Sprawa Hermesa

2007-01-01

Kup Sprawa Hermesa w ulubionej księgarnii

Oceny książki Sprawa Hermesa

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sprawa Hermesa

Mimo kostiumu sprzed lat, problem którego ta książka dotyczy (religijne kontrolowanie duszy i myśli, cenzura, pełna kontrola państwa nad wychowaniem itp.),jest przerażająco aktualny.

Wprawdzie uniwersalny, ale w Polszcze jakby przyjął się szczególnie dobrze - zwłaszcza dziś.

Smutne bardzo, tym bardziej że - strach się bać! - tamte Prusy jakoś mi sympatyczniejsze nawet wydają, gdy tak sobie na zimno to wszystko porownuję....

Wyrok jaki zapada ostatecznie w "Sprawie Hermesa" genialny! Pewnie dlatego, że tak bardzo zbieżny z moimi wyobrażeniami na temat wiecznej kary i nagrody... Sama sprawa ciekawie ukazuje jak i dlaczego zwykle rządzą, albo próbują nami rządzić mali ludzie. Bezczelność, pewność siebie i znajomości plus kilka chwytliwych haseł. W sumie wstrętne.

37 użytkowników ma tytuł Sprawa Hermesa na półkach głównych
14 użytkowników ma tytuł Sprawa Hermesa na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Sprawa Hermesa

Okładka książki EleWator. Antologia 2012-2021. Proza Marcin Bałczewski, Andrzej Ballo, Jan Drzeżdżon, Victor Ficnerski, Dominik Flaszyński, Jolanta Jonaszko, Kazimierz Kyrcz jr, Bogusława Latawiec, Joanna Lech, Marek Maj, Miłka O. Malzahn, Dariusz Muszer, Paweł Przywara, Rafał Skonieczny, Grzegorz Strumyk, Łukasz Suskiewicz, Henryk Waniek, Marta Zelwan
Henryk Waniek
Henryk Waniek
Śląski artysta malarz, prozaik, eseista, krytyk sztuki, tłumacz, twórca cenionych dzieł malarskich, grafik, projektów scenograficznych, znawca zagadnień ezoterycznych (alchemia, mistycyzm itp.). Jest malarzem surrealistą. Realizuje swoje wizje w tradycyjnym malarstwie olejnym, zajmuje się również rysowaniem, grafiką wydawniczą i plakatem oraz sporadycznie scenografią do sztuk teatralnych. Jest także pisarzem i znawcą historii, filozofii, religioznawstwa i literatury mistycznej. Jest twórcą kilku książek eseistycznych. Pisze drobne utwory literackie, uprawia krytykę artystyczną. Od 1971 roku publikuje w czasopismach kulturalnych i literackich. Jego twórczość pisarska jest odbiciem jego fascynacji i zainteresowań ezoterycznych i historiozoficznych związanych ze Śląskiem, wpisanych w skomplikowane dzieje tych ziem.

Cytaty z książki Sprawa Hermesa

Dodaj cytat z książki Sprawa Hermesa