Huśtawka

Okładka książki Huśtawka autora Deborah Moggach, 9788374700696
Okładka książki Huśtawka
Deborah Moggach Wydawnictwo: C&T Crime & Thriller Seria: Dobra Powieść literatura piękna
Dobra Powieść
Seesaw
2007-01-01
2007-01-01
Ewa Rudilf

Kup Huśtawka w ulubionej księgarnii

Oceny książki Huśtawka

OPINIE i DYSKUSJE o książce Huśtawka

Zastanawiałam się jakiś czas, o czym właściwie jest ta książka. To, że o zniknięciu zbuntowanej Hannah Price, pryszczatej nastolatki z kolczykiem w nosie, to już wiemy z opisu. To, że dziewczyna została porwana, to też już wiemy z opinii innych czytelników. Ale czy rzeczywiście tylko o tym ? Zwłaszcza że ani tytuł, ani tym bardziej okładka właściwie o niczym nie informują. Nie dają żadnych wskazówek, chociaż tego akurat, można się dowiedzieć dopiero po przeczytaniu książki.

Chyba już wiem, ta książka jest o poczuciu winy. Każdy z bohaterów, ma poczucie winy, z różnych powodów i w różnym natężeniu, ale każdy. Prócz najczarniejszego charakteru tej historii, czyli młodej kobiety o imieniu Ewa i o ironio, z polska brzmiącym nazwisku, o której właściwie nic nie wiadomo. Ponieważ wygląda na to, że wszystko z tego co o sobie mówi, jest łgarstwem, a na pewno konfabulacją. Ewa wykazuje również cechy ze spektrum zaburzeń psycho, lub socjopatycznych. Pozostali, wciąż czują się czemuś winni i tej prawdziwej czy urojonej winie podporządkowują swoje działania i reakcje, oraz relacje z innymi ludźmi. Co oczywiście przynosi określone skutki.

Książka nie jest zła, ale też żaden z niej cud. Miejscami autorka zapędzała się zbyt mocno w gadulstwo, w psycho-filozoficzne ględzenie. W rozkminianie tego samego na wszystkie możliwe strony. W gdybanie, co by było gdybym tam poszła, nie poszła, minutę później, wcale, czy dopiero po południu. Ciężko mi też uwierzyć w aż taką przemianę Hannah. Nie podoba mi się zbytnio, również zakończenie. Powieść się dość "wlokła", że tak to nazwę, by pod koniec wyrwać z kopyta i skończyć się nagle, jak ucięta nożem. Jakby autorka sama się już nią znudziła i postanowiła ją w tej właśnie chwili, zakończyć. Taki sobie nie za długi i niezbyt emocjonujący, średniak.

Właściwie nie powinnam jej oznaczać, bo uznałam ją za tak denną, że końcówkę przekartkowałam. Ta książka jest płaska, do bólu banalna, napisana bez polotu. Nie da się wczuć w rozpacz, nie ma żadnego poruszającego opisu przeżyć, jest silenie się na nieuzasadnioną okolicznościami egzaltację, z której nic nie wynika. Kompletnie nie rozumiem zachwytu nad autorką, ani akcji, ani sensownego pomysłu, ani nawet przyzwoitego warsztatu pisarskiego. Poziom zbliżony do artykułów w Życiu na gorąco czy podobnych mediach.

Nie lubię czytać o bezdennie głupich ludziach, reagujących i podejmujących decyzje całkowicie sprzeczne z jakąkolwiek logiką czy choćby zdrowym rozsądkiem. Pierwszy z brzegu przykład: porwanie Hannah jest tajemnicą, ukrywaną skrzętnie przed policją i wszystkimi. Co robią rozgarnięci rodzice? ano wciągają do spisku rozplotkowaną 11-latkę... no litości, jest jakiś próg idiotyzmu.

Naprawdę, dobra ta książka. Nie spodziewałem się tego, choć z drugiej strony myślałem, że o porwaniu (i całej tej otoczce z nim związanej) będzie cała książka, a przynajmniej więcej.
A tu autorka skupiła się na tym, co po tym porwaniu, na jego następstwach, na tym, jak to wydarzenie wpłynęło na jego "uczestników" i ich najbliższych.
Co też mi się podobało, to narastające napięcie, które eksplodowało na ostatnich kartkach, choć nieco w sposób rozczarowujący, niczym petarda, która miała zrobić "BUUUUUUM", a zrobiła tylko "bum".
Polecam jednak ze szczerym sercem tą powieść. Nie zawiedziecie się.
Tyle osób nie może się mylić.

Co też mi się podobało, to narastające...

268 użytkowników ma tytuł Huśtawka na półkach głównych
27 użytkowników ma tytuł Huśtawka na półkach dodatkowych

Okładka książki At the Pond: Swimming at the Hampstead Ladies Pond Margaret Drabble, Esther Freud, Nell Frizzell, Amy Key, Jessica J. Lee, Sophie Mackintosh, Deborah Moggach, Leanne Shapton, Ava Wong Davies
Deborah Moggach
Deborah Moggach
Brytyjska pisarka. Napisała szesnaście powieści a także kilka scenariuszy filmowych i telewizyjnych. Skończyła uniwersytet w Bristolu. Jest członkiem komitetu PEN. Mieszkała w Pakistanie i USA. Obecnie mieszka w Hampstead Heath, dzielnicy Londynu.

Cytaty z książki Huśtawka