Życie snem

Okładka książki Życie snem autora Pedro Calderón de la Barca, 8373893326
Okładka książki Życie snem
Pedro Calderón de la Barca Wydawnictwo: Zielona Sowa Seria: Arcydzieła Literatury Światowej [Zielona Sowa] literatura piękna
Arcydzieła Literatury Światowej [Zielona Sowa]
La vida es sueño
2003-01-01
1971-01-01
Edward Boyé

Kup Życie snem w ulubionej księgarnii

Oceny książki Życie snem

OPINIE i DYSKUSJE o książce Życie snem

Uwielbiam pisarzy hiszpańskich, książkę przeczytałam bardzo chętnie i z ciekawością. Twórczość hiszpańska to całkowicie mój klimat.

Interesujące spojrzenie na temat snu na jawie, a także samospełniającej się przepowiedni, którą sprowadził na siebie Bazyli. Trochę trudno jest podążać za akcją, co jest uwarunkowanie sposobem napisania, a także już dość wiekowym, ale świetnym tłumaczeniem Józefa Szujskiego. Dramat poleciłabym szczególnie fanom oniryzmu oraz osobom lubiącym tematykę walki o władzę

Na półkach: , , , , ,

Barokowa sztuka w wierszowanyn tłumaczeniu Józefa Szujskiego. Co ciekawe, rozgrywa się Polsce. Nasz król ma 'typowe polskie' imię Bazyli, zaś moskiewski książe jeszcze bardziej ruskie 'A stolf'. Fabuła jest prosta, wątek miłosny występuje, oprócz niego konflikt rodzinny, zdrady (niekoniecznie fizyczne),idea następstwa tronu, obowiązku wobec kraju i rodziny, małżeństwa dynastyczne, błazen, knucie, intrygi, trup.
Do tego zmiany akcji, długie monologi i krótkie wymiany zdań. Do tego jeszcze ważna rola snów, niemal przewidująca Freuda ;-).
Wygląda to bardziej jak libretto do opery, niż dramat sceniczny.
Wierszowane sztuki należą do naszej tradycji, ale jednak romantycznej, a nie barokowej, z charakterystycznym dla tej epoki przerostem  formy nad treścią. Ale każdy czas ma swoje mody i przyzwyczajenia. Warto się zapoznać, ale dzieło do kontynuowania znajomości z twórczością autora nie zachęca. Przeczytane w ramach wyzwania kwietniowego.

872 użytkowników ma tytuł Życie snem na półkach głównych
118 użytkowników ma tytuł Życie snem na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Życie snem

Pedro Calderón de la Barca
Pedro Calderón de la Barca
Hiszpański dramatopisarz, wybitny przedstawiciel teatru barokowego. Żołnierz, ksiądz, nadworny kapelan i dramaturg króla Filipa IV, wiódł życie samotne, wypełnione studiami i kontemplacją. Na twórczość Calderona składają się wszystkie gatunki teatru "złotego wieku”: komedie płaszcza i szpady, dramaty religijne, filozoficzne, komedie o tematyce mitycznej i pałacowej, autos sacramentales (wystawiane w Hiszpanii dramaty alegoryczne, towarzyszące liturgii Bożego Ciała),intermedia.

Cytaty z książki Życie snem