Taniec ze smokami. Część 2

Okładka książki Taniec ze smokami. Część 2 autora George R.R. Martin, 9788377858875
Okładka książki Taniec ze smokami. Część 2
George R.R. Martin Wydawnictwo: Zysk i S-ka Cykl: Pieśń Lodu i Ognia (tom 5.2) Seria: Pieśń lodu i ognia fantasy, science fiction
Pieśń Lodu i Ognia (tom 5.2)
Pieśń lodu i ognia
Michał Jakuszewski

Kup Taniec ze smokami. Część 2 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Taniec ze smokami. Część 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Taniec ze smokami. Część 2

Ostatnie cztery tomy na prawdę męczyłem. Oczekiwałem perełek jak nawałnica mieczy ale niestety się nie doczekałem. Plus jest taki, ze obejrzałem po raz drugi jeden z najlepszych seriali wszechczasow, którego historia w stosunku do książek kończy się mniej więcej w końcówce 6 sezonu. Serial w wielu miejscach jest dużo lepszy od książek co można uznać za rzadkość. Czasem myślę, ze autor pomyślał podobnie i nie opublikował kolejnego tomu 😉 Gorąco polecam serial jeśli ktoś jeszcze nie widział - casting po prostu genialny!

Autor pisze z realizmem, poraża mrocznym klimatem, co dziwne to trochę połączenie realizmu i fantasy, daje nan ciekawą mieszankę "fantasy realistyczne". Struktura narracyjna jest złożona, jednak dobrze się czyta. Bohaterowie dobrze stworzeni, autor lubi obnażać przed czytelnikiem ich ludzką naturę.

W kolejnej części GoT można utonąć jak w gęstym, zimnym błocie. George R.R. Martin w drugim tomie „Tańca ze smokami” ostatecznie porzuca dworskie uprzejmości i wybiera brutalny realizm przetrwania. Szukanie tutaj wielkich szarż kawalerii czy rycerzy w lśniących zbrojach kończy się srogim zawodem ponieważ autor serwuje nam kronikę oblężenia, głodu i politycznego paraliżu.

Wszystko krąży wokół oczekiwania.
Jon Snow na Murze przestaje być chłopcem z marzeniami a staje się zmęczonym administratorem kryzysowym, zmuszonym wybierać między lojalnością a zdrowym rozsądkiem. Wie przy tym, że każda decyzja przybliża go do katastrofy. Z kolei u Daenerys w Meereen dostajemy gorzką pigułkę dotyczącą władzy. Okazuje się, że łatwiej spalić miasto, niż zmusić jego mieszkańców, by przestali się nienawidzić. Jej wątek bywa irytujący, bo utyka w miejscu, ale Martin robi to celowo. Pokazuje nam, że smoki nie rozwiązują problemów z podatkami czy tradycjami. Obserwujemy duszną, polityczną grę, gdzie każdy ruch wydaje się błędem. Nawet Tyrion, niegdyś najbłyskotliwszy umysł Westeros, jawi się tutaj jako wrak człowieka. Jego podróż momentami dłuży się niemiłosiernie, ale idealnie oddaje stan ducha kogoś, kto stracił wszystko i nie ma nic do stracenia.

Styl Martina w tej części jest ciężki i nasycony detalami, które jednych zachwycą, a innych wymęczą. Opisy jedzenia, zapachów i gnijących ran są tak sugestywne, że niemal fizycznie je czuć. Tytułowy „taniec” traci lekkość – staje się mozolnym przesuwaniem pionków po szachownicy, na którą sypie się coraz więcej śniegu.

Książka zostawia czytelnika w zawieszeniu, z mnóstwem otwartych pytań i bohaterami postawionymi pod ścianą. Otrzymujemy gęstą, smutną i niesamowicie satysfakcjonującą ciszę przed burzą, która napawa nas lękiem, choć wypatrujemy jej z niemal gorączkową ekscytacją...

31045 użytkowników ma tytuł Taniec ze smokami. Część 2 na półkach głównych
8169 użytkowników ma tytuł Taniec ze smokami. Część 2 na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Taniec ze smokami. Część 2

George R.R. Martin
George R.R. Martin
Pisarz, twórca science fiction i fantasy, zarówno opowiadań jak i powieści, wielokrotny zdobywca nagród Nebula i Hugo oraz wielu innych (World Fantasy Award, Bram Stoker Award, Locus Award). Początkowo publikował pod nazwiskiem pozbawionym dwóch „R”, które dołączył, gdy zaczęto go mylić z menedżerem The Beatles. Jego utwory przetłumaczono na 14 języków, w tym polski. Jest autorem popularnej sagi fantasy „Pieśń Lodu i Ognia”, na której oparto serial i grę fabularną. Na podstawie jego innych prac nakręcono kilka filmów i odcinków serii telewizyjnych („Remembering Melody”, 1984; „Nightflyers”, 1987; „Sandkings”, 1995). Współpracował także przy tworzeniu różnych projektów telewizyjnych („Strefa mroku”, „Beauty and the Beast”, „Doorways”, itp.).

Okładka książki Gra o tron. Powieść graficzna, tom 1 Daniel Abraham, George R.R. Martin, Tommy Patterson
Okładka książki Dzieci Húrina Christopher Tolkien, J.R.R. Tolkien
Dzieci Húrina Christopher Tolkien, J.R.R. Tolkien