Piaski śmierci

Okładka książki Piaski śmierci autora Susan Howatch, 9788325000363
Okładka książki Piaski śmierci
Susan Howatch Wydawnictwo: Książnica Seria: Książnica kieszonkowa literatura piękna
Książnica kieszonkowa
Waiting sands
2007-01-01
1996-01-01
Barbara Cendrowska-Werner

Kup Piaski śmierci w ulubionej księgarnii

Oceny książki Piaski śmierci

OPINIE i DYSKUSJE o książce Piaski śmierci

Książka jest bardzo wciągająca! Opowiada historię Rachel, która po wielu latach dostaje list od przyjaciółki, Decimy, z zaproszeniem na jej dwudzieste pierwsze urodziny. Nie jest to jednak zwykłe zaproszenie. Treść sugeruje, że przyjaciółce grozi niebezpieczeństwo.
Tak rozpoczyna się intryga, która pochłonie chyba każdego. Dodatkowo książka napisana jest językiem, który jest lekki, ale zarazem oddaje klimat powieści.
Powieść przeczytałam bardzo szybko, a samo zakończenie jest z jednej strony zaskakujące, ale z drugiej, od połowy powieści można było się go spodziewać.

Książka jest zaskakująca i czyta się bardzo przyjemnie. Największym atutem jest kameralny klimat, ponieważ akcja rozgrywa się w trochę ponurej nadmorskiej posiadłości.

Niestety , jak narazie to najsłabsza powieść Pani Cowatch. Przeczytałam do konca tylko dlatego, by dowiedzieć się jak zakończy sie ta pełna intryg historia. Dla wytrwałych...

169 użytkowników ma tytuł Piaski śmierci na półkach głównych
34 użytkowników ma tytuł Piaski śmierci na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Piaski śmierci

Okładka książki Rejs Maeve Binchy, Bernard Cornwell, Josephine Cox, Ken Follett, William Horwood, Susan Howatch, Murray Smith, Joanna Trollope
Susan Howatch
Susan Howatch
Susan Howatch, ur. 14 lipca 1940 w Leatherhead, Surrey w Anglii, brytyjska powieściopisarka. Jej pisarską karierę charakteryzuje typ powieści określany mianem sagi rodzinnej. W swych książkach ukazuje skomplikowane powiązania rodzinne i służbowe, dotyczące uczuć, wiary i władzy na przestrzeni wielu lat. Jej późniejsza twórczość znana jest również ze swego religijno-filozoficznego charakteru. Urodziła się jako Susan Elizabeth Sturt, córka maklera giełdowego. Uczęszczała do szkoły w Sutton w Londynie. Mimo śmierci ojca podczas II wś jak i faktu, że była jedynaczką, swoje dzieciństwo określa jako szczęśliwe. W 1961 ukończyła prawo w Londyńskim King's College. W 1964 wyemigrowała do Nowego Jorku w Stanach Zjednoczonych, gdzie pracowała jako sekretarka. W tym samym roku wyszła za mąż za rzeźbiarza i pisarza Josepha Howatcha. Było to początkiem jej pisarskiej kariery, na polu którym to błyskawicznie odniosła sukces, głównie dzięki swym zawiłym powieściom gotyckim. W roku 1971 małżeństwu Howatch urodziła się córeczka. Po separacji z mężem w 1975, Howatch powróciła do Anglii, następnie w latach 1976-80 osiedliła się w Irlandii by następnie znów wrócić do Aglii, tym razem na stałe. Jej pierwszą powieścią było The Dark Shore, opublikowane w 1965. Jej pierwszą sagą rodzinną była wydana w 1971 Penmarric, opisująca dzieje rodziny Penmar żyjącej w Cornwalli na przestrzeni XIX i XXw. Howatch za część z zysków z pisarstwa założyła koło akademickie 'Starbridge Lecturer in Natural Science and Theology' na Faculty of Divinity uniwersytetu z Cambridge gdzie łączą się wątki nauki i religii. Pierwszym członkiem koła został psycholog i teolog - wielebny Dr. Fraser Watts. W 1992 Howatch była lektorem na rzeczonym wydziale, do teraz jest członkiem King's College . Jest także Honorowym Członkiem Uniwersytetu Walijskiego w Lampeter oraz Sarum College w Salisbury. Obecnie mieszka w Londynie. Seria sześciu książek opisująca historię dwudziestowiecznego kościoła anglikańskiego. Każda z książek jest niezależna w treści oraz posiada inne postaci główne i narratora. Główną nicią zespalającą wszystkie powieści są protagoniści, pojawiający się w każdej z części. Taki zabieg pozwala autorce przedstawiać te same wydarzenia z różnych punktów widzenia. Akcja trylogii St. Benet's ma miejsce w Londynie w latach '80 i '90 XX w. Tu także autorka zilustrowała zmiany zachodzące w kościele anglikańskim, również i tu spotkać można postaci z serii o Starbridge. Jakkolwiek trzonem powieści jest wciąż sam kościół, tym razem większy nacisk położono na osoby świeckie. Tak jak i poprzednie sześć książek, tak i tu, każda z części napisana jest w pierwszej osobie przez innego narratora.

Cytaty z książki Piaski śmierci