu i Ognia (tom 5.2)
- A Dance with Dragons
- Zysk i S-ka
- 2016-04-25
- 2012-02-21
- 2012-01-01
- Michał Jakuszewski
- Michał Jakuszewski gra o tron stark
W Meereen otoczona przez wrogów Daenerys Targaryen chwyta się rozpaczliwych środków, by zachować swoją pozycję. Wielu zabiega o jej względy, lecz ostrzegano ją, by nie ufała nikomu...
W Królewskiej Przystani królowa regentka, Cersei Lannister, oczekuje na proces, porzucona przez tych, którym ufała, podczas gdy w położonym na wschodzie mieście Yunkai jej brat Tyrion został sprzedany w niewolę i jest zmuszony na własną rękę szukać wyjścia z opresji.

W Braavos Arya Stark poznaje tajemnice Ludzi Bez Twarzy i pamiętanie o swym dziedzictwie sprawia jej coraz większe trudności.

Stannis Baratheon pozostawił żonę oraz czerwoną kapłankę Melisandre i pomaszerował na południe, by stawić czoło okupującym Winterfell Boltonom. Tymczasem za Murem armie Dzikich przygotowują się do szturmu...

Wszędzie narastają gwałtowne konflikty, w których uczestniczą banici i kapłani, żołnierze i zmiennokształtni, szlachetnie urodzeni i niewolnicy. W czasie narastających niepokojów fale przeznaczenia nieuchronnie prowadzą bohaterów do największego ze wszystkich tańców...
- 21 397
- 7 318
- 4 901
- 1 467
Może 5 część sagi lodu i ognia nie należy do moich ulubionych ale dalej trzyma poziom i jest rewelacyjna. Lecz czy nadejdzie kontynuacja?...
Pokaż mimo toNie napiszę nic odkrywczego, jeśli stwierdzę, że książka jest niesamowicie ciekawa, pełna wątków i totalnie niespodziewanych zwrotów.
Szkoda, że w momencie, w którym wchodzi w kluczową fazę, historia urywa się, za sprawą niedokończonej serii. Pozostaje czekać w nadziei na dokończenie historii przez autora, bo pewne jest, że nie skończy się tak jak w serialu, za dużo jest różnic.
Mimo wszystko warto sięgnąć po tą i po pozostałe części.
więcej Pokaż mimo toSzkoda, że w momencie, w którym wchodzi w kluczową fazę, historia urywa się, za sprawą niedokończonej serii. Pozostaje czekać w nadziei na dokończenie historii przez autora, bo pewne jest, że nie skończy się tak jak w serialu, za dużo jest...
Po walk of shame szanuję Cersei dziesięć razy bardziej. Sam fakt, że wytrzymała tak długo zasługuje na podziw.
Pokaż mimo toNajlepsza od "Starcia królów". Akcja nabiera tempa, pojawiają się nowe wątki, wielkoformatowa fabuła nareszcie posuwa się do przodu. Aż szkoda, że dopiero w ostatnim tomie, bo następnego możemy się nie doczekać.
Pokaż mimo toArcydzieło dzieciństwa!
Arcydzieło dzieciństwa!
Pokaż mimo toTo moim zdaniem do tej pory najsłabsza część - mam na myśli cz. 2 "Tańca ze Smokami". Nic się nie dzieje - przez ponad 600 stron nie ma żadnej bitwy, żadnego zaskakującego zwrotu akcji, żadnej (wprost) śmierci jednego z głównych bohaterów. Nic o Sansie i wydarzeniach w Orlim Gnieździe, nic o Branie, za to aż za dużo o Theonie. Mam nadzieję, że nie będziemy długo czekać na kolejne części i będą one ciekawsze - w końcu już trochę się gotują w twórczym tyglu G.R.R. Martina.
To moim zdaniem do tej pory najsłabsza część - mam na myśli cz. 2 "Tańca ze Smokami". Nic się nie dzieje - przez ponad 600 stron nie ma żadnej bitwy, żadnego zaskakującego zwrotu akcji, żadnej (wprost) śmierci jednego z głównych bohaterów. Nic o Sansie i wydarzeniach w Orlim Gnieździe, nic o Branie, za to aż za dużo o Theonie. Mam nadzieję, że nie będziemy długo czekać na...
więcej Pokaż mimo toPrzytłoczyła mnie ilość postaci akcja chaotyczna, ale dzięki lektorowi Krzysztofowi Banaszykowi dotrwałam do końca.
Pokaż mimo toI dobrnęłam do końca… z fascynacji i sentymentu dla dwóch pierwszych części. Cztery ostatnie książki to ciągłe oczekiwanie na kulminację wydarzeń, na związanie się wątków, na jakieś wyjaśnienie, a tu kolejne tomiszcze i nic. Jedyny sposób na rozwiązanie - to śmierć bohatera. Rozczarowanie i frustracja.
Pokaż mimo toTrochę nie rozumiem zarzutów wobec tej książki, jakoby nic się w niej nie działo, a autor skończył ją w złym momencie.
Co do pierwszego zarzutu: moim zdaniem to jedna z najciekawszych książek w serii pod względem rozwoju akcji. Dzieje się naprawdę dużo, a prawie z każdym rozdziałem napięcie coraz bardziej rośnie. Widmo czterech bitew jest bardzo wyczuwalne. Są zwroty akcji, jest rozwój bohaterów, i o ile faktycznie niektóre rozdziały zdarzają się być lekko nudnawe, to i tak jest to nic przy ich ilości w Uczcie.
Co do drugiej kwestii: osobiście uważam, że autor zamknął książkę w idealnym momencie i nie mogę się doczekać wydarzeń kolejnej części. W serialu te wydarzenia zostały strasznie spłaszczone, ale w powieści wszystkie wątki splatają się w genialny sposób, a samo zakończenie zwiastuje kompletny chaos w Westeros.
więcej Pokaż mimo toCo do pierwszego zarzutu: moim zdaniem to jedna z najciekawszych książek w serii pod względem rozwoju akcji. Dzieje się naprawdę dużo, a prawie z każdym rozdziałem napięcie coraz bardziej rośnie. Widmo czterech bitew jest bardzo wyczuwalne. Są zwroty...
Widać wyraźny spadek formy względem nawałnicy mieczy a nawet uczty dla wron. Sporo wątków zostało dodanych, te które są kontynuowane są horrendalnie rozwleczone. Musiałem się wykazać dużym poziomem determinacji żeby sprawnie dobrnąć do końca. Kolejnym problemem jest mała ilość akcji oraz niewielka zawartość gry o tron w grze o tron. Jednak pomimo wad widzę też pozytywy. Pieśń lodu i ognia ma jeszcze szansę skończyć się dobrze o ile G.R.R Martin zamiast robienia stu seriali dla HBO i wydawania innych książek dla odmiany zabierze się za pisanie wichrów zimy.
więcej Pokaż mimo to